pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:195/249)

Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 378

schabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)Składniki (na 4 osoby) : S olanka: 1 litr wody 1/2 szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu

Jem więc Jestem
19.Lekka, podpieczona środa - czyli zapiekanka z pomidorami, krewetkami i łososiem! 310

ziemniaków, ciężkich mięs i zawiesistych, tłustych sosów. Ale nie muszą przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę.  Zapraszamy! (; Składniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm.) Zapiekanki: 350g makaronu typu kolanka lub krótkie rurki 2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku(...)ostygniętego już sosu beszamelowego dodajemy makaron, krewetki z czosnkiem, pociętego łososia oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Całość mieszamy, przyprawiamy wedle smaku i wykładamy na 2 formy - dokładnie wysmarowane masłem. Wierzch obkładamy plasterkami pomidorów-zostawiając miejsce na środku.Całość posypujemy startą mozarellą, ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Zapiekanki pieczemy od 25 do 30 min.  Na zdrówko! (function

Symfonia Smaków
Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym 172

whiskey (u nas klasyczny Jim Beam) 20 ml oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli oraz sporo pieprzu 1 łyżeczka suszonych płatków cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Można przekroić go wzdłuż na cieńsze plastry(...)domowych. ;) Swojego kurczaka, ze względu na brzydką pogodę, pałaszowaliśmy w domu z aromatycznym ryżem oraz świeżym zielonym ogórkiem. Sprawdzi się jednak wspaniale w plenerze, z chlebkiem, bułkami czy pieczonymi ziemniakami. Dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni - sos tzatziki, czosnkowy, świeże warzywa czy grillowana kukurydza - wybór należy do Was! Smacznego

Cooking Monster
Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym 300

Duszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne

Ogrodnik w podróży
Menu na tydzień: Gotowanie match&mix 200

przygotowaniu różnych składników w dużej ilości (np. pieczonych warzyw, pieczonego mięsa, najczęściej kurczaka) i łączeniu ich w różnych kombinacjach. Elementem łączącym całość – bazą dań – jest np. ugotowany ryż, albo komosa. Gotowanie w ten sposób jest proste, ponieważ pozwala ograniczyć czas na przygotowanie: krojenie, przyprawianie, pieczenie. Wadą może być to, że niektóre składniki muszą się powtarzać(...)praktycznie bez gotowania, młode ziemniaki – też 10-15 minut i ryż – ten akurat wymaga więcej czasu, bo użyliśmy ryżu brązowego. W szybkim przygotowaniu jedzenia pomógł nam garnek parowy – zwykły garnek z nakładką z dziurkami, jak w durszlaku. Jeśli nie macie, naprawdę warto zaopatrzyć się w taki „sprzęt”. Dzięki niemu równocześnie mogliśmy ugotować ziemniaki, fasolkę i groszek oraz

Niedzielny kucharz
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 290

schabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)Składniki (na 4 osoby) : S olanka: 1 litr wody 1/2 szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu

Jem więc Jestem
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 238

pokrój na drobne kawałeczki. Wymieszaj dokładnie curry z 3 łyżkami wody. Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą.  Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje(...)naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka z mlekiem w celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż bułeczki i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Farsz do bułek. Czas na drugie wyrastanie. Gotowe bułki. Gotowe bułki. inspirował blog Go on...Have

Grahamka, weka i kajzerka
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 313

  Dzień dobry, Gotowanie nauczyło mnie, że najsmaczniejsze potrawy wychodzą nam wtedy, gdy nie trzymamy się żadnego przepisu, tylko gotujemy instynktownie, to na co mamy ochotę

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti po azjatycku 217

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak się nie przejeść w Święta? 206

wielu polskich domach do dziś panuje przekonanie, że w ten dzień nie należy nic jeść do wieczora. Sama pamiętam, że w moim rodzinnym domu na wczesny obiad podawano ziemniaki ze śledziem i należało „wytrzymać” do kolacji, bo wtedy będzie się można wreszcie najeść. Zasada regularnych pięciu posiłków dziennie , obowiązuje także w święta i na pewno uchroni nas przed przejedzeniem się(...)grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego

Szybko Tanio Smacznie
Ziołowy kurczak w śmietanowym sosie 212

Ziołowy kurczak w śmietanowym sosie. Dziś polecam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowany kurczak jest soczysty, miękki. Podstawą smaku są oczywiście przyprawy

Słodkie okruszki
Kurczak pieczony w sosie z kolendrą i limonką. Porcjowanie kurczaka 239

dużej patelni a danie wstawcie do piekarnika w blaszce do pieczenia albo w ceramicznej formie do pieczenia tart. Pamiętajcie tylko że forma powinna być na tyle szeroka, żeby całe mięso kurczaka zmieściło się w formie na płasko, a sos sięgał do połowy jego wysokości – kurczak w tym przepisie się piecze, nie dusi. PORCJOWANIE KURCZAKA Całego kurczaka dzielimy na poszczególne elementy(...)połączenia. PIECZENIE Usmażone kawałki kurczaka przekładamy do naszykowanego sosu, skórką do góry. Wkładamy naczynie do już rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę i pieczemy przez 40-45 minut. Kurczak w miejscu przy kości powinien osiągnąć temperaturę 75 ⁰C, a płyn wypływający z mięsa po nakłuciu musi być przeźroczysty. Podajemy na stół w naczyniu, w którym wszystko się piekło, posypane pozostałą kolendrą

Karo in the Kitchen
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 231

dużych makaronowych muszli conchioglioni 1 cukinia (400 g) 350 g różyczek brokułu 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej (lub płatków chilli) pęczek natki pietruszki na sos: 400 g passaty pomidorowej (przecieru), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, łyżeczka suszonego oregano 100 g startej mozzarelli lub cheddara Przygotowanie: Muszle(...)drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Dodaj cukinię, brokuły oraz czosnek i smaż jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodaj także większość posiekanej natki pietruszki (część zostaw do dekoracji). W rondelku wymieszaj passatę pomidorową z posiekanym ząbkiem czosnku, octem balsamicznym, szczyptą soli

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalendarz przygotowań Świątecznych 703

pamiętam miał wyjątkowy smak właśnie dzięki temu, że rok rocznie przygotowywaliśmy go od podstaw. Ten, który pamiętam z rodzinnego domu pachniał i smakował wyraziście czosnkiem oraz kminkiem, choć każdy może oczywiście doprawić go nieco inaczej. Najważniejsze jednak by przygotować go samodzielnie. Uszka do barszczu przygotowywać będziemy na dzień przed wigilią(...)muszkatołowej. Jeśli nie mamy pod ręką francuskiego roquefort€™a możemy użyć naszego rodzimego rokpola lub innego sera z niebieską pleśnią o wyrazisty i ostrym smaku. Ziemniaki do pierogów gotować będziemy w mundurkach, tak by skrobia pozostała w warzywach. To ułatwi nam przygotowanie farszu.   Pierogi z kapustą i grzybami

kuron.com.pl
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 246

Tym razem przepis prosty jak konstrukcja młotka - bo cóż może być trudnego w upieczeniu boczku. Tak mi się przynajmniej wydawało, dopóki nie zaczęliśmy się zastanawiać czym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka pasterska w wersji FIT 285

czosnku\r","3 \u0142y\u017cki przecieru pomidorowego\r","sk\u00f3rka i sok z po\u0142owy pomara\u0144czy\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki oregano\r","2 \u0142y\u017cki posiekanej natki pietruszki\r","s\u00f3l, pieprz\r","oliwa do sma\u017cenia\r","Na kalafiorow\u0105 pierzynk\u0119:\r","2 g\u0142\u00f3wki kalafiora \u015bredniej wielko\u015bci\r","2 z\u0105bki czosnku(...)mniejsze kawa\u0142ki i gotujemy razem z obranymi z\u0105bkami czosnku przez 10-12 minut w lekko osolonej, wrz\u0105cej wodzie. Gotujemy go do momentu, w kt\u00f3rym mia\u017cd\u017c\u0105c go widelcem nie rozpada si\u0119 do ko\u0144ca. Po tym czasie dok\u0142adnie odcedzamy kalafior i czosnek, nast\u0119pnie kiedy wszystko jest jeszcze gor\u0105ce przek\u0142adamy

Mostek w kuchni
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 216

bądźmy już takimi ortodoksami:) Składniki: Sos 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 pietruszki 1 gałązka selera naciowego lub kawałek selera korzennego 1 duża cebula ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 ½ łyżki suszonego 1 łyżka rozmarynu świeżego lub ½ łyżki suszonego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe Gałka muszkatołowa – duża szczypta Szklanka piwa stout lub ewentualnie guinessa(...)żeby warzywa były bardzo miękkie. Kiedy już są gotowe i widelec podczas próby wchodzi w nie jak w masło, ściągamy je z ognia, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli masa po ubiciu jest zbyt wodnista chwilę trzymamy garnek na małym ogniu, żeby odparować nadmiar wody. Do pure dodajemy 2 łyżki masła, sól, pieprz, odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz

Niedzielny kucharz