Bardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z ryby. łososia pokroić na paski szerokości 4-5 cm. Tą grubszą część łososia przeciąć na pół tworząc cieńsze paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać płaty łososia w marynacie. Zostawić tak na 15 minut. Roladki(...)części, porozrzucać je między roladkami. Wlać śmietanę, obsypać posiekaną natką pietruszki. Na każdej roladce położyć kosteczkę masła. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod przykryciem 15 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze następne 15 minut. Podawać z upieczonymi ziemniakami i zieloną sałatką. To było pyszne, smacznego
Kuchnia Pokoleńpieczone w piekarniku. Idealne na ciepło jako danie główne lub na zimno na kanapkę. Po przekrojeniu mięsa widoczna jest kolorowa mozaika. Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami filety drobiowe 4 szt. słodka mielona papryka 1 łyżka ostra mielona papryka 1 łyżeczka sól 1 i 1/2 łyżeczki pieprz 1 szczypta suszona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnek(...)zakrywamy drugą połową. Kieszonki wykładamy na blaszce posmarowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 min., aż kieszonki zarumienią się. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami
Kuchnia Paulettessitku. Pieczarki drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza. Podsmażyć na patelni bez żadnego tłuszczu i odparować nadmiar wody. Przestudzone dodać do mięsa razem z jajkami, natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wyrabiać mięso, aż będzie plastyczne i dobrze będzie się formowało. Na folię aluminiową, błyszczącą stroną do góry, wyłożyć mięso formując prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Prostokąt(...)pomijając również spodu. Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni. Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 10 min. Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody z tłuszczem
https:KKuchniaMniamplastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy(...)się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego
ChilliJemyangielskie2 ząbki czosnku1 marchewseler naciowysól2łyżki oleju z oliwyszklankę wytrawnego wina ( białe lub czerwone )SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo naczynia z surową wołowiną dodać rozkruszone igiełki rozmarynu, utłuczone ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone listki laurowe, listki szałwii, marchew i seler pokrojone w kostkę oraz szklankę wytrawnego wina. Wszystko dokładnie wymieszać z mięsem, przykryć naczynie folią spożywczą(...)pieczenia wyłożyć folią aluminiową nastepnie mokrym odciśnietym papierem do pieczenia. Na środek położyć obsmażone mięso posypać solą poczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia a nastepnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych
zielonacukinkagęsich szyjek (kupiłam na rynku) 500 g mielonej wieprzowiny 80 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę duży pęczek pietruszki posiekany 2 jajka majeranek sól, dużo pieprzu przygotowanie wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek(...)następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem odsmażyć na gęsim smalcu ,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty
Stare GaryPlatkach Kukurydzianych - Składniki : 1 opakowanie kotletów sojowych kostka bulionu warzywnego ulubione przyprawy, np. przyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy sól pieprz ciasto: 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka octu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka panierka: ok. 100 g płatków kukurydzianych (ok. 2 szklanki) 2 łyżki mąki Kotlety Sojowe(...)podanych składników robimy ciasto. Każdego kotlecika maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami. *płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera lub połamać za pomocą wałka) Moje posty
Słodka Stronatego bloga i nauki gotowania / smażenia / pieczenia natchnęła mnie cukinia. Dostałam dwie takowe i w rozpaczy, nie wiedząc co to jest i z czym to się je, zapytałam znajomych, czy znają jakieś zastosowania tego dziwnego warzywa. Dowiedziałam się, że da się z tego zrobić placki. Zawsze myślałam, że placki robi się tylko z ziemniaków, a tu szok. Jako że cukinia(...)cukinia (ja miałam dwie takie średnie) - jajko - mąka pszenna (tak na oko jakieś pół szklanki) - trochę soli - dużo pieprzu - vegeta, warzywko, inny kucharek albo jeszcze trochę soli - 2 ząbki czosnku - olej do smażenia - piwo do wypicia w trakcie pracy (gotowanie stresuje) (na fotce nie ma czosnku, bo natchnęło mnie w trakcie) Na początek z umytych cukinii odcinamy dupki (nie wiem
Kulinarne zapędy KokosaDzisiaj (chyba z tęsknoty, że nie mogę pojechać w tym roku, że tyle pracy, że nie dam rady, że jestem zła z tego powodu, ale jednocześnie
Garniec MagalieUwielbiam kurczaka tikka . Robi się go bardzo szybko i łatwo. Tak na prawdę potrzebujemy tylko kilku składników . Podaję go z kaszą, ryżem, ziemniakami, do panini, tortilli czy z warzywami. Bez problemu mogą go jeść dzieci jeśli zrezygnujemy z ostrych przypraw. Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI(...)czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki majeranku PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję, kroję w paski grubości ok 1 cm. Przekładam do miski. Dodaję przyprawy, pastę tikka. Mieszam. Odstawiam pod przykryciem ok 30 min najlepiej w lodówce. Następnie przekladam mięso do naczynia żaroodpornego albo glinianego i przykrywam folią aluminiową, którą nakłówam wykałaczkami. Piekę
Gotowanie Patkiprzygotowania. Jednak zajmuje trochę czasu i oczekiwania. Podawać można z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Aromatyczny, pachnący i bardzo smaczny. Czy to zachęciło Was do zrobienia takich udek? Polecam, bo warto! 5 udek z kurczaka 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki płatków chilli 5 zmielonych goździków 1 łyżeczka(...)zmiksować blenderem. Najlepiej stopniowo dodawać jogurt miksując. Powstałą pastą bardzo dokładnie wysmarować mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C około 1 godzinę i 15 minut. kurczak tikka
O kuchni z uczuciemkostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Kapustę ( najlepsza jest kiszona) obgotowujemy i gdy jest al dente odcedzamy, przekładamy na patelnię do boczku, doprawiamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy tak jak kto lubi, ja dałam tradycyjnie majeranek, kminek, liść laurowy,ziele angielskie i kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania, po odcedzeniu traktujemy tłuczkiem(...)proporcje ziemniaków i kapusty są takie same. I do takich ziemniaków dodajemy kapustę, wszystko razem dokładnie mieszamy. I to jest wersja podstawowa, danie ludzi ciężko pracujących w polu czy fabrykach. Kapusta i ziemniaki były powszechnie dostępnymi i tanimi produktami. A sama potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, co było bardzo istotne. Bardziej wypasione wersje to te z pieczonymi żeberkami
Dieta moja pasjawarianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne. Idealnie pasują do różnego rodzaju sosów, lecz ja je uwielbiam bez względu na to, czy są z dodatkami - czy bez. 300-400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku(...)sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. (Naczynie można uprzednio wysmarować odrobiną masła lub plastrem boczku. Nie jest to konieczne.) Piec około 30-35 minut w 180-190 stopniach. W międzyczasie
Di gotujewzdłuż na połówki. Podsmażamy na rozgrzanej łyżce masła – tylko przecięciem do dołu, przez ok. 3 minuty. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet, miód, dodajemy ziarnistą musztardę, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy posiekane listki rozmarynu oraz szczyptę soli i pieprzu. Zakręcamy i potrząsamy słoiczkiem, aż składniki się połączą. Polewamy marynatą mięso i dokładnie obtaczamy. Rękaw umieszczamy w dużej blaszce lub naczyniu(...)tuszki, a ok. 3 godziny dla 1,2 kg tuszki. Potem rozcinamy rękaw i wyjmujemy mięso na półmisek. Polewamy sosem z rękawa. Pieczony królik będzie świetnie komponował się z ziemniakami z piekarnika lub bagietką. Post Królik pieczony w winie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwarzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie jej nie używam), wciśnijcie ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią cebulę i zeszklijcie ją na łyżce oleju. Dodajcie do mięsa. Całość zagniećcie, najlepiej dłonią, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą. Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane(...)krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy 1.15 albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym
Karo in the Kitchen