Perliczka, ptak którego mięso zostało zapomniane, nie wiedzieć czemu. Ma bardzo zdrowe, ciemne, chude, lekkostrawne mięso. Smakiem mięso perlicy przypomina dziczyznę, a ponieważ jest ciemne należy
Moje Małe CzarowanieGdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do
Be Fit Be StrongPrzepis na danie rybne, którego gwiazdą jest polędwica z dorsza pieczona w sezamie na delikatnym puree z kalafiora. Do tego barwna sałatka na bazie kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę i komosy ryżowej, inspirowana tabbouleh. To świetna alternatywa dla fileta smażonego w grubej panierze i puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów(...)piecze, pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa do sałatki – kolorową paprykę, obrane ze skórki ogórki, czerwoną cebulkę i wyfiletowane pomidorki koktajlowe (pokroić sam miąższ, bez pestek). Do dużej miski wsypać ostudzoną, ugotowaną wcześniej komosę ryżową i pokrojone w kosteczkę warzywa. Przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki do sosu – 2 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, roztarty ząbek czosnku, szczyptę
Dietologmajerankiem i sosem sojowym. Świetna jest też posiekana drobno kapusta pekińska, szalotka, czosnek, tymianek, kasza jaglana, kurczak i posiekane marynowane grzybki. Część kapusty pekińskiej kisi się. Postanowiłam też, że kapustę spalę na maśle z tymiankiem i upiekę. Uznałam, że uduszę z szalotką i majerankiem i zblenduję z ziemniakami na puree a część podleję syropem klonowym i podam(...)szczypta pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego tymianek świeży Puree z kapustą pekińską, ziemniakami i musztardą francuską: garść posiekanej kapusty pekińskiej 1 szalotka szczypta soli, pieprzu i majeranku masło 2 ziemniaki 1 łyżeczka musztardy francuskiej Palona i pieczona kapusta pekińska: masło tymianek kapusta pekińska krojona na pół wzdłuż sól, pieprz Duszona
Mango Papajapieprz olej do smażenia Sos: pół główki pieczonego czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki 1 łyżka ziół do pizzy suszony czosnek 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć(...)ciągle mieszając wlać 1 i 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać. zmiażdżony i suszony czosnek, zioła, pieprz, i sól do smaku. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sos i gorące roladki wyłożyć na talerze w dowolnej kolejności. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty
Czerwień i błękitZastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)kawałki łososia, pozbawione ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji
Even Better FoodDOBRY ! Co jak co ale ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza...💦 Wręcz nie chce się wychodzić z domu... W takie dni szczególnie oddaje się swojej pasji jaką jest gotowanie i pieczenie :) Przygotowałam dla Was prosty przepis na smaczny obiad. Jest to zdrowsza wersja znanego brytyjskiego dania "fish and chips " :) Jeśli zdjęcie pobudziło wasze kubki smakowe i zachęciło was do gotowania(...)pieprz, czosnek, oregano do smaku olej do posmarowania patelni *(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa/kukurydziana ) PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączamy z wody, następnie siekamy zieloną cebulkę. W dużej misce łączymy wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju . Z powstałej masy formujemy kotleciki (grubość ok 1, 2 cm ). Smarujemy patelnię olejem. Smażymy ok 3-4 min z każdej strony DOMOWE CHIPSY : 2 ziemniaki olej
Marcepanowa kuchniaboczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację mamy swojską wędlinę do chlebka. Kroję ją na dość grube plasterki(...)boczniaków 1 wysuszona kajzerka (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy na dużych oczkach wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, czosnek, doprawiamy
Rozpustne gotowanieMisiek z miną zdobywcy wrócił do domu i wręczył mi maszynkę do ścierania- ot, taki wspaniałomyślny on jest… Składniki (na keksówkę) 3 kg ziemniaków 2 cebule kilka ząbków czosnku 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki nasion chia zblendowanych z 6 łyżkami wody łyżeczka: soli, gałki muszkatołowej, kminek * wrzuciłam jeż jednego batata, tak samotnie leżał(...)ziemniaków ogarniała godzinę- fakt palce ocaliłam. W trakcie tej męczarni opatentowałam jedno- ścierać całkowicie jednego ziemniaka i dopiero dorzucać następnego. Nikt mi za reklamę nie płaci, więc mogę być szczera A więc jak już zetrzecie to wszystko to trzeba doprawić, dosypać mąkę, dodać chia i wymieszać. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem roślinnym i pieczemy w temp. 160 C minimum
greenscarfczerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 udka z kurczaka czosnek niedźwiedzi miód sos triyaki różowa sól himalajska (na co dzień używam wyłącznie takiej) pieprz młotkowany z kolendrą papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki(...)rano, a piekę w południe. Udka układam na blasze z wyższymi bokami, na dno której leję 1 łyżkę oleju i zalewam wodą w taki sposób aby woda przykryła zaledwie dno. Blachę przykrywam filią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. W zależności od wielkości udek piekę je przez max. 30-40 minut. W połowie pieczenia do piekarnika
Blondynka Gotujewersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta na sos: 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki soku pomidorowego (u mnie Cappy) 1/2 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki(...)śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki... ... i przykryć folią aluminiową Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec jeszcze ok. 10 minut Podawać z ziemniakami i z surówką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi(...)ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) - 100 g serka mascarpone - kulka mozzarelli (podarta na kawałki) Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Przygotowujemy sos pomidorowy mieszając passatę, parmezan, czosnek oraz mascarpone. Ugotowane gnocchi wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na gnocchi wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na wierzchu układamy podartą mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniDzień dobry, Czy weekend majowy spłata nam figla i przywita deszczem? Po zimnej Wielkanocy nie mam ochoty znowu spędzać wolnych dni w mieszkaniu. Marzą mi się
Chilli Czosnek i Oliwaorzechów włoskich, czosnku oraz z pomidorkami koktajlowymi. Danie podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie smakować z kuskusem lub ziemniakami Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 gałązki pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Pomidorki koktajlowe umyć(...)około 30 minut. Do miseczki przełożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można utrzeć w moździerzu). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piersi z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia filety
Oryginalny smakwegańskiego parmezanu 2-3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ugotuj soczewicę. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oleju prze 3 minuty, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż wszystko razem przez kolejna minutę, dodał łyżeczkę soli i wymieszaj razem z soczewicą. Możesz dodać do soczewicy kawałek startego wegańskiego parmezanu, co uczyni całą warstwę bardziej spójną i podkręci(...)Krem kukurydziany : odcedź kukurydzę i zblenduj ją ze 100 g ziemniaków (u mnie były to dwa małe ziemniaki), łyżeczką soli i kurkumą. Ziemniaki zblenuj z rozmarynem, solą i gałką muszkatołową, możeż dodać trochę mleka i oleju roślinnego (ja tego nie zrobiłam). Formę w której będziesz zapiekać wyłóż papierem do pieczenia, wtedy cały „pie” będziesz mogła/mógł wyjąć
greenscarfpeklowej olej papryka słodka majeranek tymianek przyprawa gyros (opcjonalnie- jeśli nie mamy to przyprawiamy solą pieprzem papryką ostrą) Do garnka wkładamy schab zalewamy go wodą dodajemy sól peklową, czosnek, liście laurowe i ziela angielskie. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli i odstawiamy na 3-5 dni do lodówki. Co dzień schaba przewracamy na druga stronę. Po tym czasie wyjmujemy schaba(...)pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 180 i pieczemy jeszcze 70 min. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy schaba do zrumienienie 10-15 min. Gotowe mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Pozostałym po pieczeniu sosem możemy polać schab po wyłożeniu na talerz, najlepiej pieczone
Piekielna Kuchnia Patikawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko biała część 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta słodkiej papryki sól Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i przesmażyć na łyżce oliwy. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i chwilę przesmażyć, dolać wody (około 1 szklanki(...)Przełożyć do podłużnej formy (keksówki) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, na wierzchu położyć kilka płatków masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-30 minut. Podawać natychmiast z ryżem lub ziemniakami, lub na zimno z pieczywem. Smacznego
Codzienne GotowaniePoszłam do warzywniaka tylko po pomidory i wróciłam z pełnymi siatkami. Ale wiecie jak to jest. "Pomidory - pełna siatka obowiązkowo. O! Jakie zgrabne ziemniaczki. Kiedy ja w ogóle jadłam ziemniaki? Wezmę jedną siatkę. I cebuli już chyba nie mam. Może jeszcze 2 pudełka malin. Chłopcy tak je lubią. I jeszcze siatka ogórków. Trzeba korzystać dopóki są gruntowe. No i kilka(...)obiad nieskomplikowana papryka faszerowana. Niech się piecze, a ja sobie zrobię kawkę. ;) Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem z pomidorami Składniki dla 4 osób: 5-6 różnokolorowych papryk (najlepiej wybrać takie o płaskim spodzie, żeby dał się postawić) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 czubata łyżeczka czubrycy zielonej (lub mieszanki cząbru, cebuli, czosnku, natki pietruszki, soli) 2 pomidory 1 ząbek
Pełny talerz