pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:79/249)

Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 259

przygotowane mięso wkłądamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do rękawa do pieczenia (z racji tego ze piekłam też kawałek karkówki to rękaw nie byłby dobrym pomysłem. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami i ziołami z każdej strony (możemy dorzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe z solanki). Podlewamy 100 ml wody, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)godziny. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i odstawiamy na 5 min. Gotowe mięsko możemy podać np z ziemniakami z marchewką i brokułami lub z lekką surówką z tego przepisu . Mięso po wyłożeniu na talerz możemy polać sosem z pieczenia

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczone ziemniaki z jajkiem i boczkiem 221

oczy, bo pieczone ziemniaki z jajkiem i boczkiem nie dla niego. U mnie boczek wybierał się do boczkowego raju, ale możecie użyć dogorywających wędlin, kiełbasy czy sera żółtego. Trochę przypraw i zwykłe składniki nabierają nowego wymiaru. Nie podaję proporcji, bo to od waszej inwencji i smaku zależy. Potrzebujemy: ugotowane wcześniej ziemniaki 4-5 ząbków czosnku drobno posiekanego ½ średniej(...)patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy wędlinę, cebulę, czosnek i chilli. Smażymy, aż się wędlina zarumieni. Przekładamy zawartość patelni i na ten wytopiony z wędliny tłuszcz wrzucamy ziemniaki i obsmażamy. Jak ziemniaki zaczną się przyrumieniać, dodajemy wędlinę i mieszamy. Ja mogę swoją patelnię wsadzić do piekarnika, więc na wymieszane z wędliną ziemniaki wbijam jajko, solę oraz pieprzę i wsadzam

ladykitchen
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 190

kuchnią orientalną i wszystkie dalekowschodnie wersje nie łechtają mego podniebienia.Dziś coś prostego, wykwintnego i bardzo po polsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem.Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego.Dzielimy na trzy.Do kaczki potrzebujemy:-kacze udka-cydr; szklanka-wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę-cukier brązowy-majeranek, sól(...)zasypujemy łyżką cukru, aż się wszystko ładnie połączy i skarmelizuje.Ziemniaki-kilka dużych ziemniaków-tymianek, mięta cytrynowa-oliwa-pieprz i sólZiemniaki zostawiamy w skórce; kroimy na 6-8 części. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut.Surówka-kapusta włoska-ogórek zielony-ocet wina musującego-koperekKapustę

BaRepas
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 124

Chilli. W jednej chwili mogę dodać do dań moje ulubione trzy smaki, które znacie z nazwy bloga. Nie muszę siekać świeżego chilli, czy szukać w szufladzie wyciskarki do czosnku. Ta oliwa jest mocno pikantna, nie ma tu żadnej ściemy, za co lubię ją jeszcze bardziej. Lubię polewać nią makarony, dodawać do wegetariańskich past kanapkowych, smażyć na niej warzywa. Pasuje(...)można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy). Jesienne zupy krem - 3 przepisy Zupa krem dyniowo - marchewkowa z oliwą Czosnek & Chilli Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone udka z kurczaka 180

ziemniakami i pyszną surówką z pora i marchewki – przepis na surówkę jest TUTAJ. Warto upiec więcej udek to zostaną Wam jeszcze na kolejny obiad i nie będziecie musieli ponownie gotować. Ta propozycja udek jest z chrupiącą skórką… Składniki 8-10 udek z kurczaka przyprawa „złocista” do kurczaka przyprawa ostra do kurczaka czosnek granulowany sól pieprz Pieczone udka z kurczaka – przepis Udka myjemy i dokładnie osuszamy. Nacieramy je przyprawami, w zależności od tego jak bardzo lubicie pikantne potrawy dajcie mniej albo więcej ostrej przyprawy. Następnie udka przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na parę godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Wtedy mięso idealnie przejdzie przyprawami. Udka układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kopytka z gulaszem z pieczonego indyka 145

jedzone są raczej od święta! Składniki na kluski leniwe 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu Składniki na gulasz porcja mięsa z indyka bez kości oliwa z oliwek czosnek 3 ząbki, można więcej sól i pieprz do smaku mleko kokosowe pietruszka(...)Natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj również oliwy. I tak marynuj przez całą noc. Na drugi dzień podlej wodą i piecz do miękkości w piekarniku na 180-200 stopni. Pod przykryciem. Nie odlewaj sosu , który się wytworzył, będzie potrzebny. Odlej go , podgrzej i wymieszaj z mlekiem kokosowym. Mięsko pokrój w kawałeczki, dołóż. Sos gotowy! Następnie ugotuj ziemniaki i odstaw

Z Kuchni Do Kuchni
Udka kurczaka z pigwą 106

sezamu sól, pieprz Przygotowanie Pigwę, lubczyk, sos sojowy, przyprawę, maślankę, pieprz zielony, przeciśnięty czosnek, starte jarzyny, pokrojone ziemniaki, mieszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Udka z kurczaka nakłuwamy, mieszamy z marynatą, odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, mięso oprószamy sezamem, przykrywamy i pieczemy 30 min w 180°C . Następnie przez 20 min bez przykrycia w termoobiegu

R'n'G Kitchen
Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad 162

biała część ) pokrojony w plasterki ugotowana kukurydza ( podana w plasterkach ) młode ziemniaki ugotowane w skórce ( dokładnie umyte wcześniej )   Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W międzyczasie w miseczce łączymy starty na tarce imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy oraz miód. Na formie rozkładamy papier do pieczenia na nim układamy pstrąga polewamy go dokładnie marynatą. Pora układamy przy łososiu, u mnie

Kuchnia na wzgórzu
Pieczeń z komosy ryżowej i kaszy orkiszowej 139

przecisnąć przez praskę, tak samo czosnek Przestudzoną komosę, kaszę i ziemniaki połączyć dokładnie Dodać jajka, przesmażoną, drobno pokrojoną cebulę, olej, płatki i przyprawy do smaku- wyrobić całość starannie Do foremki o wymiarach 30 x 12 cm przełożyć masę Piec ok.70 min. w temp. 170-180*C Jeśli mamy pieczarki możemy je dodać, a smak pieczeni będzie na pewno jeszcze

Proste Potrawy
Chrzanowy krem z pieczonym ziemniakiem 134

waszych serduchach.  Aksamitna zupa kremowo chrzanowa. Moja rodzina uwielbia wersję z pieczonymi ziemniakami i kiełbaską. Można dodać oczywiście też gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie majeranek

wesoła kuchnia
Pieczone placki ziemniaczane 158

możliwości odcisnąć ręką z nadmiaru wody. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, śmietanę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dokładnie wymieszać łyżką. Wymieszane ziemniaki puszczą więcej wody. Przechylić miskę, w której znajdują się ziemniaki i odlać jej nadmiar. Łyżką nakładać masę ziemniaczaną i wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (podczas nakładania, starać się odcedzać z nadmiaru wody). Placki piec

Bullio
Zapiekanka warzywna Kolory Lata 171

urzekły :D Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory 1 czerwona cebula 2 ziemniaki 1 łyżka oliwy  15 dag mozzarelli Przyprawy: świeże listki bazylii, oregano sól, czosnek suszony, majeranek Wykonanie: Warzywa pokroić w plastry, wymieszać w misce z oliwą i przyprawami.  Układać w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie. Piec 25 minut w temperaturze 190 st C, następnie wyjąć i posypać startym

Tradycyjna Kuchnia
Najprostszy przepis na udo indycze 240

minut Czas pieczenia:           1 godzina Ilość porcji:                 4 Składniki:   *         udziec indyczy *         1-2 ząbki czosnku(...)porządną patelnię lub rondel z pokrywką Podaj z: ·          kaszą ·          ziemniakami Najpierw z udźca pozbywamy się zbędnych kawałków tłuszczu. Nacieramy go solą i pieprzem, oliwą oraz majerankiem. Słyszałam niejednokrotnie opinie, że majeranek gorzknieje jeśli doda się go na samym początku. Tutaj nic takiego nie zaobserwowałam

Bazując na smaku
KARCZEK W MUSZTARDZIE 126

się zamarynuje,nasiąknie musztardą i jest kruche.Przyprawić solą,pieprzem i czosnkiem i z każdej strony posmarować musztardą.Wstawić na noc do lodówki( ewentualnie parę godzin przed). Tak przygotowane kotlety smażymy na patelni grillowej po parę minut z obu stron.   Karkówkę podałam z pysznymi pieczonymi ziemniakami,przepis postaram się napisać już jutro. Smacznego

Niespełnione zdolności kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana 216

Przygotowujemy sos: jajko roztrzepać, zmieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, nałożyć połowę ziemniaków, przykryć połową boczku, ponownie ułożyć pozostałe ziemniaki, boczek, polać sosem i posypać startym serem żółtym.          Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
PLACKI ZIEMNIACZANE Z NUTĄ INDII 145

olej kokosowy ( lub wasz ulubiony) Placki ziemniaczane robię w maszynce do mięsa:) Obrane ziemniaki i cebulę przepuszczam przez maszynkę dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej i piekę na złoty kolor. Duszone warzywa do placków: 1 cukinia 1 cebula 1 marchew 2 pomidory 3 ząbki czosnku ( rozgniecione) sól pieprz garam masala cząber mielona kolendra masło Do rondla wrzucam masło

harrisa
PLACKI ZIEMNIACZANE Z NUTĄ INDII 216

olej kokosowy ( lub wasz ulubiony) Placki ziemniaczane robię w maszynce do mięsa:) Obrane ziemniaki i cebulę przepuszczam przez maszynkę dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej i piekę na złoty kolor. Duszone warzywa do placków: 1 cukinia 1 cebula 1 marchew 2 pomidory 3 ząbki czosnku ( rozgniecione) sól pieprz garam masala cząber mielona kolendra masło Do rondla wrzucam masło

harrisa
Pieczone bataty 134

Wilec ziemniaczany-gatunek byliny znany również pod nazwą batat lub słodki ziemniak. Jego smak jest bardzo delikatny i słodkawy. Ja najczęściej robię je pieczone w postaci frytek lub w plasterkach z różnymi dodatkami. Świetny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Składniki: 3 średnie bataty 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól Wykonanie: Bataty obrać

O kuchni z uczuciem
Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło. 176

kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczone tymiankowe ziemniaczki 135

średnia cebula 1 jajko Przygotowanie: Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać musi być mocno ciepły. Piekarnik nastawić 180st C na grill, do żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku

Gaździnka warzy