pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:170/249)

Zaplatanki z parówką 182

wody kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy  przykryte na 10 min. do wyrośnięcia. Dużego ziemniaka gotujemy i rozgniatamy.  Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, ziemniaka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto, gdy jest za suche  dodajemy kilka łyżek wody, jak jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki. Wyrobione ciasto(...)napełniać można wg swojego uznania, pocięte parówki+ser, jak ktoś nie lubi parówek może zawinąć cukinię przyprawioną czosnkiem+ser... Potem zaplatanki przekładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lekko oregano. Możemy dodać dla ozdoby i lepszego smaku pomidorki, które fajnie się podpieką. Pieczemy w 220 st.C  20-30 min. góra/dół ...zależy od piekarnika. Po wyjęciu chwile studzimy

chleba naszego
Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale 238

Jakoś mało na moim blogu ryb, chociaż bardzo je lubię więc muszę nadrobić te zaległości. Przedstawiam dziś rewelacyjny i bardzo szybki przepis na steki z tuńczyka po prowansalsku, czyli pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku i rozmarynu. Danie to robi się dosłownie w 30 minut, a jest bardzo zdrowe(...)plasterkami pomarańczy lub cytryny, dopraw pieprzem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 8-10 minut, jeżeli lubisz różowe w środku, jeżeli lubisz go bardziej wypieczonego dopiekaj jeszcze przez 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami bazylii i podawaj z chlebem lub pieczonymi ziemniakami . Smacznego! English version Tuna provencale (4 servings) Ingredients: 4 tuna steaks, about

karmelowy
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 175

gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów(...)muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco

My Chcemy Jeść
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 263

pszenną oraz szczyptę soli. Tak robiła moja babcia, mama i wszystkie znane mi ciotki. Żadnych jajek, mąk ziemniaczanych i innych sztuczek ze smażeniem na oleju włącznie. Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków przeróbcie na gładką masę jak na kluski śląskie, Może być na tarce, maszynce lub prasce. Przyklepcie, podzielcie na cztery części i wyciągnijcie jedną część. W to miejsce wsypcie mąkę pszenną(...)patelnie lub rozgrzane blachy pieca. Smażymy po 2 minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem

ladykitchen
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 350

kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewka Przygotowanie: Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w bulionie razem z pokrojonym kurczakiem i marchewką. Na rozgrzanym w garnku maśle dodajemy pokrojony czosnek. Gdy się chwilę podsmaży, dodajemy szpinak i gotujemy na średnim ogniu. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Gdy szpinak jest ugotowany, dodajemy sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy(...)miski. Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski z pieczarkami i cebulą i lekko blendujemy. Resztę można zmiażdżyć widelcem( ja pozostawiłam kilka kawałków ziemniaka ;)). Do purée dodajemy orzechy, solimy, pieprzymy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na dno naczynia wykładamy purée, szpinak, następnie 3-4 plastry mozarelli i ugotowanego kurczaka, którego również przykrywamy mozarellą. Pieczemy przez

Kitchens Alphabet
Focaccia 238

tymianeku- suchy lub świeży sól morska Wykonanie: Drożdże wsypujemy do ciepłej wody - odstawiamy na 10-15 min . Szykujemy oliwkę. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwy 60ml, dodajemy wyciśnięty czosnek, rozmaryn ( ja miałam suchy) I tymianek - dodałam świeży. Odstawiamy. Wyrabiamy ciasto z drożdżami, solą I cukrem. Jeżeli ciasto nie jest odpowiednio elastyczne dodajemy wody-lub gdy jest odwrotnie- podsypujemy make(...)dłoni :). Całość polewamy przygotowaną wcześniej oliwką z ziołami. Posypujemy solą morską. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 10-20 min. Czas jest uzależnione , od tego czy focaccia ma być bardziej przypieczona , czy też mniej. Ja piekłam 15 min. Gotowe :) Ja podałam z zupą z ziemniaków I por . Pyszotka . Polecam I życzę smacznego

Smaki Edyty
Zapiekanka z ziemniaków 131

Pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, pokroić w kosteczkę. W szerokim garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklić przez ok. 5 - 7 minut cebulę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą, dodać czosnek pokrojony na plasterki oraz oregano, tymianek i liście laurowe. Smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodać przygotowane pomidory i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut w międzyczasie od czasu(...)ziemniakach w formie i delikatnie doprawić solą. W międzyczasie osuszyć bakłażany z wody i na nowej patelni na oliwie smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Bakłażany ułożyć na papryce. Z sosu pomidorowego wyjąć liście laurowe i zioła i wylać go na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec bez przykrycia przez

KUCHNIA POLSKA
Pomidory faszerowane batatami 157

farszu użyłam słodkim ziemniaków w połączeniu z mleczkiem kokosowym i ostrą papryką, co nadało daniu ciekawego smaku i charakteru.   Pomidory faszerowane batatami 2017-05-08 18:48:05 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 duży batat 6 pomidorów 1 łyżka mleczka kokosowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1-2 ząbki czosnku 100 g sera(...)następnie odłóż do przestygnięcia. Zblenduj batata z przyprawami, mleczkiem kokosowym i czosnkiem na gładką masę. Pomidory umyj, następnie delikatnie wydrąż miąższ (nie będzie już potrzebny, odłóż go np. do zupy) Nafaszeruj pomidory masą ziemniaczaną, ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut w 190 stopniach, następnie na wierzch połóż kawałki sera

Powiedz dietom nie
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 178

bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Możemy też grzyby oczyścić szczoteczką. Następnie kapelusze grzybów kroimy w plastry, nóżki siekamy w kosteczkę. Cebulę drobno siekamy, moja mama czasami dodawała czosnek przeciśnięty przez praskę – ale ja go pomijam. Na głębokiej patelni roztapiamy masło i olej. Wkładamy cebulę i szklimy. Dodajemy grzyby, podsmażamy na dużym ogniu przez około 5 minut(...)nieco zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia. Podajemy z czym chcemy, u nas tym razem sos grzybowy był dodatkiem do puree z ziemniaków i pieczonego udka kurczaka.   The post Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z konfitowanego czosnku 200

małego rondelka, dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku. Zalewamy olejem tak, aby przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu(...)warzywa będą miękkie. 5. Odcedzamy konfitowany czosnek z oleju, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy jeszcze około 10 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

W kuchni Katie
Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki 169

słodkich ziemniaków 500 g marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry sól 1. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Marchew i bataty obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. 2. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić czosnek i smażyć około minuty(...)zmielić. Dodać żółtka -jeśli masa jest wilgotna 2 jeśli dość sucha 3. Wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą warzywną. Przełożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch można posypać słonecznikiem lub orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia, około 50-60 minut. Smacznego Post Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki pojawił

UgotujmyTo.pl
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 249

gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia mięsa. Do 500 gram zmielonego(...)szaszłyków i układałem na mocno rozgrzanym grillu. Kebaby smażyłem z każdej strony po około 5 minut (łącznie 20 minut). Kebaby można również upiec w piecu - temperatura około 180 stopni, czas pieczenia około 35 - 40 minut. Ziemniaki obrałem ze skóry i pokroiłem w grube frytki, które smażyłem w oleju nagrzanym do 160 stopni przez 5 minut. Po tym czasie zwiększyłem temperaturę

Wyprawy kulinarne
Udka pieczone z pieczarkami 211

ziemniakami, frytkami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy  . Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jeśli wypróbowaliście jakiś przepis z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią, a może też i zdjęciem potrawy. Składniki 12 podudzi z kurczaka 250 g pieczarek 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli(...)blaszkę. Pomiędzy udkami ułożyć pokrojoną na części cebulę, ząbki czosnku i pieczarki. Wlać 1/4 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. W trakcie pieczenie, obrócić jeden raz mięso, a wierzch udek smarować za pomocą pędzelka powstałym tłuszczem. udka pieczone z pieczarkami Polecam kurczak w pomarańczach udka z cytrynową nutą

O kuchni z uczuciem
Szaszłyki wieprzowe z warzywami 182

łyżki oliwy Pokrój mięso na szaszłykowe, równe kawałki (ok. 4 cm średnicy i grubości ok. 1,5 cm) i wrzuć do miski. Dodaj sól, wszystkie przyprawy i zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj, przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na noc. Pokrój cukinię i bakłażan na plasterki 1 cm grubości. Posól i umieść na durszlaku przez 30 minut. Odciśnij(...)Nabij kolejno, boczek, cebula, mięso, warzywa itd. na przemian, lekko dociskając. Grilluj na otwartym grillu po 3 minuty z każdej strony, cały czas odwracając. Podawaj szaszłyki z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem naan . The post Szaszłyki wieprzowe z warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Przepis: Zapiekanka - obiad lub kolacja białkowa 231

miksie białek i węglowodanów.  A tu niespodzianka! Aga miło mnie zaskoczyła. Połączyła neutralne warzywa z białkami, zastąpiła ziemniak pietruszką i proszę... "   Mariusz Woyda Składniki: 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół selera 2 ząbki czosnku  1 szkl. śmietany 2 jajka 250 g boczku 250 g sera żółtego natka pietruszki łyżka tłuszczu sól pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę(...)się składników, na wierzchu musi być ser (warto posypać nawet podwójna warstwę, wtedy bedzie chrupiąca skórka). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę i przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i polewamy na naszą zapiekankę. Pieczemy w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę aby ser się zarumienił. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy natką

Dieta Rozdzielna i Zdrowie