pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:62/249)

Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym 178

Kalafior faszerowany aromatycznym mięsem mielonym. Pieczony w całości w sosie serowym, to świetne danie dla całej rodziny. Do takiego obiadu będą pasowały młode ziemniaki, które upieką się w piekarniku razem z kalafiorem. 1 kalafior 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki(...)kiedy się rozpuści zdjąć z ognia. Sos wylać na kalafior i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez 1,5 godziny. Gdyby z wierzchu za bardzo się przypiekał, to można go przykryć folią aluminiową. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 184

plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić(...)mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.  W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków  (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków i bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić na program

Stare Gary
Pulled pork w sosie pomidorowym 112

wyboru surówka do podania, u mnie coleslaw z czerwonej kapusty Przecier, cukier, posiekany czosnek i przyprawy mieszamy w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do niego mięso i obtaczamy je w sosie. Naczynie szczelnie przykrywamy i pieczemy ok 4-5 h w 140 st.C. W połowie pieczenia mięso przewracamy na druga stronę. Łopatkę po upieczeniu dzielimy dwoma widelcami na drobne kawałki. Mieszamy(...)sosem, ew. dolewamy odrobinę wody. Podajemy z surówką, w opieczonych bułkach lub na talerzu z ziemniakami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piersi z kurczaka w sosie z sera feta 122

później, gdyby trzeba było rozcieńczyć sos). Do miski z pokruszonym serem, jogurtem i mlekiem, dodajemy dwukrotnie przeciśnięty przez praskę lub posiekany i roztarty bokiem noża na desce ząbek czosnku. Listki bazylii siekamy – 2/3 wsypujemy do sera, resztę zostawiamy na desce. Naszykowane wcześniej piersi z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie – mięsu tej grubości wystarczy 4-5 minut na stronę(...)oliwą i z ogórkami małosolnymi , ale sprawdzą się też tutaj świetnie pieczone po grecku ziemniaki i zielona sałata z aromatycznym włoskim winegretem . SKŁADNIKI składniki na 4 porcje KURCZAK – 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu – 1łyżeczka mieszanki ziół włoskich (u mnie z czosnkiem i suszonymi pomidorami) – sól – pieprz – oliwa z oliwek

Karo in the Kitchen
Słodko-pikantna pieczeń z szynki 189

majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy lub oleju 150 g serka mascarpone (ewentualnie śmietanki kremówki) Dodatkowo do podania (ilość według uznania): ziemniaki marchewka 1 łyżka masła sól cukier Marynowanie (dzień przed pieczeniem):  Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę wlewamy(...)zwiększamy temperaturę do 220 stopni C) i pieczemy 15 min. - w tym czasie mięso powinno ładnie się zrumienić. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C, podlewamy ok. 100 ml wody, przykrywamy i pieczemy już bez termoobiegu przez 3 godziny. W połowie pieczenia odwracamy. Dodatki: Pod koniec pieczenia myjemy i obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

Ratunku obiad
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 137

mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi).                    Posiada właściwości lecznicze, łagodzi infekcje jamy ustnej, gardła ( co miałam okazję sprawdzić i zadziałał od razu, jestem pod wrażeniem ! ) oraz bóle reumatyczne . W kosmetyce wykorzystywany przy leczeniu łupieżu oraz trądziku . pielęgnacji cery problemowej i tłustych włosów. Czosnek dodaję praktycznie do wszystkiego(...)lubię jego aromat, co może niektórym przeszkadzać. Idealnie "podbija" smak wielu potraw, przede wszystkim sosów, marynat, pieczeni, zup i sałatek.                    Jak wiadomo ma właściwości przeciwzapalne , antybakteryjne , antynowotworowe oraz pomaga obniżać zarówno ciśnienie krwi i zły cholesterol. Co jest istotne- wzmacnia wytrzymałość sportowców oraz wpływa pozytywnie na libido !   Poza

Życie na widelcu
Ziemniaczki faszerowane pieczarkami z serem żółtym 1110

Uwielbiam tą przekąskę...gorące, pieczone ziemniaczki, nafaszerowane pieczarkami i otulone ciągnącym się serkiem żółtym. Obowiązkowo polecam podawać tą przystawkę w towarzystwie sosu czosnkowego 💜 Składniki: ziemniaki średnie 24 szt, pieczarki 600 g, cebula 1 szt, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, oliwa z oliwek 6 łyżek, olej(...)czosnek, majeranek, kolendrę, słodką paprykę oraz sól i pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy, aby ziemniaki całe były obtoczone w przyprawach. Ziemniaki odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 h. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, sól i pieprz i smażymy aż odparują wodę. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy

kulinarne odsłony pati
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 762

majeranek, czosnek mielony Wykonanie Ziemniaki obieram, dokładnie płukam, kroję w cząstki, trochę grubsze jak tradycyjne frytki, osuszam papierowymi ręczniczkami. Przekładam do większego naczynia ( u mie wysoki garnek ), polewam olejem, dodaje wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam, najlepiej przy pomocy rąk :) Odstawiam na chwilkę, zależy ile mam czasu, wystarczy piętnaście minut. Następnie ziemniaki przekładam na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Środa: Steki z kalafiora 130

jedzenia. Stek z kalafiora doskonale smakuje z gotowanym pęczakiem lub ryżem. Wersja z pieczonymi ziemniakami też jest jak najbardziej ok. Przepis inspirowany Tasty.co . Składniki: Średniej wielkości kalafior 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Krok(...)Przekrój nożem na plastry grubości 3-4 cm. Natrzyj każdego steka przyprawami. Odstaw. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż steki na blaszkę, skrop olejem, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Podawaj z ryżem, kaszą lub w bułce jak klasyczny stek. Artykuł Środa: Steki z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 137

ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało… Muszę się za nie zabrać tymczasem zapraszam na pyszne faszerowane bakłażany. Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 bakłażany 2 mniejsze ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula połowa papryczki chilli 2 ząbki czosnku 1 marchewka(...)tartej mozzarelli. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem

Zasmakuj Kuchni
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 306

czosnek, miód,ocet winny,musztardę, Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić, aż golonka będzie ugotowana. Dodatkowo : ziemniaki obrać, pokroić na cztery części wzdłuż. Marchew oskrobać i przekroić na pół, fasolę umyć i odciąć końcówki. wszystkie warzywa obgotować w osolonej wodzie na pół miękko, odcedzić. Ja miałam jeszcze buraki żółte, które zaskoczyły mnie swoim cudnym smakiem. mogę je jeść zamiast ziemniaków. Pieczenie(...)piec godzinę i 15 minut. Golonka musi być mocno przypieczona, jeśli golonka ciągle będzie biała przedłużyć czas pieczenia i zwiększyć temperaturę do 220 C Podczas pieczenia czasami trzeba dolać wywar od gotowania golonki. Zawsze musi być sos w brytfannie. Ważne – 30 minut przed końcem pieczenia włożyć na raszki naokoło pieczeni. Golonka jest pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Żeberka w kapuście – kociołek 208

tych chudych ) 2 cebule 2 małe główki młodej kapusty 2 duże marchewki 6 – 7 małych ziemniaków kawałek wędzonego boczku , pociętego w spore plastry 1 łyżka smalcu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru marynata do żeberek : 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka gałązek świeżego majeranku kilka listków szałwii 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 2 łyżki oleju(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nacieramy olejem , wyciśniętym praską czosnkiem , startą na grubej tarce cebulą , posiekanym majerankiem , szałwią i gorczycą . Odstawiamy na dwie doby do lodówki . Solimy dopiero przed pieczeniem w kociołku . Kapustę i cebulę , kroimy w ćwiartki , wycinamy tylko głąb , marchewkę w grube plastry , a ziemniaki zostawiamy całe – tylko obrane " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Pieczone ziemniaki z kalafiorem w sosie 130

mąki -1 cebula - ząbek czosnku - kilka suszonych pomidorów w oleju - mały jogurt naturalny - mieszanka ziołowa do ziemniaków (kminek, papryka słodka, nasiona kopru, cząber, majeranek ) - mieszanka ziół: grecka z oregano Knorr  -pieprz, sól -50 ml oleju Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na połówki lub ćwiartki. Zioła do ziemniaków wymieszać z niewielką ilością soli i olejem. Polać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Ułożyć(...)pół godzinie ściągnąć folię i dalej piec bez przykrycia.  W tym czasie w osolonej wodzie zagotować różyczki kalafiora. Gotujemy dosłownie minutę i odcedzamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorów suszonych, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie kroimy drobno suszone pomidory, dodajemy do zrumienionej cebuli z czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora i polewamy wszystko mlekiem wymieszanym

Kulinarne przemyslenia
Zupa fasolowo-pieczarkowa, pizzeria Pippo 208

roku. Składniki: 2 szklanki dużej białej fasoli (piękny Jaś) 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca 0,5 kg pieczarek kilka łyżek oleju 3-4 ząbki czosnku tymianek, majeranek sól, czarny pieprz opcjonalnie: 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów opcjonalnie: 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Namocz fasolę na noc i ugotuj następnego dnia z liśćmi laurowymi(...)pizzerii  Pippo w Boguchwale zjecie pizzę z oryginalnego, włoskiego pieca opalanego drewnem. Faktycznie smakuje inaczej niż wypiekana metodą tradycyjną, warto spróbować. Szczególnie polecam tę ze startymi ziemniakami, zielonym pieprzem i niebieskim serem pleśniowym. Na drugim zdjęciu: parmigiana (sos, mozzarella, oliwki, parmezan, czosnek). W menu znajduje się oddzielna sekcja wegetariańska i jest aż 9 rodzajów, w tym 2 wegańskie. Pizze

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet z kury/koguta 212

mleka bułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka (starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania