pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:72/249)

Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami 283

potrzeby. Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem z ząbkami czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez godzinę, mieszając wszystko parę razy. Pod koniec pieczenia warzyw, rozgrzać na patelni masło klarowane. Obsmażyć polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć(...)ponownie wstawić do piekarnika. Piec, tym razem już bez przykrycia, przez 30-40 minut. W zależności jak dużą mamy polędwiczkę. Po upieczeniu mięso pozostawić na 10 minut, a potem pokroić w 1 cm plastry. Podawać z warzywami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: dynia , wieprzowina , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Pieczony kurczak z warzywami i pieczarkami 196

Pieczony kurczak🍗🐔 został dobrze doprawiony i  z ziemniakami, pieczarkami oraz brokułami upieczony. Przyprawy i zioła z słoną musztardą Dijon zostały zmieszane, dlatego soli niewiele zostało dodane. Kurczak 🐔 porządnie został nasmarowany, w lodówce schowany, potem w piekarniku „wygrzewał się” ☀  znakomicie, a w połączeniu z pieczonymi warzywami i pieczarkami smakował wyśmienicie.  Wewnątrz był soczysty, z zewnątrz chrupiący(...)przyprawy do kurczaka: 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Galeo, 1 łyżeczka czosnku granulowanego Galeo, 1 łyżeczka chili – pieprzu cayenne Galeo , 2 łyżeczki ziół prowansalskich Galeo , 1 łyżka soli, 2 łyżki musztardy Dijon,   ponadto: ok. 1,5 kg ziemniaków, świeży brokuł (ok. 0,5 kg), 2 - 3 garście średnich pieczarek, sól do smaku, olej rzepakowy

Moniki Smakołyki
Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą 130

dodatkowi fasoli niezwykle sycące. Jako dodatek do tego dania można podać ziemniaki lub pieczywo, jednak nie są one konieczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Polecam! Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą Składniki : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 200g chorizo 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorow (400g) puszka bialej fasoli suszone oregano, bazylia, pietruszka(...)Chorizo obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu aż tłuszcz się wytopi, a kiełbaska przysmaży. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać, aby cebula pokryła się tłuszczem wytopionym z chorizo i smażyć do czasu aż cebula zmięknie. Wlać pomidory, dodać przyprawy (słodką, ostrą i wędzoną paprykę

Codzienne Gotowanie
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 175

Następnie oprószamy mięso papryka słodką, pieprzem czosnkowym, ziołami, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy grzanie do 175-180 stopni C i pieczemy 40 minut (jeśli zbyt szybko się rumieni przykrywamy mięso folią aluminiową). Gdy mięso się piecze przygotowujemy warzywa. Bakłażana myjemy i kroimy w 2 cm plastry, posypujemy solą i układamy na durszlaku(...)czas pieczenia mięsa już się skończy dokładamy do naczynia żaroodpornego warzywa, skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą ziołową. Wkładamy pieczeń do pieca i pieczemy kolejne 30 minut. W połowie czasu pieczenia ostrożnie mieszamy warzywa i dodajemy ugotowane ziemniaki. Po upieczeniu wyjmujemy danie, posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem, pozostawiamy na 20-30 minut. Następnie kroimy pieczeń i serwujemy z warzywami i sosem

Rozpustne gotowanie
Pieczona gęś 195

tuszki, ale również na spróbowanie możemy kupić nóżkę, pierś, szyje czy podroby! I dziś właśnie proponujemy Wam pieczoną gęś, która jest idealną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Gęś zamarynowana w aromacie ziół i pomarańczy u nas była podana z ziemniakami i buraczkami, a pozostałe resztki śmiało możemy wykorzystać np. do farszu na pierogi, a z kości możemy(...)przyprawami oraz czosnkiem umieścić w miseczce, a następnie dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć gęś i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, gęś wyłożyć na kratkę umieszczoną w wysokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut bez przykrycia, a następnie gęś przykryć dość luźno folią aluminiową i piec przez około

Plate of Joy
Kurczak pieczony w folii 169

ochotę na pieczone mięso? Dzisiaj przepis na złocistego, soczystego i aromatycznego kurczaka pieczonego w folii :) Takie danie świetnie smakuje podane z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Warto dodać, że sos po upieczeniu jest rewelacyjny w smaku! Wystarczy go ewentualnie mocniej doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.  Składniki: 1 cały kurczak (bez szyi(...)wagowo około 1,5 kg 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka kurkumy odrobina soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Dzień przed pieczeniem, kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami z zewnątrz jak i w środku (ostrą paprykę, pieprz cayenne, bazylię, kurkumę, sól, zwykły pieprz, olej

Ugotować
Falafel czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy z natka pietruszki i czosnkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.42 153

obiad zarządza pulled porka? Co idealnie pasuje do pieczonych młodych ziemniaków i surówki z młodej białej kapusty? Odpowiedź nie jest skomplikowana, to jedno słowo... FALAFEL! Pachnące Bliskim Wschodem kotleciki,  choć zwarte, niezbyt suche, chrupiące i pyszne! Falafel czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy z natka pietruszki i czosnkiem 150 g ciecierzycy 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 czubate łyżki(...)maszynce do mielenia mielimy ciecierzycę, szalotkę oraz obrane ząbki czosnku. Do masy dodajemy natkę oraz przyprawy. Mieszamy z sodą. Masę zostawiamy na 20 minut a po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujemy 10 niewielkich kotlecików. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron lub tez smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. aż do zrumienienia

Dzieje kuchennej Wiewióry
KUGIEL 236

wypieczona w piecu do chrupkości. W Polsce mamy również odpowiednik kugla, czyli babka ziemniaczana lub rejbak. Często robiona z boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem.   Składniki: 10 ziemniaków  2 małe(...)tzatziki ( ogórek zielony, mały ząbek czosnku, jogurt typu grecki, sól, pieprz)  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dołożyć do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać wraz z solą, pieprzem i przyprawami. Formę wysmarować olejem, przełożyć mieszankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni godzinę

pieprzny smaczek
Kurczak pieczony na butelce piwa 309

Taki pieczony na piwie nie jest przesuszony, a delikatny i soczysty. Zioła dają piękny zapach i każdy przechodząc obok piekarnika sprawdzał ile jeszcze. Aromatyczne (i "wygodne") są również dorzucone obok ziemniaki. Zostaje tylko przygotowanie sałatki. I letni obiad/kolacja gotowy Składniki dla 4 osób: 1 duży kurczak (1,5-1,7 kg) 1 butelka piwa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)mniejsze kawałki, oprószyć solą. Z butelki zdjąć etykiety. Piwo otworzyć, odlać około 3/4 szklanki. 2 łyki można wypić ;) Na otwartą butelkę nałożyć kurczaka. Ustawić na blasze, dookoła obłożyć ziemniakami. Piec w 180°C (termoobieg) przez około 1 godziny, co jakiś czas podlewając odlanym wcześniej piwem. Po tym czasie ostrożnie i szybko wsypać do butelki, na której piecze się kurczak, szczyptę

Pełny talerz
Pieczone ziemniaki z cukinią 273

łyżki) przyprawy: sól, curry, papryka wędzona, bazylia, majeranek, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (3 – 4 mm grubości). Cukinię kroimy na grubość około 1 cm. Cebulę obieramy, a następnie siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy olej lub oliwę i przyprawy. Pieczemy do zmięknięcia ziemniaków – około 40 minut, zależnie od rodzaju piekarnika. Via Gusto

Via Gusto
Kurczak pieczony z czterdziestoma ząbkami czosnku 130

pędy idealnie sprawdzą się np. w plackach ziemniaczanych. Dodaje się je do startych ziemniaków i placki zyskują zupełnie nowy smak. W ogóle czosnek można dodawać do każdej potrawy. Uwydatni i wzmocni jej smak. A my dzisiaj chcieliśmy przedstawić Wam klasyczne danie kuchni francuskiej, czyli pieczonego kurczaka z czterdziestoma ząbkami czosnku. Tak, dobrze widzicie, aż 40. Ale nie obawiajcie się

Marder&Marder Manufacture
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 156

przenieść do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypać serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temp. 190oC.  Jeżeli zdecydujesz się ryż zastąpić makaronem, ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pieczony łosoś z ziemniakami Jest to jeden z podstawowych przepisów, dzięki któremu można przyrządzić smacznego łososia na miarę potraw(...)Posyp solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 220oC) i piecz przez 3-5 minut. Z tak przyrządzoną rybą świetnie komponują się pieczone ziemniaki i sałatka z sosem vinegrette. Jeżeli uważasz, że nie jesteś gotowy na samodzielne przyrządzanie dań rybnych, zawsze możesz je zamówić – restauracje

Moja smaczna kuchnia
Bitki z szynki z dzika 176

Podaję dzisiaj idealne mięso na świąteczny stół. Mięso jest kruche i delikatne w smaku, soczyste, polecam. Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i

Moje Małe Czarowanie
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 145

Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule kawałek pora listek laurowy ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego odrobinę gałki muszkatołowej kilka suszonych(...)pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół

ladykitchen
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 192

każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego… Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam :)Potrzebujemy:350 gr soczewicy czerwonej2 marchewki1 pietruszka½ selera2 ząbki czosnku3 nieduże cebulekawałek poralistek laurowy½ łyżeczki mielonego(...)pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania