pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:39/249)

Młode ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem 141

wstępnym podsmażeniu, można patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż będą  miękkie.  Pycha! Inspiracja był przepis z bloga  Gatity składniki 1 kg młodych ziemniaków, zbliżonej wielkości główka czosnku parę gałązek rozmarynu sól morska pieprz cytrynowy oliwa z oliwek przygotowanie Ziemniaki umyć, osuszyć, większe przekroić na połówki. Do miski

Stare Gary
Faszerowane ziemniaki na grilla. 13221

wedle uznania  Ziemniaki wyszorować, umyć i je podgotować na lekko twardawe.Unikniemy wtedy długotrwałego pieczenia lub, surowego ziemniaka w środku. Gotowe, wystudzone ziemniaki nacinamy ostrym nożem na paseczki tak, aby nie rozciąć go to końca. W co drugie, trzecie nacięcie wciskamy drobno pocięte paseczki czosnku, smarujemy oliwą i faszerujemy pociętymi ziołami. Po upieczeniu ziemniaka skraplamy go sokiem z cytryny oraz

Basia w kuchni
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 161

Naszykujcie płaską formę do pieczenia smarując ją dokładnie masłem. W garnku zagotujcie mleko ze śmietaną, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i gałką muszkatołową.   Podstawą każdego ziemniaczanego przepisu jest zawsze odpowiedni wybór surowca. Kremowe ziemniaki typu B lub C (więcej o wyborze ziemniaków przeczytacie w poście o śląskich kluskach ) obierzcie cienko i jak najcieniej pokrójcie w równe, zgrabne plastry. Ja zawsze pomagam(...)albo na szatkownicy. Plasterki będą idealne. Ziemniaki ułóżcie w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, nakładając plastry jak dachówki, tak by jeden zachodził odrobinę na drugi. Każdą warstwę ziemniaków oprószcie mocno solą (śmietanka i mleko są słodkie, a ziemniaki szybko chłoną sól) i świeżo mielonym pieprzem. Zalejcie zagotowanym mlekiem, posypcie delikatnie startym serem i pieczcie około 1,5 godziny. Tak cienko pokrojone

Karo in the Kitchen
Dorada pieczona z pomidorkami i ziemniakami 146

wypadku z pieczonymi ziemniaczkami i słodkimi pomidorkami, które podczas pieczenia przechodzą delikatnie jej smakami, czosnku oraz cytryny. Tak przyrządzona ryba, razem z dodatkami to kompletna propozycja na obiad. Składniki (na 2 duże porcje): 2 wypatroszone, świeże dorady 6 ząbków czosnku 6 plasterków z cytryny sól i pieprz do smaku około 1kg ziemniaków około 16 pomidorków koktajlowych oliwa do skropienia(...)minuty od chwili zagotowania. Odcedzamy i do gorących dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko wykładamy na blachę do pieczenia, na tyle dużą aby ziemniaki były ułożone w jednej warstwie, a na wierzch zmieszczą się jeszcze ryby. Ziemniaki skrapiamy z wierzchu oliwą i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 20 minut.   W międzyczasie przygotowujemy rybę – dokładnie

Smaczna Strona
Frytki z pietruszki 169

szerokim łukiem. To są takie 2 wyjątki, bo generalnie warzywa uwielbiam i jem często. Pewnego dnia robiłam kurczaka pieczonego w warzywach. Miało być pysznie i aromatycznie, więc w naczyniu żaroodpornym znalazło się mnóstwo warzyw-ziemniaki, marchewka, papryka, pietruszka, cebula, czosnek, zielony groszek. Większość warzyw do zjedzenia, niektóre (pietruszka) dla aromatu. Gotowe danie wyglądało bardzo apetycznie, aż chciało się

Zawsze głodna!
Gęś faszerowana ziemniakami 177

na jabłkach Gęsie szyjki faszerowane pieczone Gęś pieczona z jabłkami Pâté (pasta ) z wątróbki gęsiej   Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną składniki 4500  - 5000 g gęś  - świeża lub mrożona  2 jabłka np Szare Renety  ok 600 g drobnych ziemniaków majeranek (ilość wg uznania) główka czosnku sól, pieprz przygotowanie Jeżeli mamy gęś(...)wewnątrz. Do środka włożyć ziemniaki wymieszane z  czosnkiem i majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu - ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu ziołami, bo mogłyby się przypalić. Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury

Stare Gary
Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga 168

niech użyje malaksera). Tackę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią pokrojone ziemniaki, skrapiamy olejem, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Układamy plasterki na tacy, tak by zachodziły na siebie. Rozgrzewamy w rondlu masło. Gdy się roztopi polewamy nim ziemniaki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy ziemniaki na 20 minut. Krok 2 W międzyczasie oczyszczamy pstrągi. Skrobiemy(...)wkładamy w nacięcia plasterki czosnku. Wkładamy do środka każdego pstrąga kilka gałązek pietruszki. Krok 3 Wyciągamy ziemniaki z piekarnika (spędziły tam 20 minut). Na wierzchu układamy pstrągi. Wokół rozkładamy umyte pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy ryby ładnie się zrumienią, a ziemniaki i pomidorki przypieką, wyciągamy danie z pieca i wykładamy na talerze. Podajemy

Niedzielny kucharz
Pieczony pstrąg i ziemniaki w sosie kurkowym 166

pyszności zjedzonych u ludzi przygotowałem tylko prostego pieczonego pstrąga i ziemniaki z sosem kurkowym. Ryby i kurki i to też dobra tego regionu! Składniki 3 pstrągi 1 cytryna 1 pęczek koperku sól i pieprz 3 duże ziemniaki 1/2 kg kurek 2 łyżki masła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek natki pietruszki 200 g śmietany opcjonalnie: gałka muszkatołowa(...)każdej ryby. Wsuwacie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczecie ok. 20 min. Soli i pieprzu używacie już na talerzu. Kurki płuczecie kilka razy w wodzie i oczyszczacie z ziemi i paprochów. Na patelni roztapiacie masło. Kiedy mocno się zagrzeje, wrzucacie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażycie, aż się zarumienią i dodajecie odsączone kurki. Smażycie kolejne 5 minut, dodajecie

GRUBY WAŁEK
Kurczak marynowany w solance. 124

aromaty. Podawałam z pieczonymi ziemniakami oraz marchewką, które siedziały w piecu równocześnie z mięsem, ale w osobnym naczyniu. Można całość przygotować równie dobrze w jednym. U mnie zadecydowały względy praktyczne. Polecam. Składniki: kurczak (u mnie ok. 1,5 kg) 2-3 łyżki soli 3 łyżki cukru 2 l wody 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka roztopionego masła

zadanie-gotowanie
Pieczone, nadziewane ziemniaczki. 217

przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem 149

fasolą i papryką. Takie jednogarnkowe mięsne dania najczęściej przygotowuję, kiedy nastają chłody. Składniki: ok. 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 1 puszka czerwonej fasoli 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2 małe cukinie 1 duża cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1,5 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki

Czerwień i błękit
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów :) 176

mnie do ponownego przygotowania podobnego kremu na bazie pieczonych warzyw. Jako że mamy w tej chwili sezon dyniowy poniżej znajdziecie przepis na nic innego jak krem z dyni. Nie taki zwykły, bo znajdzie się tu także dodatek pomidorów i ziemniaków. A wszystko, jak wcześniej wspomniałam najpierw upiekłam. Całość wzbogaciłam cebulką, czosnkiem, papryczką chilli i aromatycznymi przyprawami. Wyszło coś genialnie(...)łyżeczką oleju i solą. Na blaszce wyłóż dynię i ziemniaki, natomiast pomidorki umieść dodatkowo w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 30 minut.  W garnku rozgrzej olej palmowy (dzięki niemu zupa ma bardziej nasycony pomarańczowy kolor) i podsmażaj przez ok. 10 minut posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.  Upieczonej warzywa przełóż do garnka, także

Zdrowie na języku :P
Jesienna zupa z pieczonych warzyw 203

czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany  przyprawa do ziemniaków Cukinię kroimy w talarki, marchewkę kroimy na mniejsze cząstki, układamy na blasze, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumienią i zmiękną. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, kroimy na pół i również pieczemy

Czerwona Porzeczka
Filet na patyku z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze szpinaku i cukinii 168

słodka i ostra 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz Sałatka: 150-200 g szpinaku baby 2 małe, młode cukinie zioła prowansalskie 2 małe ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz Ziemniaki: kilkanaście młodych ziemniaków 1-2 łyżki(...)łyżkami wody, miodem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (mały ząbek, lub pół większego) oraz solą i pieprzem. Do sosu wkładamy umyte liście szpinaku oraz upieczoną cukinię, mieszamy. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy na ćwiartki. Polewamy olejem i mieszamy z przyprawami. Ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania