pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:196/249)

Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 160

nacieramy solą i pieprzem. Układamy na półmisku żaroodpornym lub w naczyniu i pieczemy do uzyskania ładnego koloru. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką górną Czas - 30 minut   Cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki, czosnek obieramy z łupinek, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie(...)którym bataty zmiękną. Gdy warzywa będą już miękkie zupę zestawiamy z ognia. Pozwalamy jej nieco ostygnąć, by nie stępić ostrzy blendera. Ja przed blendowaniem rozgniatam jeszcze warzywa tłuczkiem do ziemniaków. Blendujemy zupę na gładko. Spróbujcie i zobaczcie czy czysty smak Wam odpowiada, w takiej postaci możecie podać tę zupę dziecku - jest delikatna, słodka i bardzo smaczna. W wersji dla dorosłych

Cooking Monster
Kurczak curry po polsku 134

kraju bardzo dużo zanim dotarł do nas ziemniak. Do tego również z cebulą i marchewką. A w kraje orientalne przenosi nas przyprawa curry, mleczko kokosowe i limonka. Ciekawe zestawienie smakowe. Polecam w szczególności wszystkim wielbicielom przyprawy curry. SKŁADNIKI Na marynatę: 1 limonka 2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry Pozostałe składniki(...)łyżki oleju rzepakowego WYKONANIE Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wycisnąć sok z limonki i zetrzeć skórkę. Dodać musztardę, majonez, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę curry i wymieszać. Udka włożyć do marynaty i dobrze je natrzeć z każdej strony. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Kaszę ugotować w lekko osolonej

Passions hobbies life
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 124

  Żeby dzieci (moje, oczywiście) zjadły taką zupę to mogę sobie jedynie pomarzyć ;) Cudem jedzą kremową zupę z brokuła i zielonego groszku. Duża w tym zasługa

bistro mama
Grillowany filet w sosie cytrynowym 153

pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwa i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy razem z kurczakiem. Warzywa będą gotowe w tym samym czasie, PIEKARNIK: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni funkcja góra dół lub 190 z termoobiegiem. Piersi w folii układamy na kratce do pieczenia na środkowej półce i pieczemy 10 minut. W połowie czasu obracamy mięso.  Po 10 minutach, usuwamy(...)obracamy. Po tym czasie mięso powinno być już gotowe, jeśli tak nie jest, zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku. Dobrym dodatkiem do tak zrobionego kurczaka są pieczone ziemniaki. Ziemniaki dokładnie szorujemy i wraz ze skórką, kroimy wzdłuż na ósemki., Skrapiamy je oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, i układamy na blasze, którą podłożymy pod kurczaka. Mieszamy co jakiś

Kuchnia od dwojga
Wieprzowina po myśliwsku 176

miękki. Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków. [embed]https://youtu.be/OBT6nzYk-hU[/embed] Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku: 250 g karkówki 250 g schabu bez kości 2 cebule 2 niezbyt duże ogórki kiszone 15 g suszonych grzybów około 1,5 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku łyżeczka sosu sojowego ciemnego 3 łyżki(...)porcje i lekko rozbijamy, tak aby wyszły nam niewielkie kotleciki. Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron, w trakcie smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Kiedy mięso i cebula będą podsmażone, na patelnię wlewamy szklankę bulionu, a także dodajemy po kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na małym gazie

e-PrzepisyKulinarne
Frytki z Warzyw 174

Frytki, fryteczki, frytunie.... Kto nie lubi klasycznych frytek z ziemniaków? No właśnie, ja nie przepadam za klasycznymi frytkami z ziemniaków. Ziemniaki, owszem, ale ćwiartki zapieczone w marynacie ziołowej. A frytki to ja bardzo, ale z marchewki, pietruszki, buraka i batatów. Oczywiście nie każdą ilość, bo takie frytki dają uczucie sytości na długo, równocześnie nie sprawiają, że jesteśmy mega najedzeni(...)ręką i tu albo zioła prowansalskie albo estragon. To są moje propozycje, ale zachęcam Was też do eksperymentowania. Pamiętajcie, frytki z korzenia pietruszki pieką się najszybciej! Dlatego ja w trakcie pieczenia sprawdzam i albo sobie układam upieczone pietruszki na mały stosik w kącie blaszki, albo wyciągam i pozostałe warzywa dopiekam do miękkości. Składniki: marchewki, pieruszka w korzeniu, burak, batat oliwa

Blondynka Gotuje
Łosoś zapiekany pod pesto z mizerią z rzodkiewki i pieczonymi młodymi ziemniakami 172

To już pierwszy dzień sierpnia! Jak ten czas pędzi! Dopiero co był maj, czerwiec. Ten lipiec minął tak, jakby go nie było. Dlaczego kiedy mamy wolne

Be Fit Be Strong
Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy 211

sobie wyszedł idealnie, ale w połączeniu z kaszą skomponował się niebanalnie. Mozzarella całość wykończyła, a rukola swojego smaku dołożyła. To znakomita propozycja przystawki, na gorąco podana, lub zamiennik np. ziemniaków do głównego dania.  Tych 👫👪, których na smakowanie zaprosiłam, o odgadnięcie składników  👅 poprosiłam. Z apetytem zjadali, ale z wymienieniem produktów kombinowali. Kaszę, mozzarellę podali bez wahania, ale do końca(...)czarować 🎇. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm : 1 duży batat ok. 450 g, 1 seler naciowy, 2 białe cebule, 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, sól, 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, ½ płaskiej łyżeczki cukru, igiełki świeżego tymianku z kilku gałązek, ½ płaskiej łyżeczki kozieradki, 1 jajo, 300 g kaszy jaglanej Cenos

Moniki Smakołyki
Makaron cannelloni z mięsem mielonym i sosem brokułowym 243

Danie to może wymaga trochę pracy i pochłania nasz czas, ale mimo wszystko myślę że warto je wypróbować:-) Potrawa która była lekkim wyzwaniem ale okazało się

Kuchnia Pełna Pasji
Pieczony Kurczak z Masłem Ziołowym 156

czerwonego wina 600 ml bulionu drobiowego opcjonalnie 1 łyżeczka dżemu z owoców jagodowych Masełko ziołowe: 2 ząbki czosnku 30 g natki pietruszki 250 g masła 10 g świeżej szałwii świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Na godzinę przed pieczeniem wyciągnęłam kurczaka z lodówki i odstawiłam aby osiągnął temperaturę pokojową. W tym czasie przygotowałam masełko ziołowe miksując wszystkie(...)spieczone delikatne mięso, więc piekłam kurczaka pod całkowitym przykryciem. Jeśli chcesz chrupiącą skórkę, w połowie pieczenia zdejmij pokrywkę. Warzyw nie podlewałam żadnym płynem. Po upieczeniu jak widać na zdjęciach warzywa i kurczak puściły sporo soku. Aaaa i właśnie temperatura pieczenia to 180 stopni i piekłam ok. 1 h 30 min.  Podczas pieczenia co jakiś czas polewałam sosem i delikatnie

Blondynka Gotuje
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 167

Tym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i

Marder&Marder Manufacture
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 157

aromatyczne pozostałości, całość przelewamy do brytfanki. Następnie oddajemy bulion wołowy, w takiej ilości by niemal nakrył mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy(...)kupić małe cebulki to wówczas dodajemy je zdecydowanie w całości. Gotujemy wszystko razem około 5 minut, aby smaki się połączyły. Danie jest gotowe. Możemy podać je z gorącą bagietkę, ziemniakami, ryżem lub jak my z pyzami. Smacznego

Kolizje Smaków
Co zrobić z mięsa z rosołu? 358

smak. Ale tego mięsa jest sporo, trzeba by je jakoś spożytkować. Pół biedy jeśli robimy rosół na kurczakowych udkach. Można je po prostu zapiec w piekarniku i razem z ziemniakami będą idealnym drugim daniem. Ale jeśli robimy rosół na innych częściach? Wtedy nie bardzo jest co z tym mięsem zrobić. Można oczywiście dać psom czy kotom, one się bardzo ucieszą(...)duży ząbek czosnku 1 bułka (najlepiej sucha) 5 łyżek bułki tartej 1 jajko ok. 230 ml wody po gotowaniu boczku 55 g przyprawy "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody z 1 liściem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego. Bułkę solidnie namaczamy w wodzie. Mięso z rosołu, boczek, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa

Marder&Marder Manufacture
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 249

Zupa meksykańska z mięsem mielonym, pieczoną papryką i fasolą czerwoną jest przepyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa, gęsta i sycąca. Świetnie rozgrzewa, dlatego jest idealna na ponure i chłodne jesienne dni. Jest bardzo prosta i szybko się ją robi. Można ją przygotować w wersji na ostro: wtedy dodajemy więcej ostrej papryki, albo łagodnej jeśli nie lubimy ostrych smaków - papryki dodajemy wtedy(...)mięsa mielonego (dałam wieprzowe, ale może być również wołowe lub mieszane) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli spora cebula 700 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 2 ząbki czosnku dwie papryki (dałam czerwoną i żółtą) szklanka bulionu garść sera żółtego do posypania (opcjonalnie) pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie natka pietruszki Przygotowanie Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona

e-PrzepisyKulinarne
Zrazy z karkówki 189

aromatycznych zrazów oraz zrobienia większej porcji niż moja, bo mięso znika w mig. Smakuje wspaniale od razu po przygotowaniu i także na drugi dzień. Nie będziecie zawiedzeni. Zobacz też: Pieczony kurczak na butelce Wieprzowina po chińsku z ryżem Karkówka z pieczarkami Przepis na zrazy z karkówki Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1,5 godziny + marynowanie Składniki 6 plastrów(...)Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, posiekany ząbek czosnku i tymianek. Przykrywamy i dusimy około godziny, aż mięso będzie miękkie. Następnie gotujemy jeszcze 15 minut bez przykrycia, aby bulion odparował, a sos zgęstniał. 6 Podajemy z ulubionymi dodatkami - najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą.   Artykuł Zrazy z karkówki pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania