żeberek, obgryzać je i delektować się każdym kęsem. Pieczone żeberka Składniki: na 4-6 porcji 1,5 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 4 łyżki soi japońskiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka soli Wymieszaj składniki do marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj mięso. Moje żeberka były(...)piekarnika nagrzanego na 150ºC. Piecz żeberka przez 90 minut. Po połowie czasu odwróć na drugą stronę. Od czasu do czasu polewaj mięso wytworzonym sosem. Wyjmij żeberka z piekarnika. Mięso powinno być mięciutkie, wysmażone i odchodzić od kości. Pokrój mięso na kawałki wzdłuż kości. Podaj z ulubionymi dodatkami np. młodymi ziemniakami. The post Pieczone żeberka wieprzowe appeared first
codojedzeniaSkładniki: -1 kg ziemniaków -25 dag mąki ziemniaczanej -2 jaja -sól Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Odczekać, aż całkowicie wystygną i dopiero dodać mąkę, jajka, lekko posolić i wyrobić gładkie ciasto. W głębokim garnku zagotować wodę. Z ciasta formować zgrabne kulki robiąc palcem wgłębienie pośrodku. Do gotującej się wody wrzucać kluski i wyciągać łyżką cedzakową(...)jaką właśnie posiadamy lodówce. Ja oprócz tego udusiłam na maśle i cebuli, opakowanie mrożonego szpinaku, doprawiłam solą, wyciśniętym ząbkiem czosnku i łyżką jogurtu naturalnego. Smaki pasowały do siebie idealnie 👌 Do kluseczków można również podać duszone, pieczone lub grillowane warzywa. Znakomicie pasują rożne sosy w szczególności pieczarkowy i grzybowy. Nie wspomnę o gulaszu wołowym lub wieprzowym
Kulinarne przemysleniaczosnkiem ,oliwą ,bazylią i tymiankiem Sposób: Kurczaka myjmy oczyszczamy z błonek resztek piór. Przekrajamy wzdłuż korpusu od strony kręgosłupa pozbawiając go kości kręgosłupowej Oczyszczamy w środku ,osuszamy papierowym ręcznikiem i wcieramy naszą marynatą staranie z obu stron. Warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki pozostawiamy. Następnie na brytwankę, blaszkę rozkładamy umyte liście selera i pora ,kładziemy kurczaka i pieczemy(...)samego kurczaka tak by go zakryć całkowicie (papryka,cebula,cukinia) Dzięki tej metodzie nasz kurczak będzie soczysty a pierś mokra ;-) Posypujemy warzywa szczyptą soli pieczemy 20-25 minut Polecam to danie z pieczonymi ziemniakami ze skórką. Smacznego
Viola cooks with passionpodgrzybki z cebulką, spięte wykałaczkami, aby farsz nie wypadł. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. ok. 1,20 kg schabu wieprzowego bez kości 1 płaska łyżka – sól peklowa, 1 płaska łyżka- sól kamienna, 1 łyżka- cukier 1 płaska łyżka pieprzu 2 łyżki – tymianek 1 płaska łyżka- czosnek suszony, pieprz czerwony, kilka ziaren ziela angielskiego 10 podgrzybków(...)schab spryskujemy wodą podczas pieczenia i pieczemy schab 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy schab z naczynia, usuwamy wykałaczki i zawijamy ciasno folią aluminiową, odstawiamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki. Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystujemy do obiadu krojąc go w dość grube plastry. Sos z pieczenia dopełnia smaku mięsa i zostanie wykorzystany jako dodatek do ziemniaków i surówki. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę(...)pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa
kgwjanczewoKońce warkoczyków spinamy wykałaczkami. Układamy na talerzu posypanym przyprawami. Warkoczyki posypujemy przyprawami, dodajemy czosnek i skrapiamy delikatnie olejem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu. Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy cebulę, którą dowolnie kroimy i posypujemy delikatnie przyprawą warzywną. Boczek(...)temperatury 160 st. C na 60 minut. Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut. Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki. Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego
Maminek kulinarnyserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce. Dodać mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Gdy konsystencja ciasta jest za rzadka, dodać do niego(...)pokroić na półtalarki. Usmażyć z odrobiną oleju. 2. Szynkę i paprykę pokroić w kostkę. 3. Blaszkę do pieczenia (24x40cm) wyłożyć folią aluminiową. Posmarować olejem za pomocą pędzla. 4. Ułożyć na blaszce placki, nakładać
Fabryka pomysłówZłote placki ziemniaczane z sosem z piersi kurczaka. Prosty i naprawę szybki pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli tak jak ja przygotujecie placki ziemniaczane bez użycia tarki
Słodkie okruszkiłupince. Resztę gałązek, połówkę czosnku i cebuli ułóż obok kurczaka. Całość zalej winem. Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200°C. Po około 20 minutach przykryj naczynie folią aluminiową. Co jakiś czas polewaj kurczaka winem, w którym się piecze. Godzinę później zdejmij folię. Nadal polewaj kurczaka winem. Piecz jeszcze przez 40 minut (łączny czas pieczenia - 2 godz.). Zlej wino(...)pieprzem. W łyżce wody rozpuść mąkę i wlej do sosu, wmieszaj i doprowadź do zagotowania. Kurczaka podawaj z sosem winnym oraz ulubionym puree ziemniaczanym (np. z dodatkiem chrzanu - ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka chrzanu ze słoiczka). Ingredients: 1 fresh gutted chicken (about 2 kilos.) 1 head of garlic 1 red onion 2 glasses of dry red wine
Delicious Placeziemniaki z resztek z obiadu, np. z dnia poprzedniego). Następnie ugnieść je tłuczkiem do puree lub zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć ją na rozgrzanym na patelni oleju aż się zarumieni. Dodać obrany i posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i smażyć jeszcze minutę, co jakiś czas mieszając. Do masy ziemniaczanej dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem(...)być gęste i lepkie – jeśli jest za rzadkie to należy dać więcej mąki pszennej. Gofrownicę rozgrzać i posmarować cienko olejem. Nałożyć po dużej, czubatej łyżce ciasta, zamknąć i piec gofry dłużej niż standardowe, tradycyjne gofry (+/- 2 minuty od czasu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para a gofry będą odpowiednio zarumienione i chrupiące z zewnątrz). Studzić gofry na kratce
Kulinarne Przebojetwardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki. Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu. W upalne dni do chłodnika dodaje się kostki lodu. Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który okazał się wyjątkowo smaczny. Spróbujcie(...)wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia
Codziennik Kuchennymrożonej 2 ząbki czosnku 2 łyżki serka śmietankowego (np. Twój smak) Sól Pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Farsz: Botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekany czosnek, chwilę go podsmażyć. Następnie dodać botwinkę, którą smażyć do miękkości, aby nie przywierała dodać łyżkę lub dwie wody, aby się dusiła. Na koniec dodać serek śmietankowy. Doprawić do smaku solą(...)rozsmarować farsz z botwinki. Delikatnie zwijać, końce spiąć za pomocą wykałaczek, aby farsz nie uciekł w trakcie pieczenia. Gotowe roladki umieścić luźno w worku do pieczenia, piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Podawać z ulubioną surówką oraz kaszą lub ziemniakami. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdusiłam - piekłam. Wcześniej natarłam udziec przyprawami i odstawiłam na 4 dni. Ząbki z 1/2 główki czosnku rozgnieść. Udziec kozi natrzeć solą (ok. 2 łyżek), nasmarować czosnkiem i obłożyć 1/3 pęczka tymianku. Odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni. Następnie mięso umyć, osuszyć. Do naczynia do zapiekaniawlać oliwę, na dnie ułożyć połowę tymianku, pokrojoną 1 główkę czosnku, ułożyć udziec(...)pół, aby zmieścił się do brytfanki), przykryć resztą tymianku, ułożyć ząbki czosnku, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Naczynie przykryć folią spożywczą a następnie pokrywką (przykrycie musi być szczelne). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 3,5 godziny. Podałam z ziemniakami fioletowymi, szpinakiem i chipsami z wężymordu. zastawa
królestwo garówMięso umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec dodać plasterki czosnku. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa(...)sól, pieprz i sok z cytryny (wszystko wymieszać). Przygotowanym sosem polać sałatę masłową, a na sam wierzch ułożyć pokrojone pomidory i posypać posiekany szczypiorek. Upieczone mięso podawać z młodymi ziemniakami i przygotowaną sałatką
UgotowaćSzklanka kurek Kilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Opruszamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie. W tym czasie robimy(...)rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości wodą lub sokiem spod mięsa jeśli lubimy tłuste sosy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żeberka polewamy sosem i podajemy z ziemniakami lub dowolną kaszą
prawdziwe jedzenie