Pieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę(...)kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułki odciśnięte z nadmiaru mleka, przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, cukinię i paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut
e-PrzepisyKulinarneMięsożerni czytelnicy wiedzą o co chodzi jeśli podawane jest dobre mięso na stół. Jest to raj dla podniebienia i kubków smakowych. Polecam serdecznie wersję moją wraz
Moje Małe Czarowaniemięsa wieprzowego (może być karczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki 3 czerwone papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku mąka olej szczypta papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 3 liście laurowe sól pieprz Papryki natrzeć olejem, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny, aż skórka(...)zalać wodą tak, by woda zakrywała mięso, doprawić papryką słodką i ostrą i gotować, aż mięso będzie miękkie. Paprykę odwinąć z folii aluminiowej, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ziemniaki również pokroić w kostkę i razem z papryką dorzucić do zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Z mąki i oleju zrobić delikatną zasmażkę i zagęścić nią zupę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprażone migdały, które są również znakomitym dodatkiem.Smacznego💗 Składniki: woda 6,5 szklanki, soczewica czerwona 1,5 szklanki, papryka czerwona 1 szt, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, cebula pół szt, czosnek 1 ząbek, liść laurowy 1 szt, ziele angielskie mielone szczypta, kmin rzymski 1 łyżeczka, kurkuma mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona(...)cebuli. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę czerwon ą kroimy na pół, pozbawiamy j ą gniazda nasiennego, kładziemy na wysmarowana olejem blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach
kulinarne odsłony patibazylii, całość owinięta szynką parmeńską i zapieczona. Młody zażyczył sobie pieczone ziemniaczki :-). Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 3 sznycle z indyka kulki mozzarelli świeże listki bazylii zielone oliwki szynka długo dojrzewająca (u mnie parmeńska) sól pieprz Dodatek: 6 dużych ziemniaków suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz olej rzepakowy lub kokosowy Sznycle z indyka rozbijamy(...)naczynia żaroodpornego, na którego dno dajemy troszkę oleju. Zapiekamy w 180 stopniach około 35 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy, na dno naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oleju, wsypujemy ziemniaki, oprószamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, mieszamy drewnianą łyżką i zapiekamy. Takie ziemniaki muszą się piec około 1 godzimy, więc wkładamy je wcześniej do piekarnika niż roladki. Podajemy z roladkami i ulubionym dodatkiem
kruche babeczkiszaszłyków: * pierś z indyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g) * świeża bazylia- 2 gałązki * kasza manna- 1/3 szklanki* * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili oraz odrobina suszonego czosnku * cukinia- 1 duża * oliwa- 2 łyżki Ziemniaki: * ziemniaki- pół kg * przyprawy: sól i tymianek * oliwa- 3-4 łyżki Sos czosnkowy z tego przepisu-klik Dodatkowo: * wykałaczki- 6 szt. Szaszłyki: Cukinię pokroić w talarki(...)indyka zmielić w maszynce. Doprawić posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem chili i czosnkiem. Dosypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Dłoń zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewać mięsne kulki i cukinię. Ziemniaki: Ugotowane ziemniaki (na w pół miękko) pokroić w dość sporą kosteczkę, polać oliwą, posypać solą oraz
Kraina Miodem Płynącawidok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej 10 dag mięsa mielonego wołowego pół czerwonej papryki ząbek czosnku 1 nieduży pomidor 1 marchew 1 biała cebula pęczek natki(...)umyć, przeciąć wzdłuż na pół, wydrylować miąższ z pestkami, tworząc wgłębienia. Oprószyć solą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (170 stopni). Wyjąć, wylać sok, który wytrącił się podczas pieczenia. Mozzarellę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na tarce, natomiast pietruszkę posiekać. Pomidor obrać ze skórki, usunąć twarde części i zblendować na passatę
Poezja Smaków - blog kulinarnyzarumienienia się mięsa. Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ). Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję. Zagotowujemy i zdejmujemy(...)padano, i żółtka. Mieszamy. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy zapiekanki. Spód wykładamy ciasno plastrami ziemniaków, tak by nie było przerw i dziur w warstwie. Na ziemniaki wykładamy warstwę sosu, a na nim układamy zgrillowane plastry cukinii, równie ciasno ja w przypadku ziemniaków. Na cukinię wykładamy kolejną warstwę sosu mięsnego, a na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów. Beszamel
NiePieprz.plpiekarniku 15-20 minut aż zmięknie (nie należy długo trzymać czosnku w piekarniku, przegrzany pod wpływem temperatury i ciśnienia wewnątrz łuski wybucha na ścianki piekarnika). Pozostawiamy same ziemniaki do momentu aż się zarumienią i zmiękną. Uwaga : W zależności od piekarnika, grubości pokrojonych warzyw- ziemniaczki mogą piec się od 30 minut do 1,5 godziny. Jeśli chcemy trochę przyspieszyć zawsze(...)kurczak będzie gotowy uważając by był nadal soczysty i miękki. Ziemniaczki wykładać na talerz, położyć na nie sos z kurczakiem i bakłażanem Po środku położyć główkę z pieczonym czosnkiem. Smarować nim kurczaka i ziemniaczki podczas jedzenia. Udekorować świeżą bazylią. Smacznego
KreatywnePinyłyżeczki soli, skrop łyżką oleju, wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. W połowie pieczenia wymieszaj cieciorkę. Zdrowa przekąska na mundial gotowa! Pieczone rzodkiewki Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście rzodkiewek, to mundial daje dobrą okazję by to zmienić. Z taką przekąską wspólne oglądanie meczu będzie jeszcze większą przyjemnością! Bez wrzutów sumienia! Rozgrzej piekarnik do 180 stopni(...)Wypłucz jarmuż, oddziel od łodyg i porwij na drobniejsze kawałki. Skrop olejem i posyp suszonym czosnkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 10 minut. Smaczne i zdrowe chipsy gotowe! Frytki z warzyw Frytki wcale nie muszą być z ziemniaków! Mogą być kolorowe i jeszcze smaczniejsze. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem
Niedzielny kucharzsycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji wegańskiej
Even Better Foodposypałam kiełkami. Wyszła pyszna i lekka. SKŁADNIKI : 400 g brokułów 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku gęsta śmietana podaję przepis na - chipsy z selera pieczone na dwa sposoby
Kulinarne Fantazje Mariolidomowe sosy i wiem wtedy co jem;) I burgery zawsze są świeże, gorące, prosto z pieca;) Można je jeść nie tylko w bułce, do tłuczonych ziemniaków, puree czy frytek też świetnie pasują;) Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki 1 średnia cebula ząbek czosnku 5 łyżek octu winnego sól, pieprz, słodka papryka - papryki dość dużo, ma nadać kolor
Zasmakuj Kuchnirozwałkować na prostokąt i przełożyć do blaszki. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, posmarować masłem, posypać czosnkiem i suszonymi pomidorami z bazylią. Następnie układać dachówkowo obrane, umyte i pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki.Ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, i igiełkami rozmarynu. Na ziemniakach ułożyć plasterki mozzarelli. Piec w temperaturze 190 stopni około 35 minut na złoty kolor. Smacznego :) Przepis dołączam
Sama słodycz i szczypta chilinożem co 0,5 cm. tworząc wachlarzyk, uważając żeby nie przeciąć ich do końca. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wkładamy pomiędzy plasterki ziemniaków. Olej mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, delikatnie nacieramy ziemniaki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym rozmarynem. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut. Zamiast młodych ziemniaków możemy użyć zwykłych, tylko musimy
Bajeczna Kuchnia