pieca na dwie godzinki w 200 stopniach pieczemy. Krok 3 Karkówkę po godzinie podlewamy czerwonym winem, ja daje słodkie ale może być też wytrawne.Karkówka puszcza sok który miesza się z winem podczas pieczenia.W wytworzonym sosiku rozpuszczają się jabłka-powstaje puree. Po 2 godzinach karkówka dochodzi. Można ja podać z ziemniakami pokrojoną w plastry i z puree jabłkowym
Różowa kuchniajuż jest smakowicie, tak jak w przypadku tego przepisu. Szynkę kroimy w centymetrowe plastry. Majeranek, zioła prowansalskie, sos sojowy, przyprawę warzywną, pieprz cayenne, chrzan, musztardę oraz olej i rozmiażdżony czosnek dokładnie ze sobą łączymy, po czym smarujemy marynatą mięso. Tak przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Mnie osobiście smakuje najlepiej, jeśli poleży w niej przynajmniej przez całą(...)szklanką wody, zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny, w zależności od sprzętu. Mięso powinno być kruche, a jabłka rozgotowane tak, by razem z sosem z mięsa stworzyły samoistnie pyszna zalewę. Ja podaję z sezonową surówką i pieczonym ziemniakami. Najlepsze
Kuchenna Kontrrewolucyaząbki czosnku, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 5-6 sztuk fig z konfitury, Piersi oczyścić, brzydsze kawałki odciąć i odłożyć (będzie do nadzienia). Skórę piersi naciąć nie uszkadzając mięsa. Czosnek posiekać, wymieszać z solą i majerankiem. Natrzeć przyprawami gęś i odstawić na pół godziny a następnie zalać winem i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce – ja zostawiam(...)zrumienienia, na chwilę odwrócić na drugą stronę. Piersi przełożyć na blachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi
królestwo garówDlaczego tak to podkreślam? Z dwóch powodów. Po pierwsze - jeśli dodaje się czosnek od razu do gotujących się ziemniaków, robią się one gorzkie i już niczym nie da się tego zepsutego smaku naprawić. Po drugie - znany ze swych zdrowotnych właściwości czosnek traci je oczywiście po wpływem gotowania, dlatego sensowniej jest dodać go surowy dopiero kiedy zupa już gotowa(...)pieczarki za mało natłuściły zupę, dodać łyżkę lub dwie oleju; - jeśli za mało pieprzu, czosnku, dodajemy swobodnie tyle, żeby smakowało, maggi pasuje też :) Można zagryzać dobrym chlebem, oczywiście na zakwasie :) Podobnie jak to danie , żur smakuje obłędnie wieczorem, kiedy odstoi już pół dnia na piecu; możecie mieć problem ze schowaniem go do lodówki, bo jeszcze chochla, jeszcze jedna, jeszcze
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam i Wam. Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy
Słodkie okruszkiprzy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie mogę ustawić na gazie i przygotować na niej sos. Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule w łupinach (lub 1 obrana i 1 nieobrana) 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100g serc kurczaka 100g(...)także bezpośrednio przed pieczeniem. Jeśli zdecydujecie się na pierwszą opcję to pamiętajcie, by wyjąć go z lodówki na co najmniej 1,5 h przed pieczeniem. Pozostałą część masła rozsmarowujemy na wierzchu kurczaka i posypujemy całość solą i pieprzem. Nie bójcie się tej ilości tłuszczu, spłynie on do brytfanki, a zapewni cudowną warstwę izolacyjną podczas pieczenia i zapewni chrupiącą skórkę. :) Boczek
Cooking Monsterkurczaka 0,5 kg udek kurczaka ( bez skóry i kości ) 0,5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli Udka z kurczaka pokroiłam na paski szerokości około 1 cm. W misce wymieszałam jogurt z olejem(...)drobno nie mieliłam ). Ty możesz użyć zwykłej bułki tartej. Piekarnik nagrzałam do 200 C. Na formie do pieczenia rozłożyłam papier do pieczenia i na nim poukładałam udka. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 30 minut. Całość podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Nuggetsy z udek kurczak przepis na udany obiad
Kuchnia na wzgórzuPrzygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na zapiekankę i przełożę do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki (w większą kostkę). Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę kroję w cienkie półplasterki, czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Do koncentratu(...)nagrzanego piekarnika do 190 stopni, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 60 minut, do miękkości składników. Jeżeli mamy naczynie bez pokrywki to możemy je nakryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Zapiekanka ziemniaczana jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia Gotujeprzesmażyć przez minutę, często mieszając. Dodać cebulę i smażyć na umiarkowanym ogniu, często mieszając około 6 – 8 minut. Po tym czasie zwiększyć ogień i dodać zieloną paprykę wraz z czosnkiem, po minucie smażenia żółtą, po kolejnej minucie czerwoną. Do warzyw dodać niepełną łyżeczkę soli, przyprawy i smażyć całość, często mieszając, aż papryki zmiękną, ale pozostaną jeszcze jędrne (około(...)dodać passatę pomidorową i majeranek – dusić całość przez 3 – 4 minuty. W razie potrzeby dosolić lub doprawić do smaku. Podawać samodzielnie lub z pieczywem, jako dodatek do kasz, pieczonych ziemniaków, klusek albo np. placków ziemniaczanych. Smacznego! Zapisz
Even Better Foodtymianku, sól, suszone pomidory, z czosnkiem i bazylią, pół cytryny, Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rybę oprószyć z zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, oraz gałązkę tymianku. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie(...)Formę do zapiekania posmarować oliwą z pomidorków, ułożyć plasterki ziemniaków, skropić lekko oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę. Na niej położyć dwa, trzy plasterki cytryny, obłożyć pomidorkami koktajlowymi. Rybę skropić oliwą. Wstawić do pieca (nagrzanego do 180 stopni) i piec około
królestwo garówminutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej
Blondynka Gotujeminutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło. PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI: 3 średnie ziemniaki 1 łyżka chrzanu wasabi 1 łyżka masła Ziemniaki ugotowałam w osolonej
Blondynka Gotujemlekiem kokosowymi. Piotrek przywiózł na święta bardzo dużo kasztanów jadalnych, znudziły nam się już kasztany pieczone i gotowane, które smakują jak słodkie ziemniaki z posmakiem orzechów.Kremową zupę zrobiłam z kasztanów i warzyw. Bardzo nam smakowała, o wiele bardziej niż w wersji pieczonej i gotowanej. Polecam też inne przepisy na zupy kremy TUTAJ. Zupa jest gęsta(...)Zupa z kasztanów i warzyw z mlekiem kokosowymi, składniki na 2-3 porcje: 250 g kasztanów jadalnych 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku mała marchewka gruby plaster korzenia selera 1 mała pietruszka 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego pierz i sól do smaku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi(...)oliwy z oliwek 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka sosu Worcestershire sól pieprz Sos: 150 g gorgonzoli 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/4 szklanki słodkiej śmietany 12% (lub mleka) pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki ( w najgrubszym miejscu lekko rozbijamy tłuczkiem). Dodajemy oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy
Oryginalny smakdodatek do obiadu. Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉 Składniki (ok. 8 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g cukinii 150 g marchewki 3-4 łyżki natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego 1 jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól i przyprawy (curry, pieprz ziołowy i czarny, papryka słodka(...)dodaj jajko, pozostałe składniki, przyprawy oraz usmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa może wydawać się rzadka. Następnie uformuj średniej wielkości kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut
Zdrowie na języku :P