pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:151/249)

Roladki z indyka z serem i suszonym pomidorem w sosie śmietanowym ze szpinakiem, oliwkami, kurkumą i pomidorami 146

wykałaczkami (podczas pieczenia je wyjmiemy). Tak przygotowane roladki smażymy z każdej strony, wyjmujemy wykałaczki. Mają być rumiane i usmażone.  2. Szpinak myjemy, czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, pomidory (reszta, która nam została) kroimy w paski, oliwki zostawiamy całe.  3. Umyty szpinak dodajemy na patelnię do usmażonych roladek (zmniejszamy gaz), oprószamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek, mieszamy, dodajemy oliwki(...)oraz kurkumę. Delikatnie mieszamy, dolewamy śmietankę, mieszamy. Zostawiamy na gazie na kilka minut (sos powinien nam troszkę zgęstnieć), jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z surówką, ryżem, kaszą, ziemniakami itd. Smacznego

kruche babeczki
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 105

plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Na gorącym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek (uważaj, aby czosnek się nie przypalił). Kiedy cebula się zeszkli, do garnka włóż dynię i ziemniaki. Całość dopraw szczyptą soli i smaż, mieszając. Po mniej więcej 5 minutach smażenia warzywa dopraw kurkumą, papryką curry i imbirem. Całość dokładnie wymieszaj(...)zmięknąć. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę zdejmij z ognia. Zupę zblenduj razem z mlekiem kokosowym. Tak przygotowaną zupę dyniową podawaj udekorowaną np. odłożonym mlekiem kokosowym, świeżą kolendrą i pieczonymi pomidorami koktajlowymi. Ja swoją zupę udekorowałam olejem z chili

blog.moje-pasje.info
KOTLETY WIEPRZOWE (KARKOWKA) Z GRILLA 121

słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy sól PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Przygotowujemy marynatę: czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą - mieszamy z papryką, imbirem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Krok 2. Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, kroimy na plastry o grubości(...)odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Krok 3. Zamarynowane kotlety układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy z obu stron, aż się zrumienią. Kotlety podajemy gorące, możemy je posypać utartym, żółtym serem i gdy się stopi, podać je z musztardą i pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem 145

jogurtu, 10% 3 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis sól do smaku Ziemniaki i batat rozgnieć widelcem. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Zagotuj wodę, posól i wsyp mrożony groszek. Gotuj przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do ziemniaków wraz z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, grubo pokrojonym szpinakiem, jajkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj

codojedzenia
Mięsne roladki w ziołach 128

łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek, biały i czarny pieprz, tymianek, skórka cytryny, papryka słodka i ostra lub inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch(...)roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną i ziemniaki pure

Kulinarne przemyslenia
Tacos z kurczakiem 288

tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku  ok. 300 g kalafior bądź/i brokuł Szczypta soli 1 łyżka masła roztopionego(...)Sałata lodowa Ogórek zielony  Przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Do miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko.  Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę

Misz-masz by Domi
Tacos z kurczakiem 180

tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku  ok. 300 g kalafior bądź/i brokuł Szczypta soli 1 łyżka masła roztopionego(...)Sałata lodowa Ogórek zielony  Przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Do miski daj sól, sos ostry, czosnek przeciśnij przez praskę, roztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko.  Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę

Misz-masz by Domi
Pieczone udźce z kurczaka z rodzynkami brazylijskimi i cykorią. 207

mięso. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę - piec w 170 stopniach. Raz na jakiś czas podczas pieczenia otworzyć piekarnik i polać wywarem mięso. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia dołożyć cykorię i rodzynki.   Podawać gorące z np. ryżem lub ziemniakami - można je polać wywarem powstałym podczas pieczenia. Smacznego! Obserwuj bloga przez Facebook oraz Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak w ziołach, ziemniaki i dynia hokkaido z piekarnika 126

wzdłuż kręgosłupa i przełamać lekko by się otworzył. Czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy, wyciśnięty sok z limonki i miód wymieszać, natrzeć kurczaka i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki obrać i przekroić każdy na 4 części.  Dynię przekroić na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne. Ziemniaki skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dynię również(...)skropić oliwą i posypać przyprawami. Kurczaka ułożyć w brytfance razem z ziemniakami, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 190 st na ok 40 min, Po tym czasie zdjąć folię, obok wstawić jeszcze dynię hokkaido i piec wszystko jeszcze ok 30- 40 min. pod koniec włączyć termoobieg do lepszego przyrumienienia. Dodatkowo można podać surówkę, Ja zrobiłam z marchewki

Gotowanie jest łatwe
Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami 125

obrane i przepołowione ząbki czosnku, dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką suszonego oregano i szczyptą cukru. Wymieszać, zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut aż pomidory odparują. W połowie gotowania można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć(...)niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Propozycja podania Ryż długoziarnisty i fasolka szparagowa / lub pieczone ziemniaki z parmezanem

KUCHNIA POLSKA
Pieczone gołąbki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem 133

czosnku 500 ml bulionu warzywnego  sól, pieprz 2 łyżki masła 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z boczkiem do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Ugniatamy je wraz z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz boczek z cebulą. Mieszamy. 2. Z kapusty wykrawamy głąb, umieszczamy ją w dużym garnku z wodą. Zagotowujemy. W trakcie gotowania(...)usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem.  4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy bez sosu

Szefowa kuchni
Soczysty karczek wieprzowy 161

ziemniaków i ulubionej surówki albo :) do domowego burgera w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki vegety natur 1/3 szklanki octu winnego Przygotowanie: umyte i osuszone karczki przyprawiłam, dodałam pokrojone w plasterki ząbki czosnku(...)olejem i octem (dzięki czemu mięso będzie bardzo miękkie i soczyste), dobrze obtoczyłam mięso w przyprawach i oleju, odstawiłam na noc w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem; zamarynowane mięso piekłam następnego dnia w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 80 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zmieniałam ich pozycję odwracając je na drugi bok i polewając

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki ziemniaczane 174

stamtąd też się wywodzą. W różnych wersjach, różnorako doprawione, duszone, pieczone, w przeróżnych sosach. Wariacji jest dość sporo. Jak w przypadku większości tradycyjnych potraw- co dom, to nieco inny przepis. Ja przygotowałam ziemniaczane gołąbki tak, by w daniu dominował smak przede wszystkim kapusty i ziemniaków. Warto spróbować. W moim menu na pewno będą gościły często. Do przygotowania(...)dużą cebulę 2-3 łyżki mąki sól, pieprz i sporą ilość majeranku Oraz do wywaru w którym duszę gołąbki: 4 ziarna ziela angielskiego 6 liści laurowych 2 nieduże ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek i lubczyk no i oczywiście woda :) Jeśli posiadacie, można udusić gołąbki w rosole lub bulionie warzywnym. Płynu musi być tyle by lekko przykrywał gołąbki. Kapustę, z wykrojonym

Pichceniomania
Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym 186

ziemniaki na osobę kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz i ulubione przyprawy Składniki i przygotowanie dipu musztardowego 2 łyżki  angielskiej musztardy Colman's 2 łyżki klasycznej żółtej musztardy French`s 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowanie Równej wielkości ziemniaki obrać ze skórki,  umyć i podgotować około(...)minut w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, lekko przestudzić i ponacinać w  poprzek mniej więcej do połowy grubości ziemniaka. Boczek pokroić w cienkie plastry Ziemniaki  posmarować oliwą i posypać przyprawami, ułożyć na tacce do grillowania. i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie pieczenia, kiedy ziemniaki zaczną nabierać lekko brązowego koloru dodać plasterki boczku i grillować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielone kluski śląskie 172

wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do misy blendera wkładamy umyty i osuszony szpinak, dodajemy pokrojony ząbek czosnku – miksujemy. Dodajemy odłożoną część ziemniaków, ponownie miksujemy (jeżeli kolor nas nie zadowoli możemy dodać więcej szpinaku). Do miski z ziemniakami i mąką ziemniaczaną dodajemy 2 łyżki mąki tortowej oraz zmiksowane ziemniaki ze szpinakiem. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski(...)tłuczka) charakterystyczną dziurkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Zielone kluski śląskie, tak jak tradycyjne podajemy jako dodatek do pieczonych dań mięsnych z sosem (na Górnym Śląsku zwłaszcza z roladami) lub przyrządzanej na rozmaite sposoby kapusty. Występują także jako danie podstawowe, okraszone stopioną słoniną. Zielone kluski śląskie – czyż

mojewypiekiinietylko
Pieczone udka z miodem 140

szybki i smaczny obiad. Pieczone udka z dodatkiem ulubionych przypraw i miodu, który nadaje charakterystycznego smaczku i powoduje, że skórka bardzo fajnie się rumieni. Robi się je bardzo szybko, wystarczy włożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec. 4 udka z kurczaka miód, np. gryczany 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki gorczycy białej(...)obficie miodem i włożyć jeszcze na godzinę lub dwie do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, piec ok. godziny - półtorej w 180 stopniach. Pięknie wypieczone udka z rumianą skórką Dodatek miodu sprawia, że skórka jest fajnie podpieczona i rumiana U nas z ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Nasza grecka musaka (moussaka) 196

rozgrzanej patelni szklimy posiekaną cebulę.  Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy mięso jest już częściowo podsmażone dodajemy kolejny posiekany ząbek czosnku i zioła: tymianek, bazylię, paprykę i cynamon.  Do  mięsa dodajemy pomidory i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy przez około 15 - 20 minut.  Doprawiamy solą i pieprzem Sos beszamelowy. Na głębokiej(...)Dalej mieszamy.  Smak sosu ma być wyrazisty dlatego smakujemy i możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.  W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plastry ziemniaków, bakłażanów, nakładamy mięsny sos i zalewamy sosem beszamelowym.  Całość pieczemy bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 - 45 minut. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Rolada schabowa z cukinią 184

pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa.  Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką i czosnkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie tasiemki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy cukinię i dusimy, aż będzie miękka(...)płacie mięsa. Zwijamy w roladkę i przewiązujemy sznureczkiem. Smażymy z obu stron na oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka