pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:74/249)

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem 184

babki. Na ciepło, prosto z pieca i gdy jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu.  Składniki: 3kg ziemniaków 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg mięsa mielonego 300ml mleka 180g mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) 3 cebule szalotki 2 jajka 5 zmielonych ząbków czosnku ( użyłam 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego(...)doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.  Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski.  W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka

Gotowanie i blogowanie
Zapiekane młode ziemniaki – wiosenne gratin dauphinois 224

bardzo drobno siekamy. W garnuszku zagotowujemy mleko z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wyłączamy gaz zaraz po zagotowaniu. Ziemniaków nie obieramy – dokładnie myjemy je szczoteczką pod bieżącą wodą. Tniemy ziemniaki na mandolinie na cieniutkie 1,5-2mm plasterki. Odrzucamy końcówki ziemniaków. Plasterki rozkładamy jak dachówki, nakładając na siebie, w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej. Nie solimy(...)czas pieczenia należy wydłużyć a formę nakryć folią aluminiową, żeby ziemniaków za bardzo nie spalić). Podajemy świeżo wyjęte z piekarnika, bardzo gorące, zapieczone ziemniaki z zimnym jogurtowym sosem. U nas do tego zestawu na talerzu zagościł grillowany pstrąg. SKŁADNIKI 700-800g młodych ziemniaków 2 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 1 spory pęczek koperku 3 ząbki młodego czosnku 300ml

Karo in the Kitchen
Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką z pulpecikami drobiowymi 186

limonką Składniki : pół cebuli dwa ząbki czosnku 1 zielona papryczka chilli kawałek imbiru 2-3 ziemniaki 3-4 pory skórka i sok z limonki 400ml mleka kokosowego sól, pieprz oliwa masło Pulpeciki : 300g mięsa mielonego z indyka pół cebuli 2 łodygi dymki 1 ząbek czosnku kawałeczek imbiru startego na tarce sól, pieprz szczypta pieprzy kajeńskiego otarta skórka z połowy limonki(...)Pulpeciki wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Przygotowanie zupy: W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Przesmażyć i wymieszać, aby warzywa

Codzienne Gotowanie
Pieczone ziemniaczki w chrupiącej skorupce + sos czosnkowy 361

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem i majonezem. Doprawiamy do smaku. Składniki na ziemniaczki: ok. 1,5 kg ziemniaków 0,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu Ziemniaki obieramy, te większe przekrawamy na pół. Resztę składników mieszamy w misce lub w dużym worku i obtaczamy w nich ziemniaczki. Pieczemy

chwile dla mnie
Udka z piekarnika 249

Moje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka(...)miodową. Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny Cebulę pokroić na ósemki, czosnek pokroić i rozłożyć wszystko między mięsem. Całość polać olejem posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie wlać 1/4 szklanki wody i piec ponownie około 1 godziny. w razie

O kuchni z uczuciem
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SEREM, ZAPIEKANA W BOCZKU + FILMIKI 179

piekłam je z ziemniaczkami i papryką. Przepis jest prosty w przygotowaniu i mega smaczny. Mięso tak nadziane zasmakuje nie jednej osobie.  SKŁADNIKI :  1 kg piersi z kurczaka  500 g ziemniaków 1 czerwona papryka 150 g sera żółtego 200 g plastrów wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów z zalewy sól, słodka papryka w proszku tymianek przyprawa do ziemniaków(...)czosnkiem. Ziemniaki myjemy, przecinamy na ćwiartki i gotujemy na parze około 6-10 minut. Ser kroimy na kawałki, w słupki. Do każdej piersi wkładamy ser, pomidor suszony i składamy piersi. Wszystkie owijamy dokładnie plastrami boczku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów, przekładamy podgotowane ziemniaki, pokrojoną paprykę i doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków. Na warzywa układamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Leczo z ziemniakami w mundurkach 210

pieczonymi ziemniakami w mundurkach.  Letni obiad na szybko.  Sezon na pomidory i cukinie w pełni, wiec proponuje Wam przygotować gulasz warzywny z młodymi ziemniakami. Leczo jest dość popularną potrawną, o dziwo u każdego smakuje inaczej ;-). Każdy z nas przygotowuje go na swój ulubiony sposób. Dzisiaj możecie zobaczyć jak ja robię swoje ;-). SKŁADNIKI: - młode ziemniaki - masło, sól morska(...)szalotki i czosnek, dodajemy paprykę, dusimy  7-8 minut. - dodajemy pozostałe warzywa, podlewamy szklanką wody - gotujemy 15-20 minut - dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy - gotujemy całość jeszcze 10 minut - białą kiełbasę możecie dodać już ugotowaną lub po prostu ugotować z leczem ;-) Ziemniaki czyścimy pod bieżącą wodą, zawijamy z łyżeczką masła w folię aluminiową, każdy osobno. Pieczemy przez

SMYKWKUCHNI
Pieczona wołowina 179

Marynowana, a następnie pieczona wołowina. Delikatna, miękka, soczysta. Taka właśnie jest moja pieczeń. Było smacznie i Wam również polecam. Udało mi się kupić ładny kawałek wołowiny, wiem że jest dość droga, ale od czasu do czasu warto. Upiekłam w całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty(...)czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Wołowinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć mięso do miski i zalać marynatą po czym obtoczyć w niej mięso ze wszystkich stron. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wlać zalewę , polać dwoma łyzkami oliwy i piec

O kuchni z uczuciem
Pałki kurczaka w majonezowej marynacie 306

naczyniu żaroodpornym. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę ucieram go z oliwą oraz solą i papryką słodką i wędzoną, taką mieszanką nacieram pałki, i wstawiam na godzinę do lodówki. Majonez łączę z musztardą oraz suszoną jarzynką. Pałki po wyjęciu z marynaty olejowej maczam w marynacie majonezowej i układam na ziemniakach, całość przykrywam folią aluminiową i piekę godzinę w temp

Wanilia i Kardamon
Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami 459

problemu poradzić. Do tego jakaś lekka sałatka (tudzież pieczone ziemniaki) i zwykły kurczak nabiera niecodziennego charakteru :) Składniki: 1 kurczak o wadze 1,5-1,7 kg Przyprawy do natarcia kurczaka: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 4 ząbki czosnku sok z cytryny Farsz: 500 g pieczarek 300 g mięsa mielonego(...)mnie wieprzowo-wołowe) mały pęczek pietruszki 1 czerstwa bułka mleko sól, pieprz, vegeta 1 jajko Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi przyprawami i dokładnie natrzeć nimi kurczaka (również w środku). Na koniec skropić kurczaka sokiem z cytryny i wstawić go do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz: Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce

My simple kitchen
Grillowany karmazyn z frytkami 179

temperaturę do 200 o C pieczemy przez 8 minut. Ponownie otwieramy frytkownicę i mieszamy frytki ( aby się równo upiekły ). Ponownie pieczemy przez około 10 minut. I gotowe. Rybę oczyszczamy, kładziemy na papierze do pieczenia, przyprawiamy przyprawą do ryb, czosnkiem i posypujemy posiekaną pietruszką. Przykładamy papierem. Układamy na grillu kontaktowym i pieczemy przez kilka minut. Rybę podajemy z przygotowanymi frytkami ( polecam

Smaki Ewy
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 240

oliwek. Solimy, pieprzymy, dodajemy do niego posiekany drobno rozmaryn. Ząbki czosnku obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy je do oliwy z sokiem i przyprawami. Ryby myjemy, szczególną uwagę zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 40 minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego więcej już nie potrzeba – jest kompletny. Ale miłym akompaniamentem będzie kieliszek białego wina lub gruszkowego cydru. SKŁADNIKI 2 świeże dorady o wadze 250-350g 400g młodych, małych ziemniaków ½ dużej cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 4 gałązki kopru

Karo in the Kitchen
Z... Ziemniak! 245

podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs.  Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek(...)Kroimy ziemniaki* (i cebulę z boczkiem, jeśli macie ochotę). 5. Posypujemy przyprawami i dodajemy resztę oliwy. 6. Wszystko ze sobą mieszamy, aby oliwę i przyprawy rozprowadzić sprawiedliwie i zapiekamy w temp. 200'C przez 20 min. 7. Wyjmujemy i podajemy.** *kroimy w talarki, frytki, ćwiartki... jak Wasz żołądek sobie życzy ;) ** na 5 min. przed końcem pieczenia można posypać je serem

Kitchens Alphabet
Pierś kurczaka w słodkiej śmietance z pomidorami 146

aromatycznej słodko-ziołowej śmietance. Pyszne danie do makaronu, ziemniaków, kasz, ryżu. Jak to mój brat określił najlepsze danie z kurczakiem jakie jadł no no! Potrawkę podałam z ziołowymi pieczonymi ziemniakami oraz ostrzejszą surówką z pora, która nadawała wyrazistszy smak całemu daniu. Pasowała idealnie! Zawsze do delikatnie przyrządzonych mięs, szczególnie w śmietanie lub bardziej na słodko dodaję coś ostrzejszego(...)kolejny dzień w kuchni zakończony sukcesem, pochwałami i pustymi talerzami Lubię to! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchwie 3 pomidory 1 por, tylko biała część 3 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka śmietanki 30% sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do smaku olej rzepakowy Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju przesmażam posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną w cienkie

Zasmakuj Kuchni
Ziemniaczane placuszki z sosem ogórkowym – placki ziemniaczane z sosem tzatziki 173

warto rozkoszować nimi swoich domowników.   Do przyrządzenia placków potrzebne jest pół kilograma ziemniaków, cebula, ząbek czosnku, koperek (opcjonalnie), trzy łyżki mąki oraz sól, pieprz i vegeta. Warzywa ścieramy na tarce, koperek drobno kroimy, następnie przyprawiamy do smaku i dodajemy mąkę. Po wymieszaniu wszystkich składników pieczemy przepyszne, okrągłe placuszki. Cała tajemnica wyjątkowego smaku tkwi w przyrządzonym sosie z dodatkiem ogórka

sierotka maRysia w kuchni
Pieczeń Pork Wellington 216

uroczysty obiad, a uzupełniona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków, czy klusków nasyci nas na bardzo długo i zrobi ogromne wrażenie na zebranych gościach.  Pieczeń Pork Wellington Składniki: duży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz przeciśnięty ząbek czosnku sól łyżka musztardy łyżka topionego masła 200 g mrożonych podgrzybków * 50 ml wytrawnego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak śródziemnomorski 147

tego spaghetti warzywne z marchewki i cukinii oraz pieczony ziemniak. Czy może być coś lepszego na obiad? Składniki: • 2 piersi z kurczaka z kostką • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 200 g sera Ricotta • 4 sztuki suszonych pomidorów • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, biały pieprz do smaku Warzywa: • 1 cukinia

To co kocham
ZUPA SEROWA Z PARÓWKAMI I PIECZONĄ CUKINIĄ 215

SKŁADNIKI :  200 g ziemniaków  100 g marchewki 50 g selera 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka gęstej śmietany  100 g serka kremowego gouda 100 g parówek HENRYK  KANIA   50 g żółtego sera żółtego, tartego 100 g pokrojonej w kostkę cukinii

Kulinarne Fantazje Marioli
KOTLETY SCHABOWE W ZIOŁACH Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI I RZODKIEWKĄ 206

smaczne, pachnące ziołami a podane z pieczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie.                                                                      SKŁADNIKI :  5 kotletów schabowych 2 ząbki czosnku świeże zioła ; natka pietruszki, koperek, tymianek(...)ZIEMNIAKI :  1 kg młodych ziemniaków pęczek kolorowych rzodkiewek 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej                                                                    PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze

Kulinarne Fantazje Marioli
Zielone wegeburgery bez bułki 145

wodzie. Dymkę razem ze szczypiorem i rukolę siekamy. Ugotowane i odcedzone brokuły i ziemniaki blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy dymkę, szczypior, rukolę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy dłońmi formujemy burgery. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy grillowaną cukinię, a na niej po jednym burgerze. Przykrywamy kolejnym plastrem cukinii. Wstawiamy

My Chcemy Jeść
filet pod paprykową pierzynką 185

opłukać i przeciąć na dwa płaty. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Grillowana karkówka i cukinia marynowana w czosnku i ziołach 204

grilla bez obawy o wyziębienie :P Oprócz kiełbasek , kaszanki w sreberku, czy ziemniakach pieczonych bar dzo smakowitą opcją jest karkówka oraz cukinia. I dealnie komponują się smakiem z sosem   CZOSNKOWYM Ser decznie zapraszam. Skła d niki: kg karkówki duża cukinia 1/3 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, bazylii, oregano, papryki sło dkiej i ostrej

ChilliJemy
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2314

obieramy, nacinamy w poprzek ostrym nożem, nie przecinamy ich jednak do końca. Obieramy czosnek i każdy ząbek kroimy w bardzo cienkie plasterki, które wkładamy między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i delikatnie polewamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę. Po godzinie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze

Smakowity Blog Kulinarny
Kaczka z ziemniakami 206

tymianek posiekać, wymieszać. Kaczkę oprószyć solą, pieprzem, od środka natrzeć tymiankiem z czosnkiem i odstawić na co najmniej godzinę. Ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Ostudzić. Kaczkę wypełnić ziemniakami. Powinno zostać troszkę luzu, gdy wypełnimy zbyt mocno kaczka podczas pieczenia pęknie. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Formę do pieczenia

królestwo garów
Kilka pomysłów na... 193

kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka,  pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy  kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski, czosnek, papryka szczypta sody oczyszczonej Soczewicę gotujemy w szklance wody do miękkości, miksujemy

More food, love and dreams
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 293

cytryny. Dodajemy przyprawy i zioła - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek, trochę rozmarynu i tymianku. Dorzucamy kawałki wyciśniętej cytryny, ze skórką. Tuńczyka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na, co najmniej, godzinę do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować, jako dodatek, np. ziemniaki pieczone. Zamarynowanego tuńczyka wyjmujemy z lodówki, zawijamy w papier do pieczenia i spinamy zszywaczem biurowym

mojewypiekiinietylko