Ziemniaki pokroić w małą kosteczkę. Jabłka obrać (skórki zachować), pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Pora pokroić na grube plastry, czosnek pokroić na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać około 3 łyżki tłuszczu, dodać por, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie – smażyć na umiarkowanym ogniu 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać następnie ziemniaki(...)całą zawartość, wymieszać. Garnek przykryć pokrywką, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu, aż ziemniaki i jabłko będą miękkie (zależnie od gatunku ziemniaków i wielkości kawałków – około 5-10 minut). /W czasie gotowania się zupy przygotować pieczone ziemniaczki./ Gdy składniki będą miękkie garnek zdjąć z ognia, a jego zawartość zblendować na gładki krem (wcześniej usunąć
Even Better Foodbabki. Na ciepło, prosto z pieca i gdy jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu. Składniki: 3kg ziemniaków 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg mięsa mielonego 300ml mleka 180g mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) 3 cebule szalotki 2 jajka 5 zmielonych ząbków czosnku ( użyłam 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego(...)doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski. W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka
Gotowanie i blogowaniebardzo drobno siekamy. W garnuszku zagotowujemy mleko z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wyłączamy gaz zaraz po zagotowaniu. Ziemniaków nie obieramy – dokładnie myjemy je szczoteczką pod bieżącą wodą. Tniemy ziemniaki na mandolinie na cieniutkie 1,5-2mm plasterki. Odrzucamy końcówki ziemniaków. Plasterki rozkładamy jak dachówki, nakładając na siebie, w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej. Nie solimy(...)czas pieczenia należy wydłużyć a formę nakryć folią aluminiową, żeby ziemniaków za bardzo nie spalić). Podajemy świeżo wyjęte z piekarnika, bardzo gorące, zapieczone ziemniaki z zimnym jogurtowym sosem. U nas do tego zestawu na talerzu zagościł grillowany pstrąg. SKŁADNIKI 700-800g młodych ziemniaków 2 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 1 spory pęczek koperku 3 ząbki młodego czosnku 300ml
Karo in the Kitchenlimonką Składniki : pół cebuli dwa ząbki czosnku 1 zielona papryczka chilli kawałek imbiru 2-3 ziemniaki 3-4 pory skórka i sok z limonki 400ml mleka kokosowego sól, pieprz oliwa masło Pulpeciki : 300g mięsa mielonego z indyka pół cebuli 2 łodygi dymki 1 ząbek czosnku kawałeczek imbiru startego na tarce sól, pieprz szczypta pieprzy kajeńskiego otarta skórka z połowy limonki(...)Pulpeciki wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Przygotowanie zupy: W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Przesmażyć i wymieszać, aby warzywa
Codzienne Gotowaniesoli 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnku suszonego keksówka 10x24cm Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce.Przekładamy pulpę ziemniaczano-cebulową na sitko aby odciekła woda. Kiełbaskę myśliwską drobno kroimy i obsmażamy na suchej patelni na rumiano, odstawiamy do ostygnięcia. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy kiełbasę, jako(...)mąkę oraz przyprawy i mieszamy. Masę przekładamy do silikonowej tortownicy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z sosem koperkowym na śmietanie 18% z solą, pieprzem oraz czosnkiem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneCzosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem i majonezem. Doprawiamy do smaku. Składniki na ziemniaczki: ok. 1,5 kg ziemniaków 0,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu Ziemniaki obieramy, te większe przekrawamy na pół. Resztę składników mieszamy w misce lub w dużym worku i obtaczamy w nich ziemniaczki. Pieczemy
chwile dla mnieMoje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka(...)miodową. Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny Cebulę pokroić na ósemki, czosnek pokroić i rozłożyć wszystko między mięsem. Całość polać olejem posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie wlać 1/4 szklanki wody i piec ponownie około 1 godziny. w razie
O kuchni z uczuciempiekłam je z ziemniaczkami i papryką. Przepis jest prosty w przygotowaniu i mega smaczny. Mięso tak nadziane zasmakuje nie jednej osobie. SKŁADNIKI : 1 kg piersi z kurczaka 500 g ziemniaków 1 czerwona papryka 150 g sera żółtego 200 g plastrów wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów z zalewy sól, słodka papryka w proszku tymianek przyprawa do ziemniaków(...)czosnkiem. Ziemniaki myjemy, przecinamy na ćwiartki i gotujemy na parze około 6-10 minut. Ser kroimy na kawałki, w słupki. Do każdej piersi wkładamy ser, pomidor suszony i składamy piersi. Wszystkie owijamy dokładnie plastrami boczku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów, przekładamy podgotowane ziemniaki, pokrojoną paprykę i doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków. Na warzywa układamy
Kulinarne Fantazje Mariolipieczonymi ziemniakami w mundurkach. Letni obiad na szybko. Sezon na pomidory i cukinie w pełni, wiec proponuje Wam przygotować gulasz warzywny z młodymi ziemniakami. Leczo jest dość popularną potrawną, o dziwo u każdego smakuje inaczej ;-). Każdy z nas przygotowuje go na swój ulubiony sposób. Dzisiaj możecie zobaczyć jak ja robię swoje ;-). SKŁADNIKI: - młode ziemniaki - masło, sól morska(...)szalotki i czosnek, dodajemy paprykę, dusimy 7-8 minut. - dodajemy pozostałe warzywa, podlewamy szklanką wody - gotujemy 15-20 minut - dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy - gotujemy całość jeszcze 10 minut - białą kiełbasę możecie dodać już ugotowaną lub po prostu ugotować z leczem ;-) Ziemniaki czyścimy pod bieżącą wodą, zawijamy z łyżeczką masła w folię aluminiową, każdy osobno. Pieczemy przez
SMYKWKUCHNIMarynowana, a następnie pieczona wołowina. Delikatna, miękka, soczysta. Taka właśnie jest moja pieczeń. Było smacznie i Wam również polecam. Udało mi się kupić ładny kawałek wołowiny, wiem że jest dość droga, ale od czasu do czasu warto. Upiekłam w całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty(...)czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Wołowinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć mięso do miski i zalać marynatą po czym obtoczyć w niej mięso ze wszystkich stron. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wlać zalewę , polać dwoma łyzkami oliwy i piec
O kuchni z uczuciemnaczyniu żaroodpornym. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę ucieram go z oliwą oraz solą i papryką słodką i wędzoną, taką mieszanką nacieram pałki, i wstawiam na godzinę do lodówki. Majonez łączę z musztardą oraz suszoną jarzynką. Pałki po wyjęciu z marynaty olejowej maczam w marynacie majonezowej i układam na ziemniakach, całość przykrywam folią aluminiową i piekę godzinę w temp
Wanilia i Kardamonproblemu poradzić. Do tego jakaś lekka sałatka (tudzież pieczone ziemniaki) i zwykły kurczak nabiera niecodziennego charakteru :) Składniki: 1 kurczak o wadze 1,5-1,7 kg Przyprawy do natarcia kurczaka: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 4 ząbki czosnku sok z cytryny Farsz: 500 g pieczarek 300 g mięsa mielonego(...)mnie wieprzowo-wołowe) mały pęczek pietruszki 1 czerstwa bułka mleko sól, pieprz, vegeta 1 jajko Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi przyprawami i dokładnie natrzeć nimi kurczaka (również w środku). Na koniec skropić kurczaka sokiem z cytryny i wstawić go do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz: Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce
My simple kitchentemperaturę do 200 o C pieczemy przez 8 minut. Ponownie otwieramy frytkownicę i mieszamy frytki ( aby się równo upiekły ). Ponownie pieczemy przez około 10 minut. I gotowe. Rybę oczyszczamy, kładziemy na papierze do pieczenia, przyprawiamy przyprawą do ryb, czosnkiem i posypujemy posiekaną pietruszką. Przykładamy papierem. Układamy na grillu kontaktowym i pieczemy przez kilka minut. Rybę podajemy z przygotowanymi frytkami ( polecam
Smaki Ewyoliwek. Solimy, pieprzymy, dodajemy do niego posiekany drobno rozmaryn. Ząbki czosnku obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy je do oliwy z sokiem i przyprawami. Ryby myjemy, szczególną uwagę zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 40 minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego więcej już nie potrzeba – jest kompletny. Ale miłym akompaniamentem będzie kieliszek białego wina lub gruszkowego cydru. SKŁADNIKI 2 świeże dorady o wadze 250-350g 400g młodych, małych ziemniaków ½ dużej cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 4 gałązki kopru
Karo in the Kitchenpodane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek(...)Kroimy ziemniaki* (i cebulę z boczkiem, jeśli macie ochotę). 5. Posypujemy przyprawami i dodajemy resztę oliwy. 6. Wszystko ze sobą mieszamy, aby oliwę i przyprawy rozprowadzić sprawiedliwie i zapiekamy w temp. 200'C przez 20 min. 7. Wyjmujemy i podajemy.** *kroimy w talarki, frytki, ćwiartki... jak Wasz żołądek sobie życzy ;) ** na 5 min. przed końcem pieczenia można posypać je serem
Kitchens Alphabet