pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:41/249)

Ziemniaki pieczone jak z ogniska wg Ewy (Z cukrem pudrem) 174

pokroiłem na równe ćwiartki. Polałem rozpuszczonym masłem, dokładnie wymieszałem, posypałem przyprawami, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejny raz dokładnie wymieszałem. Piekłem ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C (na środkowym poziomie, góra-dół, bez termoobiegu), do zrumienienia i miękkości ziemniaków. Co jakiś czas obracałem, by równomiernie się spiekły

R'n'G Kitchen
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 126

używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo aromat ziół prowansalskich? Bardzo proszę, możecie dodać je do Waszej mieszanki soli :) Trzymajcie się tylko(...)zbyt pikantna. Poza solą morską z chilli przygotowałam jeszcze trzy bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł

Chilli Czosnek i Oliwa
Kapsalon – wyśmienity fastfood 211

pomidory pół ogórka szklarniowego mała cebula czerwonaSos: 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki (można również wykorzystać gotowe frytki mrożone). Ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli frytki przygotowujemy sami z surowych ziemniaków, skrapiamy je olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C przez

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka warzywna 213

rozgrzewamy do 200 stopni C.  Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej. Cebule kroimy na ósemki, papryki, cukinię i bakłażan- w 2,5 cm kostkę. Rozdzielamy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Bezmięsnie- pieczone marchewki i cukinia 219

uwielbiam marchewki ;) Porcja dla 2 osób. Sosu tylko wychodzi sporo, może lepiej zrobić z połowy porcji ;) SMACZNEGO!:)   Składniki: pół kilograma marchewek 2 cukinie sól przyprawa do ziemniaków oregano czosnek graulowany Dip: ser feta mały jogurt naturalny pęczek koperku mleko (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinie kroimy w plastry(...)solimy i odstawiamy na godzinę, żeby trochę zmiękły. Po tym czasie wycieramy powstałą wodę i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchewki obieramy, gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, posypujemy oregano i czosnkiem granulowanym. Warzywa układamy na blasze lub kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill

Czerwona Porzeczka
Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem 194

będzie mogli przestać go zajadać! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 40 minut (w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5 kg ziemniaków 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki) 200g wędzonego boczku 100ml białego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy(...)czosnek oraz liść laurowy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość chwilę podsmażamy i wlewamy wino. Następnie redukujemy płyn. Wyłączamy gaz i dorzucamy ziemniaki oraz pokrojony w kostkę ser. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę układamy w foremkach do tartaletek lub jeśli nie mamy, to w formie do tarty. Możemy poupychać więcej bo danie się zredukuje podczas pieczenia. Wkładamy

Kolizje Smaków
Wegetariański żurek 155

smakował z jajkiem ugotowanym na twardo, pieczonymi ziemniakami (z lubczykiem i majerankiem), wędzonym tofu i wędzonym twarogiem (z Lidla). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 biała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe lubczyk, majeranek ok. 250 ml zakwasu żytniego sól, pieprz szczypta wędzonej papryki Zagotuj około 2 litry wody, dodaj pokrojone(...)dodaj zakwas i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną paprykę (i wyłów warzywa). Przed podaniem możesz dodać wędzony twaróg, jajko i pieczone ziemniaki. Przepis dodaję do akcji:      Thriller z Gillian Anderson w roli głównej. Dobry scenariusz i aktorstwo to największe zalety  Fall  (2013 -, Allan Cubitt). Akcja

Qlinarnie i Qlinarnie
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 184

proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji.  Briami , pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule 3-4 pomidory lima 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty(...)łyżki suszonego lub świeżego oregano 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki, bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory pokrój na kawałki i włóż do dużej miski.  Do warzyw dodaj rozgnieciony czosnek, miętę, oregano i pietruszkę. Wymieszaj. Koncentrat pomidorowy rozrzedź łyżką wody i wlej do warzyw. Dodaj ok. 4-5 łyżek oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 192

słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej.  SKŁADNIKI: - kalafior, 1, - por, 2 całkiem duże, - cebula, 1 ogromna, 2-3 mniejsze, - ziemniak, 3 - mleko kokosowe, pół puszki, - oliwa z oliwek, odrobina, - ziarenka "Piekło Niebo" - pieprz czarny, - odrobina domowej mieszanki z suszonych warzyw (lub jak ktoś(...)garnka, jak się podgotują, dorzucamy resztę naszych warzyw pokrojone w krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :) Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo!  /Kalafior - Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest

Wypisz Wymaluj
Cytrynowy kurczak 171

środku położyć podudzia. Wszystko zalać pozostałą oliwą i marynatą, posypać rozmarynem i włożyć pomiędzy nieobrane ząbki czosnku. Na kurczaku ułożyć pokrojoną w plasterki drugą połówkę cytryny. Piec pod przykryciem w temp. 200 C. przez około godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać do zrumienienia ziemniaków i cytryny

Pasja Smaku
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 128

której odlewam 1/3 piwa, a całość umieszczam w dużej głębokiej blasze do pieczenia. Wlewam do niej odlane z puszki piwo.   Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki wybieramy małe, myjemy je, kroimy na pół. Wkładamy do miski, wlewamy(...)kminek, sól, rozmaryn. Zamykamy pojemnik i przez potrząsanie rozprowadzamy olej z przyprawami na ziemniakach, wsypujemy je na blachę pod kurczaka.   Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Podobna procedura jak przy ziemniakach – pojemnik, olej, tym razem tymianek i odrobina soli, potrząsanie. Dodajemy je do ziemniaków. Obieramy marchew, selera, pietruszkę. Kroimy w mniejsze kawałki, powtarzamy procedurę pojemnik, olej przyprawy

Karo in the Kitchen
PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI W SKÓRKACH- lub topinambury 146

koperkiem, choć świetny byłby również świeży rozmaryn, tymianek, czosnek, chilli, a nawet mielone curry. Takie ziemniaczki mogą odgrywać na talerzu główną rolę ze śmietanką bądź kefirem, lub być dodatkiem do dania mięsnego :) Cudowne połączenie z kurczakiem pieczonym w białym winie - i to wszystko za jednym razem w piekarniku. A zamiast ziemniaków, można użyć takiej samej ilości topinamburów. Inspirujcie się

Moja Książka Kucharska
Zupa gulaszowa na pieczonej papryce 159

ząbki czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku(...)patelni  podsmażamy pieczarki tak aby się nie zarumieniły i dodajemy do garnka i wszystko smażymy, dodajemy przeprasowany czosnek, szczypiorek i zalewamy wodą - gotujemy 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę, pomidory, przyprawy, marchewkę posiekaną w kostkę i ziemniaki posiekane w kostkę - gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości ziemniaków. W kubeczku mieszamy mąkę z w małą

Niezły Młynek
Zapiekanka ziemniaczana z kozim serem i warzywami 174

śmietany 18% 1 jajko oregano, czosnek niedźwiedzi sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie Ziemniaki obieracie, myjecie i gotujecie w całości w osolonej wodzie. Kiedy wbijecie, chociaż z oporami, widelec w dwa wybrane ziemniaki, czas je odcedzać! Nie mogą być tak miękkie jak do obiadu. Pozwólcie im wystygnąć, a potem pokrójcie w plastry. Foremkę do pieczenia, jakąkolwiek macie, wysmarujcie odrobiną oliwy(...)wsypujecie na ułożone ziemniaki. Przykrywacie to wszystko drugą warstwą ziemniaków i zalewacie sosem. A sos robicie, rozbijając widelcem w słoiku jajko, dodając do niego śmietanę oraz – do smaku – sól, pieprz, oregano i czosnek niedźwiedzi. Na wierzchu możecie udekorować oliwkami i szczypiorkiem. Wstawiacie to wszystko do pieca na jakieś 30-40 minut, aż sos ładnie się zarumieni, wystawiacie, lekko

GRUBY WAŁEK
Pałki w marynacie z warzywami 169

osuszyć.  Marynata: w misce wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać obraną i pokrojoną w większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać.  Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki.  Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki(...)gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią szczelnie przykryć blachę i włożyć do piekarnika

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania