pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:186/249)

JAK ZROBIĆ POLĘDWICZKI WIEPRZOWE? KROK PO KROKU! 201

dokładnie utrzyj w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza, zmiksuj masę w blenderze. Następnie dodaj olej, zioła i ocet balsamiczny. Jeśli nie lubisz szałwii możesz dodać listki tymianku, kolendry bądź czosnku niedźwiedziego.  Polędwiczkę obierz z otaczającej ją delikatnej błony. Podziel na porcje i zalej marynatą. Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso, dlatego nie musisz go marynować zbyt długo. wystarczy około(...)mięsa w środku. Każdy kawałek mięsa smażymy po jeden raz z każdej strony. Mięso powinno mieć piękny jasno brązowo- złoty kolor. Gotowe! Tak przygotowane polędwiczki zazwyczaj podaję z pieczonymi ziemniakami w foli, z odrobiną masła i soli morskiej.  Pycha

SMYKWKUCHNI
Biryani z kurczakiem / Chicken biryani 224

samej patelni włóż cebulę, czosnek i imbir, podsmaż przez 2 minuty i dodaj przyprawy. Podsmaż kolejną minutę i włóż ponownie kurczaka do patelni. Wymieszaj dokładnie kurczaka z przyprawami i dodaj pomidory, cukier i bulion. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie przez 15 minut. W oddzielnej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, włóż ziemniaki, kmin i chilli i podsmaż do ładnego zarumienia(...)wyłóż na jego dno ⅓ ryżu. Następnie wyłóż curry z kurczakiem (zostaw w patelni trochę sosu). Wsyp na jego wierzch resztę ryżu, polej resztą sosu i posyp całość podsmażonymi ziemniakami. Na koniec polej danie resztą bulionu, przykryj przykrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. W międzyczasie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu jogurtowego. Wyjmij biryani

karmelowy
Czulent z gęsiną z wolnowaru 213

sposób ( klik ). Mięso z fasolą i innymi dodatkami dusiło sie w piekarniku przez 24 godziny. Wyszło pysznie, ale jednak czas pieczenia i fakt, że co trochę trzeba było do pieca zaglądać, spowodowały, że na długo czulent porzuciłam. W tym roku postanowiłam zrobić czulent raz jeszcze, ale wykorzystując wolnowar. Moim zdaniem strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie! Moje danie było gotowe(...)składniki (3 - 4 porcje) 2 gęsie nogi ( po oddzieleniu kości ok 600 g mięsa ) 120 g drobnej białej fasoli 80 g pęczaku ok 500 g ziemniaków, najlepiej małych 100 g cebuli 7 ząbków czosnku 1 l bulionu lub wody (dałam bulion) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli (można dosolić w trakcie gotowania

Stare Gary
Schab ze śliwką i purée z selera 132

pokrojone w ćwiartki czerwone cebulki, czosnek i liście laurowe. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika bez przykrycia na 30 min. i 150 stopni z termoobiegiem, po tym czasie obracamy mięso do góry nogami, polewamy powstającym sosem i pieczemy kolejne 30 min. Po upływie tego czasu przykrywamy nasze mięso folią aluminiową i zostawiamy w piecu na co najmniej 1 godzinę(...)temperaturze 120 stopni. Ten czas zależy od wielkości waszego schabu. Logicznie im go więcej tym dłużej pieczemy. Czas zająć się purée selerowym, nic prostszego. Seler obieramy, kroimy w kawałeczki i obgotowujemy w wodzie z masłem i odrobiną soli. Przed odcedzeniem selera odlejcie około szklanki wody, w której się gotował, może się jeszcze przydać. Seler ucieramy blenderem, dla pewności można

Kuba Gotuje
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 162

dzień, ale jest tak dobre, że sprawdzi się także na święta lub przyjęcia. Można podawać z bagietką jako przystawkę, ale doskonale smakuje również jako okrasa do pieczonych ziemniaków lub farsz do pierożków. Dodatkiem do takich smarowideł najczęściej jest też ogórek kiszony, ale zamiast niego można podać jabłko smażone w karmelu. To naprawdę pyszne połączenie. Polecam. Przy okazji z wielką(...)czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego 100 ml cydru 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 goździki szczypta cynamonu 3-4 gałązki świeżego tymianku 4 ząbki czosnku sól i pieprz Ziele angielskie, liście laurowe, goździki, cynamon, przełożyć do moździerza, lekko roztłuc. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Mięso natrzeć przyprawami, przełożyć do miski. Obłożyć czosnkiem w plasterkach

Pełny talerz
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 214

ćwiartki i ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (może być blacha do pieczenia, ja użyłam garnka żeliwnego). Dodać na górę łodygi tymianku. Następnie na cebule z tymiankiem położyć karkówkę, najtłustszą częścią do góry. Piec przez 1 godzinę. Po tym czasie należy mięso przykryć (folią do pieczenia lub pokrywką z garnka) i piec przez 4-5 godzin . Upieczone mięso będzie soczyste(...)Doprawić solą i pieprzem. Gdy pieczeń będzie gotowa, należy wyciągnąć ją z pieca i przykrytą szczelnie odstawić, aby odpoczęła ( do 1 godziny ). Dopiero teraz pieczeń kroimy i podajemy w towarzystwie sosu majonezowego oraz Ziemniaków z cebulką dymką i korniszonami, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania

Moja Delicja
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 176

Briami to grecka potrawa z warzyw i sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne.  Briami  jest(...)prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam!oryginalny przepis tutaj     składniki3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki 2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej)4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone

Stare Gary
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka 162

polskiej. Wywodzą się z kuchni kresowej, ukraińskiej, ale goszczą na naszych stołach już od 200 lat. W swojej pierwotnej wersji farsz na gołąbki przygotowywany był z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ponieważ było to danie bezmięsne, często podawano je podczas wigilii Bożego Narodzenia. Można domniemywać, że z tą tradycją wiąże się również ich nazwa. W kulturze słowiańskiej bowiem potrawom podawanym(...)wersja gołąbków, w których farsz jest delikatnie sypki. Efekt taki uzyskuje się poprzez dodanie do farszu obsmażonego mięsa. Gołąbki przygotowane z mięsa surowego są bardziej zwarte, ale należy je dłużej piec, co najmniej 2h. Przepis pochodzi z Moszczanicy, położonej w gminie Stary Dzików, na wschodzie Podkarpacia. W publikacji   „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” udostępniły go panie

Trzeci talerz
Żeberka w sosie barbecue 171

ostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki(...)pieczenia. Zalać sosem i dobrze wymieszać tak, aby wszystkie żeberka były pokryte sosem. Zamknąć worek i odstawić na godzinę do przegryzienia się. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 150-140 stopni. Piec przez 1 godzinę i 15 minut. Potem rozciąć worek, odsłonić mięso i dopiekać jeszcze ok 15 minut. Całość pieczenia powinna trwać

Ze smakiem bez glutenu
Kotlety drobiowe siekane smażone na oleju rzepakowym 234

tradycyjnie jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami i surówką, można również potraktować je jako sytą przekąskę i zajadać zanurzając w ulubionym sosie. Ba, świetnie się sprawdzają również w burgerach albo z lekką sałatką jako lunch do pracy. Składniki (na 8 kotletów): 300g filetu z kurczaka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka majonezu 1 łyżka maki(...)pieprzu ziołowego pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) szczypta tymianku olej rzepakowy do smażenia Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Do mięsa dodać majonez, cebulę, czosnek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie dodać jajko, mąkę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać płaskie kotlety

Obiad gotowy
Zapiekanka pasterska 162

mielonej wołowiny -2 łyżki oleju -1 duża cebula -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 ząbek czosnku -200 ml czerwonego wina -1 łyżeczka rozmarynu -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżeczka mielonych nasion kolendry -200 ml bulionu -sól i pieprz -ok. 1 kg. ziemniaków -2 jajka -1 łyżka masła -łyżka soli -0,5 szklanki mleka -200g startego żółtego sera Wykonanie(...)płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gnieciemy na purée. Wbijamy jajka i dodajemy masło. Bardzo dokładnie i szybko mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Na spód naczynia wykładamy mięso (dobrze, by naczynie było dość wysokie, minimum 10 cm).  Na mięsie równomiernie wykładamy purée ziemniaczane i wygładzamy. Posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze

Smakuj życie!
Krupnik z soczewicą, Soup Nazi (Seinfeld) 175

łyżki czerwonej soczewicy 2-3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony sól, pieprz, kurkuma, chili posiekana zielenina Umieść w dużym garnku: włoszczyznę, ziemniaki, kaszę, soczewicę, liście laurowe, ziele angielskie, posól i zalej wodą. Gotuj ok. 30 minut na małym ogniu. Dodaj pozostałe składniki i wyłącz ogień. Jeśli(...)with lentils A delicious soup for the winter. The recipe’s been changed from a vegetarian cookbook by E. Kowalewska. Ingredients: mirepoix (1-2 carrots, 1 parsley, 1 small piece of celeriac, 1 piece of leek) – all vegetables need to be finely chopped or grated 3-4 potatoes, diced 3-4 tbs  average-grained pearl barley groats

Qlinarnie i Qlinarnie
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 179

Albionu. Wszelkie zaś zło, czaić się będzie w madziarskich gulaszach, bałkańskich bakłażanowych pastach i hiszpańskich chorizo. Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą. Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw w kuchni, karzą się sami w sposób  dostatecznie okrutny, wciskając w siebie pozbawione smaku potrawy(...)SKWORCU 1/2 łyżeczki czarnuszki SKWORCU 1,5 łyżki pomidorów suszonych SKWORCU 2 łyżki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki czosnku suszonego w płatkach  2 łyżki oliwy sól sposób przyrządzenia  Do  miski wsypujemy pieprz bałkański, ziarna czarnuszki, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli i suszone pomidory. Całość mieszamy dolewając oliwę  i tak sporządzoną

Miód i pieprz
Placki ziemniaczane po królewsku z sercem i sosem pomidorowym. 100

mielonej łopatki kajzerka jajko cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku łyżka majeranku 2 łyżki masła 0,5 kg pieczarek olej do smażenia sos pomidorowy przepis ---->   TU Mięso przygotowujemy jak na tradycyjne kotlety, robimy je tylko bardziej pikantne. Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar płynu(...)przekładamy do naczynia, ścieramy cebulę i doprawiamy.  Delikatnie zlewamy płyn po ziemniakach, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. W ten sposób nie potrzebujemy dodawać mąki do ciasta, jest ono czysto ziemniaczane,a podczas smażenia mniej pryska. Do tego placki są bardziej delikatne i chrupiące.  Pierwszą patelnię smażymy tradycyjnie na próbę, aby wypróbować smak ciasta

Dieta moja pasja