Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu(...)mrożone 300 g 2 świeże pstrągi 2 wędzone pstrągi Mango Ananas Mała czerwona kapusta Brokuł Czerwona papryka Imbir Mała cukinia 2 papryczki chili 4 duże ziemniaki Czerwona cebula Mała biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu
Niedzielny kucharzodświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska(...)posmakujcie wersji z pszenicą i orkiszem. Konsystencja dania jest jednocześnie chrupiąca i kremowa, a takie przeciwieństwa najlepiej do siebie pasują. Całość genialnie doprawiona śmietanką, oliwą z oliwek, parmezanem i czosnkiem. Przyznam, że smakuje niemal identycznie jak danie z mojej ulubionej restauracji! * Kremowe risotto z pieczarkami - najlepsze ze wszystkich testowanych dań gotowych. Chrupiący brązowy ryż, cukinia, duże plasterki pieczarek, ubita śmietanka
Poranek na słodkoDuszony kurczak w jasnym sosie pieczeniowym Duszony kurczak , to zawsze najprostszy sposób na obiad . Nieskomplikowany w przygotowaniu , niezawodny w smaku , zawsze się udaje . Pasuje do makaronu
Ogrodnik w podróżypłasko i zalewamy mlekiem. Tak przygotowane mięso spokojnie może poleżeć zanim my przygotujemy resztę. Szpinak myjemy i wsypujemy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany w kosteczkę czosnek, doprawiamy i smażymy około 8-10 min. Przesmażony szpinak rozkładamy na osuszonych z mleka kotletach i ciasno zwijamy. Mięso przed smażeniem polecam obtoczyć w jajku i bułce tartej lecz(...)obsypujemy tymiankiem i delikatnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę i łyżeczkę cukru. Ja wybrałem jako dodatek kaszę kuskus jednak do tego typu dania doskonałe są też pieczone ziemniaki z koprem. Jednak wracając do kaszy, doprawiamy ją solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na około 5-6 min a przed podaniem dodajemy do niej garść drobno posiekanego
Kuba Gotujebyć kuleczką powleczoną smakowymi łuskami ? - Odchodząc już od tematu ryby - dlaczego w tak wielu domach na niedzielę robi się tradycyjny rosół? Czemu schabowy zawsze jest taki pospolity? Czemuż to ziemniaków nie doprawia się czymś innym? Przecież tą samą potrawę można ugryźć z innej strony! Dać jej nowe życie, a tym samym sięgnąć po odrobinę "inności". :) No, to teraz możemy spokojnie(...)dynia, konopie siewne. Rewelacyjne połączenie chrupiących, zdrowych, strzelających w ustach ziarenek. Na szczególne uznanie zasługują maleńkie kuleczki o wielkiej mocy - konopie! :) Kupisz je tutaj: KLIK . - "PIEKŁO-NIEBO": Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek Cudo!!! Odrobina pikanterii zmysłowo otulająca kubki smakowe. Chili gra pierwsze skrzypce mimo swojej nielicznej obecności. Cóż - czasem wystarczy szczypta by podkręcić to co trzeba
Wypisz Wymalujkrótko obsmażamy polędwiczkę z każdej strony (kilka – kilkanaście sekund). Przekładamy mięso do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Solimy polędwiczkę, przyprawiamy pieprzem i nacieramy łyżką musztardy dijon (1 łyżka na 1 polędwiczkę). Na wierzchu układamy kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut (w zależności od grubości) – polędwiczka powinna być lekko różowa (nie może być krwista(...)lekko sokiem z cytryny. Przyprawiamy suszonym tymiankiem i/lub rozmarynem. Podsmażamy, aż się ładnie skarmelizują. Pod koniec delikatnie solimy i pieprzymy. Zamiast puree ziemniaczanego do polędwiczek możemy podać np. pieczone ziemniaki z piekarnika czy kaszę, ale ja lubię puree, bo można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać. Zobacz także: Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki
Poezja smakuprzykładem. Wczoraj piekłam kolejne tortille i tak podczas pieczenia myślałam sobie czym ja je nadzieję. Wpadłam na pomysł ugotować sos z kurczaka. U mnie świeży kurczak w lodówce zawsze się znajdzie! Bataty też wciąż ostatnio przyrządzam. Świetna alternatywa do tradycyjnych ziemniaków. Choć zwane z angielskiego sweet potatoes to tak naprawdę z ziemniakami nie mają nic wspólnego. Uwielbiam to warzywo(...)łyżki masła 1 suszone ancho chili 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao 3 łyżki migdałowego masła 200 ml bulionu z kurczaka 1 czosnek solo 1 czerwona cebula pęczek świeżej kolendry Dodatkowo zielone chili sałata orzechy cashew creme fraiche sól do smaku Potnij kurczaka na cienkie kawałki. Pokrój cebulę w kostkę. Wymieszaj z przyprawą taco i olejem
codojedzeniamajówkowego grillowania jest zaserwowanie szaszłyków z kurczaka. Kilogram dobrego jakościowo mięsa należy zamarynować na przynajmniej 8 godzin w lodówce. Do przygotowania marynaty potrzebna jest jedna duża cebula, jednaj główka czosnku, sok z jednej cytryny, szklanka jogurtu greckiego oraz po łyżce przypraw: ostrej mielonej papryki, tymianku, pieprzu kajetańskiego, cukru, odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Wszystkie składniki należy połączyć w mikserze(...)oliwą z oliwek i następnie piec z każdej strony po około 4 minuty. Dania z kurczakiem a zdrowie Dania z kurczakiem są przede wszystkim bardzo zdrowe, ponieważ mięso to zawiera wysoką zawartość naturalnego białka, które bardzo łatwo się przyswaja. Jednocześnie kurczak ma mało tłuszczu, a przez co niską liczbę kalorii (blisko piec razy mniej niż wieprzowina), dużą ilość kwasów nienasyconych
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepieprzu i dostawiamy na bok. Dynię kroimy w prostokątne plasterki, z papryczki chili usuwamy pestki, siekamy ją wraz z czosnkiem na bardzo drobno. Cebulę obieramy i kroimy w póltalarki. Kawałki dyni umieszczamy w misce, podlewamy ją oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i chili, posypujemy po szczypcie kurkumy, curry i świeżo startej gałki muszkatołowej (po ok. 0,5 łyżeczki) oraz cukrem(...)polędwiczki rybne, na których wierzch wsmarowujemy chrupiącą panierkę. Całość posypujemy jeszcze całymi orzeszkami ziemnymi i pieczemy ok. 45 minut ( w zależności od piekarnika - należy obserwować kiedy zaniknie surowość ryby w przekroju, ponieważ podpieczeniu ulegnie tu jedynie panierka). 10 minut przed końcem pieczenia do reszty składników dołączamy obtoczony w kolendrze ser camembert - dzięki temu rozpłynie się w ustach! Smacznego (: - Jeżeli
Symfonia SmakówOto propozycja dania, które zdobyło najwyższą notę, zdaniem jury konkursowego na danie z roślin strączkowych w tegorocznej edycji Jesień w Glśnie. Zachwyciło degustujących smakiem i niezwykłością
kgwjanczewomięsna: 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 jajko 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw do mięsa, np. sól, pieprz, papryka, majeranek, czosnek granulowany 2 łyżki bułki tartej i sucha kajzerka, zalane mlekiem (podczas pieczenia wchłoną wilgoć z mięsa i zagęszczą je) Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule 50 g serka topionego sól i pieprz do smaku Jak przygotować(...)pieczarkowy. Gotowe gniazdka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut, aż mięso będzie upieczone, pod koniec na wierzchu układamy kawałeczki serka topionego lub żółtego. Gdy gniazdka są już upieczone, wyjmujemy blachę i ściągamy mięsne gniazdka, podajemy od razu, gdy są jeszcze ciepłe posypane natką pietruszki np. z pieczonymi ziemniakami, frytkami i surówką. Takie mięsne gniazdka można przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępietruszką, czosnkiem i grubo posypane parmezanem, miękkie i niesamowicie pyszne. Delikatnie się rozpływały w ustach. Poezja, warto było czekać! BUM dostałem wózkiem, znowu jestem u nas, obok ktoś bierze ziemniaki i użył mnie jako hamulca dla swojego pojazdu. Farciarz miał złotówkę… Nie wahałem się ani chwili, biorę wszystkie, raz że będzie pyszny obiad, a dwa Sylwia dostanie zamiast kwiatków(...)nasze nie były za wielkie) 1 ½ szklanki ugotowanej komosy zielona pietruszka 3 ząbki czosnku 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona sól i pieprz do smaku parmezan lub suszone drożdże do posypania oliwa z oliwek Przygotowanie: Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek, poszatkowaną pietruszkę oraz komosę – wszystko mieszamy. Nadziewamy tym dokładnie naszego karczocha
PaleoLifeDzień dobry, Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :) Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy
Chilli Czosnek i Oliwagotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Pory obieramy z wierzchnich części, kroimy na półplasterki, dodajemy do ziemniaków i gotujemy razem kolejne 10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Odlewamy wodę, dodajemy masło i rozgniatamy tłuczkiem na gładką masę, stopniowo dolewając ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy(...)dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy czosnki. Podsmażamy przez ok. 1-2 minuty i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy razem około 3-4 minuty, aż mięso zmieni kolor. Być może trzeba będzie dolać dodatkową łyżkę oleju. Gdy mięso się
Poezja smakuziemniaki z ogniska). Gotujemy fasolkę. Gdy będzie "al dente" dodajemy masło, domową vegetę i wstrząsamy. :) Zamrożona latem ma w takim wypadku swoje wielkie wejście. Punt kulminacyjny - dip czosnkowy. W naszym domu jemu bardzo mocno czosnkowy, wręcz... wykręcający (chyba mamy przesunięte granice jeśli o czosnek chodzi. Wampirami na pewno nie jesteśmy w każdym razie). Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę(...)oleju - bardzo dobrze wychodzi. Fakt, faktem, że patelnia u nas rzadko widzi się z mięsem, bo przygotowujemy je zwykle w bardziej dietetycznej i zdrowej wersji - króluje u nas drób pieczony, ale od czasu do czasu można zgrzeszyć. Wersja ekspresowa przewiduje różnego rodzaju obróbki termiczne, więc postaramy się uchylić rąbka naszej tajemnicy. ;) No, to jeśli marzy się nam powrót
Wypisz Wymaluj