chwilę obsmaż - tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać dodaj szpinak i duś jeszcze(...)Posól i popieprz do smaku. Duś na wolnym ogniu do momentu zredukowania śmietanki. Na talerz wyłóż łososia, którego następnie polej sosem. Świetnie pasuje do makaronu, ryżu lub opiekanych ziemniaków. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpieczemy ok. 40 minut w rękawie foliowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczosnkiem granulowanym .Gdy jarzyny zmiękną odstawiamy patelnię z ognia. Fileta z kurczaka przekrawamy na 6 części . Na wycięty w prostokąt kawałek foli aluminiowej nakładamy uduszone jarzyny, na to kładziemy fileta z kurczaka, doprawiamy go solą i pieprzem cytrynowym , na wierzch kładziemy kolejną porcję jarzyny. Folię aluminiowa zwijamy zabezpieczając boki .Tak przygotowane filety wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy(...)st.C. około 30-40 minut . Danie podajemy z ziemniakami
Smakowite Daniamomentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając. Do szpinaku dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, całość mieszamy doprawiamy solą i gałką muszkatołową, mieszamy i odstawiamy z ognia. Cebulę kroimy w kostkę, surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy . Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy(...)rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku i przykrywamy go drugim plackiem . Placki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. około 10 minut
Smakowite Daniakuchenki. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 60 minut. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie z pieczonymi ziemniakami, sałatą i pieczarkami z tego przepisu....Smacznego
Gosia gotujeułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą(...)Składniki jogurt naturalny (500 ml) musztarda (1 łyżka) czosnek (2 ząbki) oregano, bazylia, sól czosnkowa (do smaku
w mojej kuchniczosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku(...)stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić. Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki. Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna. Smacznego
Maminek kulinarnykilka minut, co jakiś czas mieszając. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku i smażymy razem, do czasu aż czosnek straci ostry zapach. Jeszcze raz odciskamy ziemniaki i dodajemy je na patelnię. Wlewamy mleko, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu – dobrze usmażone ziemniaki nie będą surowe tylko odrobinę brzydkie – powinny się zrobić szare, bardzo lepkie i szkliste. Smażymy przez(...)wody (85-90⁰C) 1 łyżka masła lub oliwy 1 płaska łyżeczka soli NADZIENIE 1 kg ziemniaków typu B lub C (więcej o typach ziemniaków TUTAJ ) 2 średniej wielkości cebule 100g wędzonego boczku 100g dobrej wędzonej kiełbasy 50g wędzonej słoniny 2 ząbki czosnku sól pieprz – dużo! majeranek 4 łyżki oleju rzepakowego (albo smalcu) 160ml mleka
Karo in the Kitchenkilka minut, co jakiś czas mieszając. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku i smażymy razem, do czasu aż czosnek straci ostry zapach. Jeszcze raz odciskamy ziemniaki i dodajemy je na patelnię. Wlewamy mleko, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu – dobrze usmażone ziemniaki nie będą surowe tylko odrobinę brzydkie – powinny się zrobić szare, bardzo lepkie i szkliste. Smażymy przez(...)wody (85-90⁰C) 1 łyżka masła lub oliwy 1 płaska łyżeczka soli NADZIENIE 1 kg ziemniaków typu B lub C (więcej o typach ziemniaków TUTAJ ) 2 średniej wielkości cebule 100g wędzonego boczku 100g dobrej wędzonej kiełbasy 50g wędzonej słoniny 2 ząbki czosnku sól pieprz – dużo! majeranek 4 łyżki oleju rzepakowego (albo smalcu) 160ml mleka
Karo in the Kitchennadziewany chlebek, który jest popularną przekąską w Turcji i z stamtąd też się wywodzi. Tradycyjnie jest on pieczony na dużej kracie, ale można ją z powodzeniem zastąpić zwykłą teflonową patelnią. Polecam, bo jest rewelacyjny w smaku! Klasycznym nadzieniem gozleme są tłuczone ziemniaki z kozim lub owczym serem. U mnie wersja zmieniona, ale myślę, że ta tradycyjna również pojawi się(...)świeżych drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 (np Wrocławskiej) 1/2 łyżeczki soli 160 ml letniego mleka Na nadzienie: 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 270 g sera słonego półtłustego lub fety 2 kulki mozzarelli (2x125g) pieprz, oregano WYKONANIE Do letniej wody dodać rozkruszone drożdże, szczyptę cukru i wymieszać, tak aby drożdże
Passions hobbies lifeprzepis poniżej). To moje ulubione zastosowanie labneh - dzięki przyprawom uzyskuje on bardziej wyrazisty smak. Kulki labneh możesz następnie rozsmarowywać na pieczywie, dodawać do sałatek. do pieczonych ziemniaków, grillowanych czy pieczonych warzyw lub w bardziej orientalnej wersji - posmarować nim płaski chlebek typu flatbread i posypać za'atarem lub ułożyć na nim grillowane warzywa, otrzymując rodzaj oryginalnej pizzy(...)niej poddusić warzywa, dzięki temu będą bardziej aromatyczne możesz nią natrzeć warzywa, które następnie upieczesz w piekarniku jako baza sosu do makaronu (szczególnie, gdy w słoiczku znajdowały się ząbki czosnku) oliwą możesz polać kromki pieczywa i podpiec je w piekarniku - powstaną pyszne grzanki czy baza do bruschetty Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku Potrzebujesz: 2 duże
Chilli Czosnek i Oliwaszkliste. Dodać czosnek przeciśn ięty przez praskę i dusić do miękkości. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć 1/3 ziemniaków. Następnie połowę brokuła, połowę kiełbasy, połowę pora z cebulą. Posypać 1/3 startego żółtego sera, a na to wyłożyć ponownie 1/3 ziemniaków, drugą połowę brokuła, kiełbasy i pora z cebulą. Kolejny raz posypać 1/3 żółtego sera i wyłożyć resztę ziemniaków. Śmietanę zmiksować(...)jajkami, dodać przyprawy i wymieszać. Wylać na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą sera, a potem zapiekać jeszcze 15 minut. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościpieprzymy. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozprowadzamy na rybie. Płaty posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby. Naczynie foliujemy i odkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 13 minut. Naczynia żaroodpornego nie przykrywamy. Ja piekę(...)włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Rybę podajemy z bagietką lub ziemniakami z piekarnika. Smacznego
Smak mojego domucebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Smaż ok 5 minut na średnim ogniu. Ostudź. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor. Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które(...)wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj. Wszystko piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynekwersji wytrawnej jak i deserowej te słodkie ziemniaki za każdym razem podbijają moje podniebienie. Dziś przygotowałam faszerowane bataty z kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami korzeniowymi polane sosem z syropu klonowego i tahini. Takie danie świetnie sprawdzi się na lunch lub dodatek do obiadu. Bataty faszerowane kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami Składniki: 2 duże bataty 2 średnie(...)marchewki 2 średnie pietruszki 100 g suchej kaszy gryczanej pęczek szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka czosnku 1 łyżka syropu klonowego do marynaty + 1 łyżeczka do sosu 1 łyżeczka tahini pieprz, sól Przygotowan ie: Przygotuj marynatę dodając do miski sos sojowy, syrop klonowy, olej, wodę oraz pieprz i czosnek. Marchewkę
wegujemy