pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:110/249)

Zrazy z mięsa mielonego 150

pieprz, dosypujemy solidną szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze

Maminek kulinarny
Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami 135

kroimy w piórka, czosnek w plasterki, dodajemy do ziemniaków. Zalewamy całość resztą oleju, dodajemy tymianek, suszoną bazylię oraz łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190st. W naczyniu żaroodpornym układamy udka z kurczaka, pomiędzy układamy ziemniaki z cebulą (wraz z marynatą). Na wierzch układamy gałązki bazylii. Pieczemy przez około godzinę

Gotowanie moimi oczami
Kulki szpinakowe 154

tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem

My Chcemy Jeść
Kurczak z selerem naciowym, imbirem i cytryną 206

nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki (nie obierać), seler naciowy-pokrojony na trzy części i cytrynę. Wszystko skropić olejem i sosem sojowym, włożyć do pieca nagrzanego do 160-170 st C na półtorej godziny.   Kiedy cebula i seler zmięknie włożyć pod kurczaka i często podlewać powstałym sosem. Ja podałam z pietruszkowymi ziemniakami i mizerią....... Smacznego

Gaździnka warzy
Pierś z kurczaka grillowana 195

Soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka przygotowana na patelni grillowej. Mięsko marynowałam przez całą noc w marynacie. Podałam z ziemniakami zapiekanymi klik oraz fasolką szparagową z

Ala piecze i gotuje
Ryba zapiekana z jajkami 112

Ryba delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami. Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami  czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również(...)ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym. Czosnek i trawę cytrynową  pokroić drobniutko i posypać rybę. całość skropić olejem. Naczynie przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Jajka rozbełtać z wywarem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, płatkami chilli i wszystko wymieszać, po czym wlać na rybę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać

O kuchni z uczuciem
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1595

Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować go z ryżem, kaszą czy ziemniakami.  Czas przygotowania: 85 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych 2 marchewki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano 1 cytryna papryka czerwona słodka oregano bazylia sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE udek z kurczaka w sosie pomidorowym: Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Przedkładamy do miski i przyprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, czerwoną papryką, bazylią i oregano. Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układamy marchewkę i cebulę. Na warzywach układamy udka

kulinarnyJa
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) 186

Obrane i umyte bataty, buraki, marchew i seler kroimy w słupki. Przekładamy na blachę, polewamy oliwą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy tymiankiem, papryką słodką, ostrą, oregano, kuminem (opcjonalnie), solą i pieprzem. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz(...)będzie niebanalnym zamiennikiem klasycznych ziemniaków lub ryżu. Zaskocz siebie i rodzinę nowym, niecodziennym przepisem. Przepis na Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera): Składniki: bataty - 2-3 sztuki buraki - 1-2 średniej wielkości marchew - 1-2 średniej wielkości seler - 1 niewielki oliwa - 2 łyżki sok z cytryny - 2 łyżki czosnek - 4-5 ząbków czosnek w proszku - 1 łyżeczka papryka

Pogotujmy.pl
Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym 315

świetnym pomysłem na letni obiad. Proponuję podać je w towarzystwie młodych ziemniaków i ogórków małosolnych.   Czas przygotowania: 2 h Składniki na 16-18 szt. Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 1 szklanka kaszy jaglanej 300 g świeżych pieczarek 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżeczki(...)soli i pieprzu. Mieszamy i dodajemy śmietanę i posiekany koperek . Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze gołąbki. Gołąbki w sosie pomidorowym pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 60 min. Upieczone gołąbki możemy serwować z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym . Smacznego. Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie

kulinarnyJa
Karkówka z serem Korycińkim 171

idealnie.Takie proste i pyszne danie. Składniki: karkówka 1.1/2 kg ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g pomidory suszone 15 plasterków sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki pieprz ziołowy do smaku papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki Dodatkowo: ziemniaki z wody koperek marynowane pikle  w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec(...)stopniach koło półtorej godzinki. Każdy piec piecze inaczej wiec co jakiś czas kontrolujemy mięsko i sprawdzamy czy się nie przypala.Pod koniec pieczenia odkrywamy i dajemy mu się podpiec. Mięsko jest podpieczone i podduszone.Smakuje rewelacyjnie.Podałam z ziemniakami z wody,buraczkami,piklami i  posypałam  koperkiem. Opinia: Ser koryciński jest lekko wilgotny i kremowy. Smakując ser czułam jego łagodność

Różowa kuchnia
Pieczona dorada w pomarańczach 176

kapusty i marchewki czubatą łyżkę majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Ziemniaki i drugą marchewkę ugotowałem w osolonej wodzie, aby zrobiły się całkowicie miękkie. Dodałem do nich 40 gram masła i łyżeczkę suszonego rozmarynu, a następnie całość za pomocą blendera zmiksowałem(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pół pęczka drobno posiekanej natki koperku, odrobinę soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu oraz skórkę otartą z całej pomarańczy - pozostawiłem jedynie 2 plasterki wycięte ze środka pomarańczy, z których nie ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie odstawiłem do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową, którą natłuściłem oliwą

Wyprawy kulinarne
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z CHIPSAMI W TOWARZYSTWIE MIODOWO MUSZTARDOWEGO SOSU 125

opakowanie sunbites paprykowych   250 ml maślanki chipsy: 3 duże ziemniaki olej do smażenia słodka papryka w proszku sól surówka z marchewki: 2 duże marchewki 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sos miodowo musztardowy: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek  sól pieprz Mięso myjemy(...)przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy aby zmiękły. Do utartej marchewki dodajemy rodzynki, szczyptę cukru i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie minimum godziny wyjmujemy mięso z maślanki, obtaczamy w drobno pokruszonych sunbitsach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze polędwiczki

KuchcikoweLove
Kurczak pieczony w piekarniku 191

Takiego kurczaka można upiec razem z ziemniakami, szybko i bez problemu, włączamy piekarnik, a obiadek robi się sam.  Mięso wcześniej natarłam wcześniej przyprawami, można użyć gotowej, ulubionej mieszanki, jednak zachęcam do tworzenia swoich własnych kompozycji.  Kurczaka polecam ze wsi, jeśli nie macie dojścia, to szukajcie w sklepie kurczaka zagrodowego , warto, mięsko jest delikatne, pyszne..mniam;)  kurczak(...)czosnek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sos sojowy ciemny olej Kurczaka dokładnie myję. W miseczce łączę składniki marynaty.  Nacieram nią całego kurczaka, w środku i na zewnątrz. Zamarynowanego kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wkładam go do nagrzanego do 190 -200st.C piekarnika, kurczaka piekę

Takie tam pichcenie
Pieczona pierś kaczki 211

dwie, trzy łyżki oliwy i sprasowany ząbek czosnku. Piersi z kaczki dokładnie nacieramy i odstawiamy na pewien czas do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą(...)żaroodpornym wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. Gotową kaczkę kroimy w plastry. Ja podałem kaczkę na cieście szpinakowym z pieczoną marchewką oraz dipem z rukoli oraz pieczonymi młodymi ziemniakami. Przepisy na wszystkie dodatki znajdziesz na moim blogu! Przepis na ciasto przypominam poniżej.   Do przygotowania ciasta szpinakowego potrzebujemy: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki

MarcinChef
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 154

sera   2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu   1 łyżka masła Masa ziemniaczana: 7 ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę(...)każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać

Kto ugości moich gości?