opakowanie sunbites paprykowych 250 ml maślanki chipsy: 3 duże ziemniaki olej do smażenia słodka papryka w proszku sól surówka z marchewki: 2 duże marchewki 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sos miodowo musztardowy: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Mięso myjemy(...)przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy aby zmiękły. Do utartej marchewki dodajemy rodzynki, szczyptę cukru i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie minimum godziny wyjmujemy mięso z maślanki, obtaczamy w drobno pokruszonych sunbitsach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze polędwiczki
KuchcikoweLoveTakiego kurczaka można upiec razem z ziemniakami, szybko i bez problemu, włączamy piekarnik, a obiadek robi się sam. Mięso wcześniej natarłam wcześniej przyprawami, można użyć gotowej, ulubionej mieszanki, jednak zachęcam do tworzenia swoich własnych kompozycji. Kurczaka polecam ze wsi, jeśli nie macie dojścia, to szukajcie w sklepie kurczaka zagrodowego , warto, mięsko jest delikatne, pyszne..mniam;) kurczak(...)czosnek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sos sojowy ciemny olej Kurczaka dokładnie myję. W miseczce łączę składniki marynaty. Nacieram nią całego kurczaka, w środku i na zewnątrz. Zamarynowanego kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wkładam go do nagrzanego do 190 -200st.C piekarnika, kurczaka piekę
Takie tam pichceniedwie, trzy łyżki oliwy i sprasowany ząbek czosnku. Piersi z kaczki dokładnie nacieramy i odstawiamy na pewien czas do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą(...)żaroodpornym wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. Gotową kaczkę kroimy w plastry. Ja podałem kaczkę na cieście szpinakowym z pieczoną marchewką oraz dipem z rukoli oraz pieczonymi młodymi ziemniakami. Przepisy na wszystkie dodatki znajdziesz na moim blogu! Przepis na ciasto przypominam poniżej. Do przygotowania ciasta szpinakowego potrzebujemy: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki
MarcinChefsera 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu 1 łyżka masła Masa ziemniaczana: 7 ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę(...)każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać
Kto ugości moich gości?Kotlety mielone zazwyczaj robimy smażone na patelni. Ja mam dzisiaj dla Was trochę inaczej przygotowane mielone. Nie smażone, ale pieczone w piekarniku na kapuście. Podałam je z młodymi ziemniakami z wody posypane koperkiem. Idealny obiad dla całej rodziny trochę w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety mielone. Może i Wy zrobicie taki smaczny obiad. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów(...)drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę i formować kotlety. Otoczyć je w bułce tartej i ułożyć na kapuście. Wlać 1/2 szklanki wody , a wierzch skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż kotlety będą rumiane. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem. kotlety mielone pieczone na kapuście
O kuchni z uczuciemJesienią królują na naszych stołach dania rozgrzewające i sycące. Ja często robię różnego rodzaju gulasze i dania jednogarnkowe. Kto lubi takie dania to polecam właśnie ten
Ala piecze i gotujemąki pszennej tortowej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki wrzątku szczypta soli Farsz: 1 ziemniak 1/2 batata 1 marchew 1 szklanka mrożonego groszku 200 gram piersi kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego przyprawy, po pół łyżeczki: ziołowego pieprzu, papryki słodkiej, czosnku, curry, kuminu, mielonej kolendry(...)Ziemniaka, batata, marchew gotuję do miękkości. Obieram. Na oleju smażę posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję pokrojoną drobno pierś kurczaka. Smażę składniki przez kilka minut. Dodaję wszystkie przyprawy i duszę całość 3-4 minuty, na koniec smażenia dodaję mrożony groszek i ściągam z ognia. Ziemniaki, batata i marchew rozdrabniam widelcem. Dodaję smażone składniki, sezam oraz sól i dokładnie mieszam cały farsz
Mango Papajaprzez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawą do mięsa mielonego i ulepić średniej wielkości kotleciki. Obrać ziemniaki i cebulę. Wraz z pomidorem pokroić je w plasterki. Naczynie do zapiekania natłuścić olejem lub oliwą i tak jak jest to widoczne na zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec
Simply Foodziemniaków. Masa nie musi mieć jednolitej konsystencji. W misce połącz fasole z cebulą i pieczarkami. Następnie wyciśnij czosnek i dodaj go razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Masę włóż do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie możesz uformować z masy burgery. Można je smażyć lub piec w rozgrzanym
wegujemyziemniaki: gotować w wodzie lub na parze, a także piec. Można go także dodawać do surówek, pamiętając jednak o tym, że surowy topinambur może powodować wzdęcia. Wyjątkowo smaczne są frytki z topinamburu – smażymy je krócej niż ziemniaczane, gdyż topinambur szybciej traci surowość. Smak egzotycznej bulwy poprawi dodatek startej gałki muszkatołowej, ziół lub czosnku. My zrobimy dziś topinambur pieczony
Tylko pyszniepure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie
Kulinarne przygody Gatitypomidory z ząbkami czosnku, przyprawą w płynie w dzbanku miksera dokładnie zmiksować porcje kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać zmiksowanymi pomidorami, przykryć i w piekarniku nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 160 C około 10 minut najlepiej smakuje podany z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i z ulubioną surówką
W Mojej Kuchni Lubięplastry, czosnek posiekać i podsmażyć wszystko na maśle. Sos: Ser żółty zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki połączyć ze sobą tworząc jednolitą konsystencję. Dodać ser i ponownie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą lub olejem wyłożyć połowę ziemniaków, następnie kiełbasę z cebulą, papryką i pieczarkami i na górę kolejną warstwę ziemniaków. Wszystko(...)polać sosem i piec 40-50 minut w 180 stopniach (do czasu, aż ser się zarumieni). Krok po kroku: 1. Ugotować i pokroić ziemniaki 2. Pokroić kiełbasę, cebulę, pieczarki i paprykę 3. Podsmażyć wszystkie składniki na zapiekankę 4. Przygotować sos 5. Przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego i polać wszystko sosem
KuchniaWeDwoje.plziemniaków – ziemniaki ugotować w wodzie, zgnieść. Na końcu dodać oliwę z oliwek i przyprawy : pieprz, bazylię, curry. Surówka z selery- Seler zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Pdobnie postąpić z jabłkiem. Przyprawić pieprzem. Cielęcina w ziołach- Porcję cielęcej łopatki natrzeć czosnkiem a następnie obtoczyć w ziołach takich jak bazylia, oregano, zioła prowensalskie. Piec w piekarniku, w rękawie
Kucharzycaziemniaczanej dodać jajka, czosnek i posiekaną cebulę (jeśli wcześniej nie została dodana). Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) do smaku. Przygotować warstwę mięsną. Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć. Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Na to położyć warstwę mięsa mielonego i pozostałą warstwę masy z ziemniaków. Piec 1-1,5 godziny
Di gotuje