pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:176/249)

Pieczeń mięsna 157

zawijać pieczeń. Gdy jajka są już ułożone, przy małej pomocy foli spożywczej zacząć zawijać pieczeń. Od prawego boku, dość mocno przyciskając aby do pieczeni dostało się jak najmniej powietrza. Zwiniętą pieczeń przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Po godzinie, wyjmujemy pieczeń(...)piekarnika, bardzo ostrożnie wykładamy z formy do pieczenia na blachę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Podajemy ciepłą z sosem pomidorowym jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy pieczywa. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Cebulę wkładamy do garnka, dodajemy oliwę. Smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie dodajemy sól, pomidory w puszce oraz zioła

mecooks
Pieczeń mięsna 133

zawijać pieczeń. Gdy jajka są już ułożone, przy małej pomocy foli spożywczej zacząć zawijać pieczeń. Od prawego boku, dość mocno przyciskając aby do pieczeni dostało się jak najmniej powietrza. Zwiniętą pieczeń przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Po godzinie, wyjmujemy pieczeń(...)piekarnika, bardzo ostrożnie wykładamy z formy do pieczenia na blachę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Podajemy ciepłą z sosem pomidorowym jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy pieczywa. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Cebulę wkładamy do garnka, dodajemy oliwę. Smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie dodajemy sól, pomidory w puszce oraz zioła

mecooks
Wege bigos z ciecierzycą 196

rozgotowana. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy je na kawałki i wkładamy na nagrzaną patelnię teflonową/tytanową bądź inną na której można piec bez tłuszczu. Ja od ładnych kilku lat używam patelni    Primavera z powłoką tytanową marki Granchio.   Patelnia jest pokryta powłoką  Whitford QuanTanium® , która została wzmocniona unikatową mieszanką cząstek(...)bezpieczna dla zdrowia. Nie zawiera niebezpiecznych dla zdrowia substancji w tym kwasu PFOA/PTFE. Nie wytwarza związków toksycznych ani innych potencjalnie niebezpiecznych substancji.  Do pomidorów dodajemy poszatkowane cebule, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, kurkumę, doprawiamy czarnym pieprzem. Sos dusimy na małym ogniu około 40 minut. Ugotowaną kapustę i ciecierzycę przecedzamy. Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem, wkładamy kapustę

Szkrab Je Sam
Kolorowa zapiekanka bez mięsa z ziemniakami i kluskami śląskimi 259

lekko posolić i prószyć pieprzem mielonym. Gdy cebulka zacznie się rumienić, wrzuć czosnek. Smaż jeszcze 1-2 minutki, często mieszając. Do szklanki z wodą dodaj przyprawy. Wymieszaj. Gdy czosnek się lekko zrumieni, wlej około połowy wody i duś kilka minut na mniejszym ogniu, aż sos się lekko zredukuje. Często mieszaj. Do reszty wody dodaj mąkę i śmietanę. Dokładnie(...)Wlej sos śmietanowy i wymieszaj wszystko. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż plastrami ziemniaków. Na nich rozłóż plasterki pietruszki, potem marchewki i posyp kostkami rzodkiewki. Na górę rozdziel całą zawartość sosu, starając się samego sosu zostawić jak najwięcej na patelni. Posyp szczypiorkiem. Kluski pokrój

Anioszek w kuchni
SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 131

łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Płaty mięsa posypujemy z obydwu stron solą(...)Mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron- może być na patelni ale wygodniej w garnku z gruby dnem. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem i  jeszcze chwilę smażymy. Teraz dodajemy startą na grubych oczkach marchew, dolewamy wino, wlewamy 100 ml wody, przykrywamy i dusimy do miękkości  2,5 godziny. Mięso wyjmujemy

KuchcikoweLove
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 239

liść chrzanu. Zalewamy zimną solanką. Przykrywamy odwrotnie pokrywką, aby kaczka nie wypłynęła i była cała zanurzona. Wstawiamy do lodówki na noc. Kaczkę wyjmujemy, dokładnie osuszamy. Zostawiamy z marynaty czosnek, korzeń i liść chrzanu oraz koper – wszystko wkładamy do środka osuszonej kaczki, którą nacieramy najpierw oliwą, posypujemy majerankiem, szałwią i pieprzem (wewnątrz też). Przyprawy przez kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór(...)pieczemy jeszcze przez 2,5 godziny. Upieczoną kaczkę wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby soki się wchłonęły, następnie dzielimy na porcje. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Mięso kruche, delikatne, bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało się w ustach. Podałam ją w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków oraz surówki

mojewypiekiinietylko
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 240

uprażone migdały, ziarna słonecznika, plastry czosnku i oliwę, rozdrabniamy za pomocą blendera do "piaskowej" konsystencji. Dodajemy rukolę oraz groszek i dalej blendujemy. Jeśli otrzymamy zbyt zbitą konsystencję dodajemy jeszcze trochę oliwy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i odstawiamy do lodówki.  Piekarnik rozgrzewamy do 220*C (termoobieg). Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli(...)średnim ogniu z obu stron  na rumiano.  Wierzch ciasta smarujemy dość grubą warstwą pesto, układamy krewetki, kapary (odsączone z zalewy),  kawałki gorgonzoli oraz startą mozarellę. Pizzę pieczemy od 25 do 30 minut - ( w zależności od rodzaju pieczenia i mocy piekarnika) do zarumienienia wierzchu oraz spodu pizzy. Jeżeli mamy możliwość 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję termoobieg

Symfonia Smaków
Mielona karkówka z pieca 141

Składniki: 600 g zmielonej karkówki 3 ząbki czosnku pół marchewki i pietruszki z rosołu pęczek natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz

Gaździnka warzy
Karczek z pieca 172

Składniki 3 kotlety karczku dwie cebule 3 ząbki czosnku kilkanaście pieczarek sól, pieprz papryka słodka, kminek, gorczyca biała kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn ziele angielskie, listki

Gaździnka warzy
Sałatka kreteńska 150

Dziś zapraszam Was na kulinarne wspomnienie z moich wakacji na Krecie. Sałatka kreteńska to bogatsza wersja popularnej sałatki greckiej, według mnie dużo od niej smaczniejsza. To

Chilli Czosnek i Oliwa
Okiennice i gruszka miłości. Melanzane Parmigiana. 186

Pochodzi z Indii, w V wieku p.n.e. uprawiano go już w Chinach, a do Europy przywędrował dzięki Maurom, gdzie jako pierwsi za jego uprawę zabrali się Włosi. Jest krewnym ziemniaka, papryki i pomidora, choć roślinna genealogia szufladkuje go do rodziny .... jagód! Pan Bakłażan vel oberżyna znany jest też szerzej jako gruszka miłości , a dla wtajemniczonych jako psianka podłużna , jajko krzewiaste(...)gładkiej skórki, intrygujący kształt i cudowny seledynowy berecik z antenką - na jego widok serce zawsze bije mi mocniej, a gdy pomyślę o jego bogatym wnętrzu - jestem zgubiona!  Grillowany, pieczony, nadziewany, zamieniony w roladki, kawior czy nawet zupę, zawsze zachwyca i rozpala apetyt na jeszcze więcej. Podobnie jak dziś,  kiedy mieliśmy ogromną ochotę na jeszcze jedną porcję Melanzane

KUCHARNIA
Indyk z pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym 182

nieoczyszczony) dzięki temu zachowuje naturalne wartości odżywcze. Można używać go do gotowania oraz pieczenia w wysokich temperaturach do 200 stopni. Do wyprodukowania oleju użyto rzepaku z Polski :-) Miłego dnia kochani :-) Składniki: 400 g filetu z indyka 250 g pieczarek rukola 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% sól pieprz zioła prowansalskie olej rzepakowy u mnie Dr Gaja(...)dodajemy do pieczarek i cebuli. Następnie dodajemy czosnek drobno pokrojony. Smażymy, co jakiś czas mieszamy, dodajemy pieprz, i zioła prowansalskie.  3. Rukolę myjemy, osuszamy na sitku. Jak mięso będzie usmażone dolewamy śmietankę. Chwilę dusimy (śmietanka powinna się nam zagęścić), doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy rukolę, mieszamy i gotowe. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ryżem. Smacznego

kruche babeczki
Kurczak w ziołach pieczony w całości 159

pieczony najlepiej na drugi dzień. Oczywiście nie jest to konieczne. Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć „kuper” i usunąć wszystkie pozostałości po piórach, Czasami jak oglądam kulinarne programy i widzę że doprawiają kurczaka na którym jeszcze widać pióra nie mogę powstrzymać obrzydzenia. Przygotowanie papki z przyprawami – do miseczki wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszankę ziół suszonych(...)nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Polać go wytworzonym sosem. Wyjąć blaszkę z piekarnika i odwrócić kurczaka. Dolać wody, u mnie się wygotowała. Dno blaszki musi być pokryte wodą. Obrać marchewki, jeśli są grube przekroić na pół. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Włożyć warzywa na dno blaszki, lekko obsypać solą. Piec następne 30 minut. Ziemniaki umyć i ugotować

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z kurczaka i pieczarek 213

łyżeczka tymianku 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 15 - 20 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżki masła, potłuc tłuczkiem do uzyskania jednolitego pure, przyprawić gałką, pieprzem i solą do smaku. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać(...)osolonej wodzie około 5 minut), wyłożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć pieprzem i przykryć pure ziemniaczanym. Na wierzchu położyć cienkie plastry mozzarelli lub posypać innym tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 - 25 minut

Kuchcik gotuje
Puree ziemniaczano-kalafiorowe 215

złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.  Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo(...)Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami   Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Zupa krem serowo-kalafiorowa Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Puree ziemniaczano-kalafiorowe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1 opakowanie

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 173

posiekać drobno. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Na głębszej patelni (lub garnku z grubszym dnem) rozgrzać oliwę. Dodać por i zeszklić. Następnie dodać marchew i czosnek - wszystko razem podsmażyć krótko - nie powinno zbrązowieć. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Do ugotowanej i wystudzonej kaszy dodać podduszone warzywa, sól, pieprz, musztardę i natkę(...)farsz z kaszy i warzyw. Docisnąć lekko i przykryć ściętym wierzchem. Formę do zapiekania natłuścić lekko oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć cukinie i zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć. Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz ukraiński, Trzy billboardy za Ebbing Missouri 177

zapomniana, więc odświeżam pomysł. Składniki: kilka łyżek oliwy/oleju, 1 kawałek białej kapusty (u mnie stożkowa ), 2-3 buraki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule lub 1 por, 4-5 ziemniaków, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany, natka pietruszki, szczypiorek, suszony lubczyk, sól, pieprz. Warzywa drobno pokroić(...)soup, Three Billboards outside Ebbing, Missouri A nutritious, chockfull of vitamins soup, a bit forgotten so here I am refreshing the idea. Ingredients: a few tbs olive oil/oil, 1 piece white cabbage (I used pointed cabbage ), 2-3 beets, 2 carrots, 1 parsley, 2-3 garlic cloves, 2 onions or 1 leek, 4-5 potatoes, 1 can red or white

Qlinarnie i Qlinarnie
Skrzydełka smażone 145

Dzisiaj mam dla Was przepis na skrzydełka jak z KFC.  Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Podawać można z ryżem, ziemniakami, kaszą lub jako samodzielna przekąska. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na różne dania z mięsem w roli głównej. Polecam również przepis na skrzydełka w sosie barbecue Składniki 12 skrzydełek z kurczaka 1 szklanka mąki pszennej(...)płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka gorczycy 4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki imbiru olej do głębokiego smażenia Skrzydełka umyć odciąć najmniejszą część, która nie będzie wykorzystana. Każde skrzydełko przeciąć w połowie. Mąkę wymieszać z wszystkimi wymienionymi przyprawami bardzo dokładnie. Każde skrzydełko obtoczyć

O kuchni z uczuciem
Zupa ogórkowa, mecz siatkówki 185

przygotowaniu. Składniki: 6-7 ogórków kiszonych (nie kwaszonych!) 1 pietruszka 1-2 marchewki 1 mały kawałek selera 1 por lub cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 4-5 ziemniaków 70-100 g suchego białego ryżu 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego lubczyk pierz, sól Zetrzyj na tarce ogórki kiszone. Obierz warzywa i również zetrzyj(...)posiekaj drobno w blenderze. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż najpierw ogórki, potem dorzuć pozostałe warzywa i również chwilę podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż. Zalej wodą. Wrzuć pozostałe składniki. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Asseco Resovia Rzeszów: Lotos Trefl Gdańsk,  3 : 0 P.S. Aby kupić bilety, najlepiej przyjść

Qlinarnie i Qlinarnie
Karkówka w sosie myśliwskim 150

sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia lub bulionem. Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody(...)przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania