pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:53/249)

Placek pasterski czyli shepherd’s pie 193

seler, marchew, boczek i czosnek, część listków rozmarynu i pomidory. Wlać bulion, dobrze wymieszać aby nie zostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i  piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C przez godzinę. W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować  w osolonej wodzie(...)nałożyć na wierzch puree z ziemniaków, rozprowadzić równomiernie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 st. C i piec  przez około 20 minut lub do czasu aż wierzch stanie się  chrupiący i brązowy. Podawać z zielonym groszkiem. Smacznego Uwagi: W oryginalnym przepisie podano 50 g boczku, dałam 2x tyle, tak samo z czosnkiem

Stare Gary
Barszcz czerwony 202

czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały por 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki drobnej fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry(...)dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Marchew,ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka. Białą część pora i obrany czosnek pokroić bardzo drobno. Garnek napełnić do 3/4 wysokości

Kuchcik gotuje
Weekendowy kociołek 225

piórka, boczek w kostkę , pieczarki na połówki , ziemniaki obieramy i zostawiamy w całości , marchew , seler w plastry, czosnek rozgniatamy ( po obraniu ) . Przyprawy mieszamy razem w małym słoiczku lub miseczce . Rozpalamy ognisko , wygrzewamy kociołek , wrzucamy smalec , jak się roztopi , dokładamy cebulę , boczek i zmiażdżony czosnek . Smażymy mieszając , jak zacznie pachnieć pieczoną cebulą , dorzucamy mięso i smażymy , aż się lekko przyrumieni

Ogrodnik w podróży
Warstwowa zapiekanka z mięsem i ziemniakami 215

przygotowywania:  do 30 minut Czas pieczenia: 2h Ilość porcji:  6 Składniki do warstwy mięsa: • 500 g mielonej, chudej wieprzowiny (szynka, polędwiczka) • 1 duża cebula • 2 łyżki oliwy • przyprawy: łyżeczka majeranku, soli, pieprzu np. ziołowego, czosnku niedźwiedziego lub zwykłego Składniki pozostałe: • do 2 kg ziemniaków • 3 łyżki oliwy • 2 garście szpinaku - same liście

AniaGotuje.pl
Kurczak z pieczonymi batatami i cebulką 134

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Upolowa\u0142am ostatnio s\u0142odkie ziemniaki i zastanawia\u0142am si\u0119 co by tu z nimi zrobi\u0107. Niemal od razu moim oczom ukaza\u0142 si\u0119 obraz pieczonego, lekko ma\u015blanego kurczaka i s\u0142odkiej czerwonej cebulki zapiekanej z batatami. Brzmi smacznie prawda? I takie w\u0142a\u015bnie jest! Jak zawsze(...)u0142adamy kurczaka. Na kurczaka dodatkowo k\u0142adziemy kawa\u0142eczki mas\u0142a. Ca\u0142o\u015b\u0107 pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Gotowe!"]} Upolowałam ostatnio słodkie ziemniaki i zastanawiałam się co by tu z nimi zrobić. Niemal od razu moim oczom ukazał się obraz pieczonego, lekko maślanego kurczaka i słodkiej czerwonej cebulki zapiekanej z batatami. Brzmi smacznie prawda? I takie właśnie

Mostek w kuchni
Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej) 175

pieprz. Na papierze do pieczenia rysujemy (odrysowujemy) okręgi (u mnie były to 3 małe i 1 duży). Na każdy okręg równomiernie nakładamy przygotowaną polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przepis poniżej) i jeżeli robimy wegańską wersję - zamrażamy w foremce przygotowany ser z ziemniaka . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni(...)składniki, wraz z wcześniej podsmażoną cebulką i czosnkiem. Przy pomocy blendera miksujemy na gładki sos. Całość dusimy pod uchylonym przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodatkowo: - pieczarki - zamrożony ser z ziemniaka lub zwykły - papryka - cebula - BIO Tofu z ziołami POLSOJA   Spody z polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie

Be Fit Be Strong
Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami 144

Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami Zapraszam na ucztę. Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki:     2 świeże medaliony wołowe     2 ziemniaki     4 marchewki     1/2 selera korzennego     6 ząbków czosnku     6 małych szalotek(...)szczypta soli morskiej Wykonanie: Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku obrać. Ułożyć wszystko w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w 200 stopniach. Przygotować w tym czasie medaliony wołowe do smażenia. Umyć, osuszyć papierem kuchennym. Wymasować je lekko oliwą i zostawić

Wino Francja Kuchnia
Moskole + film 170

ugotowanych ziemniaków 200-300 g mąki pszennej 1 jajko sól masło czosnkowe 100 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, do ziemniaków dodajemy jajko, wsypujemy mąkę oraz sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy dłonią ciasto o jednolitej konsystencji, które łatwo będzie odchodziło od ręki(...)wilgotne, dosypujemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta, odrywamy z niego niewielkie kawałki i formujemy placki o grubości 1cm a następnie układamy je na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu i pieczemy ok 8-10 minut z każdej strony na małym ogniu żeby się nie przypaliły. W miseczce umieszczamy miękkie masło, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, wszystko

Smakowite Dania
Francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois 164

kuchni francuskiej dania, które zapiekane są w płytkim żaroodpornym naczyniu i pieczone pod rusztem w piekarniku, właśnie po to, żeby uzyskać piękny, zrumieniony top. A więc… do dzieła. Kuchnia francuska i francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois czeka :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 250ml śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona masło ok. 100g(...)sera gruyer tartego albo parmezanu, ewentualnie żółtego Wykonanie: Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie obficie masłem. Ziemniaki obieramy i ścieramy na mandolinie na plastry o grubości maksymalnie 3mm (można też je pokroić, ale ścieranie naprawdę jest szybsze :)). W naczyniu do zapiekania układamy pierwszą warstwę ziemniaków, tak by plastry zachodziły na siebie na ok. 5 mm. Delikatnie solimy, doprawiamy

Pociąg Do Kuchni
Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad 235

proponuję świetny dodatek do każdego dania głównego. Pyszne pieczarki na ciepło, smażone z cebulką, czosnkiem i ziołami, a na koniec podlane delikatnie śmietanką dzięki czemu są też delikatnie kremowe. Jest ona świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Ja podałam ją z karkóweczką i pieczonymi ziemniakami i wyszło przepysznie. Jetem ogromnym fanem grzybów i czasami kupuję je w większych ilościach(...)down for recipe in English Sałatka pieczarkowa na ciepło (4-5 porcji) Składniki: 600 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczka curry 1 szczypta kurkumy 150 ml śmietanki 36% sól, pieprz Przygotowanie

karmelowy
Dietetycznie: placki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym 154

Pieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie, a więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską ale równie dobrze mogą być obiadem. Do placków wystarczy, że podamy sos jogurtowo - tymiankowy i mamy cudowne danie. :) Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Składniki: PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)wysmarowania blachy SOS: 1 jogurt naturalny 0% 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Następnie obieramy cebulę i ścieramy na drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy. Całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym. Nakładamy i formułujemy placuszki, następnie smarujemy każdy

Brzuszki Łakomczuszki
FASZEROWANE ZIEMNIAKI PODANE Z ZIELONYM SOSEM MOJO VERDE 191

widelec. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posoloną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ok 2-3 minuty aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i podsmażamy ok 1 minutę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i podsmażamy chwilę.Dodajemy kaszę jaglaną, wlewamy śmietankę 18% Mlekovita. Doprawiamy pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. Gotujemy(...)Dodajemy do nadzienia pokrojonego pomidora w kostkę oraz koperek i szczypiorek. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C Ziemniaki studzimy a następnie kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Ziemniaki faszerujemy nadzieniem. Na wierzch dodajemy ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Pieczemy ok 20 minut aż ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita rozpuści się a ziemniaki zarumienią. Przygotowujemy sos: Paprykę

Kuchnia w oparach
Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 282

ostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania. Polecam! :) Roladę podawałam na ciepło w towarzystwie pieczonych ziemniaków i karmelizowanej marchewki. Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D Składniki: Mięso: 1kg schabu sól, pieprz ziołowy papryka słodka 4 ząbki czosnku czosnek granulowany przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowej cebula tymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko(...)sosów 2 łyżki oleju Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek. Rozsmarowujemy wszystko dokładnie na mięsie i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wątróbkę oczyszczamy i siekamy drobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą

Czerwona Porzeczka
Hummus z musztardą i dymką (Hummus ai cipollotti) 153

hummusu z dodatkiem tahin y.  Hummus jest niezwykle aromatyczny, kremowy, znakomity jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczonych warzyw lub ziemniaków. S ł odki smak dymki idealnie łączy  si ę  z wyrazistym smakiem musztardy, aromatycznym kurkumy, cytryny i czosnku. Przyznam szczerze, że ta niespotykana kompozycja smaków bardzo przypadła nam do gustu i już wiem

La grande e la piccola cuoca
Naleśniki po rusku 113

szczypta curry i imbiru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i soli 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia farsz: 4 małe dymki 1 łyżka oleju 250 g ugotowanych młodych ziemniaków 250 g twarogu 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku 1 łyżka mleka Przygotowanie: Składniki na naleśniki przekładamy do miski, miksujemy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
z poprzedniego dnia ziemniaki z mozzarellą... 144

średnicy posmarować masłem, obsypać tartą bułką ziemniaki drobno pokroić w misce, wymieszać z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem granulowanym, pokrojoną cebulą ziemniaki włożyć do naczynia, na wierzchu rozłożyć kulki mozzarelli piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 40 minut, kroić porcje lekko przestudzonych ziemniaków, posypać zieleniną, można podać z maślanką - takie zapieczone ziemniaki z mozzarellą są najlepsze

W Mojej Kuchni Lubię
Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym 184

minut. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, wyłożyć połowę ziemniaków, oprószyć świeżo mieloną solą, następnie wyłożyć por z czosnkiem, marchewkę, wylać połowę sosu jogurtowego. Wyłożyć kolejną warstwę: ziemniaki, brokuła i odcedzony groszek. Zalać resztą sosu i posypać 1/2 parmezanu. Piec w piekarniku ok 30 minut. 10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posypać ją resztą sera. Zapiekanka po wyjęciu z piekarnika

Trufelkowo
Kurczak gyros z ziemniakiami 150

tymianek.  Udka z kurczaka przesmażam na patelni z każdej strony około trzy minuty. Do naczynia do zapiekania przekładam ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 15 minut, następnie dodaję udka, pokrojoną na pół główkę czosnku i piekę jeszcze 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję szparagi zielone i pomidorki koktajlowe

wesoła kuchnia
Pikantne brokuły do obiadu 199

zależności ile chcecie, ile potrzebujecie dowolnie modyfikujcie ilości poszczególnych składników. Podobnie możecie postąpić z kalafiorem. Będzie pasował do pieczonej, smażonej lub grillowanej ryby i ziemniaków. Smacznego już dziś:) Składniki: kilka różyczek brokułów (użyłam mrożonych) 1 mniejsza cebula 3 ząbki czosnku kilka talarków chili caynenne (kilka pestek także, stopień ostrości do woli) pieprz cytrynowy, sól - do smaku oliwa z oliwek

Zasmakuj Kuchni
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 173

mąki ziemniaczanej. Jednego banana kroję w kostkę. Wszystko dodaję do mięsa, mieszam, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucam świeży majeranek. Ziemniaki kroję w paski (wielkości mniej więcej, jak na frytki), zalewam oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, imbirem i przyprawami, dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach około 30-40 minut

JejKuchnia
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I SZPINAKU 82

minuty) Dno naczynia żaroodpornego polej oliwą. Przełóż na całą powierzchnie część ziemniaków. Następnie dodaj poruszoną fetę, szpinak, czosnek, cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch poukładaj pozostałe ziemniaki.  Całość zalej sosem, Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40 minut. Smacznego

Kukuleczki
Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną 171

ogniu przez 15 min, by wywar tylko mrugał, a mleko zgęstniało. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, Przekładamy łyżką cedzakową ziemniaki. Zalewamy mlekiem tak, by nie przykryć całkowicie ziemniaków. Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut by ziemniaki wchłonęły mleko i się zarumieniły. Pęta kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na patelni

Kredowe Menu

Proponowane wyszukiwania