pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:178/249)

Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami 119

Szczególnie, że te domowe nuggetsy są pieczone, a nie smażone, dobrze przyprawione aromatyczną mieszanką ziół i korzeni, a wcześniej zamarynowane we wspaniałej marynacie. Domowe nuggetsy według tego przepisu trzeba przygotować wcześniej, jeśli chcecie uzyskać pełny efekt, czyli soczyste mięso. Kurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej by w marynacie spędził całą(...)maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżka słodkiej

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami 139

Szczególnie, że te domowe nuggetsy są pieczone, a nie smażone, dobrze przyprawione aromatyczną mieszanką ziół i korzeni, a wcześniej zamarynowane we wspaniałej marynacie. Domowe nuggetsy według tego przepisu trzeba przygotować wcześniej, jeśli chcecie uzyskać pełny efekt, czyli soczyste mięso. Kurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej by w marynacie spędził całą(...)maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżka słodkiej

Niedzielny kucharz
Pieczeń mięsna 131

zawijać pieczeń. Gdy jajka są już ułożone, przy małej pomocy foli spożywczej zacząć zawijać pieczeń. Od prawego boku, dość mocno przyciskając aby do pieczeni dostało się jak najmniej powietrza. Zwiniętą pieczeń przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Po godzinie, wyjmujemy pieczeń(...)piekarnika, bardzo ostrożnie wykładamy z formy do pieczenia na blachę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Podajemy ciepłą z sosem pomidorowym jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy pieczywa. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Cebulę wkładamy do garnka, dodajemy oliwę. Smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie dodajemy sól, pomidory w puszce oraz zioła

mecooks
Pieczeń mięsna 111

zawijać pieczeń. Gdy jajka są już ułożone, przy małej pomocy foli spożywczej zacząć zawijać pieczeń. Od prawego boku, dość mocno przyciskając aby do pieczeni dostało się jak najmniej powietrza. Zwiniętą pieczeń przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Po godzinie, wyjmujemy pieczeń(...)piekarnika, bardzo ostrożnie wykładamy z formy do pieczenia na blachę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Podajemy ciepłą z sosem pomidorowym jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy pieczywa. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Cebulę wkładamy do garnka, dodajemy oliwę. Smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie dodajemy sól, pomidory w puszce oraz zioła

mecooks
Wege bigos z ciecierzycą 175

rozgotowana. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy je na kawałki i wkładamy na nagrzaną patelnię teflonową/tytanową bądź inną na której można piec bez tłuszczu. Ja od ładnych kilku lat używam patelni    Primavera z powłoką tytanową marki Granchio.   Patelnia jest pokryta powłoką  Whitford QuanTanium® , która została wzmocniona unikatową mieszanką cząstek(...)bezpieczna dla zdrowia. Nie zawiera niebezpiecznych dla zdrowia substancji w tym kwasu PFOA/PTFE. Nie wytwarza związków toksycznych ani innych potencjalnie niebezpiecznych substancji.  Do pomidorów dodajemy poszatkowane cebule, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, kurkumę, doprawiamy czarnym pieprzem. Sos dusimy na małym ogniu około 40 minut. Ugotowaną kapustę i ciecierzycę przecedzamy. Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem, wkładamy kapustę

Szkrab Je Sam
Kolorowa zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kluskami śląskimi 207

lekko posolić i prószyć pieprzem mielonym. Gdy cebulka zacznie się rumienić, wrzuć czosnek. Smaż jeszcze 1-2 minutki, często mieszając. Do szklanki z wodą dodaj przyprawy. Wymieszaj. Gdy czosnek się lekko zrumieni, wlej około połowy wody i duś kilka minut na mniejszym ogniu, aż sos się lekko zredukuje. Często mieszaj. Do reszty wody dodaj mąkę i śmietanę. Dokładnie(...)Wlej sos śmietanowy i wymieszaj wszystko. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż plastrami ziemniaków. Na nich rozłóż plasterki pietruszki, potem marchewki i posyp kostkami rzodkiewki. Na górę rozdziel całą zawartość sosu, starając się samego sosu zostawić jak najwięcej na patelni. Posyp szczypiorkiem. Kluski pokrój

Anioszek w kuchni
SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 116

łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Płaty mięsa posypujemy z obydwu stron solą(...)Mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron- może być na patelni ale wygodniej w garnku z gruby dnem. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem i  jeszcze chwilę smażymy. Teraz dodajemy startą na grubych oczkach marchew, dolewamy wino, wlewamy 100 ml wody, przykrywamy i dusimy do miękkości  2,5 godziny. Mięso wyjmujemy

KuchcikoweLove
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 206

liść chrzanu. Zalewamy zimną solanką. Przykrywamy odwrotnie pokrywką, aby kaczka nie wypłynęła i była cała zanurzona. Wstawiamy do lodówki na noc. Kaczkę wyjmujemy, dokładnie osuszamy. Zostawiamy z marynaty czosnek, korzeń i liść chrzanu oraz koper – wszystko wkładamy do środka osuszonej kaczki, którą nacieramy najpierw oliwą, posypujemy majerankiem, szałwią i pieprzem (wewnątrz też). Przyprawy przez kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór(...)pieczemy jeszcze przez 2,5 godziny. Upieczoną kaczkę wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby soki się wchłonęły, następnie dzielimy na porcje. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mięso kruche, delikatne, bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało się w ustach. Podałam ją w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków oraz surówki

mojewypiekiinietylko
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 226

uprażone migdały, ziarna słonecznika, plastry czosnku i oliwę, rozdrabniamy za pomocą blendera do "piaskowej" konsystencji. Dodajemy rukolę oraz groszek i dalej blendujemy. Jeśli otrzymamy zbyt zbitą konsystencję dodajemy jeszcze trochę oliwy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i odstawiamy do lodówki.  Piekarnik rozgrzewamy do 220*C (termoobieg). Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli(...)średnim ogniu z obu stron  na rumiano.  Wierzch ciasta smarujemy dość grubą warstwą pesto, układamy krewetki, kapary (odsączone z zalewy),  kawałki gorgonzoli oraz startą mozarellę. Pizzę pieczemy od 25 do 30 minut - ( w zależności od rodzaju pieczenia i mocy piekarnika) do zarumienienia wierzchu oraz spodu pizzy. Jeżeli mamy możliwość 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję termoobieg

Symfonia Smaków
Mielona karkówka z pieca 128

Składniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz

Gaździnka warzy
Karczek z pieca 157

Składniki 3 kotlety karczku dwie cebule 3 ząbki czosnku kilkanaście pieczarek sól, pieprz papryka słodka, kminek, gorczyca biała kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn ziele angielskie, listki

Gaździnka warzy
Sałatka kreteńska 139

Dziś zapraszam Was na kulinarne wspomnienie z moich wakacji na Krecie. Sałatka kreteńska to bogatsza wersja popularnej sałatki greckiej, według mnie dużo od niej smaczniejsza. To

Chilli Czosnek i Oliwa
Okiennice i gruszka miłości. Melanzane Parmigiana. 171

Pochodzi z Indii, w V wieku p.n.e. uprawiano go już w Chinach, a do Europy przywędrował dzięki Maurom, gdzie jako pierwsi za jego uprawę zabrali się Włosi. Jest krewnym ziemniaka, papryki i pomidora, choć roślinna genealogia szufladkuje go do rodziny .... jagód! Pan Bakłażan vel oberżyna znany jest też szerzej jako gruszka miłości , a dla wtajemniczonych jako psianka podłużna , jajko krzewiaste(...)gładkiej skórki, intrygujący kształt i cudowny seledynowy berecik z antenką - na jego widok serce zawsze bije mi mocniej, a gdy pomyślę o jego bogatym wnętrzu - jestem zgubiona!  Grillowany, pieczony, nadziewany, zamieniony w roladki, kawior czy nawet zupę, zawsze zachwyca i rozpala apetyt na jeszcze więcej. Podobnie jak dziś,  kiedy mieliśmy ogromną ochotę na jeszcze jedną porcję Melanzane

KUCHARNIA
Indyk z pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym 162

nieoczyszczony) dzięki temu zachowuje naturalne wartości odżywcze. Można używać go do gotowania oraz pieczenia w wysokich temperaturach do 200 stopni. Do wyprodukowania oleju użyto rzepaku z Polski :-) Miłego dnia kochani :-) Składniki: 400 g filetu z indyka 250 g pieczarek rukola 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% sól pieprz zioła prowansalskie olej rzepakowy u mnie Dr Gaja(...)dodajemy do pieczarek i cebuli. Następnie dodajemy czosnek drobno pokrojony. Smażymy, co jakiś czas mieszamy, dodajemy pieprz, i zioła prowansalskie.  3. Rukolę myjemy, osuszamy na sitku. Jak mięso będzie usmażone dolewamy śmietankę. Chwilę dusimy (śmietanka powinna się nam zagęścić), doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy rukolę, mieszamy i gotowe. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ryżem. Smacznego

kruche babeczki
Kurczak w ziołach pieczony w całości 149

pieczony najlepiej na drugi dzień. Oczywiście nie jest to konieczne. Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć „kuper” i usunąć wszystkie pozostałości po piórach, Czasami jak oglądam kulinarne programy i widzę że doprawiają kurczaka na którym jeszcze widać pióra nie mogę powstrzymać obrzydzenia. Przygotowanie papki z przyprawami – do miseczki wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszankę ziół suszonych(...)nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Polać go wytworzonym sosem. Wyjąć blaszkę z piekarnika i odwrócić kurczaka. Dolać wody, u mnie się wygotowała. Dno blaszki musi być pokryte wodą. Obrać marchewki, jeśli są grube przekroić na pół. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Włożyć warzywa na dno blaszki, lekko obsypać solą. Piec następne 30 minut. Ziemniaki umyć i ugotować

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z kurczaka i pieczarek 203

łyżeczka tymianku 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 15 - 20 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżki masła, potłuc tłuczkiem do uzyskania jednolitego pure, przyprawić gałką, pieprzem i solą do smaku. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać(...)osolonej wodzie około 5 minut), wyłożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć pieprzem i przykryć pure ziemniaczanym. Na wierzchu położyć cienkie plastry mozzarelli lub posypać innym tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 - 25 minut

Kuchcik gotuje