pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:58/249)

PYZY Z MIĘSEM. KARTACZE. CEPELINY 191

duże łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub więcej, gdy używamy mniej mączystych ziemniaków ( my dałyśmy 5 łyżek ) Farsz: - 1/2kg surowego mielonego mięsa (u mnie wieprzowe: szynka+łopatka) lub tyle samo mięsa gotowanego, lub pieczonego wcześniej zmielonego - 1 większa cebula (ja nie dodawałam) - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki majeranku - 1/2-3/4 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - szczypta chili - 2-3 łyżki(...)łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) Do mięsa dodać startą na tarce lub drobno pokrojoną cebulę (nie dodawałam), zmiażdżone ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem, chili, majerankiem, dodać wodę lub rosół i dobrze wyrobić. Odstawić. 6 ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, utłuc na bardzo gładkie puree lub zmielić maszynką, przestudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na bardzo drobnej tarce (masa będzie bardzo miałka

Smaczne Zdrowe
Zielono ci? Mi też, bo właśnie zjadłam przepyszne zielone, wielkanocne ziemniaki! 267

wiec za dwa dni Wielkanoc i wiem, że wszystkie polskie gospodynie domowe od przynajmniej tygodnia zajęte są w kuchni. Zapewne pieką baby, gotują jajka, może i je malują… A ja w Kalifornii maluję na zielono ziemniaki. Nie dlatego, że jest Wielkanoc, ale dlatego że są pyszne, zdrowe i fajnie wyglądają. Pomyślałam, że może tradycyjne, polskie gospodynie domowe i inne(...)bać, bo nawet najwięksi prześmiewcy weganizmu poproszą o ich dokładkę. Może więc od razu warto podwoić, a może i potroić proporcje w przepisie? Zielone ziemniaki Składniki (na 4-6 osób) : 1 kg ziemniaków 1 główka czosnku (obranego, drobno posiekanego) 25 dkg surowego szpinaku (posiekanego) 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki mleka sojowego (można zastąpić zwykłym, jeśli nie jesteście weganami

Jem więc Jestem
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 116

duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka w proszku – u mnie słodka w sporej ilości sól pieprz sok z cytryny gęsta śmietana 18% do przybrania Wykonanie: Paprykę umyłam, ułożyłam na wysokim ruszcie mikrofalówki i piekłam każdą(...)odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki (do tej czynności założyłam rękawiczki, bo purpurowa marchew bardzo brudzi - ślady zupy widnieją nawet na kuchennym suficie :/). Ziemniaka obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Ząbek czosnku obrałam i drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim marchew i ziemniaka, chwilę przed końcem dorzuciłam czosnek. Zalałam wrzącym bulionem. Paprykę

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczony łosoś z sosem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 218

miękkie w środku.  Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam sos czosnkowo-koperkowy.  Składniki (4 porcje): - 500 g łososia norweskiego - 600 g ziemniaków - małe opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18% - pół pęczka koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz cytrynowy - 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Piekarnik(...)koperek, wyciskamy czosnek i doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy do lodówki. 3. Wykładamy blachę folią aluminiową i polewamy łyżką oliwy. Odlewamy z ziemniaków wodę, odstawiamy na minutę, żeby odparowały, a następnie dodajemy do nich łyżkę oliwy, mieszamy i przekładamy ziemniaki na blachę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. 4. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić (po około 10 - 15 minutach pieczenia) kładziemy obok

Kraina Tysiąca Smaków
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 226

dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka   Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar(...)piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami doprawionymi np. rozmarynem. Smacznego

Kolizje Smaków
Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne 130

oraz prażonymi orzechami. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest nie do opisania, a smak? Cudowny, delikatny! Alternatywa na danie bezmięsne, niedzielne i uroczyste. Polecam je gorąco. Składniki: 6 młodych cykorii 6 małych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów 3 łyżki miodu 100 g sera Comté(...)obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera

Wino Francja Kuchnia
Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne 134

oraz prażonymi orzechami. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest nie do opisania, a smak? Cudowny, delikatny! Alternatywa na danie bezmięsne, niedzielne i uroczyste. Polecam je gorąco. Składniki: 6 młodych cykorii 6 małych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów 3 łyżki miodu 100 g sera Comté(...)obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera

Wino Francja Kuchnia
zapiekanka z wołowiną 156

ęsa wołowego 300 g ziemniaków 1 cebula 200 g sera startego 200 g jogurtu gęstego sól do smaku pieprz czarny do smaku kilka ząbków czosnku parę pieczarek-grzyby koperek zielony Wykonanie Obrać i pokroić w piórka cebulę ,czosnek zmiażdżyć . sos -Jogurt wymieszać z pieprzem , solą i czosnkiem . Formę do pieczenia wysmarować olejem,poukładać pokrojoną cebulę ,posypać solą ,-u mnie sól

w mojej kuchni
Ziemniaki pieczone z rokpolem 119

ziemniaki w zimnej wodzie i zaczekaj aż odciekną.  W garnuszku roztop masło. Do ciepłego dodaj przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy i zioła, wymieszaj. Obtaczaj każdego ziemniaka, trochę mikstury wlej też pomiędzy warstwy. Ułóż ziemniaki rozcięciami ku górze w naczyniu żaroodpornym.  Piecz w piekarniku w temp. około 200°C przez godzinę (w połowie  czasu posmaruj pozostałą miksturą

Delicious Place
Bolognese... 155

kolej i nada się idealnie na inna okazję, czy to do makarony, czy do lasagne, albo do pieczonych ziemniaków... Składniki: (na 2 porcje - każda wystarczy na 400-500g opakowanie makaronu) 1 łyżka oleju 500g mielonego mięsa wołowego 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce, albo drobniutko posiekane - u mnie: czubata łyżeczka 'leniwego' czosnku ze słoiczka 3 łyżki pasty pomidorowej

Lejdi of the house
Pizza na spodzie z ziemniaków. Recenzja książki Superfood Damiana Kordasa 160

oliwek 2 łyżki kaparów kilka czarnych oliwek kilka filecików anchois pół szklanki zielonego groszku liście bazylii Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki).Zagnieć ciasto. Wyłóż na papier formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano

AZgotuj!
Noga gęsi. 138

Nogi gęsi myjemy, suszymy za pomocą ręcznika papierowego i przyprawiamy. Czosnek obieramy. Do mięsa dodajemy całe ząbki czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Gęś układamy w naczyniu do pieczenia skórą do dołu. Możemy dodać ziemniaki i jabłka. Nogi gęsi pieczemy w temperaturze 160 stopni. Pierwsze 1,5-2 godziny mięso musi być przykryte

Magia jedzenia.
Babka ziemniaczana. Esencja tradycyjnej kuchni domowej. 197

solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku. Porządnie mieszamy. Na patelni podsmażamy boczek/mięso/podgardle, dodajemy cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu wlewamy gorące do masy ziemniaczanej jednocześnie mieszając. Wytopiony, gorący tłuszcz zaparza nasze ziemniaki. Masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Babka gotowa. Najpyszniejsza jest wprost po zrobieniu jednak odsmażana

Kuchnia po mojemu
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 144

kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;) Smacznego

Kuchnia smaków
zapiekanka ziemniaczana... 3153

dente" w nie solonej wodzie, odlać na sito, naczynie żaroodporne posmarować olejem, wsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C 10-13 minut, zapiekankę kroić ciut przestudzoną

W Mojej Kuchni Lubię