pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:188/249)

wegańskie burgery z brokuła, szpinaku i tofu 92

wegańskich restauracji, miałam przyjemność spróbować burgery z tofu i szpinaku. Jednak miałam co do nich kilka zastrzeżeń. Po pierwsze ilość tofu była znikoma, przy czym jego niedobór zastąpiony został ziemniakami. Po drugie były one smażone, przez co niewątpliwie ciążyły po spożyciu na żołąku. Dlatego też, postanowiłam zrobić ich nieco lżejszą i zdrowszą wersję. A co najważniejsze, z wykorzystaniem dużej ilości(...)szpinaku łyżka sosu sojowego garść sezamu przyprawy: czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: brokuła parujemy ok 4 min  uparowanego brokuła blendujemy z tofu i szpinakiem do zblendowanych składników dodajemy sos i przyprawy - dokładnie mieszamy formujemy burgery i obtaczamy je w sezamie gotowe burgery przekłądamy na papier do pieczenia i pieczemy ok 30 min w 175 stopniach

healthy dreams
Kociołek wg Aleex 129

korzeń) • 1 por • 2 marchewki • 1 mały seler • 2 papryki czerwone • 2 duże cebule • kilkanaście liści białek kapusty • 20 plasterków wędzonego boczku • 1,5 kg żeberek • 10 ząbków czosnku • 4 spore ziemniaki • 0,5 kg kiełbasy śląskiej • 0,5 kg białej kiełbasy • olej • 1 szklanka bulionu lub wody • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, liście laurowe, curry Sposób przygotowania(...)kapuście ułożyć kilka plasterków boczku. 6. Na boczku ułożyć warstwę z warzyw: cebuli, ziemniaków, pietruszki, pora, papryki. 7. Ułożyć żeberka. 8. Przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać kilka liści laurowych. 9. Ułożyć kolejną warstwę z pora, białej kiełbasy, cebuli, papryki, ziemniaków, marchewki. 10. Na warzywach ponownie ułożyć żeberka. Przyprawić. 11. Ułożyć dokoła boczek, kiełbasę i warzywa, a na nich

W mojej kuchni
KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 118

którym można polać ziemniaki. Składniki: kurczak 1.5 kg. cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram ) śliwki suszone 1 garść vegeta lub kucharek  1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka Farsz: filety z piersi kurczaka 2 szt. jajko kasza manna 2 łyżki natka pietruszki 1 garść  curry 1 łyżeczka vegeta lub kucharek 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka Marynata(...)marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć.  FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką

Kuchnia Paulettes
Gjuwecz z mięsem wołowym, czyli gulasz inaczej 170

potrawa bułgarska, coś jak nasz gulasz tyle tylko, że więcej warzyw. Najlepiej piec w glinianych naczyniach w piekarniku, ale można tak jak ja używając głębokiej patelni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże pomidorki naciąć(...)góry na krzyż i sparzyć wrzącą wodą. Po chwili zdjąć skórkę, pomidory pokroić na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i czosnek, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać pozostałe warzywa. Smażyć aż wszystkie warzywa lekko się podsmażą. Zdjąć warzywa z patelni i wrzucić mięso wołowe pokrojone w drobną kostkę. Smażyć aż mięso nabierze złotego

Kuchnia Pokoleń
Topinambur pieczony 181

Topinambur to zapomniane już warzywo, jednak bardzo cenne dla naszego zdrowia. Dzisiaj topinambur pieczony, podobnie zrobiony do pieczonych ziemniaczków. I właśnie ziemniaki topinambur doskonale jest w stanie zastąpić. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, ale również jako samodzielne danie. W środku mięciutki, na zewnątrz chrupiący. Naprawdę doskonały w smaku. Jeśli wahacie się, to przeczytajcie o jego właściwościach. Topinambur(...)macie zaufania co może Was spotkać z tym warzywem. Nie wymaga dużo pracy a topinambur nawet wielokrotnie odgrzewany smakuje doskonale. Drukuj Topinambur pieczony window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 gr topinamburu 1/5 kubka oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz, kminek świeży rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie. Wykonanie Topinambur obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Wykładamy na blachę do pieczenia

Mieszam w Garnku
Królik w śmietanie 201

Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym

UgotujmyTo.pl
Myślał indyk o niedzieli... 174

I dobrze myślał. Chociaż początkowo wielkiego ptaka planowaliśmy mieć na świąteczny obiad, to mała obsuwa logistyczna przesunęła jego spożycie na weekend. Przekopałam setki blogów kulinarnych, aby

bastalena
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami 161

Polędwiczka wieprzowa pieczona w sosie z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i serem feta. Delikatne i bardzo apetyczne danie, które z powodzeniem może gościć na niedzielnym stole. 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 200 g śmietanki kremówki 30% 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 100 g oliwek czarnych 50 g sera feta(...)rozgnieciony czosnek. Kiedy się zeszkli, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Stale mieszając dolewać gorący bulion. Wlać śmietankę i przyprawić. Na końcu dodać pokrojone pomidory suszone i oliwki. Sos rozlać po mięsie i na wierzch dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i zapiekać przez 15 min. Podawać np z ziemniakami. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Ziołowy politechnik warszawski 144

łyżki mąki kukurydzianej Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu rozcieramy rozmaryn tak, by miał postać proszku. Dodajemy do niego szałwię i również razem ucieramy. Czosnek ścieramy na specjalnej malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do utartych ziół, jak również sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki łączymy z olejem rzepakowym. Powinniśmy uzyskać konsystencję(...)góry w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny. W czasie pieczenia należy mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem. Około kwadrans przed końcem, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu. Danie podajemy na gorąco, polane ciepłym, ziołowym sosem, z sezonową surówką i pieczonymi ziemniakami

Kuchenna Kontrrewolucya
Pasztet z cukinii z pieczarkami 317

Wegetariański pasztet z cukinii z pieczarkami może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków. Przyjemnie wilgotna struktura i delikatnie pikantny smak zachęca do jedzenia. Pasztet z cukinii z pieczarkami jest łatwy do zrobienia i można w nim nieco poeksperymentować z różnymi warzywami. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dobrze sprawdzi się w pasztecie również korzeń selera i pietruszki. Pieczarki(...)porcji: 15 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Składniki na pasztet z cukinii z pieczarkami: (foremka 28 cm x 8 cm x 6 cm i 22 cm x 10 cm x 6 cm) duża cukinia lub 2 małe 700 g pieczarek 2 duże marchewki 2 papryki (czerwona i żółta) 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 jajka wiązka koperku wiązka natki pietruszki

Kuchcik gotuje
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 113

Taka zapiekanka to łatwy i szybki w przygotowaniu pomysł na obiad. Idealna, gdy mamy mało czasu na robienie obiadu. Wystarczy tylko wszystko przygotować ułożyć w naczyniu żaroodpornym a reszta piecze się już praktycznie sama :) Do zapiekanki wykorzystałam  ser koryciński z czarnuszką   z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec .  " Ser Koryciński Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi(...)czosnkiem ser koryciński z czosnkiem ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim ser koryciński z czarnuszką ser koryciński z ziołami prowansalskimi ser koryciński z czubrycą i kozieradką ser koryciński z chili i oregano ser koryciński z kminkiem ser koryciński z żurawiną ser koryciński z orzechami włoskimi ser koryciński z bazylią ser koryciński z bazylią z płatkami czosnku ser koryciński z oregano

Zrób to smacznie
Szaszłyki z Kurczakiem w Jogurtowej Marynacie z Ziemniakami z Szałwią i Rozmarynem 144

pory obiadowej, czyli jak Młody wróci ze szkoły.  Składniki dla 2 osób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki chilli mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: połowa świeżego ananasa jak nie masz użyj z puszki też jest ok Sposób(...)połowę. Spryskałam oliwą i posypałam papryką i solą, wymieszałam. Ziemniaczki z szałwią i rozmarynem: kilka niewielkich ziemniaków kilka większych listków świeżej szałwii listki z dwóch gałązek świeżego rozmarynu sól sok z 1/4 cytryny 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję kilka minut w dobrze osolonej wodzie. Następnie odcedzam i odstawiam do wystygnięcia

Blondynka Gotuje
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 197

bardzo zdrowe i warto je włączyc do swojego menu. Przykładem jest np. quinoa zwana również komosą ryżową. Jest to pseudozboże, którego możemy używać jako zamiennika ryżu, kaszy czy ziemniaków. Nie zawiera glutenu, posiada za to niezbędne egzogenne aminokwasy, więc jest dobrym produktem dla osób niejedzących mięsa. Ponad to quinoa ma niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika, więc idealnie nadaje(...)przed powstawaniem nowotworów. A od siebie mogę dodać, że quinoa jest pyszna! Znawcy mówią, że ma lekko orzechowy smak, moim zdaniem jest on bardziej "sezamowy". Świetnie się komponuje z pieczonymi warzywami. Każdemu, kto jeszcze nie próbował komosy ryżowej polecam spróbować, np w postaci pysznej i sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy

Zawsze głodna!
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 248

przeciwutleniacze, jak te śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka.  Owoce jedzmy po posiłku(...)połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem 121

się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego(...)Farsz: Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 2. Masa mięsna: Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą

Szalona Kuchnia Eweliny