pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:75/249)

Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 126

ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami. Grillowana dorada (ψητό τσιπούρα) Moja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu, możecie skorzystać z przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Gyros (   Гύρος - czyt. jiros) Co tu dużo mówić, to taki grecki(...)gdzie mięso wkładane jest do bułki z warzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro). Souvlaki ( Σουβλάκι ) Suwlaki to kawałki wieprzowiny lub kurczaka, nadziewane na szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami

Chilli Czosnek i Oliwa
schab zapiekany w kapuście kiszonej 969

mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne.  Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego) 400 g kapusty kiszonej marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku szklanka rosołu (ewentualnie wody) sól pieprz olej  Schab natrzeć(...)olejem, wyłożyć połowę kapusty (razem z sosem), na nią ułożyć schab i resztę kapusty. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Podawać z ziemniakami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ziemniaki hasselback 116

miasto z KAT w nazwie), pewien szwedzki kuchcik wymyślił urozmaicił nudne pieczone ziemniaki, powodując, że stają się one chrupiące na wierzchu, a kremowe w środku. Jak to zwykle bywa, sukces został przypisany jego pryncypałowi :) Szwedzcy marketingowcy poszli za ciosem i dorobili do tego legendę, jakoby ziemniaki powstały w XVIII wieku, a jak mawiał największy amant w historii Niemiec(...)Wykonanie: Ziemniaki myjemy i nacinamy w plasterki. To najtrudniejsza część, bo trzeba pociąć w plasterki, ale jakby nie do końca. Coś jak z bułką do burgera. Plasterki mają być osobno, ale mają się trzymać na cienkiej warstwie.. Polewamy delikatnie olejem, sypiemy czosnkiem i ewentualnie innymi ulubionymi ziołami, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy ponad

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczony schab w sosie kurkowym 231

dodatek idealny do pieczonego mięsa. Dzisiaj zachęcam do upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz koperku. Takie danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.  Składniki na 4 porcje: 1 kawałek schabu (około 0,8 kg) 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego  (mieszanka papryki słodkiej, czosnku, tymianku, kolendry, majeranku, chili, ziela(...)rękaw i przełożyć go do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlać 1 szklankę wody i naczynie żaroodporne przykryć pokrywką. Piec w 180°C, aż do miękkości schabu (mi to zajęło ponad 1 godzinę). Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia (wierzch schabu powinien lekko się zarumienić). W międzyczasie przygotować sos kurkowy: cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku

Ugotować
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 160

świeżym szpinakiem) 1 cebula lub 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych migdałów (albo słupki lub płatki) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki hasselback: Ziemniaki obieramy myjemy i dokładnie osuszamy. Każdy ziemniak kładziemy na drewnianej łyżce i nacinamy(...)nóż zatrzyma się na brzegach łyżki (łyżka zapobiegnie przecięciu ziemniaka) tworząc grzebień. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub smalec. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Powinny się ładnie zarumienić. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu z patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu

Poezja smaku
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 253

zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana  kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól, chili, czarny pieprz oliwa z oliwek(...)Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki.  Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około

MarciochaKucharzy
Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko) 148

ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka ząbek czosnku dwie garście fasolki szparagowej 2 liście laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać. Cebulę piec(...)opalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 1,5-2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele, zagotować, wrzucić warzywa, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Z mięsa uformować okrągłe frykadelki (najlepiej mokrymi dłońmi), wrzucać do zupy. Gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć cebulę i por, zupę doprawić

Obiad gotowy
Ziemniaczane miseczki z jajkiem i warzywami 149

posypania Dodatkowo: * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 spory ząbek * warzywa- u mnie kalafior i marchewka Miseczki ziemniaczane: Ziemniaki ugotować, ostudzić, a następnie dokładnie rozgnieść (lub przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła, jajkiem oraz gałką, kurkumą, solą i pieprzem. Masę nabrać dużą łyżką, ułożyć na blaszce (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) i uformować okręgi (grubość około 1 cm, a średnica(...)krawędzi okręgu. Do środka ostrożnie wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, papryczką chili i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec 18-20 minut. Gotową miseczkę posypać świeżym koprem. Dodatkowo: Masło klarowane podgrzać, dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć do delikatnego zarumienienia. Polać warzywa. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Weganskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem 150

przekąskę na zimno idealna na wycieczkę, biwak czy przejażdżkę rowerową :) Wegańskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem ciasto: 2-3 szkl maki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli nadzienie: 1 szkl. ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1/2 szkl. czerwonej cebuli drobno pokrojonej niepełna szklanka(...)łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka nasion kolendry (utłuczonych w moździerzu) po 1/2 łyżeczki pieprzu i kurkumy 1 łyżeczka czarnej gorczycy 3 łyżki posiekanego szczypiorku po 1 łyżce posiekanej mięty, natki pietruszki i bazylii Ziemniaki obgotowujemy ok 5 minut we wrzącej wodzie. Powinny znacząco zmięknąć. Odcedzamy. W głębokiej patelni lub rondlu na oleju podduszamy cebulę, dodajemy ziemniaki i pozostałe składniki oprócz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie 121

skórkę z cytryny, czosnek, miód, oliwę i musztardę. Kurczaka lekko nacinamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 20 min. lub dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem z bulionem, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Skrapiamy na koniec delikatnie oliwą Pieczemy pod przykryciem przez(...)Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 35-40 minut aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę z kurczaka to na ostatnie 10 minut możemy włączyć termoobieg. Jeżeli sos za mocno wyparuje dodajemy trochę wody. Podajemy natychmiast po upieczeniu polewając go sosem, który się wytworzył. The post Pieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie appeared first

Oslov.
Żeberka w paprykowej marynacie z pieczonymi młodymi warzywami 104

żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 kulek pieprzu 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka sól Składniki na marynatę: 800 g ugotowanych żeberek wieprzowych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej 6 łyżek oleju pieprz sól Ponadto: młode ziemniaki ze skórką młoda marchewka świeży tymianek 4-5 szt dymki oliwa sól Przygotowanie(...)Czosnek siekamy drobno, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Zimne żeberka nacieramy pastą, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc (min 4 godz). Skórkę młodych warzyw dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, marchewkę wzdłuż. Na blasze wykładamy z jednej strony zamarynowane żeberka i przykrywamy folią aluminiową. Z drugiej strony warzywa, które skrapiamy oliwą, posypujemy solą i tymiankiem. Pieczemy

Kierunekuchnia
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 178

zjeść z ziemniakami i surówką. Jeżeli zdecydujecie się na domowe burgery, to polecam wymienione w przepisie poniżej dodatki - orzechowy w smaku sos jogurtowy z tahini oraz szybką marynowaną cebulkę. Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Składniki / na 8 sztuk: 4 średnie marchewki (200 g) oliwa lub olej sól średnia cebula biała lub czerwoną 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonej(...)dodatki Przygotowanie burgerów z ciecierzycy i pieczonej marchewki: Zacznij od upieczenia marchewki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Włóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i posyp szczyptą soli, wymieszaj. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30-40 min.). Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 130

niewielkie pulpety i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotleciki z każdej strony. Po usmażeniu odłożyć na półmisek. Warzywa 6 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 czerwona papryka sól(...)pieprz olej Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewki obrać i pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku przekroić na połówki. Pomidory i paprykę pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut

O kuchni z uczuciem
Mielone pieczone w piekarniku. 143

musicie stać przy patelni a w jednym czasie pieką się kotlety a Wy przygotowujecie sałatkę lub ziemniaki. Ostatnio gdy jest tak ładnie na dworze przygotowuję większość potraw w piekarniku bo jest po prostu szybciej no i zdrowiej:) Zapraszam :) około 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 jajka małe 2 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)mielimy razem z cebulą lub blendujemy.Do miski przekładamy mięso, dodajemy:zmieloną bułkę,jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajcie kilka łyżek mleka z bułki.Wszystko dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki.Obtaczamy w bułce tartej.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, następnie układamy kotlety. Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni na złoty kolor, moje piekły się

Sama słodycz i szczypta chili
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 191

smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby(...)zagrzanego już piekarnika wkładamy ryby i pieczemy przez 20-25 minut – zostaną w środku idealnie soczyste. Żeby marynatę przypiec na skórce na 5 minut włączamy termoobieg lub przenosimy ryby wyżej, pod grzałkę grilla.   Gorące ryby podajemy od razu. U nas wylądowały na talerzach w towarzystwie bardzo wiosennej sałatki z młodych ziemniaków w jogurcie, musztardzie i ziołach. SKŁADNIKI 2 pstrągi

Karo in the Kitchen