pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:47/249)

Warsztaty z Frosta – relacja 209

produktów: bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem, kalarepa z brokułem w maśle z dzikim czosnkiem i soczewica z ziemniakami i marchewką w maśle z dzikim czosnkiem. Na szczęście tym razem warsztaty zostały zorganizowane w sobotę, dzięki czemu nie musiałam brać urlopu a i dojazd komunikacją miejską miałam niezły. Doświadczenie mnie już nauczyło(...)się do dzieła. Tym razem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle

karmelowy
Pyry z gzikiem 185

sera białego 3-4 łyżki śmietany pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe ząbek czosnku pęczek koperku pieprz sól Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy do miękkości około godziny. W czasie kiedy ziemniaki będą się piekły, możemy przygotować

PatiGotuje
Cytrynowe pieczone ziemniaczki 166

odpoczywasz.   Składniki: 6 sporych obranych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę Marynata: 100 ml bulionu sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka pieprz  3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku  jeśli lubisz dodaj rozmaryn Piecz w 200 stopniach ok 60-75 minut

AZgotuj!
Szybkie, łatwe i bezglutenowe kotlety soczewicowe, 3x serialowa klasyka na Netfliksie 232

Niedzielne szaleństwa kulinarne. Na zdjęciu: kotlety soczewicowe, pieczone ziemniaki z papryką, surówka z selera naciowego z żurawiną i oliwą oraz sałatka z ugotowanej fasolki, marchewki i czosnku z olejem lnianym, marchewka z groszkiem na maśle. Jak przygotować kotlety z soczewicy? Ugotować brązową soczewicę, dodać 1-2 jaja, przyprawy, np. kebab-gyros, zblendować, formować małe kotlety, obtaczać

Qlinarnie i Qlinarnie
Tani obiad- warzywa i nuggets z piekarnika 176

pieczone warzywa to niewątpliwie tani obiad dla każdej rodziny. Tani obiad Składniki: na 5 porcji Pieczone warzywa 6 ziemniaków, średniej wielkości 3 marchewki, u mnie pomarańczowa i fioletowa 2 pasternaki kawałek selera 1 kalarepa, średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki oliwy Rybne nuggets 900 g filetów z dorsza 2 łyżki szczypiorku(...)cytryny 2 czubate łyżki majonezu, domowy sól i czarny pieprz do smaku Obierz warzywa i pokrój. Przeciśnij czosnek przez praskę. Przygotuj blachę do pieczenia. Wsyp warzywa, polej oliwą, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 175ºC i piecz przez 30 minut. W misce rozmąć jajka z solą i szczypiorkiem. Podziel rybę na kawałki i wymieszaj

codojedzenia
ZIOŁOWE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA 170

złociste, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealne jako dodatek do mięs z grilla, do mięs pieczonych lub smaczne są same podane np. z ulubionym dipem.  ~~SKŁADNIKI~~ ziemniaki ok. 1 kg.  sól himalajska 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki oregano 1 i 1/2 łyżeczki  majeranek 1 łyżeczka suszona natka pietruszki 1 łyżeczka pieprz biały 1/2 łyżeczki

Kuchnia Paulettes
Ziemniaki pieczone w ziołach 323

żeby ziemniaki były podobnej wielkości, wtedy równo się upieką. Ziemniaki podgotowujemy aż będą pół miękkie. Odcedzamy, dodajemy mąkę, dzięki której ziemniaki będą chrupiące, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, płatki papryki oraz zioła w ilości dopasowanej do naszego gustu. Pieczemy na blasze wysmarowanej oliwą w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut (aż się ze złocą i będą chrupiące

Pyry na Gaz
Dip jogurtowy czosnkowo-koperkowy 284

soli nie dawaj więcej niż pół łyżeczki. Jeśli masz małe ząbki czosnku lub tylko jeden (jak ja) dodaj czosnek granulowany. Niestety nie zastąpi on aromatu i smaku prawdziwego. Przed podaniem schłódź w lodówce. Świetnie pasuje do frytek, pieczonych ziemniaków lub przekąsek. Zawsze robiłam taki na śmietanie z majonezem, ale z jogurtem jest delikatniejszy i przede wszystkim zdrowszy. Smacznego

Anioszek w kuchni
Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej 217

Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi pokrojonymi składnikami i ziemniakami. Polewamy olejem ziołowym i posypujemy granulowanym czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 170St C piekarnika na ok 1 godzinę.   Ziemniaki wcześniej możemy lekko obgotować,  wtedy czas pieczenia dania skróci się o min. 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym. 209

gniazd nasiennych, zawijamy w folię aluminiową i także grillujemy. Kiedy będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku. Podudzia podajemy z dipem paprykowym i grzankami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Symfonia smakowa
Dorsz zapiekany z cebulą 219

część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem , skropić oliwą z oliwek.  Piec przez 30 - 40 minut bez przykrycia. Wyjąć z piekarnika i podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Czerwone ziemniaczki pieczone 265

Czerwone ziemniaczki prosto z pieca  - 1,5 kg czerwonych ziemniaków - duża cebula - garść kaparów z zalewy - 100 ml oliwy lub oleju ZIOŁA: - suszony czosnek niedźwiedzi - suszone pomidory - suszona bazylia - suszone oregano - pieprz świeżo mielony Ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy dowolnie. Dorzucamy kapary. Wszystko polewamy olejem i doprawiamy ziołami. Wstawiamy

Sajkofanka smaku
Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką. Szybkie danie 2w1 z piekarnika. 326

Dziś zapraszam na bardzo szybkie, bardzo smaczne danie obiadowe. Piersi z kurczaka pieczone  z ziemniakami i papryką. Polecam :) Składniki - 3 filety z piersi z kurczaka - 1-1,5 kg ziemniaków - 2 mniejsze kolorowe papryki - sól, domowa wegeta , czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, - 3-4 łyżki oleju Wykonanie Ziemniaki obieram, dokładnie myję, osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję(...)między czasie piersi z kurczaka oczyszczam ze zbędnych błonek czy żyłek, każdą z nich kroję wzdłuż na pół tak aby powstały dwa płaty. Ziemniaki z papryką wyjmuję z naczynia, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładam na całej jej powierzchni. Na dnie naczynia w którym mieszałam ziemniaki z papryką została marynata z oleju i przypraw, przekładam do niej

Kuchnia z widokiem na ogród
Pstrąg pieczony w ziołach 201

Pstrąg pieczony w ziołach z gotowanymi na parze warzywami. Szybki, smaczny i zdrowy obiad do którego użyłam oczywiście świeżych, wypatroszonych pstrągów a do środka włożyłam: 2 plastry cytryny posiekane ząbki czosnku (ok 2) 2 ćwiartki ( piórka) cebuli posiekane liście selera łyżeczkę masła Rybki oprószyłam z dwóch stron ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam(...)rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką.  Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu dłużej piec. Bardzo lekkie danie a stopień trudności niewielki

Jemy Pijemy
Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami 186

Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami Składniki: Królik – 1 tuszka Cydr – 150ml Masło – 50g Miód – 3 łyżki Pietruszka – 2 sztuki Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 5 sztuk Czosnek – ½ główki Rozmaryn – kilka gałązek Sól, pieprz Wykonanie: Królika myjemy i porcjujemy, a następnie dokładnie nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3h do lodówki. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy(...)obrane i pokrojone w ćwiartki warzywa, królika i czosnek. Miód mieszamy z cydrem i podlewamy nim królika i warzywa. Na wierzch królika układamy plastry masła i rozmaryn. Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy funkcję grilla, tak aby skórka mięsa i warzyw była chrupiąca

Kuchnia Bon Appetit