pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:168/249)

Pieczony udziec z indyka 624

pieprz świeżo mielony,majeranek,czosnek w granulkach,kilka kuleczek ziela angielskiego,2 lub 3 szt. liścia laurowego  Olej, wodę, sos sojowy i miód dokładnie mieszam w szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. Marynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso.Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy(...)podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni*. Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam przykrywkę podlewam mięso i wkładam na kolejne 50 minut, od czasu do czasu podlewam.  Mięso było soczyste, mięciutkie, wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również

NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane ze szpinakiem SYS....bez użycia tarki! 188

możliwe? No jasne , że możliwe, NATURALNIE! Na pierwsze danie była pomidorowa z ryżem SYS, a na drugie- PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM! ........... bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem! Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę!  Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków(...)zaleceniem na opakowaniu , mieszamy. Czekamy około 10 minut aż wszystko ładnie napęcznieje.  W razie potrzeby można dodać więcej wody. Ja dodałam więcej wody i ząbek czosnku. Rozgrzałam patelnie z olejem i zaczęłam piec placki, a na drugiej patelni ...kaszanka ! Wyobrazcie sobie TEN zapach. Gotowe placki odsączyłam na papierowym ręczniku. I szybko na talerze,w towarzystwie kaszanki i ogórków kiszonych

Z Kuchni Do Kuchni
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1377

interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch(...)akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 128

ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować ciasto na grubość jednego centymetra. W czasie wałkowania starać się, aby ciasto miało kształt kwadratu. Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać do niej drobno krojoną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć dwie minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć(...)rozwałkowaną masę ziemniaczaną wykładamy farsz. Zaczynamy zwijać roladę. Gdy zwinięta, kroimy w centymetrowej grubości kromki. Każdą z kromek smarujemy oliwą z zalewy z pomidorów. Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki

mecooks
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 108

odcedzić. Marchew i korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić cebulkę, marchew, pietruszkę, czosnek, potarty na tarce brokuł i smażyć tak długo aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.Po minucie lekko podlać wodą, żeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie(...)długo ponieważ warzywa i ryba była podgotowana. Drugi sposób mniej kaloryczny to – naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
CASSOLETTE Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI WG PASCALA 162

cm.W misce wymieszajcie śmietanę z drobno posiekanym czosnkiem, dużą szczyptą papryki. Z wcześniej wyszorowanej limonki zetrzyjcie skórkę i wyciśnijcie sok, Dodajcie posiekany koper, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodajcie jedno jajko. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu układajcie warstwy: najpierw ziemniaki (połowa ilości), doprawcie je solą i pieprzem, polejcie niewielką ilością sosu śmietanowego. Kolejną warstwą(...)solą i pieprzem, polejcie sosem. Teraz połóżcie resztę łososia wędzonego i polejcie zaprawą. Ostatnią warstwą będą pozostałe talarki z ziemniaków. Doprawcie je porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dociśnijcie i polejcie pozostałym sosem. Przykryjcie folią aluminiową (błyszcząca strona wewnątrz) Pieczcie około godziny w 190 stopniach z termoobiegiem. Na kilka ostatnich minut ściągnijcie folię i włączcie zapiekanie górne, Nas to danie

OliveandThyme
Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa 166

bambusa 4 łyżki otrębów owsianych 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy na purée. Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek(...)purée ziemniaczane i ząbek czosnku - posiekany lub starty na tarce na małych oczkach. Następnie dodajemy otręby owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Wytrawne muffiny

My Chcemy Jeść
Pierogi ruskie czyli z ziemniakami, cebulką i porem ♣ 142

ząbki czosnku - 1 średni por - łyżeczka pieprzu mielonego - łyżeczka soli - łyżka smalcu lub oleju Ziemniaki gotujemy z małą cebulą i czosnkiem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę podsmażamy na złoto z porem ( wszystko drobno posiekane).  Gdy ziemniaki ostygną dodajemy twaróg i podsmażoną cebulę z porem i pieprz. Dokładnie rozdrabniamy widelcem, mieszamy i dosalamy do smaku. Farsz gotowy. Mąkę zalewamy(...)podsmażona cebulką lub z boczkiem, albo i z tym i tym. SMACZNEGO. CMOK . Ciasto nadaje się do zamrażania na surowo. Pierogi rozkładamy z szufladzie zamrażalnika na papierze do pieczenia, gdy się zmrożą przekładamy do woreczka. Aby je przygotować wrzucamy zamrożone na wrzącą osoloną wodę, gotujemy aż do wypłynięcia

Pasje Jolki
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 146

żółtego sera sól pieprz      Cebule drobno kroimy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W sporej misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron(...)pokrojony w kosteczkę ser żółty, mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy aż ser się rozpuści. Gotowym sosem zalewamy pulpety, przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię i dopiekamy jeszcze 15 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pieczona pierś z kurczaka marynowana w jogurcie - wersja pikantna :) 195

podwójna pierś z kurczaka - 90 g jogurtu naturalnego (pół małego pudełeczka) - łyżeczka pieprzu cayenne - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki tymianku - 2 łyżeczki miodu - szczypta pieprzu - łyżeczka mielonego czosnku (nie granulowanego!) lub ząbek świeżego - 0,5 kostki sera feta (opcjonalnie) Przygotowanie:  1. W miseczce dokładnie mieszamy jogurt, miód i wszystkie przyprawy. 2. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze(...)stopni (bez termoobiegu). Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z całą marynatą i pieczemy bez przykrycia ok. 20 - 30 minut. Jeśli zdecydujesz się na wersję z serem, po przełożeniu piersi do naczynia posyp je z wierzchu pokrojoną w kostkę lub paski fetą. Podajemy z ryżem lub ziemniakami

Kraina Tysiąca Smaków
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 177

jakimś mniej klasycznym farszem i oczywiście z mąki pełnoziarnistej. Jak odkryłam, tak i szybko wpadłam na przepis , który spełniał moje wymagania. W dodatku te pierogi były pieczone w piecu, a nie gotowane - spodobało mi się to ogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam sobie(...)dodałam do ciasta, resztę zostawiłam do posmarowania pierogów)   Nadzienie: 130 g sera feta 350 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula  przyprawy: pieprz, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi dodałam też kilka suszonych pomidorów i 2 ząbki czosnku  do posmarowania pierogów: druga połowa roztrzepanego jajka + łyżka śmietany + sporo kminku  Najpierw przygotowałam ciasto, czyli odmierzyłam obie mąki, dodałam masło, posiekałam, dodałam śmietanę, sól

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rolaki z łososia z piekarnika 137

Bardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z ryby. łososia pokroić na paski szerokości 4-5 cm. Tą grubszą część łososia przeciąć na pół tworząc cieńsze paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać płaty łososia w marynacie. Zostawić tak na 15 minut. Roladki(...)części, porozrzucać je między roladkami. Wlać śmietanę, obsypać posiekaną natką pietruszki. Na każdej roladce położyć kosteczkę masła. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod przykryciem 15 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze następne 15 minut. Podawać z upieczonymi ziemniakami i zieloną sałatką. To było pyszne, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami 151

pieczone w piekarniku. Idealne na ciepło jako danie główne lub na zimno na kanapkę. Po przekrojeniu mięsa widoczna jest kolorowa mozaika.  Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami filety drobiowe 4 szt. słodka mielona papryka 1 łyżka ostra mielona papryka 1 łyżeczka sól 1 i 1/2 łyżeczki pieprz 1 szczypta suszona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnek(...)zakrywamy drugą połową. Kieszonki wykładamy na blaszce posmarowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min., aż kieszonki zarumienią się. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami

Kuchnia Paulettes
Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym 181

sitku. Pieczarki drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza. Podsmażyć na patelni bez żadnego tłuszczu i odparować nadmiar wody. Przestudzone dodać do mięsa razem z jajkami, natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wyrabiać mięso, aż będzie plastyczne i dobrze będzie się formowało. Na folię aluminiową, błyszczącą stroną do góry, wyłożyć mięso formując prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Prostokąt(...)pomijając również spodu. Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni. Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 10 min. Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody z tłuszczem

https:KKuchniaMniam
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem 223

plastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy(...)się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego

ChilliJemy