pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:174/249)

Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki 121

pieczonej papryki i bakłażana   Drukuj Prep time 45 min Cook time 10 min Total time 55 min   Gęsta zupa z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem orzechów włoskich i pasty tahini. Podana z parmezanową śmietaną Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients 2 bakłażany 4 papryki 6 łyżek oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku duża garść(...)stopni. Bakłażany pokroić na kawałki, przełożyć do miski, polać 5 łyżkami oliwy i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią bakłażany. Papryki umyć, wykroić zielone szypułki i pozbawić gniazd nasiennych. Położyć na blasze, spodami do góry. Piec 30 minut, co jakiś czas mieszając bakłażany i przekręcając paprykę, żeby się opiekła z każdej strony - paprykę wyjąć i przełożyć

Cooking for Emily
Kurczak srodziemnomorski 124

czarnego pieprzu 2 łyżeczki gruboziarnistej soli 5 łyżek oliwy z oliwek Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Każdego pomidora kroimy wzdłuż na połówki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy z oliwą. Kurczaka delikatnie nacinamy w kilku miejscach. Każdy kawałek pomidora maczamy w oliwnej marynacie i wciskamy pod skórkę kurczaka przez zrobione nacięcia. Pozostałą marynatą dokładnie nacieramy całego kurczaka(...)mięso przeszło wszystkimi smakami. My zwykle przygotowujemy go wieczorem i pieczemy dopiero drugiego dnia po południu. Kurczaka nabijamy na rożen. Jeśli go nie posiadamy układamy na kratce do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny. Co pół godziny obracamy go, aby się równomiernie piekł. Po połowie czasu można dodatkowo spryskać kurczaka wodą, dzięki czemu uzyskamy

Kuchnia od dwojga
Schab duszony z limonką 102

osuszam na ręczniku papierowym. Z soli, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i tymianku robię pastę i nacieram mięso. Cebulę kroję w piórka, przekładam do salaterki, dolewam ocet, wkładam mięso, zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego(...)sito. Limonkę oparzam wrzątkiem i szoruję, dzielę na ósemki. Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki limonki. Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam do sosu. Pieczeń dzielę na porcje, polewam sosem pieczeniowym. Podaję z ziemniakami i cząstkami limonek. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Placuszki ziemniaczane z mięsnym farszem 129

mięsa z rosołu czy resztek z pieczonego kurczaka, a także gotowanych ziemniaków. Placuszki są pyszne i sycące. Podane ilości mają charakter jedynie orientacyjny - ja wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie. SKŁADNIKI: Ciasto: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 25 dag mąki(...)ziemniaczanej [uwaga: ja nigdy nie ważę ziemniaków, stosuję proporcję 1:4, czyli ziemniaki wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch, po czym dzielę je na 4 części, jedną wyjmuję a w jej miejsce sypię mąkę ziemniaczaną] 2 jajka sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło

Kto ugości moich gości?
Kotlety mielone z pieczarkami 193

bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.   Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Jeśli ktoś nie lubi pieczarek może zastąpić je marchewką(...)nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.   Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przezok. 25 minut w temp. 180 st. C.   Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Szaszłyki rybne z przyprawą curry 127

przyprawy – zmielić obroty 5, czas 5 sekund reszta jak niżej Nie zrobić papki. Włożyć łososia do miski, dodać posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki lub kolendry, pastę curry, posiekany czosnek. Chili oczyścić z nasionek i błonek i posiekać drobno. Dodać chilli, żółtko, oliwę, mąkę ziemniaczaną do łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Formować małe klopsiki. Gdyby masa była(...)Nabijać warzywa i klopsiki na patyczki do szaszłyków. Piekarnik z opcją grill lub kombiwar nagrzać do 220 C i piec szaszłyki. Położyć szaszłyki na naczyniu tak żeby nie dotykały dna. Na dno wlać odrobinę wody. Szaszłyki skropić oliwą z oliwek. Piec 20 minut. Można je upiec na grillu. Sos jogurtowy – do miseczki wlać jogurt, dodać pokrojonego drobno pomidora

Kuchnia Pokoleń
Pałki kurze w jogurcie i curry 120

Bardzo dobre danie, podawać z ziemniakami podpieczonymi. Można również przygotować tak mięsko na imprezy. Polecam. Jeśli macie pałki z kością to trzeba je wyciąć. Naciąć pałkę wzdłuż i za pomocą ostrego noża wyciąć kość. Zdjąć skórę, nie jest to konieczne, ale ja tak lubię. Do miski wlać jogurt dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wsypać kurkumę, curry. Papryki oczyścić(...)marynaty i położyć na dno naczynia. Marynatę rozłożyć na kawałkach mięsa. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i rozrzucić naokoło mięsa.Wlać wodę. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Pierwsze 25 minut piec przykrywając formę. Następnie odkryć i piec pozostały czas. Podawać gorące. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 101

moskole... a przecież tradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami.        Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych(...)corocznie z trwogą opuszczanych...   Składniki 0,8 kg niewielkich ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy)  0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula  2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu

Kuchenne aromaty
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 315

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę.  Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat(...)gotujemy! ;] Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy mleko, masło i ser, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy koperek. W naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy najpierw warstwę mięsa, a na wierzch warstwę ziemniaków. Wyrównujemy, a dla fajnego efektu wierzch puree, możemy udekorować esami-floresami wykonanymi za pomocą widelca :) Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut

Czerwona Porzeczka
Mielona karkówka na szpadkach - grill 195

pokroić w małą kostkę. Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek, cebulę, seler, pomidory, fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony kmin, skórkę otartą z limonki, doprawić solą pieprzem i oliwą. Bardzo(...)limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut. sos jogurtowy Wszystkie składniki sosu wymieszać. Na grillu ułożyć najpierw gruszki, pieką się nieco dłużej niż mięso, a następnie położyć  mięso. Obracać w trakcie grillowania. Mięso podawać z sosem jogurtowym i gruszkami polanymi resztka marynaty. Smacznego

Stare Gary
Pieczona perliczka z jabłkami i ziemniakami 154

Perliczka, ptak którego mięso zostało zapomniane, nie wiedzieć czemu. Ma bardzo zdrowe, ciemne, chude, lekkostrawne mięso. Smakiem mięso perlicy przypomina dziczyznę, a ponieważ jest ciemne należy

Moje Małe Czarowanie
57. Pieczone szparagi w szynce Crudo z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniakami 219

Gdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do

Be Fit Be Strong
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 174

Przepis na danie rybne, którego gwiazdą jest polędwica z dorsza pieczona w sezamie na delikatnym puree z kalafiora. Do tego barwna sałatka na bazie kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę i komosy ryżowej, inspirowana tabbouleh. To świetna alternatywa dla fileta smażonego w grubej panierze i puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów(...)piecze, pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa do sałatki – kolorową paprykę, obrane ze skórki ogórki, czerwoną cebulkę i wyfiletowane pomidorki koktajlowe (pokroić sam miąższ, bez pestek). Do dużej miski wsypać ostudzoną, ugotowaną wcześniej komosę ryżową i pokrojone w kosteczkę warzywa. Przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki do sosu – 2 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, roztarty ząbek czosnku, szczyptę

Dietolog
Udziec indyka marynowany w suszonych grzybach z kapustą pekińską w trzech odsłonach i dynią 92

majerankiem i sosem sojowym. Świetna jest też posiekana drobno kapusta pekińska, szalotka, czosnek, tymianek, kasza jaglana, kurczak i posiekane marynowane grzybki. Część kapusty pekińskiej kisi się. Postanowiłam też, że kapustę spalę na maśle z tymiankiem i upiekę. Uznałam, że uduszę z szalotką i majerankiem i zblenduję z ziemniakami na puree a część podleję syropem klonowym i podam(...)szczypta pieprzu  2 łyżki oleju rzepakowego  tymianek świeży Puree z kapustą pekińską, ziemniakami i musztardą francuską: garść posiekanej kapusty pekińskiej  1 szalotka  szczypta soli, pieprzu i majeranku  masło 2 ziemniaki  1 łyżeczka musztardy francuskiej  Palona i pieczona kapusta pekińska: masło tymianek  kapusta pekińska krojona na pół wzdłuż  sól, pieprz Duszona

Mango Papaja
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym 168

pieprz olej do smażenia Sos: pół główki pieczonego czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki 1 łyżka ziół do pizzy suszony czosnek 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć(...)ciągle mieszając wlać 1 i 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać. zmiażdżony i suszony czosnek, zioła, pieprz, i sól do smaku. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sos i gorące roladki wyłożyć na talerze w dowolnej kolejności. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty

Czerwień i błękit
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 376

Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)kawałki łososia, pozbawione ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji

Even Better Food
ZDROWE "FISH AND CHIPS" 130

DOBRY ! Co jak co ale ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza...💦 Wręcz nie chce się wychodzić z domu... W takie dni szczególnie oddaje się swojej pasji jaką jest gotowanie i pieczenie :) Przygotowałam dla Was prosty przepis na smaczny obiad. Jest to zdrowsza wersja znanego brytyjskiego dania "fish and chips " :) Jeśli zdjęcie pobudziło wasze kubki smakowe i zachęciło was do gotowania(...)pieprz, czosnek, oregano do smaku olej do posmarowania patelni  *(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa/kukurydziana ) PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączamy z wody, następnie siekamy zieloną cebulkę. W dużej misce łączymy wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju . Z powstałej masy formujemy kotleciki (grubość ok 1, 2 cm ). Smarujemy patelnię olejem. Smażymy ok 3-4 min z każdej strony DOMOWE CHIPSY : 2 ziemniaki olej

Marcepanowa kuchnia
Klops z boczniakami. 138

boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację mamy swojską wędlinę do chlebka. Kroję ją na dość grube plasterki(...)boczniaków 1 wysuszona kajzerka (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz        Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy na dużych oczkach wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, czosnek, doprawiamy

Rozpustne gotowanie
Baba ziemniaczana 102

Misiek z miną zdobywcy wrócił do domu i wręczył mi maszynkę do ścierania- ot, taki wspaniałomyślny on jest… Składniki (na keksówkę) 3 kg ziemniaków 2 cebule kilka ząbków czosnku 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki nasion chia zblendowanych z 6 łyżkami wody łyżeczka: soli, gałki muszkatołowej, kminek * wrzuciłam jeż jednego batata, tak samotnie leżał(...)ziemniaków ogarniała godzinę- fakt palce ocaliłam. W trakcie tej męczarni opatentowałam jedno- ścierać całkowicie jednego ziemniaka i dopiero dorzucać następnego. Nikt mi za reklamę nie płaci, więc mogę być szczera A więc jak już zetrzecie to wszystko to trzeba doprawić, dosypać mąkę, dodać chia i wymieszać. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem roślinnym i pieczemy w temp. 160 C minimum

greenscarf
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 169

czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 udka z kurczaka czosnek niedźwiedzi miód sos triyaki różowa sól himalajska (na co dzień używam wyłącznie takiej) pieprz młotkowany z kolendrą  papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki(...)rano, a piekę w południe. Udka układam na blasze z wyższymi bokami, na dno której leję 1 łyżkę oleju i zalewam wodą w taki sposób aby woda przykryła zaledwie dno. Blachę przykrywam filią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. W zależności od wielkości udek piekę je przez max. 30-40 minut. W połowie pieczenia do piekarnika

Blondynka Gotuje
Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym 148

wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta na sos: 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki soku pomidorowego (u mnie Cappy) 1/2 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki(...)śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki... ... i przykryć folią aluminiową Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec jeszcze ok. 10 minut Podawać z ziemniakami i z surówką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com