pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:199/249)

Boeuf bourguignon 175

danie znamy m.in. dzięki Julii Child. Dzięki dodatku wina potrawa nabiera wysublimowanego smaku, jest to jednak danie dość łagodne w smaku. Zastanawiacie się z czym go podać? Wystarczą klasyczne ziemniaki, pure lub francuska bagietka. Dodatkowo miks sałat z vinegre. Potrawa ta doskonale się przechowuje dlatego możecie przygotować więcej i odgrzać po kilku dniach. Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam(...)czerwonego wytrawnego wina – 300 ml bulionu wołowego – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 1 duża cebula – 1 duża marchewka – 1 por – 2 ząbki czosnku – 200 g małych pieczarek – pół szklanki marynowanych cebulek – sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Zacznij od obsmażenia mięsa na oleju. Wołowina powinna być pokrojona w większą kostkę o boku

nietylkopasta.pl
Musaka 211

trochę czasu, aby przejść aromatem przypraw. Na głębokiej patelni rozgrzałem 6 łyżek oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem dwie cebule posiekane w drobną kostkę oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Całość smażyłem przez 2 minuty, po tym czasie na patelnię dodałem zmielone mięso wołowe. Przyprawiłem solą i mielonym białym pieprzem. Następnie dodałem łyżeczkę mielonego cynamonu, łyżkę miodu, sok z całej(...)przez pół godziny. W garnku zagotowałem osoloną wodę i wrzuciłem do niej obrane ziemniaki. Gotowałem przez 10 minut, po czym pokroiłem ziemniaki na centymetrowe plastry. Plastry ziemniaków skropiłem oliwą i posypałem suszonym oregano, po czym grillowałem je, aż do lekkiego zrumienienia z obu stron. Grillowane ziemniaki ułożyłem na dnie naczynia żaroodpornego, aby było nimi przykryte. Po półgodzinnym gotowaniu mięsa wyłączyłem

Wyprawy kulinarne
Papryki faszerowane z pesto genovese, pomidorkami i mozzarellą 160

Gotowanie według mnie powinno sprawiać przyjemność. Przede wszystkim niech będzie smacznie, a najlepiej jeszcze zdrowo i w miarę szybko. Uważam, że nie ma nic złego w

Chilli Czosnek i Oliwa
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 157

Frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniaczkami i koperkiem. Wierzcie lub nie, ale podana z chrzanem smakuje nieziemsko! Zawsze interesowały mnie nietypowe wersje klasycznych śródziemnomorskich potraw, dlatego

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 153

dodać do nich makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g mrożonej fasolki szparagowej 100 g mrożonego szpinaku 100 g mrożonego groszku 5 ząbków czosnku 100 g sera żółtego, startego(...)częścią sosu. Następnie układamy pozostałe mięso oraz makaron. Zalewamy pozostałym sosem oraz wstrząsamy delikatnie naczyniem, aby sos równomiernie rozlał się po całej zapiekance. Na górę dodajemy posiekane orzechy. Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. przez 20-25 minut. 10 minut przed końcem posypujemy z wierzchu serem żółtym, ilość - wg uznania :) Zapiekanka jest tak wilgotna, smakowita i pożywna

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 116

resztek z lodówki) - paprykę, cukinię, bakłażana, grzyby, ziemniaki, jarmuż czy fasolę. Szakszuka uzupełniona o strączki staje się daniem naprawdę treściwym, więc polecam ją wtedy na lunch lub ciepłą kolację. ➤ Zobacz także: Jak zrobić klasyczną tunezyjską szakszukę? Sekretem udanej szakszuki jest aromatyczny sos pomidorowy. Przygotowując dzisiejszy przepis sięgnęłam więc po oliwę smakową Czosnek & Chilli od Monini. Myślę(...)zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli dostaniecie w wielu sklepach, m.in. jest ona dostępna w wybranych Biedronkach. Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem Składniki / na 2 porcje: 3 łyżki oliwy smakowej Monini Czosnek & Chilli 1 cebula 1 puszka całych pomidorów 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 246

farszu składnik nietypowy dla klasycznej receptury, a mianowicie posiekane na drobno migdały i pistacje. Podoba mi się, jak chrupią w gotowej potrawie. Opcjonalnie, możecie poukładać pomiędzy nafaszerowanymi warzywami ćwiartki ziemniaków i upiec je razem z gemistą , jak czyni to wiele greckich rodzin.  Gemista , papryki i pomidory faszerowane ryżem i warzywami przepis własny na 4 porcje (liczę po 2 sztuki(...)dużych pomidorów 2 papryki (czerwona i żółta) 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę 200 g ryżu arborio (lub innego o okrągłych ziarnach) 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano opcjonalnie: garść grubo posiekanych pistacji lub migdałów 2 łyżki przecieru pomidorowego

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak po myśliwsku w pomidorach 95

pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako niezbyt pracochłonny obiad, ale równie dobrze można go zaserwować na  wystawną kolację. Kurczak po myśliwsku z pieczarkami i pomidorami(...)Kurczak po myśliwsku w pomidorach 1 średniej wielkości kurczak Zagrodowy (2 uda, 2 pałki i 2 filety z piersi przekrojone dodatkowo na pół) 1 cebula pokrojona kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 czerwona papryka pokrojona w paski 15 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki 150 ml czerwonego lub białego wytrawnego wina pół łyżeczki cukru 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotleciki z komosy ryżowej ze szpinakiem i łososiem 154

się ostatnio dowiedziałam, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Ze względu na sporą zawartość skrobi może z powodzeniem zastąpić ryż, kaszę czy ziemniaki. Co ciekawe, quinoa jest o tyle wyjątkowa, że tak naprawdę nie należy do zbóż.  I w przeciwieństwie do nich zawiera cenne flawonoidy (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). Wykazują(...)się z jogurtem, natką pietruszki i sałatką. A najlepiej smakują na zimno. Składniki: ok. 150 g komosy ryżowej ok. 150 g mrożonego szpinaku, u mnie w liściach niewielki ząbek czosnku + odrobina masła/oleju 50 g mąki orkiszowej* puszka łososia w oleju/ wodzie dwa żółtka  dwie czubate łyżki nasion słonecznika sól i pieprz * zmielone płatki orkiszowe Przygotowanie: Komosę ugotować

Kuchnia Ellie
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 125

efekt wizualny na talerzu. Równomiernie pokrywa mięso, nadając mu apetyczny, rumiany kolor i pozostawia widoczne kawałki przypraw - została skomponowana z suszonych składników. Klasyczna przyprawa z majerankiem, papryką i czosnkiem oraz dodatkiem cebuli, imbiru i tymianku będzie idealnie pasować do każdego dania z kurczaka - niezależnie, jaki sposób przyrządzania mięsa wybierzemy." Tyle od producenta. Ja od siebie mogę dodać, że kurczak(...)kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka

Marder&Marder Manufacture
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 203

Dzień dobry,W przeddzień Wigilii nie będę raczyć Was przepisami (menu z pewnością i tak już macie domknięte), tylko chciałam Was zaprosić na krótką

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki kartołflane ze pieczarkowōm zōłzōm (Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym) 149

Niy znōm 1 chyba takego czowieka, kery by niy jołd 2 kejś 3 plackōw kartołflanych. Za starego piyrwy 4 nasze ōłmy 5 piykły 6 je na

Chop w kuchni
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 192

stron. Ziemniaków nie obieramy. Zostawiamy je w skórkach, myjemy, kroimy na kawałki większe niż do zupy. Wkładamy ziemniaki do osolonej wody i gotujemy ok 10-15 minut. Mają się tylko lekko podgotować, a nie ugotować do miękkości. Na patelnię wlewamy olej, mocno go rozgrzewamy i wrzucamy odcedzone z wody i odparowane ziemniaki. Powinny być prawie całkowicie zakryte olejem. Smażymy(...)średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do miękkości ziemniaków i mocnego zrumienienia z zewnątrz. Zajmie to około 15-20 minut. Po 10 minutach warto wrzucić (jeśli macie) gałązki świeżego rozmarynu. Nadadzą ziemniakom świetny aromat. Steki smażymy do momentu, aż osiągną Wasz ulubiony stopień wysmażenia . U mnie to zawsze medium rare. Na ostatnie 2 minuty na grilla wrzucamy krewetki – po minucie

Karo in the Kitchen
20 przepisów na obiad jesienią! 152

robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6.  ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy.  WIĘCEJ(...)wzbogacona smakiem prawdziwej oliwy z oliwek, czosnku i świeżej natki pietruszki. Jeśli dodacie odrobinę papryczki peperoncini otrzymacie włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12.  ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek

SMYKWKUCHNI
Francuski dip cebulowy na jogurcie greckim – nie tylko do chipsów i krakersów 192

ponad 25 lat temu, dipy były modne. Pamiętam to dobrze, bo w maminych Paniach Domu, Claudiach i innych kobiecych poradnikach przepisów na dipy było od groma. Z ziołami, z czosnkiem, z tamtym, siamtym… Wszystko na śmietanie i majonezie, ewentualnie z ketchupem czy dodatkiem musztardy – w zasadzie na jedno kopyto. Ładne przedrukowane niemieckie zdjęcie z talerzem pełnym kolorowych warzyw(...)pikantny i mocno aromatyczny. Najbardziej lubię go z solonymi grubymi chipsami , ale tak samo dobrze pasuje do krakersów, pieczonych skrzydełek, żeberek, chrupiącej surowej młodej marchewki i naciowego selera. Idealny kompan domowych pieczonych frytek i pieczonych w ogniu ziemniaków, chlebka naan, pity czy po prostu świeżej bagietki . SKŁADNIKI 250g gęstego, greckiego jogurtu 200g szalotek 4 łyżki klarowanego masła

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania