pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:155/249)

Pierś z kurczaka w orientalnych przyprawach z ziarenkami 119

kurczaka, poporcjuj. Wlej oliwę z oliwe, wciśnij sporo czosnku , dodaj przyprawy jakie lubisz, u mnie orientalne . Wymieszaj, dolej 3 łyżki mleka. Natsępnie włóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dodaj łyżkę, dwie sosu winegret pomarańcza +oliwa z oliwek, posól. Wymieszaj i do lodówki na noc. Na drugi dzień przygotuj ziemniaki, marchewkę, seler, pora,pietruszkę i łącznie z kurczakiem włóż do posmarowanej(...)muszę mieć pewność, że wyjdzie i że jak się zapomnę, to się nie spali. Wymieszaj ładnie , polej oliwą z oliwek i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz, aż zmiękną ziemniaki i marchewka. Pierś z kurczaka szybko się piecze. Podawaj z salatą lodową i nie zapomnij posypać ziarenkami Sloneczne Pola od Ziarenkowo! Przed samym podaniem posyp serem tartym Grana

Z Kuchni Do Kuchni
Bałkańska musaka 179

przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanówi resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy(...)mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak sie zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy  jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całośc mieszamy i zalewamy musakę.  Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C Smacznego

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 121

obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Grzyby oczyszczamy dokładnie, płuczemy i kroimy w plastry. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pora pokrojonego w półplastry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy por lekko się podsmaży dodajemy grzyby i całość smażymy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Śmietanę roztrzepujemy z jajkami i przyprawami. Pomidora nacinamy lekko(...)skórkę, która teraz będzie łatwo odchodzić. Pomidora kroimy w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, na nie grzyby, następnie resztę ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, a na wierzchu układamy plastry pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 163

obrać i pokroić w grubszą kostkę.  Czosnek obrać i posiekać. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i suszone pomidory. Krótko podsmażyć. Na to włożyć pokrojoną cukinię i mieszając poddusić przez kilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć do większej miski i dodać dobrze(...)wymieszać.  Formę do zapiekania natłuścić i obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bałkańska musaka 154

pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanów i resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy(...)mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy  jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całość mieszamy i zalewamy musakę.  Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C Smacznego

Różne smaki w kuchni
Barszcz czerwony 118

coś rozgrzewającego. Poza okresem świątecznym, najczęściej jem taki barszcz z ziemniakami ugotowanymi, w kawałkach. Najlepszy oczywiście na drugi dzień, gdy smaki "przegryzą się", idealny także do picia w formie gorącego kubka. Barszcz czerwony Składniki: 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego 600 g buraków podobnej wielkości 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 2 łyżki octu łyżeczka ziaren ziela angielskiego do smaku(...)myjemy i kroimy na półplasterki. Do gotującego się bulionu dodajemy plasterki buraków, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i plasterki obranego czosnku. Gotujemy, aż buraki będą miękkie. Na koniec dodajemy ocet i doprawiamy do smaku. Podajemy np. z pieczonymi pierożkami z kapustą i pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
pyszne,chrupiące frytki prawie bez oleju:Airfryer hd9240/30 121

choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejejm, papryką Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza(...)minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końa pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, dawno tak pysznych frytek nie jadłam podałam z sosem jogurtowym: rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim 250 ml, do smaku dac soli, cukru, sok z cytryny

W Mojej Kuchni Lubię
Musaka – grecka zapiekanka 35633

razem z czosnkiem. Dodać mięso i lekko poddusić. Pomidory sparzyć, o obrać ze skórki. Dwa pomidory pokroić w plasterki i odłożyć, a resztę w kostkę. Dodać do mięsa i smażyć, aż pomidory zaczną się rozpadać. Przyprawić. Plasterki bakłażana odsączyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Przyrumienić smażąc na odrobinie oliwy z dwóch stron. Połowę mięsa wyłożyć na ziemniaki(...)mięsa i znów bakłażan. Na wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: bakłażan , pomidory , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Tradycyjna ziemniaczanka na zakwasie 172

Czas na tradycję - oto znana wszystkim, ale niekoniecznie często goszcząca na naszych stołach zupa - doskonała na zimowe dni, ale jej wyjątkowy smak wzbogacony zakwasem samodzielnie przyrządzonym

kgwjanczewo
Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami 163

wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Szpinak rozmrozić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i chwilkę gotować, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i lekko posolić. Oliwki pokroić w plasterki. Fileciki anchois odsączyć z zalewy (większe przekroić na pół). Blaszkę lekko(...)blachę i odstawić na 5-10 min. Pizze delikatnie posmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek. Rozsmarować na nich szpinak i posypać parmezanem. Na wierzch rozłożyć plastry ziemniaków, fileciki anchois i oliwki. Piec w 220 °C przez około 10 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Kurczak ze szparagami zapiekany pod beszamelem 161

łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka ziół prowanslaskich - pół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować(...)beszamelowy z tego przepisu. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ułożyć na kurczaku. Zalać sosem beszamelowym, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami

Zgrabne Gotowanie
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 130

uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.  Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy na małym ogniu przez około 20 min.  Po tym czasie, mięso(...)ogniu, aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie  Ambition

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń rzymska z portobello, bazylią i cheddar 119

długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i włóż roladę. Wstaw pieczeń do nagrzanego na 160ºC piekarnika i piecz przez godzinę. W ostatnich 10 minutach podkręć piekarnik do 180ºC aby wierzch pieczeni lekko się zrumienił. Odczekaj aż pieczeń lekko przestygnie i dopiero pokrój na kawałki. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z łyżką masła i mlekiem na puszysto. Wymieszaj puree z kaparami

codojedzenia
Mamo czy jadłaś już królika? Przepis w sam raz dla niemowlaka. Udziec z królika pieczony pod pierzynką z warzyw. Z cyklu czym za 191

liście laurowe 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek do pieczenia Królika myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu, albo używając ścierki i tłuczka (owijamy ziarna ścierką) kruszymy ziarna jałowca, pieprzu, ziela angielskiego i goździki. Czosnek kroimy na drobne kawałki. Zioła łączymy z czosnkiem i z oliwą.  Nacieramy królika marynatą(...)oncentrat mieszamy z wodą i zalewamy całość. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 175 stopniach góra dół pod przykryciem przez 2 godziny. Na 20 minut przed końcem, zdejmujemy pokrywkę i lekko mieszamy warzywa z sosem. Przykrywamy z powrotem.  Królik smakuje dobrze z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. Dobrze komponuje się z buraczkami ale także z surówką z marchewki

Krupeczki
Karkówka pieczona z warzywami 87

ziemniaków 500 g marchwi 5 ząbków czosnku 500 g cebuli 3 liście laurowe     Przygotowanie   Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy z octem i mąką. Tak przygotowaną pastą natarłem mięso, oprószyłem je solą i pieprzem. Warzywa po obraniu i opłukaniu pokroiłem na grube kawałki. Wymieszałem je z czosnkiem i cebulą(...)plastry karkówki i liście laurowe. Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki. Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas

R'n'G Kitchen