duże łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub więcej, gdy używamy mniej mączystych ziemniaków ( my dałyśmy 5 łyżek ) Farsz: - 1/2kg surowego mielonego mięsa (u mnie wieprzowe: szynka+łopatka) lub tyle samo mięsa gotowanego, lub pieczonego wcześniej zmielonego - 1 większa cebula (ja nie dodawałam) - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki majeranku - 1/2-3/4 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - szczypta chili - 2-3 łyżki(...)łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) Do mięsa dodać startą na tarce lub drobno pokrojoną cebulę (nie dodawałam), zmiażdżone ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem, chili, majerankiem, dodać wodę lub rosół i dobrze wyrobić. Odstawić. 6 ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, utłuc na bardzo gładkie puree lub zmielić maszynką, przestudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na bardzo drobnej tarce (masa będzie bardzo miałka
Smaczne Zdrowewiec za dwa dni Wielkanoc i wiem, że wszystkie polskie gospodynie domowe od przynajmniej tygodnia zajęte są w kuchni. Zapewne pieką baby, gotują jajka, może i je malują… A ja w Kalifornii maluję na zielono ziemniaki. Nie dlatego, że jest Wielkanoc, ale dlatego że są pyszne, zdrowe i fajnie wyglądają. Pomyślałam, że może tradycyjne, polskie gospodynie domowe i inne(...)bać, bo nawet najwięksi prześmiewcy weganizmu poproszą o ich dokładkę. Może więc od razu warto podwoić, a może i potroić proporcje w przepisie? Zielone ziemniaki Składniki (na 4-6 osób) : 1 kg ziemniaków 1 główka czosnku (obranego, drobno posiekanego) 25 dkg surowego szpinaku (posiekanego) 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki mleka sojowego (można zastąpić zwykłym, jeśli nie jesteście weganami
Jem więc Jestemduży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka w proszku – u mnie słodka w sporej ilości sól pieprz sok z cytryny gęsta śmietana 18% do przybrania Wykonanie: Paprykę umyłam, ułożyłam na wysokim ruszcie mikrofalówki i piekłam każdą(...)odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki (do tej czynności założyłam rękawiczki, bo purpurowa marchew bardzo brudzi - ślady zupy widnieją nawet na kuchennym suficie :/). Ziemniaka obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Ząbek czosnku obrałam i drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim marchew i ziemniaka, chwilę przed końcem dorzuciłam czosnek. Zalałam wrzącym bulionem. Paprykę
Kuchenne zapiski Edytymiękkie w środku. Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam sos czosnkowo-koperkowy. Składniki (4 porcje): - 500 g łososia norweskiego - 600 g ziemniaków - małe opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18% - pół pęczka koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz cytrynowy - 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Piekarnik(...)koperek, wyciskamy czosnek i doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy do lodówki. 3. Wykładamy blachę folią aluminiową i polewamy łyżką oliwy. Odlewamy z ziemniaków wodę, odstawiamy na minutę, żeby odparowały, a następnie dodajemy do nich łyżkę oliwy, mieszamy i przekładamy ziemniaki na blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. 4. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić (po około 10 - 15 minutach pieczenia) kładziemy obok
Kraina Tysiąca Smakówdodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar(...)piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami doprawionymi np. rozmarynem. Smacznego
Kolizje Smakóworaz prażonymi orzechami. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest nie do opisania, a smak? Cudowny, delikatny! Alternatywa na danie bezmięsne, niedzielne i uroczyste. Polecam je gorąco. Składniki: 6 młodych cykorii 6 małych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów 3 łyżki miodu 100 g sera Comté(...)obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera
Wino Francja Kuchniaoraz prażonymi orzechami. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest nie do opisania, a smak? Cudowny, delikatny! Alternatywa na danie bezmięsne, niedzielne i uroczyste. Polecam je gorąco. Składniki: 6 młodych cykorii 6 małych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów 3 łyżki miodu 100 g sera Comté(...)obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera
Wino Francja Kuchniaęsa wołowego 300 g ziemniaków 1 cebula 200 g sera startego 200 g jogurtu gęstego sól do smaku pieprz czarny do smaku kilka ząbków czosnku parę pieczarek-grzyby koperek zielony Wykonanie Obrać i pokroić w piórka cebulę ,czosnek zmiażdżyć . sos -Jogurt wymieszać z pieprzem , solą i czosnkiem . Formę do pieczenia wysmarować olejem,poukładać pokrojoną cebulę ,posypać solą ,-u mnie sól
w mojej kuchniziemniaki w zimnej wodzie i zaczekaj aż odciekną. W garnuszku roztop masło. Do ciepłego dodaj przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy i zioła, wymieszaj. Obtaczaj każdego ziemniaka, trochę mikstury wlej też pomiędzy warstwy. Ułóż ziemniaki rozcięciami ku górze w naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku w temp. około 200°C przez godzinę (w połowie czasu posmaruj pozostałą miksturą
Delicious Placekolej i nada się idealnie na inna okazję, czy to do makarony, czy do lasagne, albo do pieczonych ziemniaków... Składniki: (na 2 porcje - każda wystarczy na 400-500g opakowanie makaronu) 1 łyżka oleju 500g mielonego mięsa wołowego 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce, albo drobniutko posiekane - u mnie: czubata łyżeczka 'leniwego' czosnku ze słoiczka 3 łyżki pasty pomidorowej
Lejdi of the houseoliwek 2 łyżki kaparów kilka czarnych oliwek kilka filecików anchois pół szklanki zielonego groszku liście bazylii Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki).Zagnieć ciasto. Wyłóż na papier formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano
AZgotuj!Nogi gęsi myjemy, suszymy za pomocą ręcznika papierowego i przyprawiamy. Czosnek obieramy. Do mięsa dodajemy całe ząbki czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Gęś układamy w naczyniu do pieczenia skórą do dołu. Możemy dodać ziemniaki i jabłka. Nogi gęsi pieczemy w temperaturze 160 stopni. Pierwsze 1,5-2 godziny mięso musi być przykryte
Magia jedzenia.solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku. Porządnie mieszamy. Na patelni podsmażamy boczek/mięso/podgardle, dodajemy cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu wlewamy gorące do masy ziemniaczanej jednocześnie mieszając. Wytopiony, gorący tłuszcz zaparza nasze ziemniaki. Masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Babka gotowa. Najpyszniejsza jest wprost po zrobieniu jednak odsmażana
Kuchnia po mojemukroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego
Kuchnia smakówdente" w nie solonej wodzie, odlać na sito, naczynie żaroodporne posmarować olejem, wsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C 10-13 minut, zapiekankę kroić ciut przestudzoną
W Mojej Kuchni Lubię