buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla(...)dynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta
Kulinarne przygody GatityGyros na PROzdrowotnej kuchni? Niemożliwe... a jednak!. Chciałbym odczarować tego potwora fast foodowego i pokazać wam że gyros to nie jest magia tureckiego mięsnego mistrza. Gyros
Kuchnia PROzdrowotnazwilżoną wodą dłonią i dzielimy całość na 4 równe części. Jedną część kaszy wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy skrobię ryżową i ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy widelcem (jak gotowanie ziemniaki na knedle czy kotlety ziemniaczane ), tak żeby fragmenty kaszy równomiernie otoczyły się w mące. Dlaczego w cieście nie ma jajka? W ogóle nie jest tu potrzebne – kasza sama w sobie(...)patelnią i albo zlewamy gorące jak piekło masło do osobnego naczynia, albo zostawiamy je na patelni. W pierwszym wypadku uzyskamy brązowe masło, w drugim – palone. Fragmenty białek na gorącej patelni będą w dalszym ciągu łapać temperaturą i zrobią się czarne, nabiorą bardzo orzechowego aromatu. Wsypujemy do masła posiekane zioła, przeciskamy ząbki czosnku i lekko solimy (nie próbujcie masła, bo się
Karo in the Kitchenkonkubent nie patrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania(...)sera białego półtłustego 4 średniej wielkości cukinie pęczek pietruszki pęczek szczypiorku ½ pęczka koperku dwie łyżki posiekanej mięty (można pominąć) 2 cebule dymki, posiekana zielona część i cebulki 3 ząbki czosnku 6 jajek sok z jednej cytryny mąka pszenna lub kukurydziana (ile zabierze) skórka otarta z jednej cytryny ½ żółtej lub czerwonej papryczki chilli posiekana bardzo drobno, bez pestek (można pominąć) sól
ladykitchenszybką surówką i łagodnym sosem kebab-gyros od Folwark . U mnie dodatkiem były jeszcze frytki, ale możecie z nich zrezygnować lub zamienić np. na pieczone ziemniaki. Spróbujcie. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros 2016-04-18 18:41:36 Write a review Save Recipe Print(...)około 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy nasze mięso z lodówki i przekładamy do folii do pieczenia. Związujemy folię i robimy w niej małe dziurki. Tak przygotowane plastry z piersi z kurczaka pieczemy w piekarniku około 25-30 minut. W między czasie przygotowujemy frytki i surówkę*. Aby przygotować surówkę wystarczy połączyć jogurt naturalny z cukrem
Słodkie okruszkiPrzepiórki duszone w sosie własnym Nad mięsem przepiórek rozpisywałam się nie raz , że jest smaczne , zdrowe i proste do przyrządzenia . Powoli nadciąga zima więc czas na
Ogrodnik w podróżydynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa(...)łyżki naturalnego jogurtu Na farsz: 1 opakowanie szpinaku Poltino 2 jajka 200 ml śmietany 30% 50 g sera feta 5 plastrów pieczonej dyni Hokkaido 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy
Kulinarne przygody GatityWprost uwielbiacie ten przepis na pieczoną dynię z sosem tahini . Zawsze otrzymuję od Was masę pozytywnych komentarzy, ilekroć przypomnę to danie na Facebooku. I tym razem się nie zawiedziecie, bo pasta z dyni piżmowej i tahiny z dodatkiem greckiego jogurtu i czosnku bazuje na podobnej kompozycji smakowej. Orzechowa i lekko słodkawa to według mnie idealna pasta kanapkowa na jesień(...)pokrojona w dużą kostkę (waga po obraniu ok. 970 g) 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 70 g pasty tahini 120 g jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka sezamu, zmieszanego czarnego i białego lub tylko białego 1 i 1/2 łyżeczki syropu daktylowego (można ewentualnie zastąpić syropem klonowym) sól 2 łyżki posiekanej kolendry (można
Chilli Czosnek i Oliwaczasie pieczenia warto sprawdzić co dzieje się w garnku. Zapiekankę podajemy na ciepło, najlepiej w jednej z 2 opcji dodatków: z maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z czerwonym barszczem. Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 2015-07-17 19:03:08 Prosta w przygotowaniu i z niewyszukanych składników, a jednak doskonale smakująca kapusta zapiekana z ziemniakami i wędzonym boczkiem. Zapisz(...)boczek i kiełbasę układamy w dwóch warstwach, w każdej po połowie składników. W danej warstwie składniki układamy w następującej kolejności: ziemniaki na samym dole, następnie cebulę, boczek i kiełbasę (koniecznie razem z wytopionym tłuszczem), a u góry kapustę. Ziemniaki i kapustę przesypujemy dodatkowo solą, pieprzem i siekaną natką pietruszki. Na koniec przykrywamy wszystko dokładnie luźnymi liśćmi kapusty. Brytfannę możemy przykryć
Kulinarna Pokusafilecikami – sikamy jej jak najdrobniej. Ziemniaki myjemy, pozostawiamy je w łupinkach, zalewamy w garnku wrzątkiem, solimy i gotujemy około 20, maksymalnie 25 minut. Te ziemniaki nie mogą się porozpadać, dlatego tak ważne jest by wybrać ziemniaki sałatkowe – twarde, zwarte, takie które po pokrojeniu nie rozsypią się i nie zmienią formy, a wchłoną sos. Ziemniaki odcedzamy, wyjmujemy na deskę(...)parzyć. Ściągamy z nich skórkę. Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Jeśli macie duże ziemniaki, pokrójcie je w ćwierć plasterki, wygodniej będzie jeść. Wszystkie elementy sałatki można już w tym momencie wymieszać razem, albo zrobić to bardziej elegancko: na dno salaterki wlewamy dwie łyżki sosu, wrzucamy trochę ciepłych jeszcze ziemniaków, lekko mieszamy, nie muszą być całe pokryte. Posypujemy
Karo in the KitchenDostałem od mojej bratowej mąkę pizzową prosto z Rzymu i pieniek prosto z gdyńskiego lasu. I tak jakoś natchnęło mnie to do zrobienia pizzy prostej i
zadanie-gotowaniebatatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości(...)mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku, szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże zioła i płatki nagietka. Przygotowanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż pozostawiając
SzczyptaSmaQsię specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz Gotowanie zaczynasz od cukinii. trzeba ją umyć(...)kolor z każdej ze stron. Jak już klopiski się zrumienią, zdejmij je łyżką cedzakową z patelni. Zmniejsz ogień i na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę i czosnek. Zesmaż je intensywnie mieszając (jak sfajczysz czosnek to zrobi się gorzki i potrawa będzie do dupy). Gdy cebula będzie gotowa, zalej ją śmietaną. Intensywnie mieszając, doprowadź ją do wrzenia. Teraz wrzuć z powrotem
manslogblogCalientes, małym miasteczku położonym u stóp Machu Picchu. Był to już kolejny dzień odkrywania Peru, kolejny dzień zachwytu nad bogactwem tamtejszej flory i różnorodnym jej zastosowaniem w kuchni, więc ziemniak w towarzystwie waniliowego budyniu z ryżu zaciekawił, ale już nie zdziwił. Różnorodna kuchnia peruwiańska i zdrowe pokarmy, z batatami na czele, którymi żywili się już Inkowie podbija Świat w nowej(...)wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :). Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane
SzczyptaSmaQschabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)Składniki (na 4 osoby) : S olanka: 1 litr wody 1/2 szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu
Jem więc Jestem