pieczarki 30 dag, kalafior 1/2 sztuki, koperek 1 pęczek, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 1,5 szklanki kolorowy pieprz, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, 6 łyżek oleju w moździerzu dobrze utrzeć do naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w talarki, dodać pokrojoną cebulę i koperek, całą marynatę z moździerza i delikatnie zamieszać dodać na wierzch ugotowany(...)obiadu poprzedniego użyłam ser morski, ser żółty rozdrobnić w rozdrabniaczu, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% i wlać na wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, podawać ciut przestudzoną, lepiej się kroi - zapiekanka jest smaczna i syta...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje. Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano. Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około(...)czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Schab zapiekany w taki sposób jest bardzo soczysty, zapewne dzięki szpinakowi. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zawartość patelni przełożyć do masy ziemniaczanej, a następnie dodać jajka i posiekany czosnek. Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą, pieprzem). Oczyszczone jelita nabić masą (luźno(...)końce związać za pomocą nici. Nadziane kiszki ułożyć na lekko natłuszczonej (najlepiej olejem) blasze i nakłuć igłą w kilku miejscach. Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od grubości jelit) - na złoto w 180 stopniach. (Kiszka powinna być pieczona przykryta folią aluminiową. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć, aby nabrała rumianego koloru
Di gotujecebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kajzerkę namoczoną w wodzie i wyciśniętą, jajko,sól, pieprz i paprykę słodką Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę . Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki pokroić w grubsze plasterki włożyć je do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, W naczyniu żaroodpornym układać pulpecik mięsa i plasterek ziemniaka , pulpecik , plasterek ziemniaka(...)pokazane na zdjęciu nr 2 Po bokach ułożyć pozostałe plastry ziemniaków. Na wierch pokroić w duże kawałki czerwoną paprykę. Piec w piekarniku na grzanym do 180 stopni C do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Sprawdzić nakłuwając widelcem. Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do zapiekanki. Piec jeszcze około 5-10 minut. Podawać gorące. ziemniaczany kebab
O kuchni z uczuciempieczonymi ziemniakami Składniki: - pół kg ziemniaków - ćwiartki z kurczaka (ja kupiłam 4 szt.) - sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi - odrobina oleju To danie robię dość rzadko w sumie piekarnik sam się tym zajmuje. Ta chrupiąca skórka z kurczaka jest pyszna oczywiście nie każdy lubi. Ziemniaki też wyszły pyszne. Zakupy: Ziemniaki opakowanie(...)znalazł. Sałatka opisane jest w zakładce " sałatki". Przygotowanie: Ziemniaki obieram i kroję w tzw. "łódeczki" i podgotowuję je w osolonej wodzie ok. 15 min. w naczyniu żaroodpornym robię marynatę do ziemniaków - z oleju i przypraw takie na jakie mam ochotę bardzo dobrym dodatkiem jest Tymianek. Po 15 odcedzam ziemniaki i przelewam je zimną wodą, bardzo ważne jest
Tanio smacznie i prostoDorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :) Składniki: 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 plasterki cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra) sól, pieprz 50 g masła Przygotowanie: Dorsza osuszamy(...)równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową. Smacznego
Symfonia smakowaMrożone szparagi wrzucamy na 1-2 min do wrzątku i odsączamy. Chorizo kroimy w półplasterki. Oliwę mieszamy z cayenne i wędzoną papryką. Zalewamy nią ziemniaki i delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę warzyw, chorizo oraz posiekany czosnek z dymką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy go na 200 stopni i w tym czasie przygotowujemy sos serowy. W rondelku rozpuszczamy(...)mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje wyłączamy ogień, doprawiamy pieprzem, gałką i cayenne po czym dodajemy starty ser i mieszamy aż się rozpuści. Zalewamy zapiekankę, posypujemy posiekaną pietruszką i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Opcjonalnie podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogpowszechnie z ziemniakami okraszonymi cebulą, chociaż równie dobrze zupa ta smakuje podana z chlebem żytnim lub w specjalnych chlebkach na żurek. W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku, więc do samego żurku czosnku już nie dodaję, ale jeśli kupujecie gotowy zakwas ze sklepu, to śmiało możecie dodać do zupy kilka ząbków czosnku. Również, jeśli lubicie(...)doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami okraszonymi cebulką. Smacznego! UWAGI! *opcjonalnie można dodać do smaku chrzanu tartego na koniec gotowania *niektórzy po kilku minutach (ok. 5 minutach) od wlania zakwasu, dodają do zupy również delikatnie zarumienione ząbki czosnku, aczkolwiek w moim domowym zakwasie już jest czosnek, więc dodatkowo do zupy już
Kulinarne PrzebojePolędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na
kuchnia doskipieczenia i polać resztą marynaty. Całość obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę. Golonki zapiekane w piwie z miodem cudownie smakują z dodatkiem chrzanu i musztardy podawane z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Doskonałym dodatkiem będzie także kapusta zasmażana
Korniszonkigroszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka 1/2 pęczka koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru pieprz sól oliwa z oliwek sok 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wykonanie: Ziemniaki dokładnie płuczemy. Bób i ziemniaki gotujemy
Kulinarne przygody Gatitysię od dawna, przeważnie na uroczystościach rodzinnych lub świątecznych obiadach. Doskonale pasują do niego kluski śląskie , ale równie dobrze smakuje z ziemniakami czy kasza. Obok śląskich rolad schab sztygarski jest jedną z bardziej znanych potraw regionu. Mocny aromat czosnku i kminku nadaje mu cudownego charakteru, a po przekrojeniu oczko kiełbasy mruga zachęcając do jedzenia. Nie trzeba być Ślązakiem żeby spróbować
Smaczna Pyzakroję na pół, przekładam ze skrzydłami do pojemnika. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, estragon, szczypior, rozmaryn, ocet winny całość mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję mięso z marynaty i przekładam do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Ziemniaki dokładnie szoruję i skrobię, młode marchewki także obieram i kroję wzdłuż na pół. Przekładam(...)miski, polewam olejem, posypuję estragonem , rozmarynem, solą, pieprzem, dokładnie obtaczam w marynacie i układam w naczyniu z kurczakiem, dodaję gałązki rozmarynu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około godzinę od czasu do czasu polewam mięso sokami które wytworzy. Mięso musi odchodzić od kości wtedy jest dopieczone. Ziemniaki zapiekam małe
wesoła kuchniajedno jajko. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 185 st. Myjemy kurczaka, nacieramy czosnkiem, oprószamy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i posypujemy tymiankiem. Faszerujemy kurczaka cebulowo-pieczarkowym farszem. Nóżki wiążemy dratwą lub zwykłą nitką. Odcedzamy warzywa. Do miski, która pomieści ziemniaki i marchewkę, wlewamy ok. 3 łyżek oliwy i wsypujemy wszystkie przyprawy (obie papryki, sól(...)pieprz, tymianek, rozmaryn), mieszamy, wrzucamy do niej warzywa i raz jeszcze mieszamy. Do brytfanki wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy nią dno. Wkładamy kurczaka i dookoła wykładamy ziemniaki oraz marchewkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 75 min. 20 minut przed końcem możemy dorzucić paprykę, która doda kolorytu i jeszcze bardziej urozmaici nasze danie. CHCIAŁOBY SIĘ POWIEDZIEĆ Kuuku rykuu
Ania i Marcin gotują