ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy pieczywem. Ja podałam ze świeżym pieczywem i nawet nie wiecie jak było pysznie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 50 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 8 łyżek ketchupu pikantnego 4 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy(...)smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce. 2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa. 3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się
IzabelawkuchniBiała kiełbasa pieczona w cydrze . Wyśmienita, smakuje nawet dzieciom, którym raczej nie podaje się kiełbasy pieczonej w piwie. Ta potrawa jest dobra dla całej rodziny, niezależnie od wieku(...)Pieczeń rzymska z białą kiełbasą , pyszna na zimno z chrzanem lub sosem rosyjskim . Może być równiez daniem obiadowym, podana wraz z ziemniakami i surówką. - - - - - - - - - - - - - - - - - Pieczone
Codziennik Kuchennyłyżka suszonego czosnku kilka liści świeżej bazylii kilka liści świeżej natki pietruszki kilka liści świeżego oregano 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżka soli Dodatkowo: papier do pieczenia Piersi z kurczaka oczyścić, podzielić na dwie oddzielne piersi, a następnie każdą w poprzek na cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem(...)ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bulliołyżka suszonego czosnku kilka liści świeżej bazylii kilka liści świeżej natki pietruszki kilka liści świeżego oregano 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżka soli Dodatkowo: papier do pieczenia Piersi z kurczaka oczyścić, podzielić na dwie oddzielne piersi, a następnie każdą w poprzek na cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem(...)ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bullioczosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się zagęścić - nie może być płynna. Na koniec wyjąć listek laurowy. Jednocześnie przygotować ziemniaczane puree. Ziemniaki ugotować(...)obie masy ostygną (inaczej mogą się wymieszać!). Na spodzie naczynia do zapiekania ułożyć masę mięsną, a na niej puree dokładnie przykrywając wołowinę. Wygładzić masę ziemniaczaną i posypać pozostałym cheddarem. Piec w piekarniku bez przykrycia do delikatnego zbrązowienia. Około 20 - 30 minut, 200 stopni z termoobiegiem
zadanie-gotowaniezarumienienia. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki i siekamy drobno czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę. Smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajmy pieczarki i czosnek. Całość smażymy razem ok 7-10 min. Sos. W misce mieszamy śmietanę z jajkami. Dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (część, ok. 100g sera zostawiamy żeby posypać nim wierzch(...)warstw zapiekanki. Na dno kładziemy podwójną warstwę ziemniaków, na nią połowę farszu mięsnego, następnie połowę sosu śmietanowo-serowego. Koleje warstwy analogicznie: ziemniaki, farsz mięsny, sos. Na wierzch ścieramy pozostały ser żółty. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem. Po tym czasie
Pyza i Surówkaposiekanym czosnkiem. Nacieramy piersi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub -najlepiej -na całą noc. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance wina i soku jabłkowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę(...)Przekładamy np. do keksówki, posypujemy cynamonem i podlewamy kilkoma łyżkami soku jabłkowego. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia gęsi. Po wyjęciu gęsi odstawiamy ją na kwadrans, a potem kroimy na plastry. Podajemy z gruszką napełniąną żurawiną i ziemniakami z wody. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeoliwy sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała(...)ziemniaków, paski wtedy są tak cienkie jak makaron) Sos beszamelowy przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia
Niezły MłynekKOCIOŁKOWY GULASZ Z ZACIERKAMI ( Przepis pochodzi z książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron typu zacierki 4 łyżki suszonej papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli wybieramy(...)się wytopi dodajemy mięso, aby się podsmażyło, a potem cebulę i sól. Po około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę i pokrojonego pomidora. Dolewamy tyle wody, aby zakrywała wszystkie składniki. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy zacierki według uznania. My lubimy
Marder&Marder ManufactureDziś polecam Wam przepis na chrupiące kęski z kurczaka . Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne na obiad w towarzystwie ziemniaków, frytek, zestawu surówek itd. Wspaniale nadają się
Słodkie okruszkiMarchewka jest bardzo chrupiąca, słodkawa z wyczuwalnym akcentem ostrości, o który mówi sama nazwa produktu. I ta ostrość utrzymuję się jeszcze przez chwilkę w ustach. Nie obawiajcie się o czosnek, gdyż w ogóle go nie czuć, więc nie pozostawia po sobie śladu. Musze przyznać, że są to najlepsze chipsy warzywne ze wszystkich od Crispy Natural. Uwielbiam je, a swojego czasu(...)topinambur, który przypomina nieco ziemniaka, a wywodzi się z rodziny astrowatych. Nigdy do tej pory nie miałam do czynienia z tą rośliną, więc była to dla mnie nowość. Po otwarciu opakowania poczułam zapach podobny do chipsów z batatów czy nawet ziemniaków (chodzi mi o te zdrowsze wersje). Chipsy są chrupiące, przypominają coś na wzór pieczonego ziemniaka. Nie są słodkie
Zdrowie na języku :PObco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym ( w słoiku ) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 spory udziec z indyka Papryka słodka Papryka ostra Sól Niewielka ilość oleju(...)każdej strony. Podlewamy bulionem i dodajemy ajvar. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ( sprawdzamy widelcem ). Podczas duszenia od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami, kluskami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewysamej w której gotował się ziemniak) 1 łyżeczka octu jabłkowego 1,5-2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju kokosowego Dodatek dojrzałe awokado Sposób przygotowania Farsz Wszystkie składniki dusimy na patelni ok. 10 minut. Serowy dip Słodkiego ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie aż będzie miękki. Blenderujemy z resztą składników aż do uzyskania(...)Połowę tortilli smarujemy masłem orzechowym. Przekładamy farsz tortillę i składamy ją w pół, lub zawijamy jak na zdjęciu. Jeśli mamy dostęp do piekarnika, to wkładamy wrap do piekarnika i pieczemy 10minut w 180C. Artykuł Mój sposób na lunch: Bezglutenowy wrap (a’la burrito) z dipem „serowym” z batatów. pochodzi z serwisu
Fill The Bowlzwał :) danie znane jest zarówno w kuchni polskiej jak i żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej pracochłonnych. 1,5-2 kg ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi) 4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamy ok. 150 g boczku i tyle(...)kaszką lub bułką tartą formy. Pieczemy w 200 stopniach ok 1,5 godziny (do suchego patyczka). Dalej wersja jest moja: po ostygnięciu kroimy w grube plastry i podsmażamy z obu stron na patelni aż będą chrupkie i rumiane. Podajemy z sosem czosnkowym: 1 część śmietany 18% 1 część jogurtu naturalnego 1 część majonezu czosnek, sól, pieprz PYSZOTA
Z butelką mleczka w tlepieprz świeżo mielony,majeranek,czosnek w granulkach,kilka kuleczek ziela angielskiego,2 lub 3 szt. liścia laurowego Olej, wodę, sos sojowy i miód dokładnie mieszam w szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. Marynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso.Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy(...)podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni*. Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam przykrywkę podlewam mięso i wkładam na kolejne 50 minut, od czasu do czasu podlewam. Mięso było soczyste, mięciutkie, wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również
NA MOIM TALERZUmożliwe? No jasne , że możliwe, NATURALNIE! Na pierwsze danie była pomidorowa z ryżem SYS, a na drugie- PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM! ........... bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem! Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę! Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków(...)zaleceniem na opakowaniu , mieszamy. Czekamy około 10 minut aż wszystko ładnie napęcznieje. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Ja dodałam więcej wody i ząbek czosnku. Rozgrzałam patelnie z olejem i zaczęłam piec placki, a na drugiej patelni ...kaszanka ! Wyobrazcie sobie TEN zapach. Gotowe placki odsączyłam na papierowym ręczniku. I szybko na talerze,w towarzystwie kaszanki i ogórków kiszonych
Z Kuchni Do Kuchniinteresujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch(...)akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować ciasto na grubość jednego centymetra. W czasie wałkowania starać się, aby ciasto miało kształt kwadratu. Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać do niej drobno krojoną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć dwie minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć(...)rozwałkowaną masę ziemniaczaną wykładamy farsz. Zaczynamy zwijać roladę. Gdy zwinięta, kroimy w centymetrowej grubości kromki. Każdą z kromek smarujemy oliwą z zalewy z pomidorów. Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki
mecooksodcedzić. Marchew i korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić cebulkę, marchew, pietruszkę, czosnek, potarty na tarce brokuł i smażyć tak długo aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.Po minucie lekko podlać wodą, żeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie(...)długo ponieważ warzywa i ryba była podgotowana. Drugi sposób mniej kaloryczny to – naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego
Kuchnia Pokoleńcm.W misce wymieszajcie śmietanę z drobno posiekanym czosnkiem, dużą szczyptą papryki. Z wcześniej wyszorowanej limonki zetrzyjcie skórkę i wyciśnijcie sok, Dodajcie posiekany koper, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodajcie jedno jajko. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu układajcie warstwy: najpierw ziemniaki (połowa ilości), doprawcie je solą i pieprzem, polejcie niewielką ilością sosu śmietanowego. Kolejną warstwą(...)solą i pieprzem, polejcie sosem. Teraz połóżcie resztę łososia wędzonego i polejcie zaprawą. Ostatnią warstwą będą pozostałe talarki z ziemniaków. Doprawcie je porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dociśnijcie i polejcie pozostałym sosem. Przykryjcie folią aluminiową (błyszcząca strona wewnątrz) Pieczcie około godziny w 190 stopniach z termoobiegiem. Na kilka ostatnich minut ściągnijcie folię i włączcie zapiekanie górne, Nas to danie
OliveandThymebambusa 4 łyżki otrębów owsianych 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy na purée. Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek(...)purée ziemniaczane i ząbek czosnku - posiekany lub starty na tarce na małych oczkach. Następnie dodajemy otręby owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Wytrawne muffiny
My Chcemy Jeśćząbki czosnku - 1 średni por - łyżeczka pieprzu mielonego - łyżeczka soli - łyżka smalcu lub oleju Ziemniaki gotujemy z małą cebulą i czosnkiem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę podsmażamy na złoto z porem ( wszystko drobno posiekane). Gdy ziemniaki ostygną dodajemy twaróg i podsmażoną cebulę z porem i pieprz. Dokładnie rozdrabniamy widelcem, mieszamy i dosalamy do smaku. Farsz gotowy. Mąkę zalewamy(...)podsmażona cebulką lub z boczkiem, albo i z tym i tym. SMACZNEGO. CMOK . Ciasto nadaje się do zamrażania na surowo. Pierogi rozkładamy z szufladzie zamrażalnika na papierze do pieczenia, gdy się zmrożą przekładamy do woreczka. Aby je przygotować wrzucamy zamrożone na wrzącą osoloną wodę, gotujemy aż do wypłynięcia
Pasje Jolkiżółtego sera sól pieprz Cebule drobno kroimy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W sporej misce umieszczamy mięso, dodajemy cebule, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy, doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron(...)pokrojony w kosteczkę ser żółty, mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy aż ser się rozpuści. Gotowym sosem zalewamy pulpety, przykrywamy pokrywka lub folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę lub folię i dopiekamy jeszcze 15 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanie