pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:167/249)

Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 361

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę.  Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat(...)gotujemy! ;] Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy mleko, masło i ser, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy koperek. W naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy najpierw warstwę mięsa, a na wierzch warstwę ziemniaków. Wyrównujemy, a dla fajnego efektu wierzch puree, możemy udekorować esami-floresami wykonanymi za pomocą widelca :) Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut

Czerwona Porzeczka
Mielona karkówka na szpadkach - grill 243

pokroić w małą kostkę. Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek, cebulę, seler, pomidory, fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony kmin, skórkę otartą z limonki, doprawić solą pieprzem i oliwą. Bardzo(...)limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut. sos jogurtowy Wszystkie składniki sosu wymieszać. Na grillu ułożyć najpierw gruszki, pieką się nieco dłużej niż mięso, a następnie położyć  mięso. Obracać w trakcie grillowania. Mięso podawać z sosem jogurtowym i gruszkami polanymi resztka marynaty. Smacznego

Stare Gary
Pieczona perliczka z jabłkami i ziemniakami 216

Perliczka, ptak którego mięso zostało zapomniane, nie wiedzieć czemu. Ma bardzo zdrowe, ciemne, chude, lekkostrawne mięso. Smakiem mięso perlicy przypomina dziczyznę, a ponieważ jest ciemne należy

Moje Małe Czarowanie
57. Pieczone szparagi w szynce Crudo z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniakami 273

Gdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do

Be Fit Be Strong
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 229

Przepis na danie rybne, którego gwiazdą jest polędwica z dorsza pieczona w sezamie na delikatnym puree z kalafiora. Do tego barwna sałatka na bazie kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę i komosy ryżowej, inspirowana tabbouleh. To świetna alternatywa dla fileta smażonego w grubej panierze i puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów(...)piecze, pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa do sałatki – kolorową paprykę, obrane ze skórki ogórki, czerwoną cebulkę i wyfiletowane pomidorki koktajlowe (pokroić sam miąższ, bez pestek). Do dużej miski wsypać ostudzoną, ugotowaną wcześniej komosę ryżową i pokrojone w kosteczkę warzywa. Przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki do sosu – 2 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, roztarty ząbek czosnku, szczyptę

Dietolog
Udziec indyka marynowany w suszonych grzybach z kapustą pekińską w trzech odsłonach i dynią 138

majerankiem i sosem sojowym. Świetna jest też posiekana drobno kapusta pekińska, szalotka, czosnek, tymianek, kasza jaglana, kurczak i posiekane marynowane grzybki. Część kapusty pekińskiej kisi się. Postanowiłam też, że kapustę spalę na maśle z tymiankiem i upiekę. Uznałam, że uduszę z szalotką i majerankiem i zblenduję z ziemniakami na puree a część podleję syropem klonowym i podam(...)szczypta pieprzu  2 łyżki oleju rzepakowego  tymianek świeży Puree z kapustą pekińską, ziemniakami i musztardą francuską: garść posiekanej kapusty pekińskiej  1 szalotka  szczypta soli, pieprzu i majeranku  masło 2 ziemniaki  1 łyżeczka musztardy francuskiej  Palona i pieczona kapusta pekińska: masło tymianek  kapusta pekińska krojona na pół wzdłuż  sól, pieprz Duszona

Mango Papaja
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 464

Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)kawałki łososia, pozbawione ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji

Even Better Food
ZDROWE "FISH AND CHIPS" 181

DOBRY ! Co jak co ale ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza...💦 Wręcz nie chce się wychodzić z domu... W takie dni szczególnie oddaje się swojej pasji jaką jest gotowanie i pieczenie :) Przygotowałam dla Was prosty przepis na smaczny obiad. Jest to zdrowsza wersja znanego brytyjskiego dania "fish and chips " :) Jeśli zdjęcie pobudziło wasze kubki smakowe i zachęciło was do gotowania(...)pieprz, czosnek, oregano do smaku olej do posmarowania patelni  *(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa/kukurydziana ) PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączamy z wody, następnie siekamy zieloną cebulkę. W dużej misce łączymy wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju . Z powstałej masy formujemy kotleciki (grubość ok 1, 2 cm ). Smarujemy patelnię olejem. Smażymy ok 3-4 min z każdej strony DOMOWE CHIPSY : 2 ziemniaki olej

Marcepanowa kuchnia
Klops z boczniakami. 189

boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację mamy swojską wędlinę do chlebka. Kroję ją na dość grube plasterki(...)boczniaków 1 wysuszona kajzerka (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz        Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy na dużych oczkach wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, czosnek, doprawiamy

Rozpustne gotowanie
Baba ziemniaczana 180

Misiek z miną zdobywcy wrócił do domu i wręczył mi maszynkę do ścierania- ot, taki wspaniałomyślny on jest… Składniki (na keksówkę) 3 kg ziemniaków 2 cebule kilka ząbków czosnku 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki nasion chia zblendowanych z 6 łyżkami wody łyżeczka: soli, gałki muszkatołowej, kminek * wrzuciłam jeż jednego batata, tak samotnie leżał(...)ziemniaków ogarniała godzinę- fakt palce ocaliłam. W trakcie tej męczarni opatentowałam jedno- ścierać całkowicie jednego ziemniaka i dopiero dorzucać następnego. Nikt mi za reklamę nie płaci, więc mogę być szczera A więc jak już zetrzecie to wszystko to trzeba doprawić, dosypać mąkę, dodać chia i wymieszać. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem roślinnym i pieczemy w temp. 160 C minimum

greenscarf
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 240

czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 udka z kurczaka czosnek niedźwiedzi miód sos triyaki różowa sól himalajska (na co dzień używam wyłącznie takiej) pieprz młotkowany z kolendrą  papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki(...)rano, a piekę w południe. Udka układam na blasze z wyższymi bokami, na dno której leję 1 łyżkę oleju i zalewam wodą w taki sposób aby woda przykryła zaledwie dno. Blachę przykrywam filią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. W zależności od wielkości udek piekę je przez max. 30-40 minut. W połowie pieczenia do piekarnika

Blondynka Gotuje
Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym 202

wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta na sos: 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki soku pomidorowego (u mnie Cappy) 1/2 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki(...)śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki... ... i przykryć folią aluminiową Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec jeszcze ok. 10 minut Podawać z ziemniakami i z surówką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gnocchi w sosie pomidorowym z mascarpone 544

Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi(...)ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) - 100 g serka mascarpone - kulka mozzarelli (podarta na kawałki) Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Przygotowujemy sos pomidorowy mieszając passatę, parmezan, czosnek oraz mascarpone. Ugotowane gnocchi wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na gnocchi wylewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na wierzchu układamy podartą mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 196

Dzień dobry, Czy weekend majowy spłata nam figla i przywita deszczem? Po zimnej Wielkanocy nie mam ochoty znowu spędzać wolnych dni w mieszkaniu. Marzą mi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 197

orzechów włoskich, czosnku oraz z pomidorkami koktajlowymi. Danie podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie smakować z kuskusem lub ziemniakami Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 gałązki pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Pomidorki koktajlowe umyć(...)około 30 minut. Do miseczki przełożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można utrzeć w moździerzu). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piersi z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia filety

Oryginalny smak