pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:172/249)

MOUSSAKA 115

maszynki i zmiel. Przypraw świeżo mielonym pieprzem, solą, estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso i smaż wszystko razem aż mięso się poddusi, dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając(...)patelni czas na ziemniaki, możesz je pokroić nożem na cienkie plastry albo użyć do tego mandoliny – ja wybrałam drugą opcję. W misce wymieszaj jogurt, jajka i starty na drobnych oczkach ser z odrobiną pieprzu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, na dnie ułóż warstwę bakłażana, na bakłażanie ziemniaki, na ziemniakach sos mięsny

Martyna Cooks
MOUSSAKA 127

maszynki i zmiel. Przypraw świeżo mielonym pieprzem, solą, estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj. Na sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso i smaż wszystko razem aż mięso się poddusi, dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając(...)patelni czas na ziemniaki, możesz je pokroić nożem na cienkie plastry albo użyć do tego mandoliny – ja wybrałam drugą opcję. W misce wymieszaj jogurt, jajka i starty na drobnych oczkach ser z odrobiną pieprzu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, na dnie ułóż warstwę bakłażana, na bakłażanie ziemniaki, na ziemniakach sos mięsny

Martyna Cooks
Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym 93

Tutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj

Kardamonovy
Paleo Hashbrowny z selera 141

się je z ziemniaków. Ja dziś zaproponuje niskowęglowodanową wersję tego dania zrobioną z selera. Smakują wyśmienicie, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealnie pasują do jajecznicy czy jajek sadzonych. 1 Korzeń selera 1 Cebula (mała) 1 Ząbek czosnku Szczypiorek 20 g Masła (Grass-Fed) 1 szczypta Soli i pieprzu Zaczynamy od obrania selera, cebuli i czosnku. Tarkujemy seler(...)czosnek na drobnych. By nasze hashbrowny były bardziej chrupiące odciskamy nadmiar wody z selera. Siekamy szczypiorek. W dużej misce mieszamy wszystko, dodajemy sól i pieprz. Wykładamy naszą masę na formę do muffinek (można również usmażyć je na patelni jako jeden duży placek – pomocny może być talerz do przewracania, bądź mniejsze). Na górę każdego kładziemy płatek masła grass-fed. Pieczemy

Oslov.
Focaccia z oliwą, ziołami i ziemniakami 145

ziół u mnie: bazylia, rozmaryn, tymianek, liście czosnku niedźwiedźiego, natka pietruszki 1 ząbek czosnku (pominąć jeżeli dodany jest czonsek niedźwiedźi 4 łyżki oliwy 1 mały ziemniak (najlepiej odmiana z czerwoną skórką) sól gruboziarnista (zwykła też może być)   Thermomix przpisy. Focaccia z oiwą, ziołami i ziemniakami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas(...)miksuje ziół w Thermomix ponieważ jest ich za mało i więcej osiadło by na ściankach naczynia). Wyrośnięte ciast wyciągamy z miski, wyrabiamy krótką chwilę. Przekładamy na papier do pieczenia i rozciągamy ciasto dłońmi. Ciasto ma nabrać kształt prostokąta. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni z blachą na której będziemy piec

Themo przepisy
SCHAB NA OSTRO Z KAWĄ I KASZĄ BULGUR 158

cebule mała główka czosnku 10dag.masła 1 czubata łyżka mąki 1 szkl.mocnej kawy naturalnej sól pieprz po łyżeczce oregano i majeranku pęczek mięty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w dużą kostkę.Cebulę obieramy wraz  z czosnkiem,drobno siekamy.W rondlu rozpuszczamy masło,partiami rumienimy mięso,wyjmujemy.Na ten sam tłuszcz wsypujemy cebulę z czosnkiem,i zeszklić.Wsypujemy mąkę,robimy zasmażkę,dodajemy(...)szkl.wody ,mieszamy,podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ziemniaki z kurkami z piekarnika na syty obiad... 164

kostkę, czosnek wyciśnięty w prasce, podsmażać na jasny złoty kolor cebuli kurki oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą i na durszlak aby odciekła woda, wsypać kurki na patelnię, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać z 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aby nadmiar wody z kurek odparował, na koniec dodać pieprz mielony, wymieszać ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać(...)tarce do sera, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% ser ze śmietaną rozsmarować na kurkach, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić naczynie na środkowy poziom i piec około 35-40 minut, kroić porcje jak lekko wystygnie, podałam z cząstkami pomidora, można podać z maślanką - ziemniaki z kurkami są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się jeść

W Mojej Kuchni Lubię
Gęsina w pieczarkach wg Aleex 153

czasie wyjąć brytfannę. Wlać do brytfanny z mięsem przygotowaną mieszaninę wody i przypraw. Dodać kawałki czosnku. 8. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C, wstawić brytfannę i piec mięso, co 15-20 minut polewając je wytworzonym płynem. W sumie pieczenie powinno trwać około 2 godzin. 9. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki. 10. Cebule pokroić w kostkę. 11. Na patelni rozgrzać trochę(...)część smaku mięsnego. Chwilkę jeszcze poddusić. Odstawić. 13. Gdy do końca pieczenia mięsa zostało 40 minut, wystawić brytfannę z piekarnika i odlać większość wytopionego tłuszczu. 14. Do brytfanny dodać pieczarki. Wstawić do piekarnika. Polewać podczas pieczenia. 15. Gęś jest gotowa, gdy mięso odchodzi od kości. 16. Podawać z ziemniakami, czerwoną kapustą i buraczkami. Smacznego

W mojej kuchni
Kaczka pieczona z jabłkami 148

majerankiem i obranym, drobno pokrojonym czosnkiem. Kaczkę zaszyć z góry i z dołu wykałaczkami, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły jabłka. Kaczkę oprószyć pieprzem i kolendrą.  Włożyć do dużej formy lub brytfanki delikatnie wysmarowanej tłuszczem, ułożyć na plecy, wsuwając pod nie końce skrzydełek i nóżek, aby zbyt mocno się nie zapiekły.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)czasu piec). Gdy z kaczki zacznie wytapiać się tłuszcz, to polewać nim co pewien czas jej wierzch. Pod koniec pieczenia będzie widać, że z kaczki tłuszcz już prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła. Podawać według uznania, ja lubię z pieczonymi ziemniakami i buraczkami

Kuchcik gotuje
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 222

gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki .   Składniki na porcję dla 4 osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki 1 młoda cukinia 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz zioła do drobiu oliwa z oliwek Mięso(...)naczynia żaroodpornego wsypać suchą kaszę, następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka

Ugotować
Szaszłyki z mięsa na grilla. Kociołek z ziemniaczkami! 180

młodych ziemniaków (koloru żółtego) - czosnek świeży - 1/3 kostki masła - 500 g pieczarek - szalotka - sól morska - świeże oregano W dużym garnku z grubym dnem, rozpuść masło, dodaj czosnek, szalotkę, pokrojone w grube plastry ziemniaki i pieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym(...)polewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.  Na szpadkach nadziewamy na przemian, mięso, gruszkę i boczek, w proporcjach jakich lubicie. Pieczemy na grillu na złoty kolor. Podajemy z gorącymi ziemniaczkami! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykW kuchni i na mój profil na Instagramie Smyk_W_Kuchni (#smykwkuchni). Buźka

SMYKWKUCHNI
Karkówka na dziko 187

natarłam lekko przyprawami; roztartym czosnkiem, solą, pieprzem ziołowym i czarnym, posmarowałam kremowym octem balsamicznym, ułożyłam plastry jeden na drugim w ceramicznej miseczce, owinęłam folią, wstawiłam do lodówki na godzinę.  Podsmażyłam na dużym ogniu na sklarowanym maśle, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam i piekłam z ziarnami jałowca w 180°C godzinę, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze ok. 20 minut(...)podsmażałam jeszcze chwilę, zdjęłam z ognia, wlałam śmietanę, dokładnie przemieszałam, posypałam mąką i podgotowałam lekko na małym ogniu, doprawiłam do smaku, wsypałam pietruszkę, zdjęłam z ognia.  Podawałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, sosem polałam karkówkę. Może niektórych zdziwi tak długi czas pieczenia, ale zapewniam, że karkówka upieczona w ten sposób jest wspaniale krucha i rozpływa się

Kuchnia Prezydentowej
Żeberka w pieprzu mielonym 159

kości mięsko, pieczone w sosie własnym i warzywach . Na 6-8 porcji: - 2 kilo żeberek wieprzowych do pieczenia - 2 marchewki - 1 pietrucha - kawałek selera - koncentrat pomidorowy - mały słoiczek - 2 szklanki białego wina wytrawnego lub bulionu - 5 liści laurowych, sól do smaku - pieprz czarny grubo zmielony 4 łyżki - olej do smażenia - 4 średnie cebule - 1 główka czosnku Mięso umyj(...)termo obieg. Po tym czasie odkryj żeberka, warzywa z sosem ostrożnie przełóż do osobnego garnka i zmiksuj. Mięso piecz jeszcze 30 minut, ale już bez przykrywania. Do sosu, jeżeli jest za gesty dodaj bulion, lub przegotowaną wodę. Podawaj z ziemniakami duszonymi.. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Czas na sałatki. 2558

doskonała kolacja. Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej. Składniki. 2 ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko pokroić w paseczki i dołożyć do ziemniaków. Obrać i pokroić w plastry, ostudzić. Posypać solą i pieprzem(...)sałatki można użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem schab ze śliwką.. Francuska sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym. Składniki. 100g soczewicy 100g groszku zielonego 2 jajka 1 ząbek czosnku 1bcebulka czerwona 1 łyżka słonecznika uprażonego 50g sera koziego 1 cytryna szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki oliwki 1 łyżka kolendry świeżej pieprz, sól Wykonanie. Soczewicę gotować

Kulinarny karnet Christophera
Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków 117

cebula 1 szt, tymianek szczypta, rozmaryn szczypta, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, olej, na ziemniaczane pure: ziemniaki 5 szt, mleko roślinne 1/3 szklanki, masło roślinne 3 łyżki+ kilka płatków, gałka muszkatołowa sczypta, rozmaryn szczypta, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, tak aby się nie rozpadała. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonej(...)jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty

kulinarne odsłony pati