ugotowanych ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej) • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 2-3 jaja • szczypta soli Farsz ze szpinaku z serem Składniki: 400g szpinaku mrożonego lub świeżego 250g sera białego-u mnie z wiaderka opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietanki 18% masło lub oliwa z oliwek do smażenia 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz ser zółty(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek . Smażyć ,caly czas mieszając ,aż do całkowitego odparowania wody. Dodać opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Zdjąć z ognia.Ser dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.WYKONANIE ....Naczynie żaroodporne natluścić Masę ziemniaczana podzielić na dwie części ,Jedna częścią ,wylepić naczynie ,wyłożyć farsz i druga częścią masy pokryć farsz.Posypac startym serem...Piec około 35minut
w mojej kuchniDziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić
kuchnia doskiprzykładu - Producent Przypraw Rafex z Dys koło Lublina . Do wyboru do koloru . I nie ma coś się sugerować nazwą danej mieszanki - przyprawa do ziemniaków. Najważniejszy jest skład - sól, czosnek, papryka, kminek, pieprz, majeranek, cukier. Unikajcie oczywiście sklepowych mieszanek popularnych marek, w których składzie znajdziecie glutaminian sodu i inne paskudztwa. Kwestia wyobrażenia sobie jak dana mieszanka będzie komponować się z naszym(...)umieszczone woreczku (kilka garści). Mieszamy okruchy z przyprawą, dodajemy garść siemienia lnianego i łyżeczkę ostrej suszonej papryki. Obtaczamy mięso w panierce i układamy na blasze z folią/papierem do pieczenia. Mięso trafia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut (ostatnie kilka minut z termoobiegiem dla ładniejszego, złotego koloru). Podajemy z sosem czosnkowo-szczypiorkowym , o którym pisałem
Right Behind The Kitchenlepszy od smażonego :) Składniki (2-3 porcje): - 2 filety z kurczaka - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 1,5 łyżki musztardy Dijon - kilka kropel wody - sól, pieprz do smaku; papryka słodka, czosnek granulowany, bazylia suszona( po łyżeczce małej) - garść płatków migdałów - 1 łyżka sezamu - 1 łyżka siemienia lnianego - 2 łyżki mielonego lnu - sól, pieprz do smaku do mięsa Kurczaka umyj, jeśli(...)pieczenia wyłóż papierem do pieczenia/folią, filety posmaruj z obu stron musztardowym sosem, obtocz w siemieniowej panierce a na koniec posyp płatkami migdałów*. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami** i kolorową sałatką. * Płatki migdałów dość szybko się przypiekają, trzeba na nie uważać. Ja kurczaka piekłam przez większość czasu w dolnej części piekarnika, pod ziemniakami
Corner With Recipesskórą sok z cytryny sól morska pieprz świeżo mielony Marynata: 100 g śmietany 18% 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy rosyjskiej (ja użyłam miodowej) 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 kromka chleba tostowego, pokruszona 3 łyżeczki miodu mały pęczek koperku (pominęłam, bo nie lubię koperku ;), posiekany CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: min. 3 GODZ. POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, na nim układamy resztę marynaty. Pieczemy 50 minut - 30 pod przykryciem i 20 bez, żeby łosoś się zapiekł i utworzyła się 'skorupka'. Podajemy z ulubionymi sałatami i/lub ziemniakami. Smacznego
My Culinary Arthula zima. Pogoda nas teraz nie rozpieszcza i wciąż jest zimno, więc żeberka są idealną propozycją obiadową na ten czas. Zazwyczaj robiłam żeberka duszone, ale tym razem przygotowałam wersję pieczoną. W obu wersjach potrawa smakuje bardzo dobrze, więc możecie sobie wybrać czy wolicie poddusić je w garnku czy upiec w piekarniku. To danie, które można przygotować nieco prędzej(...)wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli mamy słabo ukiszoną kapustę dodać nieco soli. Przykryć naczynie pokrywką i piec w 175 stopniach ( lub dusić ) przez 1-1,5 godzinki w zależności od wielkości żeberek. Takie żeberka najlepiej smakują z ziemniakami z wody bądź z kawałkiem ulubionego pieczywa na zakwasie. Gotowe! Artykuł Żeberka w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniabieżącą wodą i osuszamy. Skórę na mięsie delikatnie podważamy, uważając, by jej nie porwać. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małej tarce. Ugniatamy go z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki, a następnie wkładamy równomiernie pod skórę wszystkich golonek. Z podanych składników robimy marynatę i obtaczamy w niej mięso z każdej strony. Ogórki kiszone ścierami na tarce(...)wstawieniem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch naczynia z mięsem przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem. Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso. Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami pure
Kuchenna Kontrrewolucyaeksport, ale pochodzi z polskich hodowli. 3. Czas pieczenia jest orientacyjny. Jeżeli mięso jest miękkie wcześniej, nie ma potrzeby dłuższego pieczenia, żeby nie przesuszyć gęsi. Składniki: 2 uda gęsi (ok. 800 g) 400 g kapusty kiszonej garść suszonych śliwek garść suszonej żurawiny ½ szklanki soku jabłkowego 1½ łyżki majeranku 2 ząbki czosnku ¾ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 4 ziarna jałowca(...)żaroodpornego naczynia przełożyć kapustę. Na wierzchu ułożyć mięso (skórą do góry), przykryć. Piec w 160°C (termoobieg) przez ok. 2 godziny.* Następnie odkryć naczynie, zwiększyć temperaturę do 230°C i podpiec jeszcze kilka minut, aż skórka będzie chrupiąca. Podawać z kluseczkami ( np. takie- klik) lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Pełny talerzProsto, pożywnie i do tego bardzo smacznie. Tak najkrócej można opisać zaproponowane przeze mnie dzisiaj danie. Inspiracją do jego przygotowania były pieczonki jurajskie przygotowywane w żeliwnym
Wyprawy kulinarnekości) położyć 4 ząbki czosnku, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Pozostały czosnek i imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek listek laurowy i cynamon. Do małego garnka włożyć pomidory, dodać przyprawy - paprykę, chili, miętę, kmin(...)łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą. Smacznego
Stare Garysycący obiadek ;) Składniki na 2 osoby: 2 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 szczypty ostrej papryki przyprawa do kurczaka u mnie Prymat czosnek granulowany lub ząbek czosnku świeżego sól czosnkowa, pieprz kawałek cebulki oliwa/olej 1. Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki do zimnej wody i zagotowuje ja następnie od razu po zawrzeniu wylewam, a nogi płuczę, pozbywam(...)wyrzucam!) Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam. Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto
Gotowanie...to proste !poczuła słodko-kwaśny zapach. Ach, to była ta mąka zalana wodą, o której zapomniała, i która stała na piecu kilka dni. A jak by wlać to do ziemniaków? – pomyślała kobieta. Jak pomyślała, tak zrobiła. Mieszając zakwas zalała nim ziemniaki. Zapach w kuchni rozszedł się apetyczny. Oczy kobiety przyciągnęła skórka słoniny, która wisiała nad kuchnią. Pokroiła ją i dodała do garnka(...)posoliła i spróbowała swojej strawy. Oniemiała z zachwytu. To, co ugotowała było bardzo smaczne i sycące. Mąż, wróciwszy z pola, liczył na parę ziemniaków w łupinach, a tu dostał pyszną zupę. Opowiadał później w okolicy, jak to mu żona nagotowała takiej dobrej strawy, że ją potem stale „żor”. Ludzie zaś lekko przekręcili to słowo, i tak powstała nazwa „żur”. Składniki
Garniec Magaliekostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Bób włożyć do miski, ugnieść niezbyt dokładnie przy pomocy praski do ziemniaków lub widelca. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż lekko zmięknie na średnim ogniu. Dodać czosnek, smażyć jeszcze 3 - 4 min a następnie dodać pomidory Doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć, mieszając od czasu do czasu(...)masłem. Podawać ciepłe lub zimne. Smacznego! Uwagi: Farszem możemy też nadziać ciasto francuskie. Ciasto dzielimy na kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, składamy w trójkąt, brzegi zlepiamy, spryskujemy wodą pieczemy ok 15 - 20 min w temperaturze
Stare Garynacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku. W misce mieszamy łyżeczkę soli , płaską łyżeczkę pieprzu , szczyptę papryki ostrej i słodkiej oraz szczyptę gałki muszkatałowej. Przyprawami dokładnie nacieramy naszpikowane czosnkiem mięso. W gęsiarce ( lub garnku z grubym dnem ) roztapiamy smalczyk Smakowita Pajda z cebulka i jabłkiem . Wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut – sprawi to , że wszystkie(...)śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut. Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło. Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda
Ostra na Słodkoprofilaktyce nowotworowej.Przy tym można wyczarować z niej wszystko. Zastąpi mąkę w ciastach, ziemniaki do obiadu i pieczywo na śniadanie. Smakuję przepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane. Składniki: 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,30 dag pieczarek 1 jajko od szczęśliwej kurki 1-2 łyżki mąki(...)Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować burgery, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać z sałatka buraczana . Miłego
pieprzny smaczek