pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:179/249)

Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 386

mięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka(...)ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut Zjadamy posypane szczypiorkiem :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Grillowane Kotlety z Indyka 121

jako fenkuł)- drobno posiekany 2 jajka 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka przyprawy harisa z firmy DMG Herbaty 1 cebula czerwona- drobno posiekana 1 łyżka płatków orkiszowych 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej 1 czerwona papryka - drobno posiekana Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Z mięsa formujemy kulki które spłaszczamy i przekładamy(...)grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi:  "Mięso z grilla jest smaczne, kruche, soczyste i nie szkodzi, ale niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzania. Nie należy mięsa piec bezpośrednio na ruszcie, tylko zawinięte w folię aluminiową. Tak samo trzeba postępować z rybami. W przeciwnym razie wytapiający się z mięsa tłuszcz będzie kapał na węgiel. Wtedy powstanie rakotwórczy

ClauditteMissCooking
Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad 4730

Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad Carska uczta z łopatki ciężko jest zakwalifikować jednoznacznie , czy jest to rodzaj zapiekanki , czy też inny twór . Bardzo proste

Ogrodnik w podróży
Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej 178

łyżeczki majeranku 4 łyżki oliwy MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW czosnkowa : 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli - lub więcej do smaku 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Umyć i osuszyć na ręcznikach papierowych. Mięso wkładać pojedynczo do torebki foliowej i lekko rozbić(...)pieczenia wrzucić na dno ziemniaczki - na ich wierzch wyłożyć pozostałości marynaty z miski z ziemniakami . Na to położyć plastry karkówki - w jej wierzch wklepać resztki marynaty mięsnej . Rękaw zamknąć z obydwu stron klipsami, przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - w 1/3 wysokości, grzałka góra-dół, bez termoobiegu .  Przez pierwsze 45 minut piec

Grunt to przepis!
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 482

naczynia żaroodpornego smaruję olejem. Wystudzone ziemniaki kroję w plasterki i układam w naczyniu pierwszą warstwę ziemniaków tak żeby plasterki zachodziły jeden na drugi (tak jak dachówkę). Na ziemniaki nakładam połowę sosu mięsnego i posypuję połową sera. Następnie układam kolejną warstwę ziemniaków tylko tym razem ziemniaki układam plasterek obok plasterka a nie jak dachówkę. Na ziemniaki pozostały sos mięsny i posypuję(...)pozostałym serem, na górę układam ponownie ziemniaki plasterek obok plasterka. Górę maluję olejem. Pieczenie zapiekanki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami 225

Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone)   2 łyżki oliwy   sól morska biały pieprz   Sos do tuńczyka:  1 szalotka 2 ząbki czosnku   2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki  2 łyżeczki musztardy Dijon  1 łyżka octu balsamicznego(...)osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, zarumienić. Podlać winem, zostawić do odparowania, dodać ocet balsamiczny, musztardę, po jednej szczypcie soli, pieprzu i cukru. Połączyć składniki, dodać śmietankę, zredukować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Sposób na frytki pozostawiam jako wolny wybór. (U mnie są to tradycyjnie usmażone, pokrojone ziemniaki w paski na głębokim tłuszczu) Pyszne ! Na inny przepis

Wino Francja Kuchnia
50 twarzy żeberek z grilla 127

sprzyja grillowaniu, to chyba wszyscy Polacy lubią, a to okazja, żeby posiadany zadatek na milionera nakarmić żeberkami. Sprzedam wam patent na żeberka idealne. Potrzebujemy: 2 kg mięsnych żeberek główkę czosnku 3 duże cebule 4 łyżki słodkiej papryki 3 łyżki majeranku 1 łyżka ostrej papryki 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 goździki 1 gwiazdkę anyżu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki(...)marynaty, osuszamy ręcznikiem, mieszamy składniki glazury i smarujemy nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy żeberka około 30 min. Na tym tłuszczu co się wytopi można odsmażyć młode ziemniaki Smacznego! Post 50 twarzy żeberek z grilla pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 170

miski, dodajemy do nich oliwę lub olej i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do ziemniaków lub inną ulubioną przyprawą. Delikatnie mieszamy całość, by frytki pokryły się równomiernie tłuszczem i przyprawami. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180-200ºC (z termoobiegiem) Czas - 25-30 minut Ponieważ wypłukaliśmy z nich nadmiar skrobi frytki nie przypalają(...)lekko przypieczony kolor. Fakt, że obgotowaliśmy je w słodkiej wodzie sprawiły, że nie tylko są cudownie miękkie w środku, ale także zyskują pyszną skorupkę na zewnątrz.  Dlatego podczas pieczenia radzę sprawdzać czy są już gotowe i mieszać je co jakiś czas, by równomiernie się podpiekły. :) Wykładamy na talerz i posypujemy je startym lub roztartym w palcach serem solankowym

Cooking Monster
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 163

miski, dodajemy do nich oliwę lub olej i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do ziemniaków lub inną ulubioną przyprawą. Delikatnie mieszamy całość, by frytki pokryły się równomiernie tłuszczem i przyprawami. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180-200ºC (z termoobiegiem) Czas - 25-30 minut Ponieważ wypłukaliśmy z nich nadmiar skrobi frytki nie przypalają(...)lekko przypieczony kolor. Fakt, że obgotowaliśmy je w słodkiej wodzie sprawiły, że nie tylko są cudownie miękkie w środku, ale także zyskują pyszną skorupkę na zewnątrz.  Dlatego podczas pieczenia radzę sprawdzać czy są już gotowe i mieszać je co jakiś czas, by równomiernie się podpiekły. :) Wykładamy na talerz i posypujemy je startym lub roztartym w palcach serem solankowym

Cooking Monster
Kotlety mielone z pieczarkami 173

ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Kotlety mielone z pieczarkami 647

ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Kolorowa mięsna rolada 155

kolendrą rolada wzbogacona kolorowymi warzywami to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę. Składniki: 350g mięsa gulaszowego 500g fileta z kurczaka 200g boczku surowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól(...)pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2.  Mieszankę warzywną odsączyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Schab w sosie brokułowym 165

miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym. Można podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku 100 g  sera mozzarella 1 żółtko sól pieprz słodka(...)sicie i posiekać drobno nożem. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką, żółtkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekanego brokuła i wymieszać. W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone mięso, polać sosem z brokułem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 632

Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mięso mielone przesmażamy na patelni bez tłuszczu (wytopi się z mięska), Doprawiamy solą, pieprzem majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, na koniec dodajemy pikantny ketchup i mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka(...)pietruszki. Ugotowane ziemniaki ugniatamy z dodatkiem masła, mleka i pieprzu, na koniec dodajemy ser starty na małych oczkach i intensywnie mieszamy ( dokładniejszych proporcji nie znam ponieważ sama dodawałam do smaku) . Możemy ziemniaki wyłożyć do naczynia łyżką, ja robiłam to za pomocą worka cukierniczego dla lepszego efektu wizualnego ;) Zamknięte naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania