mrożonej 2 ząbki czosnku 2 łyżki serka śmietankowego (np. Twój smak) Sól Pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Farsz: Botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekany czosnek, chwilę go podsmażyć. Następnie dodać botwinkę, którą smażyć do miękkości, aby nie przywierała dodać łyżkę lub dwie wody, aby się dusiła. Na koniec dodać serek śmietankowy. Doprawić do smaku solą(...)rozsmarować farsz z botwinki. Delikatnie zwijać, końce spiąć za pomocą wykałaczek, aby farsz nie uciekł w trakcie pieczenia. Gotowe roladki umieścić luźno w worku do pieczenia, piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Podawać z ulubioną surówką oraz kaszą lub ziemniakami. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdusiłam - piekłam. Wcześniej natarłam udziec przyprawami i odstawiłam na 4 dni. Ząbki z 1/2 główki czosnku rozgnieść. Udziec kozi natrzeć solą (ok. 2 łyżek), nasmarować czosnkiem i obłożyć 1/3 pęczka tymianku. Odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni. Następnie mięso umyć, osuszyć. Do naczynia do zapiekaniawlać oliwę, na dnie ułożyć połowę tymianku, pokrojoną 1 główkę czosnku, ułożyć udziec(...)pół, aby zmieścił się do brytfanki), przykryć resztą tymianku, ułożyć ząbki czosnku, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Naczynie przykryć folią spożywczą a następnie pokrywką (przykrycie musi być szczelne). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 3,5 godziny. Podałam z ziemniakami fioletowymi, szpinakiem i chipsami z wężymordu. zastawa
królestwo garówMięso umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec dodać plasterki czosnku. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa(...)sól, pieprz i sok z cytryny (wszystko wymieszać). Przygotowanym sosem polać sałatę masłową, a na sam wierzch ułożyć pokrojone pomidory i posypać posiekany szczypiorek. Upieczone mięso podawać z młodymi ziemniakami i przygotowaną sałatką
UgotowaćSzklanka kurek Kilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Opruszamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie. W tym czasie robimy(...)rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości wodą lub sokiem spod mięsa jeśli lubimy tłuste sosy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żeberka polewamy sosem i podajemy z ziemniakami lub dowolną kaszą
prawdziwe jedzenieczyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam do polskich(...)podgardle wieprzowe) 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól oraz boczek na pastę. W misce wymieszaj ze wszystkimi składnikami poza winem i oliwą
Chilli Czosnek i Oliwapietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę włoską szatkujemy, cebulę i pora drobno siekamy. Całą włoszczyznę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż jarzynka zmięknie. Podduszone warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym, wszystko dokładnie mieszamy a następnie zdejmujemy z ognia(...)kurczaka a na wierzchu układamy kolejną porcję jarzyn. Folię aluminiowa zwijamy zabezpieczając boki. Tak przygotowane filety przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.C około 30-40 minut. Tak przygotowane danie podajemy z ziemniakami. Artykuł Kurczak w jarzynce + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaciepłe danie z włoskim powiewem smaków :) Podawać można z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Niech będzie pysznie! :D Pikantne bakłażanowe roladki z kurczakiem w sosie pomidorowym Potrzebujesz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 bakłażan 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 ząbek czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 3 szczypty soli 1 szczypta pieprzu 6 suszonych(...)posypania listki bazylii (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. W małej miseczce wymieszaj oliwę z suszonymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobno chili, solą i pieprzem. 2. Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na 6 plastrów i ułóż na blasze do pieczenia. 3. Odmierz połowę marynaty i posmaruj nią z wierzchu każdy plaster bakłażana - zapiekaj bakłażana przez
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszny i soczysty sposób na karkówkę. Aromatyczna w lekkim sosie świetnie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz, ryżu czy klusek. Składniki (4 porcje) -600 g chudej karkówki -1 puszka pomidorów -200 g papryki marynowanej -2 cebule -1 ząbek czosnku -słodka i ostra papryka -sól, pieprz -zioła prowansalskie -olej rzepakowy Przygotowanie Karkówkę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Oprószyć solą(...)pokroić w piórka. Zeszklić na tym samym oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przenieść do naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i pokrojoną w paski lub mniejsze kawałki paprykę. Całość zalać pomidorami z puszki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem jeśli istnieje taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze
Zielona Kuchniaobiadu, lub jak kto woli- samodzielne danie. Przepis prosty , wykonanie banalne bo samo się robi. Idealnie sprawdzają się małe młode ziemniaczki. Składniki w dowolnej ilości młode ziemniaczki papryka igołomska czosnek ulubione zioła sok z limonki oliwa z oliwek świeży szczypior tarty parmezan sól do smaku u mnie himalajska różowa pieprz do smaku u mnie ziołowy karahi chicken masala(...)Karahi Chicken Masala. Wymieszaj. Wsyp do naczynia do zapiekania i piecz do momentu aż skórka się zezłoci a ziemniaczki będą miękkie. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego. Wrzuć paprykę umytą i pokrojoną w kawałki, podsmażaj aż skórka się zacznie rumienić. Do papryki wrzuć pieczone ziemniaki i wymieszaj wszystko razem. Przed podaniem zetrzyj sporą ilość parmezanu
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka soli, u mnie różowa himalajska 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu 1 łyżka chrzanu, u mnie ze słoika pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół szklanki kukurydzy pół łyżeczki wędzonej papryki 2 łyżki oliwy Umyj warzywa i owoce i pokrój je w kostkę. Pora pokrój w krążki. Ziemniaki pokrój w grubszą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej(...)miękkości. Po około 5 minutach smażenia dodajemy dynię i jabłka,następnie ziemniaki. Smażymy 5 minut. Mieszamy ,aby się nie przypaliło. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.Nie więcej. Doprawiamy według uznania, dodajemy chrzan i miksujemy. W oryginale zupa podawana jest z pieczonym grochem, u mnie z kukurydzą. Zupa wspaniale rozgrzewa. Jest smaczna i fajna nawet
Z Kuchni Do Kuchnipora i ziemniaki, całość przesmażamy przez kilka minut, po chwili dodajemy wodę i ziele angielskie oraz liście laurowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa już się ugotują, ostrożnie wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy, doprawiamy chili, solą i pieprzem, dosypujemy do zupy drobno posiekany żółty ser wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy zupa(...)razy. Gdy boczek nam się dobrze zrumieni, przekładamy go na papier ręcznikowy i delikatnie osuszamy papierem. Odkładamy. Ser kroimy w paseczki. Na patelni kładziemy papier do pieczenia na nim nasz ser w paseczkach i na małym ogniu podgrzewamy aż ser się rozpuści, wtedy ściągamy papier kładziemy na desce i czekamy aż wystygnie. Ser po czymś takim staje się plastyczny
Kuchnia na wzgórzuczym na rozgrzanej patelni lekko go rumienimy. Do zarumienionego boczku dodajemy odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy!) . 4. Chwilę smażymy, po czym na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Ponownie chwilkę smażymy i dodajemy marchew i pieczarki. 5. Gdy warzywa się zarumienią przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy składniki winem pozostałym(...)koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) i zagęszczamy sos mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody (opcjonalnie). 7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze tymiankiem. Wołowinę po burgundzku podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ciepłą, chrupiącą bagietką. I koniecznie z kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina! Bon appétit
W kuchni Katiemasło, rozmaryn i czosnek, rozpuszczonym i gorącym masłem polewamy stek, robiąc tzw. pastowanie. Nota bene takie pastowanie dobrze robi też rybie, ale o tym kiedy indziej. Zrumieniony i wypastowany stek kładziemy na ruszcie bądź warzywach. Na warzywach układamy też całą główkę czosnku przeciętą wzdłuż na pół i polaną oliwą. Wsadzamy do nagrzanego do 120 stopni pieca na 15 min. Jeśli(...)wysmażony. Palce stykamy lekko, nie dociskamy do siebie. Po pieczeniu stek musi koniecznie odpocząć, dajemy mu 10 minut. Soki w środku przestaną się gotować i krążyć i tym sposobem nam nie uciekną przy krojeniu. W międzyczasie, jak stek odpoczywa, robimy sos. Do jogurtu dodajemy kilka ząbków (zależy od upodobań) pieczonego czosnku, startego ogórka, posiekany koperek i łyżeczkę chrzanu, doprawiamy
ladykitchenszparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto(...)tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki
Kulinarne przygody Gatityczosnek. Wszystko razem smażymy, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i podsmażamy razem przez chwilę *** *** Dodajemy pomidory z puszki, całość doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu do czasu odparowania soku *** *** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do mięsa. Wszystko przesmażamy razem przez kilka minut, często mieszając *** *** Wystudzone ziemniaki kroimy(...)Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła (1 łyżka) i na dnie wykładamy połowę ziemniaków, tak by trochę na siebie nachodziły *** *** Na ziemniaki wykładamy masę mięsną *** *** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut – do zrumienienia ziemniaków. W między
Blog z Apetytem