Przygotowujemy sos: jajko roztrzepać, zmieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, nałożyć połowę ziemniaków, przykryć połową boczku, ponownie ułożyć pozostałe ziemniaki, boczek, polać sosem i posypać startym serem żółtym. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego
paapilotkaaolej kokosowy ( lub wasz ulubiony) Placki ziemniaczane robię w maszynce do mięsa:) Obrane ziemniaki i cebulę przepuszczam przez maszynkę dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej i piekę na złoty kolor. Duszone warzywa do placków: 1 cukinia 1 cebula 1 marchew 2 pomidory 3 ząbki czosnku ( rozgniecione) sól pieprz garam masala cząber mielona kolendra masło Do rondla wrzucam masło
harrisaolej kokosowy ( lub wasz ulubiony) Placki ziemniaczane robię w maszynce do mięsa:) Obrane ziemniaki i cebulę przepuszczam przez maszynkę dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej i piekę na złoty kolor. Duszone warzywa do placków: 1 cukinia 1 cebula 1 marchew 2 pomidory 3 ząbki czosnku ( rozgniecione) sól pieprz garam masala cząber mielona kolendra masło Do rondla wrzucam masło
harrisaWilec ziemniaczany-gatunek byliny znany również pod nazwą batat lub słodki ziemniak. Jego smak jest bardzo delikatny i słodkawy. Ja najczęściej robię je pieczone w postaci frytek lub w plasterkach z różnymi dodatkami. Świetny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Składniki: 3 średnie bataty 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól Wykonanie: Bataty obrać
O kuchni z uczuciemkapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródśrednia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać musi być mocno ciepły. Piekarnik nastawić 180st C na grill, do żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku
Gaździnka warzyUwielbiam pieczone warzywa z ziołami. Zapach czosnku I ziół w kuchni podczas pieczenia, pobudzi chyba każde kubki smakowe :) Nie mówimy o tym , że warzywa się zdrowe I powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi dawkę witamin I energii, by móc się cieszyć życiem I rozdawać szczeście :) No to zaczynamy : Składniki: Podudzia kurczaka- w zależności od potrzeby 5 marchwi(...)pietruszki ok 0,5-1 kg młodych ziemniaków Przyprawy: Sól, pieprz, paprika, chilli cayenne, pietruszka- wszystkie przyprawy mieszamy razem Oliwka do polania : 4 łyzki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku rozmaryn tymianek Wykonanie: Podudzia doprawiamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min. Wyciągamy , odwracamy kurczaka, doprawiamy I wstawiamy na 15-20 min. Gotowe. :) Warzywa-Marchwe
Smaki Edytypieczonych buraków przygotowałam arabski dip, doprawiony czosnkiem, chilli i za'atarem, posypany pokruszoną fetą, dymką i orzechami włoskimi, dla wzbogacenia jego smaku i tekstury. Dip zachwycił mnie swoim kolorem i okazał się przepyszny, szczególnie z dodatkiem arabskich chlebków. Zapraszam:) Bardzo lubię piec przeróżne warzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą to już mój stały rytuał. Uwielbiam też pieczone(...)klonowego, Wy możecie równie dobrze użyć miodu. Dip z pieczonych buraków przyprawiony za'atarem na podstawie przepisu z Food & Wine na dużą porcję (możesz zmniejszyć ilości o połowę) czas przygotowania: 15 min. plus czas pieczenia buraków 1-2 godz. Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 250 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki oliwy
Chilli Czosnek i Oliwawykwintny i jednocześnie prosty sposób. Perliczkę podałem również z brukselką pieczoną pod kruszoną z bułki tartej zamiast ziemniaków, by było jeszcze lżej i pyszniej. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Perliczka: 1 perliczka (ok. 1,2 kg) 1 cukinia 3 marchewki 3 pietruszki ½ selera 2 czerwone cebule 1 główka czosnku 1 cytryna kiść pomidorków koktajlowych 1 butelka białego wytrawnego wina(...)kilka gałązek tymianku i rozmarynu oraz ze dwa ząbki obranego czosnku. Perliczkę odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Warzywa Marchew, seler, pietruszkę i cebulę umyj i obierz. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, seler w paski a cebulę w ósemki. Pozostałe ząbki czosnku oddziel od główki, nie obierając ich. Zmiażdż je delikatnie widelcem. Cukinię
Food Squarekości pęczek młodych marchewek z nacią 1 kg młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów pęczek koperku główka młodej kapusty 300 g chudego boczku 2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz ok 100 ml białego wina 1 cebula ok 150 ml oleju lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 4 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Schab pozbywamy błon, osuszamy i nacieramy solą(...)stron na mocno rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oliwy 3. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni i wstawiamy do niego obsmażony schab, pieczemy ok 2-3 h aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosiła 69 stopni 4. Warzywa - ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 15 min, marchew ok 10 min, szparagów nie obieramy, odłamujemy jedynie zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim
Słodki Kompromisktórych wkładamy po ząbku czosnku W misce mieszamy olej z musztardą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem Mięso oprószmy solą, pieprze, a następnie smarujemy marynatą Zostawiamy na co najmniej godzinę, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to przyjmuje się, że na 1 kg mięsa trzeba liczyć 50 minut. Żurek mała(...)włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki sojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate mleka w proszku przyprawy: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, 1-2 ząbki czosnku, zielona pietruszka Dodatki: 2-4 jaja ugotowane na twardo, łyżka kefiru
Kuchcik gotujeboczek lekko podsmażamy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy 5 minut. Dodajemy mięso mielone smażymy wszystko 15 minut na koniec dodajemy pomidory mieszamy dusimy 10 minut. Dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą na dno wykładamy połowę obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana oraz pokrojoną w talarki cebulę(...)kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy na 160 stopni C pieczemy ok 1 godzinę. Smacznego
kgwjanczewonikt nie objadał się rano woląc na obiad wziąć dokładkę! I te dokładki zawsze były! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny, pieczony schab inspirowany właśnie wspomnieniami z dzieciństwa. Marynowany w majonezie z dużą ilością cebuli, czosnku oraz ziół i aromatycznych przypraw. Po upieczeniu smakuje fenomenalnie! Jest niesamowicie soczysty i delikatny! Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad(...)czosnek mieszamy z majonezem, solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz świeżym rozmarynem i odrobiną posiekanej chili. Dokładnie nacieramy mięso ( obficie ) i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami. Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu ) – ok. 70-80 minut w 180C. Podajemy na gorąco z pieczonymi
Ostra na Słodkoprzyrządzać dość często. Świetnie pasuje do ziemniaków z wody. Składniki na 2 porcje: 2 filety dowolnej ryby – u mnie mintaj Przyprawa do ryby lub ulubione zioła Pieprz cytrynowy 1 łyżka oleju Sos: 400 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie śmietana) 3 łyżki serka śmietankowego o smaku czosnku (u mnie Twój smak) 1 łyżeczka oleju(...)ulubionymi ziołami i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 20 minut. Następnie wyłożyć w formie i piec ok 15-20 minut (w zależności od grubości) w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Ostatnie kilka minut przed wyjęciem odkryć, aby rybka się ładnie zarumieniła. Sos szpinakowy: czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Następnie dodać szpinak. Smażyć do rozmrożenia. Następnie doprawić go solą, pieprzem, dodać
Fabryka pomysłówsię komponuje z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami, a wędlina doskonała jest z dodatkiem wyrazistego sosu na przykład chrzanowego lub czosnkowego. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: mięso wołowe 1600 g, wino czerwone wytrawne 1 szklanka, owoc jałowca 10 ziaren, rozmaryn suszony pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, sól i pieprz, liść laurowy 3 szt, czosnek 2 ząbki, Sposób przygotowania(...)dokładnie myjemy, następnie osuszamy i nacieramy z obu stron solą, pieprzem, ziołami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Nalewamy wino, przykrywamy pokrywką i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę i pieczemy pod przykryciem bez termoobiegu. Najpierw w temperaturze 125 stopni przez 2 h 45 min, następnie obniżyłam temperaturę
kulinarne odsłony pati