pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:184/249)

Złocisty kurczak z pieczonymi ziemniaczkami i musem ananasowym / Golden chicken with baked potatoes and pineapple mousse 167

cytryny, czosnek, kurkumę, sól, olej i przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Potem trzeba wszystko dobrze wymieszać i odstawić tak na około 15 minut, aby kurczak się zamarynował. Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Do formy wykładamy kurczaka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez około 40 minut. *****   First(...)form of baking paper and smear a butter. We put chicken into a form and put in the preheated (200 degrees) oven. Bake his 40 minutes. Przepis na pieczone ziemniaki / Recipe for baked potatoes Przepis na mus ananasowy / Recipe for pineapple mousse

Projekty ze smakiem
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 180

Dzień dobry, Razem z Emilią i Panną Malwinną znowu zapraszamy Was w kulinarną podróż do Turcji. Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça . Moje są z ciasta drożdżowego

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak zapiekany z ziemniakami i boczkiem 175

każdej ćwiartce kurczaka zrobić po 3-4 nacięcia nożem. W miseczce wymieszać ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kurczaka i odstawić go do lodówki na 2-3 godziny. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm. Wrzucić do miski, dodać oliwę oraz sól i tymianek, wymieszać(...)kurczaka. Zdjąć kurczaka z patelni, a następnie wrzucić na nią wcześniej pokrojone ziemniaki, podsmażyć do lekkiego zarumienienia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem. W naczyniu żaroodpornym poukładać na dnie ćwiartki kurczaka, a na to podsmażone ziemniaki. Polać tłuszczem z patelni oraz 100 ml wody. Piec całość przez ok. 25-30 minut na drugim poziomie piekarnika, bez przykrycia

Kulinarne Przeboje
Poniedziałek: Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki 121

Cytrusowy słodko-kwaśny dressing nadaje sałatce świeżości i bardzo ładnie łączy się ze słodkimi ziemniakami oraz dobrze kontruje nieco gorzkawy jarmuż. Przygotowanie: 1 h na zamarynowanie kurczaka Czas gotowania: 10-15 minut jeśli masz już upieczone udka z kurczaka. 50 minut – jeśli dopiero będziesz je piec Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób: ok. 15-16 zł To bardzo(...)bataty 1 puszka cieciorki 4 garści jarmużu Dresing 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub mandarynki 2 łyżki soku z cytryny Łyżeczka sosu sojowego Łyżeczka miodu Ćwierć ząbka czosnku 4 łyżki oliwy Zalewa do kurczaka 1 pomarańcza 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Umyj i wyparz pomarańczę, wyciśnij

Niedzielny kucharz
Łososiowe powitanie 165

brokułami łosoś (najlepiej bez soli) bazylia cytryna (do skropienia) kilka różyczek brokułów (~300gr) żółty ser My podajemy z podpiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym mały jogurt naturalny  ząbek czosnku pieprz 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) por, jarmuż - do smaku (opcjonalnie) 1. Łososia skropić cytryną, obtoczyć w bazylii i odrobiną pieprzu (przy okazji sprawdzić czy na pewno nie ma ości(...)piekarnika), połowę ziemniaków obsypuję zmieloną papryką (bo my lubimy) a połowę ziołami prowansalskimi (bo dzieci lubią). 4. Tak samo sprawa wygląda z brokułami - można podgotować wcześniej lub dłużej potrzymać w piekarniku. 5. Wyjmujemy łososia z lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, kładziemy na nim brokuły i ser, wkładamy do piekarnika na 20 minut razem z ziemniakami (180 stopni z termoobiegiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jesienny jadłospis 1700 kcal 139

części makaronu. Przekładaj go farszem szpinakowym, tak by ostatnią warstwę stanowił płat makaronu. 6. Na ostatni płat makaronu nałóż resztę sosu pomidorowego, zetrzyj na wierzch goudę 7. Piecz ok. 30 minut. DESER/PODWIECZOREK K:247.0 / B:6.4 / T:2.7 / W:48.3 / Bł:5.7 LODY JAGODOWO-BANANOWE Banan – 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze(...)cytryny – 12 g (2 x Łyżka) Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka) Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka) Czosnek – 5 g (1 x Ząbek) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Marchew – 270 g (6 x Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta

Powiedz dietom nie
Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych 164

Resztę zostawcie, by na drugi dzień móc przygotować pyszną zupę. Do przygotowania mojej zupy wykorzystałam: marchew, selera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ?  Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie(...)pietruszka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek około l wody 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kawałki. Cebulę obrać i przeciąć na ćwiartki. Ząbków czosnku nie obierać ze skóry. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni

kolorowotorcikowo
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 271

roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ), cebule(...)niej przyprawy i przelewam do naczynia z mięsem.) Rolady piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. półtorej godziny. Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre i sałatka z buraczków z jabłkiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku 206

stole po raz pierwszy. Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża  kumin 2 łyżki 2 ząbki czosnku szczypta soli 2 kostki rosołowe drobiowe ocet winny biały(...)łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy garść liści laurowych szklanka gorącej wody.  Przygotowanie : Kroimy królika na małe kawałki, solimy i skrapiamy octem winnym białym. Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz kumin. Nacieramy królika. Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy królika wraz z przyprawami. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut

Smaki Brazylii
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 204

miski i łączymy z bryndzą i pesto z czosnku niedźwiedziego . g) Cykoria pieczona z miodem i cytryną (cykoria ,miód ,cytryna, oliwa z oliwek ,sól, pieprz) Cykorię oczyszczamy z wierzchnich listków, kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. 3. Karczek marynowany w ciemnym piwie(...)czym grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie

upichcona
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 151

papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej przekroić najpierw w poprzek na pół, po czym w cienkie, dość długie paski. Dalej zasypujemy je czubrycą/mieszanką papryk, czosnku i soli, z uwzględnieniem tego, czy zależy nam na daniu pikantnym, czy łagodniejszym. Dobrze, jeśli mięso przejdzie przyprawami, odpoczywając jakiś czas (około godziny) w lodówce. W tym czasie cebule kroimy(...)ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami... solo. Dla mnie - smaczny zawsze i wszędzie... byle nie za często

Kuchenna Kontrrewolucya
Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem 106

czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki i liście laurowe. Podsmaż jeszcze 2 minuty.   Następnie dodaj suszone śliwki, krojone pomidory.   W kolejnym kroku dodaj rozmaryn i miód. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś pod przykryciem na małym ogniu, około 40 minut.   Podawaj z pieczywem lub ziemniakami puree(...)świętami Wielkiejnocy. Natomiast ja przygotowuję ją okrągły rok, również na Boże Narodzenie. Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem kapitalnie sprawdzi się jako alternatywa dla długo pieczonych mięs lub jako danie uzupełniające świąteczny stół.   Wraz z firmą Sokołów życzymy Wam udanych świąt oraz dużo wolnego czasu, spędzonego w rodzinnym gronie. Biała kiełbasa

kuron.com.pl
Moussaka-tradycyjne greckie danie 116

dużą ilość oliwy z oliwek. Plastry bakłażanów smażymy z obu stron. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i smażyć na oliwie po bakłażanach. Obraną cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając a następnie dopraw mięso solą i wymieszaj. Duś farsz(...)tłuszczem prostokątne lub okrągłe naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: warstwę ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów, mięso, a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polej wszystko sosem. Do rozgrzanego piekarnika wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni. Zwykle trwa to w sumie około 40 minut. Smacznego. Podoba

Smaczne Potrawy
Grecka Pita 173

300g   drożdże świeże 20g ciepła woda 100ml mleko 50ml łyżeczka soli łyżeczka cukru oliwa z oliwek 500g piersi z kurczaka czerwona cebula pomidor sos tzatziki - własny frytki z ziemniaków sól, pieprz, przyprawa grecka  Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce(...)ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.  Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni.  Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania