pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:181/249)

Zrazy z porem i serem 138

Doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą. Przygotowanie nadzienia – Pora przekroić na pół wzdłuż, następnie na cienkie półksiężyce. Na patelni roztopić masło i wrzucić pora i posiekany czosnek. Smażyć tak długo aż por zmięknie, co chwilkę mieszając. Dodać serek, doprawić solą i pieprzem. Masa nie powinna się zarumienić. Wymieszać i zdjąć z patelni. Tak przygotowaną masę rozłożyć(...)lekko je obsmażyć. Muszą tylko zmięknąć, następnie wlać wodę i zagotować. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać wszystko na zrazy. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1,5 godziny. Podawać z ziemniakami. Polecam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 207

ręcznikiem papierowym. W czasie kiedy ryba będzie się piekła (zaledwie 30 minut), będzie czas na pozostałe elementy talerza. DORSZ PIECZONY W ZIOŁACH (2 porcje) 240g polędwicy z dorsza 1/2 doniczki bazylii 1/4 pęczka zielonej pietruszki 1 niewielki ząbek czosnku 20g parmezanu (warto zainwestować w prawdziwy parmezan, doskonale komponuje się w tym daniu) 20g orzechów włoskich 100ml śmietany 12% sól(...)porcje i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie odrobiną oliwy. Bazylię, pietruszkę, ser, czosnek i orzechy rozdrobnić i zmiksować na masę za pomocą blendera. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ziołowo-śmietanową masę wyłożyć na dorsza i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. 1 porcja ryby

Dietolog
Udka z kurczaka w cieście francuskim 189

jest miękkie, soczyste i z chrupiącą otoczką z ciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 6 podudzi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta. Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec przez ok 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Można podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: ciasto francuskie , kurczak , marynata

https:KKuchniaMniam
Pieczone udka z kurczaka na warzywach 158

Możecie bataty zamienić na zwykłe ziemniaki, jednak wtedy czas ich pieczenia się wydłuży. Można ziemniaki troszkę przed pieczeniem podgotować, wtedy zachowamy jędrność warzyw. W sezonie dodałabym do mojego miksu jeszcze cukinię i bakłażana. Jeśli boicie się skórki z udka, to możecie ją ściągnąć przed pieczeniem. Ja jednak preferuję ją zostawić i zdejmować dopiero podczas jedzenia. Mięsko z kurczaka jest wtedy(...)wykładamy warzywa, skrapiamy je oliwą wymieszaną z przyprawami i na całość wykładamy udka. Pieczemy jeszcze ok 30 min. Oczywiście, możecie użyć Waszych ulubionych przypraw. Danie świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp. Olej kokosowy z przepisu możecie zastąpić dowolnym, preferowanym przez Was tłuszczem. Drukuj Pieczone udka z kurczaka na warzywach Składniki 2 udka 1 papryka czerwona

Mieszam w Garnku
Żur na zakwasie chlebowym 200

Piotra Kucharskiego "chleb domowa piekarnia", na którego publikację często się powołuję (zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie chleba).  Zobacz również inne przepisy na ----> żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól(...)przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur na zakwasie chlebowym - jak zrobić? Warzywa obierz i umyj, ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę, seler i por zostaw w całości. Cebulę opal (np. nad gazem; jeśli nie masz takiej możliwości po prostu wrzuć surową cebulę razem z jarzynami do garnka). Jarzyny zalej

Moje Qulinaria
Chłodnik 190

Składniki: 1 Pęczek botwinki (mogą być 3 młode buraczki ) 4 ogórki świeże 4 jajka 1 pęczek rzodkiewki 2 ząbki czosnku 1 pęczki szczypiorku 1 pęczek koperku

kgwjanczewo
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 176

mięsa). Polędwiczki rozbijamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (ja używam rozciętych 3 litrowychworeczków do mrożonek – są mocniejsze) nadając kształt prostokąta. Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone w kostkę filety drobiowe, czosnek, pokrojony koper i natkę pietruszki, rozmaryn, wbijamy całe jajko, dodajemy 1 łyżkę oleju. Miksujemy do połączenia składników. Gotowy mus dzielimy na dwie połowy. Rozbite polędwiczki lekko oprószamy solą, pieprzem, papryką(...)nadziewamy mozarellą. Papryki układamy naprzemiennie kolorami wzdłuż krawędzi dłuższego boku rozbitej polędwiczki i ciasno zwijamy roladę. Każdą owijamy plastrami prosciutto, następnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy olejem lub oliwą do smażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na ok. 50 minut. Co 15 minut obracamy

mojewypiekiinietylko
Czas na cebulki. Tapas. 143

północnej Hiszpanii nazywane są często pinchos , od wykałaczki, na którą nadziane są przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego(...)odmówić sobie takiej przedwiosennej terapii?!  Cebule nadziałam czosnkiem i rozmarynem. Są mięciutkie i delikatne. Wyjmowane ze środka płatki kładłam na świeżej bagietce, którą wcześniej zanurzałam w sosie, w którym cebule zostały upieczone. Popijane dobrym winem są wyśmienitą przekąską. Znajdźcie czas na cebulki. Znajdźcie czas na tapas.     PIECZONE CEBULE /na 4 porcje/  4 czerwone cebule

KUCHARNIA
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 316

wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki(...)ricotta lub twarogu 2 duże jajka 30 g utartego parmezanu 1 łyżeczka soli 400 – 450 g mąki , ewentualnie troszkę więcej 500 g pieczarek 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno pokrojonego 2 łyżeczki rozmarynu, drobno pokrojonego 3 łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata

codojedzenia
Kaczka pomarańczowa. 197

klatką ( Uwaga : ale nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Robimy marynatę: czosnek czyścimy i miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i odrobinę rozmaryny. Marynatą niecieramy kaczkę i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce.  Pierś smażymy od strony skóry do tego czasu, dopóki nie wytopi się(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy sos: do rondelka wlewamy sok i doprowadzamy do wrzenia

Kuchnia Łukasza
Złocisty kurczak 147

łyżeczki musztardy -1 łyżeczka soku z cytryny -1 łyżeczka słodkiej papryki -1 łyżeczka curry -sól. pieprz, granulowany czosnek Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy w całości solą i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki, oprócz cebuli, dokładnie miksujemy. Cebulę kroimy na ćwiartki, solimy, pieprzymy i napełniamy nią kurczaka, oczywiście otworem od strony(...)wierzchu posypać tartą bułką, marynata będzie lepiej trzymać się mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przez pół godziny pieczemy pod przykryciem. Później odkrywamy i pamiętamy o częstym polewaniu wytworzonym sosem. Jeżeli sos zbytnio odparuje uzupełniamy gorącą wodą. Pieczemy 1,5  godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy z wewnątrz cebulę i nożycami kuchennymi dzielimy na  cztery porcje: dwa udka

Kulinarne przemyslenia
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i mozzarellą w sosie pomidorowym 177

czosnku, łyżeczkę suszonego oregano i łyżeczkę suszonej bazylii. Całość umieściłem na średnim ogniu. Po około minucie smażenia dodałem do garnka zawartość puszki pomidorów i dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawiłem dwiema łyżkami octu balsamicznego, łyżeczką cukru, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodałem około 100 ml wody. Całość zagotowałem, a następnie podgrzewałem na małym ogniu przez około 20 minut. Ziemniaki dokładnie(...)umyłem i nie obierając ich, ugotowałem je w osolonej wodzie. Gorące ziemniaki obrałem ze skórek i przecisnąłem przez praskę. Dodałem do nich jajko, 100 gram mąki pszennej oraz szczyptę soli. Całość delikatnie wyrobiłem, aby powstało jednolite ciasto. Przy pomocy dłoni uformowałem z niego wałki o średnicy około półtora centymetra, które następnie pokroiłem formując małe kluski przypominające kopytka. Na patelni rozpuściłem

Wyprawy kulinarne
Klops z indyka, serem feta i warzywami 107

obiad rodzinny. Takiego klopsa śmiało możecie zjeść z warzywami na parze czy ziemniakami. Następnego dnia, klopsa możecie zjeść na zimno razem z pieczywem jako kanapkę. Jest pyszny. 4 duże porcje Składniki :  0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżej pietruszki pęczek szczypioru 100 g sera feta 2 jajka(...)posiekaną w małą kostkę, posiekany czosnek, pietruszkę i szczypiorek. Dodajemy jajka, bułkę tartą i odrobinę soli z pieprzem. Wszystko mieszamy, tak żeby ładnie się ze sobą połączyło. Następnie kroimy ser w małą kostkę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy dużego klopsa i układamy go w naczyniu do zapiekania, całość skrapiamy delikatnie oliwą i pieczemy w 180 C przez

Niezły Młynek
Udziec barani w sosie śmietanowym z wolnowaru 139

rozpadło się w trakcie pieczenia. Ułożyć w naczyniu. Polać oliwą, przykryć naczynie folią, wstawić na parę godzin do lodówki. Mięso wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć baraninę ze wszystkich stron. Pokrojoną w ćwiartki cebulę włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek przekrojony w poprzek na pół(...)łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 166

zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie(...)najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy gotową jarzynkę-przyprawę np. do zup. Ziemniaki Z nich najprościej zrobić sałatkę (np. z czosnkiem), pyzy, kopytka lub obsmażyć je na patelni (danie na kolację idealne) czy też zapiec z dodatkiem wędlin czy sera. Świetnym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe , które można kupić

Codzienna kuchnia niecodzienna