oliwek o smaku czosnku lub zwykłą. Na dnie rozłożyć piersi kurze. Marynata – musztardę, mleko, potarty ser wymieszać razem. Masę serową rozłożyć na mięsie. Naokoło porozrzucać pomidorki. Ziemniaki oskrobać i przekroić na cztery części. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Odcedzić i odłożyć na bok. Przykryć mają być ciepłe. Pieczenie – nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńprzeciśnięty przez praskę czosnek, podlej nie dużą ilością wody i duś do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie, podlej je śmietaną wymieszaną wcześniej z mąką. Dopraw potrawę do smaki solą , pieprzem, przyprawą , wymieszaj i gotuj jeszcze parę minut. Gotowego królika podawaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi i buraczkami. Mięso
Przepisy i porady kulinarneprzeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili szpinak. Dusić pod przykrywką, aż szpinak będzie miękki. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki zmiksować z łyżką masła, śmietaną, musztardą. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wyłożyć puree ziemniaczane, następnie szpinak, wbić 4 surowe jajka. Dodać pomidorki i posiekany koperek. Piec w piekarniku nagrzanym
Trufelkowopieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra
U Fiolkiół, pod przykryciem piec około 45-50 minut, jak kość będzie luźna to jest dobrze upieczone mięso udka wyjąć na talerz, całe główki czosnku wziąć w dłoń i wycisnąć cały miąższ czosnku do wywaru, skórki wyrzucić wywar przelać do rondelka, do wywaru dodać z 2 łyżki gęstej śmietany i zagotować, jest pyszny sosik do ziemniaków - udka są kruche, soczyste
W Mojej Kuchni Lubiępieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora 5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra
Fiolka w kuchniniej ząbki czosnku, obsmażone mięso, zioła, podlać winem i bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną - opcjonalnie. Mięso odgrzewać w sosie. Podawać z ziemniakami lub kluskami. Smacznego
Stare Garynatrzeć czosnkiem i przyprawami. Odstawić na ok 30 minut. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową tak, żeby móc ułożyć na niej kawałki kurczaka i zawinąć w folię. Piec w temperaturze 180*C przez ok 40 minut. Po upieczeniu, rozwinąć folię i odlać wodę. Ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą :) Pycha :) Ziemniaczki posypałam przyprawą do ziemniaków Prymat oraz doprawiłam solą
The Sweet Damselziemniaków, do tego pieczone mięso, surówka i sos pomidorowy, po prostu pycha. Mam nadzieję, że taka inna wersja frytek przypadnie Wam do gustu. Polecam! PIECZONE FRYTKI Z KALAREPKI Z SOSEM POMIDOROWYM. Składniki: 3 - 4 średnie kalarepki olej 1 łyżeczka oregano sól Sos pomidorowy: 3 - 4 średnie pomidory (około 400 g) 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzez praskę, obrany czosnek. Do zawartości patelni wrzucam kapustę. Duszę pod przykryciem, podlaną połową wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut. Podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiminuty. Mięso i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać majerankiem, dodać pokrojone w ósemki jabłka i całość polać cydrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 - 25 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć i pozostawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Kroić w plastry i podawać z jabłkami. Osobiście lubię, podawać je z pieczonymi ziemniakami
Kuchnia w opałachZupę z cukinii robiłam już nie raz. Po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem jabłka. No i powiem Wam, że od teraz innej robić nie będę. Jest
Ala piecze i gotujeO manioku pisałam już wiele, warto go zajadać bo stanowi jeden z pierwszej trójki po ryżu, i ziemniakach składnik żywienia na całym świecie. Zrobiłam z manioku
Moje Małe Czarowaniedobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na drugi dzień z makaronem. Było pycha. Możecie też podać z ryżem lub ziemniakami ugotowanymi. Było rewelacyjne. Odciąć od kalafiora tą najgrubszą część łodygi oraz liście. Umyć i osuszyć kalafior. Do dużego garnka wlać wodę(...)Gotować 10 minut od zagotowania się wody. Włożyć go tak żeby góra kalafiora była u góry. Następnie zahartować zimną wodą i odsączyć. Przygotować mięso mielone – posiekać cebulkę, ząbek czosnku i dodać do mięsa. Jajko, bułkę tartą, słodką paprykę, majeranek również wrzucamy do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać masę. Można dodać do mięsa łyżeczkę vegety
Kuchnia Pokoleńwyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami, ale można też podać z podpieczoną bagietką lub frytkami, co kto lubi. Przepis wzięłam z gazetki "Tina" i oczywiście trochę go zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam. PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI. Składniki: 500 g piersi z kurczaka(...)piersi z kurczaka, posmarować mięso resztą marynaty i posypać całość suszonym oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odczekać chwilę, aż mięso "odpocznie". Podawać z podpieczoną bagietką, frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych