pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:67/249)

Warzywa pieczone z udkami 235

witamin, niezapomniany smak :) Zaczynamy ...  Składniki: ok 0,5 kg młodych ziemniaków 6 marchwi 1 czerwona cebula 1 cukinia 0,5 kalafiora 6 udek z kurczaka Sos: ok 50 ml oliwy z oliwy 1 łyżeczka rozmarynu 3-4 ząbki czosnku papryka, pieprz, sól Robimy sos: oliwę, rozmaryn, czosnek, pieprz , paprykę I sól- mieszamy w miseczce. Warzywa pluczemy- kroimy(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Polewamy warzywa połową oliwki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Pieczemy warzywa ok 45-60 min. Co 15 min przewracamy je.  Udka płuczemy I smarujemy oliwką. Wkładamy do piekarnika na 25 min, odwracamy - 15 min. I jeszcze raz odwracamy na 5 min I gotowe. Gotowe warzywa podajemy z udkiem . Życze smacznego

Smaki Edyty
Ziemniaczki maślane z piekarnika 151

czosnku granulowanego  Wykonanie  Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy , następnie do miseczki wlewamy masło , dodajemy wszystkie nasze przyprawy i dokładnie mieszamy . Jak mamy przygotowany sos maślany , przygotowujemy kawałki foli aluminiowej , jeden kawałek na jednego ziemniaka , i na każdym kawałku kładziemy jednego ziemniaka , polewamy jedną łyżką masła i zwijamy w cukierki , postępujemy tak do wykorzystania wszystkich ziemniaków .  Kiedy ziemniaki(...)mamy już gotowe , rozgrzewamy piekarni , układamy nasz ziemniaczane cukierki na blaszkę , pieczemy w 160 stopniach , 2 godzinki . Po upływie tego czasu ziemniaczki wyciągamy z foli , i podajemy

Mój Smak
Ziemniaki z kieszonkami. 179

bardzo smaczne i niezwykle zdrowe. My jesteśmy fanami pieczonych ziemniaków. Robimy różne kombinacje z nimi. Ta propozycja jest idealnym dodatkiem z sosem tzatziki. Do tego surówka i mamy super danie. Spróbujcie zrobić u siebie takie ziemniaki, bo są naprawdę super :). Będziemy co jakiś czas proponować kolejne propozycje ziemniaków na rożne sposoby, bo to wdzięczne warzywo i można dużo ciekawych(...)łyżkę masła dobrze mieszamy z oregano, pieprzem, cayenne i 2 ząbkami czosnku. Kiedy ziemniaki przestygną wycinamy w nich po dwa wgłębienia w kształcie klinów. Nakładamy tam masło i plasterek sera żółtego. Posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min. Kiedy ziemniaki pieką się mamy czas na przygotowanie tzatzików i surówki. Podajemy zaraz po upieczeniu

vegetanie
FIOLETOWE ZIEMNIAKI PIECZONE W SOLI 134

ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) - sól JAJKA DELIKATNIE UBIJ , nie muszą być sztywne, dodaj sól i wymieszaj. Ilość soli zależy od wielkości ziemniaków i naczynia żaroodpornego jakie masz. U mnie na 4 ziemniaki i dwa białka wyszło 400 g soli. W NACZYNIU ŻAROODPORNYM ułóż cienką warstwę soli z białkiem, na bo wyłóż ziemniaki i obsyp pozostałą solą. Ziemniaki nie powinny(...)wyjmij masło z lodówki, znacznie ułatwisz sobie połączenie składników. ZIEMNIAKI WSTAW do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Powinny być gotowe po godzinie, dla pewności wbij wykałaczkę i sprawdź czy są miękkie. ZBIJ SOLNĄ SKORUPĘ ,  ja używam młotka :) Na stół możesz podać ziemniaki w tym samym naczyniu w którym się piekły- fioletowe ziemniaki w takiej pierzynce solnej wyglądają szalenie atrakcyjnie

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ziemniaki księżnej w tarcie z bobem 165

łyżeczki papryki wędzonej ziemniaki księżnej: 70 dkg ziemniaków młodych 1 jajko 1 łyżka masła sól 1 ząbek czosnku farsz: 250 g bobu 3 parówki cienkie wieprzowe małe 1 jajko 3 białka 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz 1/3 pęczka koperku 1/2 masy ziemniaków księżnej olej Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne masło, wodę, paprykę i zagniatam(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut góra dół.  Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być aldente. Obieram z łupinek. Parówki kroję na plasterki i przesmażam na oleju na patelni. Ziemniaki obieram i gotuję. Odcedzam, do lekko przestudzonych ale ciepłych dodaję masło, jajko, czosnek posiekany i ziemniaki tłuczę. Doprawiam solą. Połowę ziemniaków

wesoła kuchnia
Roladki drobiowe w boczku ze szczypiorkiem i papryką. 221

owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać suszonymi [pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Delikatnie polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pod przykryciem przez 30 minut, następnie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Podałam z ziemniakami i surówką

Agusiowe smakołyki
Złote ziemniaczki z pieca 242

przypraw, rozpuszczamy masło, dodajemy sól, pieprz i rozmaryn. Tak rozpuszczonym masłem polewamy ziemniaki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do momentu, aż zaczną brązowieć. Gotowe! Piękne, złote i aromatyczne ziemniaki gotowe.     Możecie użyć przypraw, które lubicie – z papryką będą bardziej pomarańczowe, z czosnkiem – ostrzejsze. Kierujcie się swoim smakiem

MarcinChef
Zapiekanka z brukselki – tani a pełnowartościowy i zdrowy obiad. 163

potrawie wyszła al dente, czyli tak jak lubię. Do tego sos beszamelowy, pieczone ziemniaki na wierzchu oraz ciągnący się ser w środku Składniki: 1kg brukselki (ja użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka cebula 4 ząbki czosnku imbir, gałka muszkatołowa, kminek mielony, kurkuma, sól, pieprz 100g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania

wysmienity
Warzywne frytki 125

Warzywne frytki Batat  Marchew  Korzeń pietruszki  Ziemniak   Tymianek   Oliwa z oliwek   Ogórek kiszony (eko Lidl ) SOS bieluch z czosnkiem Warzywa kroimy, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Pieczemy 20 minut

Szkrab Je Sam
Zapiekanka pasterska - Shepherd's Pie 171

lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć w maszynce lub utłuc. Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, mleko. Doprawić gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso. Na wierzch wyłożyć puree z ziemniaków. Jajko rozkłócić, posmarować nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w temperaturze 200st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 423,1 kcal Tłuszcz

Zielona Kuchnia
Ziemniaczki pieczone w folii. 125

obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Przełożyć do torebki foliowej do pieczenia.Wsypać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przemieszać ziemniaki ręką żeby przyprawy równomiernie się rozeszły. Na wierzch wrzucić masło i zamknąć torebkę. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1 godzinę

Agusiowe smakołyki
Ser halloumi w cukinii z malinami 232

pieprzymy z dwóch stron a następnie wmasowujemy olej rzepakowy. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przy 180 stopniach do miękkości obracając dwukrotnie. (Dopiero gdy sorbet nam się zrobi) Placki ziemniaczane: Ścieramy 1 duży obrany ziemniak na średnich oczkach dodajemy starty ząbek czosnku, pół małej cebuli, szczyptę mielonego anyżu, pieprz, 1 jajko M. Mieszając wszystko widelcem dodajemy tyle mąki

Kuchnia PROzdrowotna
Zapiekanka z brokułami i serem korycińskim 126

obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła gotujemy na parze. Mieszamy jajka z przyprawami, przeciśniętym przez prasę czosnkiem i jogurtem. W naczyniu do zapiekania układamy na przemian brokuła i ziemniaki. Po wierzchu posypujemy całość pokrojonym w kostkę serem korycińskim i polewamy masą jogurtowo jajeczną. Pieczemy ok 20 minut w 180 st. C Smacznego

Cynamonowe szczęście
Pizza bez mąki na brokułowym spodzie z otrębami i mozzarellą 178

oliwek  - ser żółty  - kilka listków bazylii  - przyprawy ( oregano, bazylia, majeranek, tymianek, kolendra, suszony czosnek, kurkuma) - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuł ugotować, następnie ubić go ubijaczką do ziemniaków, następnie jak trochę ostygnie dodać mozzarellę, jajko, otręby oraz przyprawy, ułożyć na blachę i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się przyrumieniać. Pomidory wymieszać z wszystkimi

zdrowa vege kuchnia
Pieczone warzywa, sos serowy i polędwiczki - obiad idealny. 476

marchewkę i cukinię. Wyszło bosko i pysznie.. A co najlepsze zrobiło się praktycznie samo :) Pieczone warzywa: 2 duże marchewki kilka ziemniaków 1 duży burak 1 średnia cukinia 1/4 szkl. oleju pieprz, sól, ulubione zioła i przyprawy (u mnie głównie oregano i czosnek) Warzywa obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok 3 mm (można grubiej, wtedy

Z butelką mleczka w tle