przepyszne i od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić, ale ponieważ ja chwilowo nie mogę, to musiał być jakiś zamiennik. Jako zamiennik frytek, pojawiają się zwykle ziemniaki pieczone. Ale ja dalej szukałam czegoś innego. Tak powstały frytki z selera. Smakują podobnie ale zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki Inaczej, nie znaczy źle w tym wypadku. W każdym(...)type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/frytki.jpg","recipeIngredient":["1 du\u017cy seler\r","2 \u0142y\u017cki oliwy\/oleju\r","s\u00f3l, pieprz, zio\u0142a prowansalskie, granulowany czosnek, papryka s\u0142odka, papryka ostra, natka\/koperek opcjonalnie"],"name":"Dietetyczne frytki z selera","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Selera obieramy i kroimy w s\u0142upki, takie
Mieszam w Garnkuziemniaki duże 1 czerwona papryka duża 1 cebula duża kawałek pora 8 pieczarek 2 marchewki duże 2 pałki selera naciowego 2 piersi z kurczaka 1/2 szklanki dobrego oleju może być smakowy np: pomidorowy czy czosnkowy 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki domowej vegety 1łyżeczka granulowanego czosnku lub 2 ząbki kilka(...)mieszamy. Ilość przypraw zależy też od Waszego upodobania, możecie dodać więcej soli czy pieprzu. Warzywa przekładamy do blaszki i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około 45/50 minut aż warzywa będą miękkie, szczególnie dynia. Podajemy na ciepło. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipieczarkami pod sosem beszamelowym to pyszny przepis na obiad. Danie jest bardzo uniwersalne, można podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem i dowolną surówką. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawa do kurczaka 150g pieczarek 2 łyżki masła łyżka mąki 300ml mleka 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól, pieprz 100 g sera żółtego(...)uzyskać jednolitą masę. Sos beszamelowy gotujemy około minutę, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, kurkumę, pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką i sosem zalewamy kurczaka z pieczarkami. Całość posypujemy startym serem żółtym. Potrawę pieczemy w 180 C przez około 25 minut. Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami Artykuł Piersi z kurczaka zapiekane
e-PrzepisyKulinarnePRZYGOTOWANIE : Szynkę ( wysoka część, kulka ) myjemy i osuszamy, następnie przecinamy ją tak ( wzdłuż, zdjęcia poniżej ) aby powstał jeden duży płat mięsa. Nacieramy ją przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Pozostawiamy na około 3 godziny aby przeszła przyprawami. Kiełbasę, cebulę, boczek i ogórki mielimy rozdrabniaczem lub maszynką do mięsa o największych oczkach. Farsz przekładamy do miski, dodajemy musztardę, sól, pieprz, jajko(...)delikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem
Kulinarne Fantazje Mariolimięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka(...)ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut Zjadamy posypane szczypiorkiem :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniaśniadanie , do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać. Zapraszam więc wszystkich wielbicieli i znawców komosy ryżowej na przepis miesiąca z quinoa. Zasada jest prosta, gotujemy czy pieczemy z quinoa jako jednym ze składników. Przepisy na quinoa powinny być opatrzone(...)zapiekanka z quinoa Składniki: 4 – 5 porcji 160 g białej quinoa (komosa ryżowa) 500 g kurczaka, u mnie odfiletowane udka 100 g czarnej fasoli 1 cebula 4 ząbki czosnku ½ l buljong z kurczaka 1 łyżka pomidorowego przecieru 1½ łyżeczki sambal oelek 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oleju 2 łyżeczki nasion rzymskiego kminu 1 łyżeczka nasion kolęndry 1 łyżeczka płatków
codojedzeniawrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę po czym dodajemy pomidory i dusimy około 3-5 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę, zalewamy do wszystko winem, doprawiamy do smaku wymienionymi przyprawami i dusimy aż soczewica zmięknie (około 20 minut) mieszając co chwilę do dodając wody (na ta ilość soczewicy będzie to około 2 szklanek). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy(...)gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Zagotowujemy. Układanie musaki: Dno formy delikatnie wysmarować olejem. Pierwsza warstwa to bakłażan. 2 warstwa: soczewica 3 warstwa: ziemniaki 4 warstwa: soczewica 5 warstwa: bakłażan 6 warstwa: sos Tak przygotowaną musakę pieczemy około 45 minut w temp. 180 C. Wyczytałam, że idealna jest na drugi dzień, i tak właśnie zrobiła, tj. przygotowałam ja wieczorem
greenscarfmięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka(...)ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut Zjadamy posypane szczypiorkiem :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjako fenkuł)- drobno posiekany 2 jajka 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka przyprawy harisa z firmy DMG Herbaty 1 cebula czerwona- drobno posiekana 1 łyżka płatków orkiszowych 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej 1 czerwona papryka - drobno posiekana Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Z mięsa formujemy kulki które spłaszczamy i przekładamy(...)grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi: "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy
ClauditteMissCookingCarska uczta z łopatki , pomysł na obiad Carska uczta z łopatki ciężko jest zakwalifikować jednoznacznie , czy jest to rodzaj zapiekanki , czy też inny twór . Bardzo proste
Ogrodnik w podróżyłyżeczki majeranku 4 łyżki oliwy MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW czosnkowa : 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli - lub więcej do smaku 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Mięso wkładać pojedynczo do torebki foliowej i lekko rozbić(...)pieczenia wrzucić na dno ziemniaczki - na ich wierzch wyłożyć pozostałości marynaty z miski z ziemniakami . Na to położyć plastry karkówki - w jej wierzch wklepać resztki marynaty mięsnej . Rękaw zamknąć z obydwu stron klipsami, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - w 1/3 wysokości, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Przez pierwsze 45 minut piec
Grunt to przepis!naczynia żaroodpornego smaruję olejem. Wystudzone ziemniaki kroję w plasterki i układam w naczyniu pierwszą warstwę ziemniaków tak żeby plasterki zachodziły jeden na drugi (tak jak dachówkę). Na ziemniaki nakładam połowę sosu mięsnego i posypuję połową sera. Następnie układam kolejną warstwę ziemniaków tylko tym razem ziemniaki układam plasterek obok plasterka a nie jak dachówkę. Na ziemniaki pozostały sos mięsny i posypuję(...)pozostałym serem, na górę układam ponownie ziemniaki plasterek obok plasterka. Górę maluję olejem. Pieczenie zapiekanki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeStek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól morska biały pieprz Sos do tuńczyka: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego(...)osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, zarumienić. Podlać winem, zostawić do odparowania, dodać ocet balsamiczny, musztardę, po jednej szczypcie soli, pieprzu i cukru. Połączyć składniki, dodać śmietankę, zredukować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Sposób na frytki pozostawiam jako wolny wybór. (U mnie są to tradycyjnie usmażone, pokrojone ziemniaki w paski na głębokim tłuszczu) Pyszne ! Na inny przepis
Wino Francja Kuchniasprzyja grillowaniu, to chyba wszyscy Polacy lubią, a to okazja, żeby posiadany zadatek na milionera nakarmić żeberkami. Sprzedam wam patent na żeberka idealne. Potrzebujemy: 2 kg mięsnych żeberek główkę czosnku 3 duże cebule 4 łyżki słodkiej papryki 3 łyżki majeranku 1 łyżka ostrej papryki 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 goździki 1 gwiazdkę anyżu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki(...)marynaty, osuszamy ręcznikiem, mieszamy składniki glazury i smarujemy nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy żeberka około 30 min. Na tym tłuszczu co się wytopi można odsmażyć młode ziemniaki Smacznego! Post 50 twarzy żeberek z grilla pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenmiski, dodajemy do nich oliwę lub olej i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do ziemniaków lub inną ulubioną przyprawą. Delikatnie mieszamy całość, by frytki pokryły się równomiernie tłuszczem i przyprawami. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180-200ºC (z termoobiegiem) Czas - 25-30 minut Ponieważ wypłukaliśmy z nich nadmiar skrobi frytki nie przypalają(...)lekko przypieczony kolor. Fakt, że obgotowaliśmy je w słodkiej wodzie sprawiły, że nie tylko są cudownie miękkie w środku, ale także zyskują pyszną skorupkę na zewnątrz. Dlatego podczas pieczenia radzę sprawdzać czy są już gotowe i mieszać je co jakiś czas, by równomiernie się podpiekły. :) Wykładamy na talerz i posypujemy je startym lub roztartym w palcach serem solankowym
Cooking Monster