pieprzu. Na żaroodpornej patelni o średnicy około 21 cm rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i podsmażamy na dużym ogniu, często mieszając, do lekkiego zrumienienia. Redukujemy płomień, dodajemy chorizo, cebulkę i czosnek. Smażymy mieszając przez około 4 minuty, aż cebulka zmięknie, a kiełbaska dobrze się zrumieni. Dodajemy listki szpinaku i podsmażamy, aż zwiędną(...)Masę jajeczną równą warstwą wlewamy na patelnię. Na wierzchu układamy pomidorki i łyżeczką wykładamy porcje twarożku. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem kroimy w kliny i podajemy gorące
cool and mintysamo...ale zawsze jakieś wyjście:) SKŁADNIKI: 6 plastrów ładnej karkówki Marynata: 200-250 ml oliwy 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1/2 niewielkiej cebuli 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1/2 łyżeczki przyprawy do steków Sól Pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myjemy, kroimy na 1,5 cm plastry(...)pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe Modra kapusta Ziemniak pieczony
Kopystką po garachwywar z pieczonego schabu 1 łyża mąki ok. 125 ml wody wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowy. Następnie wzdłuż, przez środek wąskim, długim nożem robimy otwór, który nadziewamy morelami. Końce spinamy patyczkami do szaszłyków. Całość oprószamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie papryką, polewamy olejem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obkładamy pokrojoną w piórka cebulą oraz pokrojonym drobno czosnkiem. Pozostawiamy(...)wkładamy do piekarnika i i pieczemy pod przykryciem przez ok. 90 min. w 150 st. C. Gdy mięso będzie upieczone wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia a następnie kroimy w plastry. Do wywaru powstałego po pieczeniu dodajemy mąkę oraz wodę mieszamy. Mięso zalewamy sosem i podgrzewamy. Podajemy jako danie główne z dodatkiem ziemniaków oraz surówki lub jako przystawka
Domowy Smak Jedzeniamamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie. Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 l oleju np. rzepakowego SALSA BRAVA 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę (lub 1 szklanka pomidorów z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula drobno
cool and mintypozostałość po suszonych pomidorach w oleju 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Obierki to pozostałości po obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa. 2. Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz(...)pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. 3. Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki z marchewki są cieńsze, więc szybciej się upieką. Musimy zatem co jakiś czas zaglądać i kontrolować sytuację. Kiedy nasze chipsy będą ładnie zarumienione, wyjmujemy je z piekarnika
Bananowe Poleworeczka z marchewką. Wlej olej do warzyw i wrzuć łyżkę masła. Wymieszaj w miseczce lub szklance przyprawy: po pół łyżeczki soli ziołowej, czosnków i pieprzu ziołowego, po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, koperku i papryki. Przyprawy wsyp do ziemniaków i marchewek i dokładnie wymieszaj, poruszając woreczkiem. Zamknij go klipsem żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 150stC. Zamrożoną rybę opłucz(...)usunąć nadmiar lodu. Posyp niewielką ilością soli ziołowej, pieprzu ziołowego, zwykłego i cytrynowego oraz większą ilością koperku. Dawałam na oko. Włóż rybę do drugiego woreczka do pieczenia. Na każdym filecie połóż plasterek masła. Zamknij worek. Po 15 minutach od włożenia warzyw, wstaw do piekarnika rybę. Całość piecz jeszcze 20-25 minut (zależy tez od grubości ryby). W ten sposób ziemniaki
Anioszek w kuchnikurkuma do zabarwienia ryżu - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku - bulion drobiowy,lub woda 150-200 g owoców morza Wykonanie Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie(...)koloru. Dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.podlewajac woda i sprawdzamy czy ryz nie przywiera do spodu. Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy delikatnie . P od koniec pieczenia możemy dodac ziemniaki podpieczone , podsmazone -pokrojone w plasterkach,lub ósemkach ,-na wierzch paelli,o raz owoce morza i dusimy jeszcze około 4-5 minut
w mojej kuchniktóre skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy(...)przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;) Składniki : 500g brukselki pół niedużej dyni 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz płatki chili (opcjonalnie) duża garść suszonej żurawiny Sos winegret : 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brukselkę obrać
Codzienne GotowanieMleko i śmietanę wlać do rondelka, dodać czosnek, szalotkę pokrojona w drobniutka kostkę i tymianek. Powoli podgrzewać mleko, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i doprawić gałką muszkatołową. Po ł ow ę ziemniaków ułożyć w naczyniu, tak aby nachodziły na siebie, posolić i popieprzyć, zalać polowa mleka, następnie ułożyć kolejna warstwę ziemniaków i zalać reszta mleka. Wstawić do piekarnika(...)zapiekać przez około godzinę, aż będą miękkie i złociste. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzed grillowaniem. Jednak musimy bardzo uważać aby ich nie wysuszyć. Cebula dymka jest już sama w sobie bardzo aromatyczna ale dopiero grillowana smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecamy marynować ją w czosnku wymieszanym w oliwie z oliwek z pieprzem. Taka grillowana dymka jest wspaniałym dodatkiem wielu sałatek. Może to się wydawać dziwne ale grillowana sałata rzymska albo kapusta będzie miała rzeczywiście wyjątkowy(...)grillu. Wystarczy że skropimy ją odrobiną oliwy z oliwek, posypiemy solą i pieprzem i mamy wyjątkowy dodatek do hot-dogów i hamburgerów. Prawdopodobnie każdy z Nas jadł kiedyś pieczone ziemniaki . Ale czy każdy z nas jadł je grillowane? W szczególności polecamy wykorzystać je do sałatki ziemniaczanej. Na pewno zauważymy różnicę w smaku. Pysznym dodatkiem do wielu posiłków jest
naRuszcieczosnkiem czy boczkiem. Ja dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano i słodką papryką. W przepisie nie podam ilości składników, ponieważ trzeba je dopasować do ilości ziemniaków. ;-) Smacznego!!! Składniki: ziemniaki, sól, pieprz, słodka papryka, olej, oregano. Wykonanie: Ziemniaki obieramy i myjemy. Każdego ziemniaka układamy na łyżce i nacinamy głęboko co 2-3mm. Ponacinane ziemniaki płuczemy(...)zimnej wodzie ( wypłuczemy wtedy skrobię i plasterki nie będą się sklejały podczas pieczenia). Następnie przy pomocy pędzelka smarujemy ziemniaki olejem. Smarujemy również pomiędzy plastrami. Posmarowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Pieczemy ok. 50 min w 200C. Co do pieczenia to trzeba obserwować co się dzieje z ziemniakami. Są odmiany, które
Passion of Cookingklusek, polenty lub ziemniaków. Sekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia(...)łyżki butelkę passaty pomidorowej (sos z pieczonych pomidorów) 2 łyżki dobrego koncentratu parmezan – jeśli wasz kawałek ma skórkę, odetnijcie i nie wyrzucajcie, przyda się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa
ladykitchenwszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem, solą oraz pieprzem. Dodać krojone pomidory z puszki wraz(...)całości, to je pokroić na mniejsze kawałki ). Mieszanką zalać kurczaka. Garnek przykryć i wstawić do pieca. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą
Moja Delicjawidokach cudownego morza. Ja dzisiaj proponuję danie nie do końca obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych mięs, ryb, pieczonych ziemniaków czy frytek...Serdecznie polecam. Składniki: 4 świeże filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg) 2 jajka mąka pszenna do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól(...)łyżek gęstego majonezu 3 łyżki pikantnego dobrego jakościowo ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i grubo zmielony pieprz do smaku kilka płatków chili opcjonalnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Przygotowanie: Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki
Gosia gotujepropozycję na pyszne i proste danie. Idealnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy też kaszą. Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;) Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie(...)Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć szpinak, do czasu aż odparuje woda. W miseczce wymieszać jogurt z solą, pieprze, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Do szpinaku dodać ser i podgrzewać
Krakowskie smaki Ani