żaroodpornego lub brytfanki kurczaka i pokrojone warzywa. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i całe ząbki czosnku, doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Gotowe porcje posypujemy bazylią. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewszystko w słonecznych kolorach i smakach lata. Idealna sałatka na kolację i na grilla do pieczonego mięska. Składniki: pół dużego kalafiora 6 ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone lub małosolne 3 duże marchewki pęczek koperku 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu biały pieprz sól Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Zagotować wodę
na moim stole...pieprz Cebulę, czosnek obrać. Czosnek przekroić na pół. Cebulę pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem. Układać na przemian ziemniaki, cukinię, cebulę, kawałki sera koziego. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę z bulionem, gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Polać nim warzywa. Posypać orzeszkami pinii. Piec w 200 stopniach przez 45 minut
Moja Galeria Smakulekko zmodyfikowany. Dziś jako dodatek do świeżej i chrupiącej bagietki. Ale następnym razem, doda aromatu pieczonej rybie, albo ziemniakom. Zapewne dobrze będzie smakować, z grillowanym mięsem. SKŁADNIKI: 200 g masła o zawartości tłuszczu 82 % pęczek szczypiorku kilka gałązek świeżego tymianku 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól himalajska szczypta pieprzu A jak to zrobić: Miękkie masło
Kuchnia w opałacholiwy ) jak już lekko zmiękną wlać wino i chwilę gotować. Dodać kurczaka, rozgnieciony czosnek, oliwki i sos pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku. Dusić z 10 - 15 min niech smaki się wymieszają , posypać szczypiorkiem i ....................... Smacznego Ja zrobiłam go z pieczonymi ziemniakami Ale z innymi dodatkami też będzie smaczne
Gaździnka warzySkładniki: 3 buraki 2 ziemniaki sól, pieprz, rozmaryn, tymianek zioła prowansalskie 5 ząbków czosnku Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na ćwiartki. Skropić lekko olejem, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Dodać czosnek zawinąć w folię, piec godzinę w 160 st C. Na talerzu oprószyć natką i serem feta
Gaździnka warzycottura fondendo meravigliosamente gli odori. Buon appetito :) SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 100 gr pomidork ów 1 kg ziemniak ó w 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie 2 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku suszone oregano świeży rozmaryn listki świeżej szałwii oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI(...)Wyciśnięte ząbki czosnku mieszamy z 2 łyżeczkami drobno pokrojonego oregano i 3 łyżkami oliwy. Ziemniaki wykładamy do formy na warzywa obok roladek. Ziemniaki smarujemy przyprawami z zewnątrz i między przekrojonymi plasterkami. Na koniec wykładamy pomidorki. Roladki z warzywami i ziemniakami pieczemy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocałyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 2 garście szpinaku (ok. 40g), - czosnek, - 4 marchewki (ok. 420g), - 6 ziemniaków (ok. 420g), - przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż(...)powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku. 6. Gotujemy marchewkę i ziemniaki. 6. Saszetki podajemy z ziemniakami i marchewką. Saszetki z kurczaka ze szpinakiem są bogate w: - pełnowartościowe białko, które stanowi budulec, - żelazo, które jest składnikiem czerwonych krwinek. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachrównie dobrze będzie smakował z pieczonym ziemniakami i mizerią albo Waszą ulubioną sałatką. Polecam! Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz marchewka duszona Składniki na 4 duże porcje: 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 1 łyżeczka rozmarynu 1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli(...)czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z każdej strony (również od wewnątrz). Do środka kurczaka włożyć obydwie połówki cytryny. Kurę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez ok. 90 minut, co 30 min. polewając mięso sokami, które z niego wypływają. Można je też odwracać w trakcie pieczenia, nie jest
Obiad za dychęktóre może nawet macie w domu. Są błyskawiczne, nie licząc pieczenia przygotujemy je w 5 minut. Główne skrzypce w marynacie gra swojski ketchup (choć chyba powinnam pisać keczup?). Żeberka smarujemy trzykrotnie sosem na jego bazie, dzięki temu są bardzo wilgotne i aromatyczne. Razem z żeberkami proponuję upiec duże cząstki ziemniaków (wymieszanych z olejem i ulubionymi przyprawami). Można je także podać(...)pieprzu. Wyciskamy dwa ząbki czosnku. Marynatę dokładnie mieszamy. Smarujemy żeberka za pomocą silikonowego pędzelka obficie z obu stron i układamy na blaszce z rusztem (jeśli nie mamy rusztu możemy poukładać żeberka na rulonach ze zgniecionej folii aluminiowej lub na obranych marchewkach). Wkładamy do piekarnika na 30 minut (ja w tym samym czasie piekę połówki ziemniaków, wymieszanych z olejem, solą
Poezja smakuDziś aromatyczne pieczarki do obiadu, najczęściej podaję je do wszelakiego pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków z ziemniaków. Wtedy traktuję je jako gulasz, dodaję surówkę z kapusty kiszonej lub colesław. PIECZARKI smażone smakują także z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem w wersji wege lub z dodatkiem mięsa, np. mielonego(...)posiekaną natką lub koprem i posypuje tartym parmezanem. PYCHA! Składniki: 250 g pieczarek, u mnie umyte z lekko ściętymi ogonkami 1 mała czerwona papryka 1 cebulka opcja: roztarty ząbek czosnku pół łyżeczki posiekanej drobniutko ostrej papryczki łyżka masła klarowanego, opcja olej vegeta natur, pieprz, oregano, lubczyk, słodka papryka do podania: natka, koper, tarty parmezan Przygotowanie: Pieczarki umyte osuszam, kroję
Zasmakuj KuchniSkładniki: – 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) – 100 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) – 2 duże garście świeżego szpinaku – 150 g gotowanej ciecierzycy – 1 ząbek czosnku – sól i pieprz, – 1 łyżeczka kminu rzymskiego, – 1/2 łyżeczki suszonego oregano, – 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, – 1/3 łyżeczki – ostrej – 1/3 wędzonej Przygotowanie(...)żaroodpornego, (przyprawiamy solą i pieprzem opcjonalnie) i pieczemy przez ok. 40 – 50 minut w temperaturze ok. 200°C. Ciecierzycę gotujemy wg instrukcji (wcześniej moczymy w wodzie najlepiej przez całą noc), lub używamy już ugotowanej z puszki lub słoika. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Na patelni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ugotowaną wcześniej ciecierzycę oraz przyprawy
I LOVE LIFESkładniki: 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku(...)worku do grillowania ziemniaków (kiedyś kupiłam takie duże i mocne worki aluminiowe w Tesco). Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy całą marynatę, niczego nie wylewamy. Na dno naczynia lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera. W tym momencie można już zaczynać długie pieczenie. Ja jednak szykuję mięso
Kocham Czekoladęwszystko na papkę. Cebulkę, czosnek i ziemniaki pozostawiam nietknięte. Jedynie dynia jest zmiksowana. Do tej zupy można użyć świeżej dyni pokrojonej w kostkę i podduszonej z niewielką ilością wody do rozpadnięcia. Można również kupić mrożoną dynię w kostce i przygotować ją w taki sam sposób. Ja jednak w sezonie dyniowym kroję dynię na kawałki, piekę pod folią w piekarniku, kiedy(...)talerze, więc od razu polecam przygotowanie podwójnej porcji. Składniki: 500 g zmiksowanego miąższu dyni (puree) 1/2 szklanki bulionu drobiowego 4 niewielkie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę i ugotować w posolonej wodzie niemal
Trzeci talerzdorzucić je do ziemniaków, albo ugotować na parze w sitku lub perforowanym garnku nad ziemniakami. Odłóż kilka szparagów do sałatki na poniedziałek. Na oliwie lub maśle usmaż jajka sadzone. Jeśli wolisz przygotować rybę, ułóż filety w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną oliwy. Piecz ok. 15 minut(...)temperaturze 180 stopni C. Ugotowane ziemniaki i szparagi podaj z jajkiem sadzonym lub pieczoną rybą oraz sosem. Zostaw trochę sosu do sałatki makaronowej. Poniedziałek - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i rzodkiewką Z gotowanych ziemniaków, które zostały mi z niedzieli, przygotowałam prostą sałatkę z dodatkiem szparagów, rzodkiewek i jajek na twardo. Sałatkę można spokojnie zrobić poprzedniego dnia wieczorem
Chilli Czosnek i Oliwa