pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:189/249)

Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem 121

się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego(...)Farsz: Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 2. Masa mięsna: Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą

Szalona Kuchnia Eweliny
Żeberka w sosie własnym z rozmarynem i pomidorami 94

suszona papryka ostra czosnek niedźwiedzi suszony Na sam początek żeberka porcjujemy i myjemy. Na rozgrzanej patelni układamy mięso, największy gaz i dajemy mu chwilę żeby się przypiekło. Po około 20 minutach mamy ładnie zrumienione mięso - to odpowiedni moment na dodanie rozkrojonych w pół pieczarek, cebuli pokrojonej w grube kawałki, zgniecionego czosnku i doprawienie naszego mięsa czosnkiem niedźwiedzim, papryką ostrą, słodką(...)dodać nasze pomidorki na ostatnie 10-15 min pieczenia mięsa. Obrane pomidorki lądują na patelni - postarajcie się aby większość pozostała w całości. Po dodaniu pomidorków przemieszajcie wszystko parę razy, odczekajcie wspomniane 10 do 15 minut. Nasze mięso będzie gotowe do jedzenia jak pomidorki zmiękną.  Polecam podawać z pieczonymi ziemniaczkami, takimi jak w przepisie na   piersi

Kuba Gotuje
Grecka Musaka 124

jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy. Do podsmażonego mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy(...)malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min. Oblewamy warstwy.  Na koniec całość posypujemy fetą i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni. Smacznego

MarciochaKucharzy
Żeberka w sosie pomidorowym 210

Bardzo prosty i pyszny obiad. Kupiłam bardzo ładne żeberka, dużo mięsa mało tłuszczu, marzenie Nadmiar tłuszczu usunąć, ale jeśli lubicie bardziej tłuste można oczywiście zostawić. Pokroić

Kuchnia Pokoleń
Krem z dyni i batatów 137

organizmu. Są kopalnią skrobi, a obok niej cukrów prostych, których łączna zawartość w bulwie wynosi około 4%. Bardzo ważna jest zawartość białka, gdyż jest ono bardzo cennym składnikiem odżywczym. Słodkie ziemniaki spowalniają także wchłanianie cukrów w organizmie człowieka, pomagają uregulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulino oporność. Bataty zawierają również szczawiany, osoby mające problemy z pęcherzem żółciowym lub nerkami, powinny(...)Standard Reference ------------------------------------------------------------- Zupa krem z pieczonej dyni i batatów Czas przygotowania:   60 minut Składniki: 300 g  pieczonych batatów 600 g  pieczonej dyni 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 łyżeczka kuminu 1/2  mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek płatki chili sól

Kulinarne przygody Gatity
Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 307

Topionego  to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie. Jednym słowem...mniam! Danie podałam na półmisku  Bogucice-Julia Gold Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag sera żółtego  Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz(...)wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru 122

sosie śliwkowym z wolnowaru - przygotowanie Mięso myję, osuszam na papierowym ręczniku i sznuruję, aby lepiej zachowało kształt. Karkówkę dokładnie nacieram olejem i przyprawami (solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem) i obficie obsypuję majerankiem. Tak przygotowane mięso zawijam w folię spożywczą i wstawiam na noc do lodówki (robię to chyba bardziej z przyzwyczajenia, bo używając wolnowarów nie ma takiej potrzeby). Następnego(...)podanego wyżej przepisu układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, ustawiamy czas pieczenia na około 8 godzin i temperaturę 90 stopni. Pokrywę zdejmujemy na około godzinę przed końcem pieczenia Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important

Cztery Fajery
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru 178

sosie śliwkowym z wolnowaru - przygotowanie Mięso myję, osuszam na papierowym ręczniku i sznuruję, aby lepiej zachowało kształt. Karkówkę dokładnie nacieram olejem i przyprawami (solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem) i obficie obsypuję majerankiem. Tak przygotowane mięso zawijam w folię spożywczą i wstawiam na noc do lodówki (robię to chyba bardziej z przyzwyczajenia, bo używając wolnowarów nie ma takiej potrzeby). Następnego(...)podanego wyżej przepisu układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, ustawiamy czas pieczenia na około 8 godzin i temperaturę 90 stopni. Pokrywę zdejmujemy na około godzinę przed końcem pieczenia Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza orkiszowa z kurkami, boczkiem, mozzarellą i jajkiem sadzonym 136

Połączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz(...)szklanki sosu pomidorowego* 250 gram sera mozzarella  1-2 jajka  szczypta soli i pieprzu * Sos pomidorowy wykonałam na bazie świeżych pomidorów, które smażyłam ez skórki z czosnkiem i cebulą, na oliwie z oliwek. Doprawiłam jedynie solą, pieprzem i majerankiem. Zmiksowałam na gładki sos za pomocą blendera.  Składniki ciasta na pizze dokładnie wymieszaj dodając tyle wody, by ciasto

Mango Papaja
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku 123

Czosnek, jak każdy wie, zawsze warto mieć pod ręką. Czy to jako przyprawę, czy ze względu na jego zdrowotne i lecznicze właściwości. Wieść gminna niesie, że

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 154

trochu, bo w zależności od rodzaju ziemniaków, nie będzie nam całe potrzebne, bo nie chcemy, żeby puree było za rzadkie. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Wołowinę podsmażyć na patelni. Po usmażeniu przełożyć do rondelka. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na małej ilości oleju, razem z obranym i pokrojonym w plasterki pozostałym czosnkiem. Smażyć na małym ogniu aż cebula(...)smarujemy olejem. Wykładamy mięso z sosem (jeśli jest za rzadkie zostawiamy część sosu) a na wierzch wykładamy ziemniaczane puree. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do zrumienienia wierzchu. Jeśli wkładamy do naczynia mięso gorące to nie trzeba się martwić czy będzie ciepłe po zapiekaniu… Jeśli przygotujemy mięso/ puree dzień wcześniej to w czasie zapiekania powinno

UgotujmyTo.pl
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 126

Od dziś nie wyobrażam sobie imprezy bez tego dipu :) Mamy środek Karnawału, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu przepisu na imprezową przekąskę. I to banalnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kapsalon – Holenderski fast food 34074

aluminiowych foremkach. Stwierdziłam jednak, że skoro przygotowuję sobie taki fast food w domu nie muszę specjalnie na potrzeby tego dania zakupywać foremek – zrobiłam większą porcję na blaszce do pieczenia i tym sposobem każdy mógł sobie nabrać tyle, na ile miał ochotę. Samo danie smakuje wyśmienicie. Frytki z podsmażonym kurczakiem, obsypane serem cheddar, same w sobie smakują świetnie (frytki(...)osób około 8-9 dużych ziemniaków 3 duże pojedyncze piersi kurczaka 2-3 łyżki przyprawy kebab/gyros około 150-180 g żółtego sera (u mnie red cheddar) 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 czerwona cebula 1 zielony ogórek 2-3 pomidory 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (u mnie kielecki) czosnek – ilość w zależności od osobistych preferencji i ostrości

Smaki Na Talerzu
Pieczone bataty z jarmużem i ciecierzycą 179

Dla miłośników delikatnie ostrych, a zarazem lekko słodkich smaków. I dla tych, którym z mięsem niekoniecznie po drodze. I dla tych na permanentnej diecie, rozpoczynającej się

gutfut
Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata 199

najważniejsza przyprawa) cudownie podkręca słodycz batata. W towarzystwie posypki kokosowej, która ciekawie przełamuje strukturę, gulasz jest bardzo sycący – nawet mięsożercy będą zadowoleni. Podczas przygotowań najdłużej zajmuje upieczenie słodkiego ziemniaka, lecz można to zrobić wcześniej (wtedy należy trzymać go do 2 dni w lodówce). Samo przygotowanie kaszottoo jest bardzo proste. Jestem pewna, że nie znaliście kaszy gryczanej w takiej egzotycznej(...)roli. Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batata: 1 szklanka kaszy gryczanej (białej, niepalonej) 1 duży batat 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2-4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 – 1/2 łyżeczki koniecznie wędzonej, słodkiej lub ostrej

Poezja smaku
Burgery z czarnej fasoli 183

miski i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Pokrojoną cebulę, paprykę oraz ząbki czosnku umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera i zblendować na gładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków. Odsączoną masę cebulowo-paprykową dodać do rozgniecionej fasoli i wymieszać. Do masy z fasoli, papryki, czosnku i cebuli wbić jajo, dodać przyprawy(...)hamburgerów przeciąć na pół. Ułożyć na blasze od piekarnika (przeciętą stroną do góry), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, półka 2 od góry) i piec przez około 8 minut. Bułki oczywiście można także podpiec na grillu, na świeżym powietrzu, ułożone na tacce do grillowania). Każdą, podpieczoną połówkę bułki posmarować czubatą łyżką sosu. Na dolną połówkę

Gospodyni Miejska
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 156

mąki 1 jajko 500 g dyni 1 duża cebula 300 g mrożonego szpinaku 100 g fety 2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów) 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano sól pieprz 30 g parmezanu lub innego sera żółtego oliwa  Przygotowanie :  Dynię oczyścić z nasion, nie obierać. Ułożyć na blasze(...)rozdrobnić go widelcem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy dynia się piecze pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, smażyć, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Zagotować duży garnek osolonej wody. Z mąki z odrobiną soli

zdrowa vege kuchnia
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 202

talarki, marchewkę w grube plastry. Pieczarki obieramy i kroimy na połówki. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Przeciskamy ząbki czosnku, dodajemy pieczarki i solimy. Smażymy dalsze 2-3 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Na patelnię dokładamy olej i masło. Podsmażamy plasterki marchewki 1-2 minuty. Dokładamy marchew do cebuli(...)gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła. Wołowinę po burgundzku możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub po prostu z pieczywem

Dzieje kuchennej Wiewióry