pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:135/249)

FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 132

Ziemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec  albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam(...)pół godziny żeby składniki przeszły   smakiem i kapusta zmiękła. W międzyczasie włożyłam do miseczki łyżkę masła, roztartych parę ząbków czosnku, słodką czerwoną paprykę,koperek i sól. Ziemniaki wyłożyłam na blachę i wstawiłam do piekarnika na około  pół godziny w temp.220 stopni. Muszą przybrać złotobrązowy kolor i mieć chrupiącą skórkę. Po upieczeniu nadkroiłam je na cztery części

potrawyregionalne
Zupa dyniowo - ziemniaczana 130

garnka wlać wodę, wrzucić listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego, suszoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię (jak hokkaido, to ze skórką), marchewkę i zagotować. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie dodać do warzyw i gotować całość do miękkości warzyw. Wyciągnąć(...)listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką i chili. Dodatkowo: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wysmażenia boczku

Kraina Miodem Płynąca
Rewelacyjna Marynata do Mięs i Warzyw 27085

Uwielbiam ją do smażenia kawałków mięsa na patelni grillowej, pieczone udka też wyszły świetne. Wyszedł też marynowany ser tofu smażony na grillowej, ćwiarteczki ziemniaków zamarynowane, a potem pieczone. Robiłam ją już kilka razy i nie mam jej dość, jest świetna! Składniki: 1 szklanka ketchupu łagodnego 3 łyżki octu jabłkowego (można użyć też winnego) 3 łyżki cukru(...)można użyć miodu) 1 łyżka musztardy 1 ostra papryczka (można użyć grys chili ) 1 łyżka ulubionych przypraw (u mnie to były zioła prowansalskie) szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 żabki czosnku 3 łyżki oleju (ja użyłam olej z awokado) Wykonanie: Marynatę przygotowywałam na dwa sposoby i oba są ok.  Sposób pierwszy : Czosnek przecisnęłam przez praskę, papryczkę posiekałam drobniutko. Wszystkie składniki

Blondynka Gotuje
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 152

laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 4 kromki czerstwego  chleba tostowego 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Cebulę  i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie(...)czym wlać pomidory z puszki i gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i papryką. Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10 minut. Zupę podać z grzankami.i posypaną koperkiem. zupa krem z czerwonej soczewicy

O kuchni z uczuciem
Szczupak z warzywami 178

rybę z która nie wiedziałam co począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego postanowiłam ją upiec :) Składniki: szczupak sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek olej roślinny, np oliwa z oliwek warzywa (np. ziemniaki, marchewka,...) Wykonanie: Rybę dokładnie myjemy oraz osuszamy. W moim przypadku okaz był wyjątkowo duży. Aby ryba zmieściła się do jakiegokolwiek naczynia, musiałam ją (targana(...)ogona. Rybę nacieramy przyprawami z zewnątrz oraz od środka i przekładamy do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ulubione warzywa pokrojone w cząstki, skrapiamy dobrej jakości olejem rożlinnym i pieczemy od 1 do 1,5 godziny (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 170 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika przykryłam naczynie folią, by zanadto nie wyschła i nie była wiórowata. Jemy

Taste Of My Day
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 121

startego imbiru 2 pokrojone gałązki zielonego czosnku Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w niewielkie 1 centymetrowe plastry, dodać pokrojoną słoninę i wszystko umieścić w marynacie z w/w składników. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin do lodówki.  Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa.  Pieczemy przez 30-3 5  minut(...)grillu  (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze  16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane ziemniaki sałatę z vinegretem i   buraczki . Smacznego

Gosia gotuje
Placki z botwiny i cukinii 203

żółtka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 mała cebula pęczek szczypiorku gałka muszkatołowa sól, pieprz 2 łyżki oleju Obrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy(...)części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :)  placki

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 252

mielone, które przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw. 3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość w zależności od konsystencji ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy(...)przygotowanego sera. 4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane mięso a na wierzch ziemniaki. Polewamy kilkoma łyżkami mleka i posypujemy pozostałym żółtym serem.  5. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach

Szefowa kuchni
Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 225

granulowany czosnek i gałkę muszkatołową. Odcedzony makaron przekładamy do formy do zapiekania – formy nie trzeba smarować dodatkowym tłuszczem. Zalewamy makaron powstałym sosem i mieszamy, żeby serowy sos dotarł wszędzie. Posypujemy wierzch resztą startego sera i dopiero na koniec – przygotowaną wcześniej startą i przyrumienioną bułką.   Całość wstawiamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180⁰C góra-dół bez termoobiegu, i pieczemy(...)DOCIEKLIWYCH Mac&Cheese to potrawa obecna głównie w kuchni anglosaskiej, ale nie tylko. Szwajcarzy mają swoje Älplermagronen – bardzo podobną zapiekankę z makaronu i sera, z dodatkiem ziemniaków i cebuli, sera, śmietanki i masła, podawaną z sosem z przetartych jabłek. SKŁADNIKI 300g makaronu z pszenicy durum, typu kolanka, kolanka z falbanką lub krótkie rurki (waga przed ugotowaniem) 700ml mleka

Karo in the Kitchen
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 285

daniami mocno improwizowanymi, szykowanymi z pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie(...)warstwę zapiekanki – absolutnie przepyszne purée. Ziemniaki obieramy, odważamy potrzebną ilość i kroimy je na jednakowej wielkości kawałki. Zalewamy ziemniaki wrzącą wodą, solimy łyżeczką soli i gotujemy ziemniaki miękkości. Ustawiamy piekarnik na 180⁰C, grzanie góra-dół. Odcedzamy ugotowane ziemniaki i odkładamy z powrotem na gaz, mieszamy kilkanaście sekund do momentu odparowania wody.   Ziemniaki zdejmujemy z ognia – przeciskamy przez

Karo in the Kitchen
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 151

młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek niedźwiedzi zioła prowansalskie papryka mielona ostra Ziemniaki: kilka ziemniaków (wyszorowanych i pokrojonych w ćwiartki, ze skórką) olej majeranek czosnek niedźwiedzi sól Wykonanie: Udka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym(...)miseczce wymieszałam olej z przyprawami, w tej mieszance maczałam kawałki ziemniaków, na końcu posoliłam je.  Naczynie Steam Roaster (możecie użyć naczynia żaroodpornego lub głębokiej blaszki) spryskałam olejem. Na dno wyłożyłam ziemniaki, a na nie zamarynowane udka. Zamknęłam naczynie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam max 40 minut.  Pod koniec pieczenia otworzyłam naczynie i podkręciłam

Blondynka Gotuje
Ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem 295

opcjonalnie dodatki: ser piórko 3%, olej kokosowy/masło Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy. Oliwę z oliwek mieszamy z solą i ulubionymi suszonymi ziołami, tą mieszanką nacieramy ziemniaki i pojedynczo zawijamy je w folię aluminiową (pamiętajmy, że matową stroną na zewnątrz!). Pieczemy całą godzinę w 180 stopniach. W trakcie pieczenia przygotować gzik, na który przepis znajdziecie niżej(...)godzinie pieczenia, wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, otwieramy folię i delikatnie nacinamy nożykiem (tak by ich całkowicie nie rozciąć) i lekko wydrążamy, by zrobić miejsce na dodatki i gzik. Jeżeli zdecydowaliśmy się na dodatek sera, czy masła/oleju - teraz jest na to czas. Masłem/olejem możemy posmarować wydrążony środek i przykryć serkiem (jeżeli nie rozpuści się na gorącym ziemniaku, można umieścić

Be Fit Be Strong
Współpraca z firmą Skworcu 179

BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 . Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować  w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe(...)gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris  Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej i grillowanej ryby. Skład: Skórka i trawa cytrynowa, pietruszka nać, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka czerwona, pieprz czarny, czosnek granulowany.   20. Kardamon charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej i cytrusowej nucie. W smaku jest gorzki i niezwykle intensywny . Jego

Słodkości i nie tylko
Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2362

jeśli obiad chcemy przygotować wcześniej. Gdy od razu je pieczemy, układamy je wtedy na dużej, głębokiej blasze (tej od piekarnika) zwinięciem kapusty do dołu. Sos: Bulion zagotowujemy i dodajemy 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, a gdy się zeszklą dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy razem przez minutę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy(...)siekamy. Rozsypujemy po gołąbkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) lub 170 z termoobiegiem i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu posypujemy porwanym/posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Same – lub ze świeżym pieczywem czy gotowanymi ziemniakami. Post Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Klopsiki mięsne z puree z czerwonej soczewicy 163

gładka masę z koncentratem pomidorowym i czosnkiem - doprawiamy opcjonalnie sola i pieprzem - puree gotowe (uwaga wychodzi BARDZO CZOSNKOWE - jeśli ktoś nie lubi można go pominąć :)). Wyjmujemy zamarynowane mięsko i formujemy klopsiki - wielkość dowolna, ja przed pieczeniem obtoczyłem je lekko w bułce tartej wyszły chrupiące - można tą opcje pominąć i wyjdą bardziej delikatne. Pieczemy max pół godzinki w temperaturze(...)opcja termoobieg - pod sam koniec można włączyć opiekanie z góry. Wersja FIT gotowa :) opcja MurderFit - dodajemy ugotowany ryż, ziemniaki albo makaron na podbicie kalorii :) Wartości odżywcze oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie