pół pęczka koperku - 2 ząbki czosnku - 1/3 łyżeczki chili - 1/3 łyżeczki papryki wędzonej - 1 łyżeczka oleju (rzepakowego) - 1 łyżeczka masła lub margaryny roślinnej - ser zwykły, lub ser wegański z ziemniaka (uprzednio zamrożony, później starty na tarce) - sól, pieprz Grzyby myjemy lub jeśli mają brzydką skórkę obieramy. Odcinamy nóżki, a za pomocą łyżeczki wydrążamy je jak najbardziej, uważając(...)masłem/margaryną podsmażamy ją wraz z czosnkiem. Po chwili dorzucamy resztki pieczarek i dusimy. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Na patelnię dorzucamy ugotowaną kaszę i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną natkę i koperek, doprawiamy. Pieczarki napełniamy zawartością patelni, posypujemy startym serem i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 20minut w 200stopniach. Smacznego
Be Fit Be Strongmnie nowością - kupiłam i zastanawiałam się do czego go dodawać. Ma wiele walorów zdrowotnych, najwięcej oczywiście spożywany na zimno, ale można go dodawać także do dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a beta-karotenu więcej niż marchew! Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na naszą sylwetkę. Polecam poczytać więcej na jego temat, bo zalet(...)łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku śmietana 18% do podania na talerzu (gęsta) Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy obrane warzywa: seler, pietruszkę i pokrojoną marchewkę. Gotujemy do miękkości i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, pokrojonego w drobną kostkę batata, różyczki brokuła, ząbki czosnku i listki bazylii. Gdy ziemniak będzie prawie miękkie, a kasza ugotowana
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj na śniadanie serwuję Tobie super szybki burger z batatów. Razem z jajkiem w koszulce zgrywają świetny duet. Śniadanie jest bardzo sycące i nie wymaga żadnego
Niezły MłynekSkładniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta tymianku, bazylia, oregano łyżka oleju kokosowego 50 ml białego wytrawnego wina
Gaździnka warzyokoło 30 minut. Tak upieczony schab jest bardzo soczysty. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości zawijam schab w folię i odstawiam na 10 minut przed pokrojeniem. Schab pieczony z brukselką Składniki: 4-5 porcji 800 g schabu bez kości 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1½ łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 łyżka(...)wodą. W ten sposób brukselka zachowa swój naturalny zielony kolor. Roztop masło z miodem. Dodaj brukselkę i żurawinę. Zrumień lekko. Schab pieczony to prawdziwy rarytas, jeśli jest poprawnie przyrządzony. Idealnie pasuje z brukselką. Podaję go do tłuczonych ziemniaków. Sky z mięsa można wykorzystać do brązowego sosu . The post Schab pieczony – jak upiec schab w całości appeared first
codojedzeniakminek, gorczycę, posiekany czosnek, ostrą paprykę, starty imbir i sok z cytryny. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło i podsmaż na rumiano plastry ziemniaków. Przełóż do naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami(...)orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki
Qlinarnie i Qlinarniewybrać, a wybór padł na… pieczone ziemniaki z puree z groszku. Wydłubałam odpowiednią ilość groszku, ziemniaki ugotowałam, jakby to określić, al dente;)? Jak pomyślałam o czekaniu kolejnych 10 minut (wersja optymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno nie dopieka... na wszystko potrzebuje dwa razy więcej czasu) zrezygnowałam z planu idealnego. Pokrojone ziemniaki w towarzystwie przypraw trafiły(...)szklanki zielonego groszku - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru Wszystkie składniki zblendować, nie musi być idealnie kremowo :) Smażone ziemniaki (dla 2 osób): - 5 dużych ziemniaków - olej - sól, pieprz do smaku, bazylia, czosnek granulowany, rozmaryn, chili cayenne Obrane lub oskrobane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku, aż będą al dente. Opłukać, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki
Corner With RecipesDziś polecam Wam pyszny i prosty przepis na obiad dla całej rodziny – klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie . Idealne do ziemniaków, ryżu, kasz, a nawet kromki
Słodkie okruszkimaszynki i zmiel. Przypraw świeżo mielonym pieprzem, solą, estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso i smaż wszystko razem aż mięso się poddusi, dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając(...)patelni czas na ziemniaki, możesz je pokroić nożem na cienkie plastry albo użyć do tego mandoliny – ja wybrałam drugą opcję. W misce wymieszaj jogurt, jajka i starty na drobnych oczkach ser z odrobiną pieprzu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, na dnie ułóż warstwę bakłażana, na bakłażanie ziemniaki, na ziemniakach sos mięsny
Martyna Cooksmaszynki i zmiel. Przypraw świeżo mielonym pieprzem, solą, estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso i smaż wszystko razem aż mięso się poddusi, dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając(...)patelni czas na ziemniaki, możesz je pokroić nożem na cienkie plastry albo użyć do tego mandoliny – ja wybrałam drugą opcję. W misce wymieszaj jogurt, jajka i starty na drobnych oczkach ser z odrobiną pieprzu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, na dnie ułóż warstwę bakłażana, na bakłażanie ziemniaki, na ziemniakach sos mięsny
Martyna CooksTutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj
Kardamonovysię je z ziemniaków. Ja dziś zaproponuje niskowęglowodanową wersję tego dania zrobioną z selera. Smakują wyśmienicie, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealnie pasują do jajecznicy czy jajek sadzonych. 1 Korzeń selera 1 Cebula (mała) 1 Ząbek czosnku Szczypiorek 20 g Masła (Grass-Fed) 1 szczypta Soli i pieprzu Zaczynamy od obrania selera, cebuli i czosnku. Tarkujemy seler(...)czosnek na drobnych. By nasze hashbrowny były bardziej chrupiące odciskamy nadmiar wody z selera. Siekamy szczypiorek. W dużej misce mieszamy wszystko, dodajemy sól i pieprz. Wykładamy naszą masę na formę do muffinek (można również usmażyć je na patelni jako jeden duży placek – pomocny może być talerz do przewracania, bądź mniejsze). Na górę każdego kładziemy płatek masła grass-fed. Pieczemy
Oslov.ziół u mnie: bazylia, rozmaryn, tymianek, liście czosnku niedźwiedźiego, natka pietruszki 1 ząbek czosnku (pominąć jeżeli dodany jest czonsek niedźwiedźi 4 łyżki oliwy 1 mały ziemniak (najlepiej odmiana z czerwoną skórką) sól gruboziarnista (zwykła też może być) Thermomix przpisy. Focaccia z oiwą, ziołami i ziemniakami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas(...)miksuje ziół w Thermomix ponieważ jest ich za mało i więcej osiadło by na ściankach naczynia). Wyrośnięte ciast wyciągamy z miski, wyrabiamy krótką chwilę. Przekładamy na papier do pieczenia i rozciągamy ciasto dłońmi. Ciasto ma nabrać kształt prostokąta. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni z blachą na której będziemy piec
Themo przepisycebule mała główka czosnku 10dag.masła 1 czubata łyżka mąki 1 szkl.mocnej kawy naturalnej sól pieprz po łyżeczce oregano i majeranku pęczek mięty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w dużą kostkę.Cebulę obieramy wraz z czosnkiem,drobno siekamy.W rondlu rozpuszczamy masło,partiami rumienimy mięso,wyjmujemy.Na ten sam tłuszcz wsypujemy cebulę z czosnkiem,i zeszklić.Wsypujemy mąkę,robimy zasmażkę,dodajemy(...)szkl.wody ,mieszamy,podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikostkę, czosnek wyciśnięty w prasce, podsmażać na jasny złoty kolor cebuli kurki oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą i na durszlak aby odciekła woda, wsypać kurki na patelnię, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać z 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aby nadmiar wody z kurek odparował, na koniec dodać pieprz mielony, wymieszać ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać(...)tarce do sera, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% ser ze śmietaną rozsmarować na kurkach, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić naczynie na środkowy poziom i piec około 35-40 minut, kroić porcje jak lekko wystygnie, podałam z cząstkami pomidora, można podać z maślanką - ziemniaki z kurkami są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się jeść
W Mojej Kuchni Lubię