spore ziemniaki - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 4 duże ząbki czosnku - duża cebula - 200 g sera żółtego - pęczek kopru - 3 łyżki musztardy delikatesowej - łyżka masła - sól, pieprz, papryka słodka, maggi Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę. Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek(...)uważając by nie zrobić dziur. Wydrążone "łodeczki" posypuję solą i pieprzem i układam na blasze do pieczenia. Cebulę kroję w drobną kostkę i szkle na maśle. Wydrążone środki z ziemniaków siekam na mniejsze cząstki i dodaję do cebuli. NAstepnie dodaję posiekany drobno czosnek, solę i smażę wszystko aż ładnie się zarumieni. Mięso mielone wkładam do miski, dodaję musztardę
Cook&Lovesoczysty ,lekki i pyszny bo zapiekałam go w folii aluminiowej ,a pod koniec pieczenia ,dla złotego koloru , odkryłam ją i piekłam go odkrytego ,a by ładnie mi się zarumienił. Danie ma 565 KCAL. 3 śr.wielkości ugotowane ziemniaki -225 g . 1 łyżka posiekanego koperku - 3 g. kawałek mięsa wieprzowego - 120 g. sól pieprz 1 duży zielony ogórek(...)mały ząbek czosnku 3 g. woda mineralna bez ograniczeń ************************************************* Mięso natrzec solą , pieprzem i czosnkiem , zawinąć w folię piec w piekarniku do miękkości , podlewając od czasu do czasu wodą.10 minut przed końcem pieczenia rozchylić folię i piec na złoty kolor.Podajemy z ZIEMNIAKAMI posypanymi zieleniną , mizerią i gotowanymi niezasmażanymi buraczkami.Smacznego!. Przepisy które mogą Wam się przydać !: ********************************************* MIGDAŁOWIEC
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigrillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy pikantną przyprawą, pieprzem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.) Rada: jeśli nie macie pokrywy przy grillu wystarczy odwrócić podczas pieczenia kapustę i ziemniaki. Smacznego
Moniki Smakołykiprzepis na pieczone skrzydełka z kurczaka w piekarniku.Pyszna , prosta potrawa jaką możemy znaleźć we włoskim domu.Nic nie wyszukanego , ani drogiego , jednak ten smak zostanie z Wami na dłużej.Zapraszam!. 1-2kg.skrzudełek z kurczaka Oliwa z oliwek 2 duże cebule ( jedną pokrojoną w plastry druga w drobną kostkę) 1 kg.umytych i obranych ziemniaków 5 ząbków dużych czosnku przekrojonych(...)ułożyć grubo cebulę pokrojoną w krążki , na niej ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki.Skrzydełka umyć ,osuszyć i wyłożyć je na ziemniaki , przykryć pokrojoną w kostkę cebulą,czosnkiem,posypać obficie solą i pieprzem, włożyć do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piec ok.2 godz. Zajrzeć po godzinie i sprawdzić mięso. Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikorzenie pietruszki lub pasternaka, obrane, pokrojone w duże kostki 2 gruszki, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 8 szklanek bulionu z kurczaka(...)piekarnik i ustaw go na 220 °C. Wymieszaj pietruszkę, czosnek i gruszki z 1½ łyżki oleju i dopraw solą. Rozłóż równomierną warstwą na blaszce do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie, w rondlu rozgrzej na średnim ogniu resztę oleju, włóż cebulę, ziemniaki i selera naciowego i smaż przez 2-3 minuty
karmelowycisto było miękkie a kiszka nie pękła podczas pieczenia) Flaki oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i resztek,(pozostawiając troszkę tłuszczu) Płuczemy pod biedzącą wodą,jeśli kupujemy kiszki solone a zazwyczaj tak jest radzę pozostawić na noc w wodzie często zmieniając wodę. Ziemniaki tarkujemy , 2 cebulę i czosnek. Polecam elektryczną maszynkę jeśli nie posiadamy musimy użyć specjalna ręczną tarkę(...)kiszka nie była ubita,twarda,była miękka ,inna. Boczek kroimy w kostkę i smażymy,dodając również pokrojoną w kostkę cebulę,odcedzamy z nadmiaru tłuszczu. I dodajemy do ziemniaków Wszytko mieszamy i wyrabiamy,dodajemy wodę. Nadziewamy nasze kiszki farszem. Warto początek i koniec podwiązać sznurkiem,albo wykałaczką. Kochani Kiszka musi być luzna ta metoda pozwoli nam uniknąć pękania. Smarujemy blachę smalcem
Viola cooks with passionłyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół cebuli sól pieprz łyżka miodu 2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy 1 kilogram ziemniaków rozmaryn 1 ząbek czosnku sól pieprz Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem(...)ćwiartki, przepłukać zimną wodą. Dodać 3 łyżki oleju, szczyptę rozmarynu, sól, pieprz, i przeciśnięty przez praskę czosnek, Wymieszać ziemniaki z przyprawami, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać ok 0,5 szkl wody . Okryć folią aluminiową. Obie brytfanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec przez godzinę. W tym czasie przygotować surówkę: Buraki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Gotowanie jest łatweserem pleśniowym (4 porcje) Składniki: 1 cebula, obrana i pokrojona w ósemki 3 średnie słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce 4 ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy oliwa do pieczenia 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona garść posiekanych orzechów włoskich(...)łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C W odpowiedniej wielkości naczyniu żaroodpornym umieść cebulę, czosnek i słodkie ziemniaki. Ułóż na nich kiełbasę i skrop od serca oliwą. Włóż do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut, aż kiełbas się ładnie zarumieni. W międzyczasie w miseczce
karmelowyrobi się sama. Można ją zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki. Składniki: Ziemniaki, Marchew, Cukinia, Cebula, Por, Koper, Pietruszka, Czosnek, Oliwa, Czosnek niedźwiedzi, Sól Wykonania: Myjemy warzywa, tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż warzywa będą miękkie. Prawda, że proste. Oczywiście
Smaki Przyprawy i Koloryrobi się sama. Można ją zrobić z "resztek" warzyw, które gdzieś leżą na dnie lodówki. Składniki: Ziemniaki, Marchew, Cukinia, Cebula, Por, Koper, Pietruszka, Czosnek, Oliwa, Czosnek niedźwiedzi, Sól Wykonania: Myjemy warzywa, tniemy w plastry i układany w naczyniu do pieczenia. Przyprawiamy i polewamy obficie oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż warzywa będą miękkie. Prawda, że proste. Oczywiście
Kulinarna rozmowaNietypowa, smaczna pieczeń z mielonego indyka z kapustą i ziemniakami. -- Skład: mięso 1 kg, kapusta 0,8-1,0 kg, ziemniaki gotowane 3 duże, jajka 2 szt., czosnek 5 ząbków,bułka tarta 1 szklanka,przyprawy: papryka, pieprz, sól. Do mięsa dorzucamy jajka, bułkę, utarte ziemniaki i kapustę, wyciśnięty lub posiekany czosnek. Potem dodajemy przyprawy: 1 łyżkę papryki
chleba naszegopracy, a jest przy tym niezwykle wręcz przyjemne dla podniebienia. Polecam! Czas przygotowania: 60 minut ( w tym 45 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 500g filetu z łososia 500g ziemniaków Biała część z pora Pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 20g masła 2 łyżki oliwy 50g żółtego sera Starta skórka z 1 cytryny Biały pieprz, sól Nastawiamy w garnku osoloną(...)kroimy w plasterki. Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody na około 10 minut, po czym odcedzamy. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy, dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy. Wstawiamy
Kolizje Smaków1.Kasze ugotować. Mięso zmielić, uformować placki, przyprawić i smażyć (ja zrobiłam to na maśle klarowanym) 2. Ziemniaki obrać pokroić w a'la frytki, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, posypać przyprawami, polać lekko oliwą i wymieszać. Piec 20 min 180 stopni 3. Czosnek wymieszać z jogurtem/śmietaną i można zajadać pysznego fast fooda light :D *Zamiast kaszy możecie
Zdrowie i pysznie na talerzuzupkę która na prawdę podbiła moje serducho swoim pysznym smakiem! Składniki: 2 główki czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 600 ml bulionu drobiowego natka pietruszki oliwa z oliwek Wykonanie: Główki czosnku zawinąć w folię aluminiową a do środka dolać łyżkę oliwy z oliwek. Piec tak zawinięty czosnek przez 40 minut w 200 stopniach. Ja w między czasie gdy czosnek się piekł
Pychotkaaaząbków czosnku 2 łyżki masła oliwa pół pęczka kopru 1 cebulka dymka sól pieprz kolorowy bazylia świeża i suszona olej rzepakowy 1 owoc granatu Zaczniemy od przygotowania ziemniaków. Tak więc myjemy je dokładnie, nie obieramy, kroimy w ćwiartki i wstawiamy w garnku zalane wodą. Ziemniaki trzeba obgotować, trwa to około 10 min. Po tym czasie ziemniaki lądują na blaszce(...)oblane oliwą, oprószone solą i bazylią, tej drugiej nie żałujcie. Tak przygotowane ziemniaki na godzinę wkładamy do piekarnika, temperatura 150-120 stopni, przy funkcji termoobiegu. Możecie ziemniaki wsadzić do zimnego pieca. Czas na kaczkę, skórkę trzeba delikatnie ponacinać, nie róbcie tego zbyt mocno żeby nie naruszyć mięsa. Teraz oprószamy ją solą i pieprzem ale tylko skórkę. Tak przygotowane
Kuba Gotuje