pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:121/249)

Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 142

równie dobrze może to być pure z ziemniaków, ryż ugotowany na sypko czy też któraś z kasz. Sosu nie zagęszczam mąką, według mnie jest wystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml  sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki(...)łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie klopsiki, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 203

ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Mięso pokroić w kostkę (jeli żeberka to w żeberka;), przyprawić solą i pieprzem (ewentulanie ulubioną przyprawą). Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając mąkę, jajko i doprawiając do smaku solą(...)pieprzem (doprawić  w tym przypadku należy od serca;).Wyłożyć na blachę podlaną olejem i piec w nagrzanycm do 200 stopni piekarniku około 1,5 godziny do mocno zrumienionej skórki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 243

mięsa (może być tłustsze) 3-4 szt. ziemniaków 2 szt. cebuli 1 szt. marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak)  250 g. fasoli Piękny Jaś  250 g. ciecierzycy 0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty) minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego(...)tłuszczu w żeliwnym garnku. Wyjęłam je i zeszkliłam cebulę pokrojoną w piórka. Dodałam posiekane ząbki czosnku. Wymieszałam  ponownie z mięsem. Dodałam przyprawy i  starłam gałkę muszkatołową.   Kolejno wrzucałam do żeliwnego garnka: plasterki marchewki, pokrojone w większe kawałki ziemniaki, fasolę   i ciecierzycę. Ponownie dosypałam przyprawy. Wlałam kawałki pomidorów wraz z przecierem . To jest mój pomysł

potrawyregionalne
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 128

brytfanka o wymiarach 34 cm x 24 cm x 8 cm) 1,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej 12 sztuk średnich ziemniaków 2 marchewki 300 g pieczarek średni brokuł 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie) 400 - 500 g żółtej mozzarelli 2 łyżki majeranku łyżeczka tymianku łyżeczka pieprzu 2 - 2,5 łyżeczki soli 3 jajka(...)odrobiną gałki muszkatołowej. Na ziemniaki wyłożyć mięso mielone i wyrównać, a na nim pół porcji sera pokrojonego w plastry. Wszystkie warstwy rozkładać w miarę równomiernie, aby w tym samym czasie się upiekły. Następnie poukładać pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła i zalać roztrzepanymi z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, pieprzem i solą jajkami. Na brokuła wyłożyć pozostałe ziemniaki i oprószyć kminkiem, pieprzem

Kuchcik gotuje
Wieprzowina w piwie z glazurowaną marchewką 123

Składniki 1 kg schabu b/k cebula butelka jasnego piwa sól, pieprz ostra, słodka, wędzona papryka estragon, lubczyk, rozmaryn, tymianek 3-4 ząbki czosnku 2-4 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  2-3 średnie marchewki łyżka miodu ok 100 ml bulionu lub wody Przygotowanie Mięso opłukać i porządnie wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić ( tak na oko i według(...)cebulą. Przełożyć do brytfanki, wlać piwo i piec w 150 st C przez ok 1,5 godziny. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. podsmażyć na łyżce masła. Wlać miód, a następnie zalać odrobiną bulionu lub wody. Trzymać na ogniu, aż płyn odparuje (ale jej nie rozgotować) Połączyć z miękkim mięsem, podać z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Chrupiące , pieczone, wiejskie ziemniaki 2737

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 8 średnich ziemniaków -najlepiej młodych 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1 płaska łyżeczka cukru pieprz , sól do smaku olej roślinny około 4-5 łyżek Ziemniaki myjemy i w całości.Wkładamy do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie , ale nie całkowicie , tylko pozostawiamy(...)podniesie chrupkość skorupki która się wytworzy podczas pieczenia . Układamy na blaszce do pieczenia i wsuwamy do nagrzanego piekarnika , pieczemy w temperaturze 160 C przez około 20-30 minut , aż uzyskamy lubiany poziom zbrązowienia-przypieczenia ziemniaków . Gotowe . Doskonałe do wszelkich dań i nawet same , podane tylko z mizerią stanowią hit Post Chrupiące , pieczone, wiejskie ziemniaki pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 135

czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki obieramy, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie tak by ziemniaki były lekko twarde. Odcedzamy. Mięso mielone smażę na rumiano. Dodaję świeży szpinak. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Mieszam. Szczypiorek myję a następnie drobno siekamy. Do ziemniaków dodaję mięso ze szpinakiem, mieszam. Dodaję składniki(...)sosu mieszam. Przekładam do formy do zapiekania. Posypuję serem tartym. Piekę ok 25 min w 200 stopniach. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Ziemniaki w gajerku z farszem 112

pół i robimy małe miseczki na farsz . Pieczarki , cebule i czosnek siekamy . Podsmażamy na smalcu , doprawiając solą i pieprzem do smaku . Jak wszystko będzie pięknie złociste , przekładamy do miseczki . Rozdrabniamy blenderem , żeby uzyskać w miarę jednolity farsz. Każdą połówkę ziemniaków solimy , pieprzymy , wypełniamy farszem . Około 1 łyżeczki na ziemniak , może wychodzić poza otworek . Delikatnie składamy , owijamy szynką i przytrzymując ,żeby(...)wycisnąć farszu na boki , spinamy wykałaczką . Układamy na blaszce do pieczenia , polewamy olejem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 C . Gotowe. Doskonałe jako przystawka do obiadu lub przekąska do piwa . Smacznego !   Artykuł Ziemniaki w gajerku z farszem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Królik w sosie majonezowo - chrzanowym 124

czosnkiem oraz okładam liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny. Wyjmuję z lodówki, zdejmuję większość ziela i liści, polewam oliwą i piekę w rozgrzanym do temperatury 190 o C piekarniku przez 40 minut. Mieszam majonez i chrzan, smaruje mięso tą mieszanką i piekę przez kolejne 30 minut(...)czasie mięso jest gotowe. Podaję z ziemniakami z wody i surówką np. z roszponki . ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
zapiekanka ziemniaczana 100

pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie około 18-20 minut ( al dente). Ostudzone i obrane ,pokroić w talarki. Mleko wymieszać z mąka , dodać ubite jajka z solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem(...)jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego. Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem

w mojej kuchni
DOMOWA SHOARMA Z KURCZAKA 658

ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: duża podwójna pierś kurczaka. Składniki marynaty: 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka czosnku granulowanego, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Mięso oczyszczam, każdą pierś przekrawam wzdłuż na połówki i kroję w cienkie plasterki. Z podanych(...)przygotowuję marynatę, mieszam z mięsem i odkładam do lodówki. Podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej patelni na średnim ogniu - często mieszam. Podaję z ulubioną surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniakami

JejKuchnia
Wegańskie burgery z kapusty 131

patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj chilli i resztę przypraw. Wymieszaj z kapustą i mąką. Usmaż kotlety na natłuszczonej patelni. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne dlatego nie przewracaj ich często. Zostaw na każdej stronie podczas smażenia na około 5 minut. Kiedy ładnie się zarumienią łatwiej będzie je przewrócić. Ziemniaki pokrój w łódeczki dopraw solą i pieprzem i obtocz(...)oleju rzepakowym. Wstaw na blaszkę do pieczenia i piecz około pół godziny w 200 º C Bułeczkę przekrój na pół i wstaw na chwilę do piekarnika. Następnie posmaruj ją z każdej strony musztardą. W środek włóż kapuścianego kotleta i sałatę. Obok ułóż parę frytek. Smacznego

wysmienity
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej i piwie 345

soczysta. Doskonałe danie które  można podać z ziemniakami . Składniki : 1 kg kartkówki 4 ząbki  czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1/2 szklanki piwa 0.5 kg kapusty kiszonej Sól,pieprz Sposób: Jak zawsze przy mięsie Doradzam umyć,oczyścić i Zamarynowac na całą  noc w wodzie ,czosnku,majeranku i soli. Pozostawiając  w lodówce. Rozgrzewamy  piekatnik(...)200C Wkładamy  nasze mięso  do naczynia żaroodpornego. Wczesniej posypujemy majerankiem ,pieprzem i tymiankiem. Pieczemy,  zmniejszając temperaturę do 180C około  45 minut .(pamiejatajmy  o przywróceniu mięsa w połowie  czasu) Nie przykrywamy musimy zapiec nasze mięso . Następnie wyciągamy  mięso  i przykrywamy kapustą  kiszona z obu stron ,całość podlewamy piwem. Przykrywamy naczynie, i pieczemy

Viola cooks with passion
Kiełbasa biała pieczona w piwie. 181

obrać i pokroić w piórka. Por oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, pora i pieczarki, lekko poddusić. Następnie dodać czosnek i przesmażyć jeszcze kilka sekund. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem czarnym. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Białą kiełbasę lekko ponacinać(...)musztardą i ułożyć na podsmażonych warzywach. Potrawę  zalać jasnym piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 45 minut. W czasie pieczenia polać kiełbasę 2 razy powstałym płynem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym 1515

solą i pieprzem. Piec łososia przez ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. Nie należy piec go za długo, ponieważ będzie wtedy zbyt suchy. Pod koniec pieczenia można również przykryć łososia folią spożywczą, by pozostał bardziej soczysty. Jako dodatek sprawdzą się ziemniaki pieczone w piekarniku (zobacz przepis) . The post Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym appeared

Kulinarne Przeboje