pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:107/249)

Warzywa w roli głównej 199

....czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka ziemniaczana z wkładką 189

przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy. Dużą blaszkę 36x25 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Obrane ziemniaki zcieramy na tarce jak do placków. Przygotowujemy miskę i sito. Wygniatamy ziemniaki na sicie, aby dokładnie ociekły z wody. Wodę delikatnie wylewam z miski, gdyż na dnie osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy lub bardzo drobno siekamy. Oddzielam(...)żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki: ziemniaki, przesmażone mięso, żółtka, posiekaną cebulę, skrobię z ziemniaków, majeranek, pieprz, sól, jeśli masa jest bardzo wodnista, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dajemy pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni

na moim stole...
Walka: Bogusław vs kurczak curry 105

rozgrzany olej. Pieczone ziemniaki: Ziemniaki obieramy i przez 5minut gotujemy w osolonej wodzie. Po podgotowaniu wykładamy na wysmarowaną olejem blachę, posypujemy pokrojoną w piórka cebulkę, przyprawiamy pieprzem oraz wegetą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy, mieszamy i wkładamy na kolejne 15minut. Sos czosnkowy: Czosnek zetrzeć na tarce, posypać odrobiną

Sprawni w smaku
Zapiekanka warzywna 104

oliwa z oliwek    Ziemniaki czerwone oraz bataty obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę, cebulę kroimy także na cząstki.Dodajemy obrane ząbki czosnku ( w całości). Mieszamy wszystko z niewielką ilością oliwy, doprawiamy pieprzem.Soli używamy dopiero po upieczeniu by warzywa nie puściły soków podczas pieczenia.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C(termoobieg) i pieczemy ok. 45 min. od czasu

noteskulinarnyfiga
Dania jednogarnkowe 102

papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Warzywa smażone na oleju rzepakowym Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Pieczone ziemniaki Brukselka zapiekana pod kruszonką

Moja smaczna kuchnia
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 86

pory z cebulą, i czosnkiem (około 5-7 minut) - do momentu aż lekko zmiękną.  Dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 40-45 minut. Podawaj

Moja Mama Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana 747

oraz połowę cebuli z czosnkiem. Posypujemy 1/3 startego sera. Następnie ponownie wykładamy ziemniakami, boczkiem i cebulą. Posypujemy serem. Wykładamy ostatnia warstwę ziemniaków. Ostatnią część sera pozostawiamy na sam koniec. Śmietanę miksujemy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką oraz odrobiną papryki chili. Wszystko dokładnie mieszamy. Całą zapiekankę polewamy przygotowaną mieszanką. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kibiny litewskie z ziemniakami 147

wodzie z 2-3 ząbkami czosnku, szczyptą kminku i koperku. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać biały ser i bryndzę. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle i chłodną wmieszać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Podzielić na prostokąty, nakładać farsz i zawijać w trójkąty. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać szczyptą papryki i piec do zarumienienia

Gaździnka warzy
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 170

poukładać pozostałe ząbki czosnku.  Związać nogi kurczaka sznurkiem. Polać mięso roztopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 30 minut. Posmarować kurczaka dokładnie pomarańczowo - paprykową masą i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aby zrobił się lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz

Kulinarne Inspiracje
Pasztet z brązowej fasoli z żurawiną 92

pieprz ziołowy woda Fasolę i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na tłuszczu, przestudzić i dodać do masy, przyprawić do smaku, dodać jajka oraz 1/4 szkl wody i i żurawinę, następnie wyrobić na jednolitą masę i włożyć do foremki keksówki lub w dwie mniejsze. Wygładzić, posmarować oliwą. Piec ok 30 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? 572

dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich, do kopytek oraz makaronów. Smak takiego sosu pieczeniowego jest najważniejszy, ja najlepszy przygotowuję z tego co zostaje na papierze do pieczenia po pieczeniu mięsa w całości. Dzisiejszy sos powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach: soli, majeranku, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą, trochę kminku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone uszka ziemniaczane 200

wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. A żeby farsz nie był za suchy, wlać ok 3-4 chochelki bulionu. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, dodać jajko, kaszę mannę, olej i mąkę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( podsypując ciągle mąką ), wyciąć szklanką kółka.  Nakładać farsz i zwinąć jak uszka. Każdy pierożek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C prze

Gaździnka warzy
Frittata z jarmużem 119

wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę. Następnie wrzucamy jarmuż, paprykę, peperoni. Przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem smażymy aż warzywa zmiękną. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną z  posiekanym koperkiem. Pieczemy w piekarniku: temp. 170 stopni

noteskulinarnyfiga