Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięsną warstwę zapiekanki. 2. CEBULA + CZOSNEK + MIĘSO (10 min) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem szczypty soli. Po 3 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy ok.1 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy całość ok. 4 minut na mocnym ogniu, rozdrabniając mięso łopatką. 3. MARCHEWKA (5 min) Marchew obieramy(...)ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich po 2 łyżki masła i śmietany oraz nieco gałki muszkatołowej do smaku i ubijamy całość tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę (zwykłym widelcem też da radę, ale trzeba zrobić to bardzo dokładnie aby nie zostawić ziemniaczanych grudek). 5 . PIEKARNIK Włączcie piekarnik i nastawcie go na 150 stopni, opcja góra i dół. 6. MONTAŻ ZAPIEKANKI + PIECZENIE
Nerds Kitchenoleju (lub użyj masła klarowanego, jeśli masz) i obsmaż mięso z każdej strony tak, aby lekko zbrązowiało. Na sam początek smażenia wrzuć do patelni ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Po przesmażeniu, przełóż kuraka do jakiegoś niedużego garnka. Patelnię zalej wodą (tak z pół szklanki) i przepłucz dokładnie. Przelej ją razem z przyprawami do kurczaka. Wrzuć tam masło i wstaw(...)maksa przed samym podaniem i zredukuj śmietanę. Danie powinno być słonawe, delikatne w smaku, z wyraźnie wyczuwalną szałwią i lekkim aromatem innych ziół. Ja podałem je z pieczonymi ziemniakami i z czipsami z boczniaków. Wyszło na prawdę super
manslogblogpszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą na gotowanych ziemniakach, bardzo przypominającą nasze polskie kopytka oraz gnocchi z ricotty, podobne do naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać(...)gałki muszkatołowej 2 żółtka Sos: 100 g szynki włoskiej około 6-7 suszonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 6-7 pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: oliwa garść rukoliokoło 40 g tartej mozzarelli około
Mania Gotowaniacały tydzień. Przepisy w wersji do druku oraz lista zakupów czekają na Was do pobrania na dole wpisu. Zgodnie z wynikami ankiety , którą przeprowadziłam na fanpage Chilli Czosnek i Oliwa, w tym miesiącu plan obiadów składa się z 5 obiadów wegetariańskich oraz 2 obiadów z rybą. Przyznam się, że bardzo cieszy mnie Wasz wybór, ponieważ taki sposób odżywiania jest(...)ciecierzycą Wariacje: Zamiast tagliatelle wykorzystaj papardelle lub spaghetti, także w wersji pełnoziarnistej. Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Środa - Pieczony łosoś na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi To ostatnio mój ulubiony sposób na kaszę. Przesmażona z cebulą, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami jest aromatyczna i pyszna. Przygotowując ten przepis należy ugotować całe opakowanie 400 g kaszy orkiszowej i połowę
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaki gotowane - ser biały - sól pieprz do smaku - podduszona cebulka Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz do smaku Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych(...)tych co nie mają zbyt dużych szklanek , na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga, uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut ,w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni ,blaszkę zostawiamy w piekarniku żeby się nagrzała ,jak mamy kamień piekarniczy to pieczemy pierogi na kamieniu
Wypieki ReneMoi Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość
Z Kuchni Do Kuchniwszystko do rondla: „Jean, balayez” – powiedział:) Jambalaya rzeczywiście jest bardzo smaczna, świetnie nadaje się do odgrzania, a także do recyklingu kawałków pieczeni jakie zostały z niedzielnego obiadu: wołowiny, wieprzowiny, czy resztek pieczonego kurczaka. Amerykanie często gotują jambalayę po Święcie Dziękczynienia, żeby spożytkować kawałki wczorajszego indyka. My w naszej jambalai użyliśmy resztek kurczaka z rosołu. Podsmażony(...)długa za sprawą przypraw, których jest sporo. Warto je dodać, bo jambalaya to przede wszystkim aromat przypraw. Składniki: Szklanka pieczonego, posiekanego mięsa 30-centymetrowy kawałek chorizo Krewetki (najlepiej surowe, mogą być mrożone) 250 g 1 cebula 2 ząbki czosnku Mała czerwona papryka Mała zielona papryka 2 łodygi selera naciowego Szklanka ryżu 2 szklanki rosołu (najlepiej domowego) Puszka całych pomidorów
Niedzielny kucharzPolsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego przygotowania zielony groszek. Są już pizze z kalafiora, z brokuła, z dyni, lub z ziemniaków, to dlaczego nie wypróbować innego warzywa? Spisał się całkiem nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny użyłam również kukurydzy(...)klarowanego masła 1 ząbek czosnku pół łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki kuminu świeże listki oregano pieprz sól Wykonanie: Groszek gotujemy 3 minuty na parze, studzimy go i dokładnie blendujemy, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek i wymieszane razem mąki. Mieszamy aby połączyć składniki i uzyskać jednolita masę. Wykładamy ją na blaszkę na papier do pieczenia i formujemy na kształt pizzy
Quinoa Raz!myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, jeśli są duże to dzielimy je na 2 części. Pozbywamy się błonek oraz tłuszczu. W zamykanym pojemniczku łączymy oliwę, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy majeranek oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i do środka dodajemy polędwiczki, dokładnie pokrywamy je marynatą i wstawiamy na lodówki na przynajmniej(...)tyle, by mięso było ścięte z wierzchu. Następnie układamy polędwiczki na brytfance, wlewamy na nią pozostały z marynaty sos oraz układamy na wierzchu kilka cząstek masła. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 10-15 minut #Przydatne info: Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz, by "odpoczęło" i wchłonęło wszystkie soki. Nie ważcie się
Cooking Monsterziół. Smacznego! Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 większa marchew 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek kaszy jaglanej 4-5 łyżek kaszy gryczanej 4-5 łyżek kaszy jęczmiennej drobnoziarnistej 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów, namoczonych przez noc (mogą być(...)three different kinds of groats, vegetables, wild mushrooms and lots of herbs and spices. Enjoy! Ingredients: 3 tbs butter 3 tbs oil 1 bigger carrot 1 parsley 1 small piece of celeriac 1 small piece of white cabbage 2-3 potatoes 1 bigger onion 2-3 garlic cloves 4-5 tbs millet 4-5 tbs buckwheat 4-5 tbs average
Qlinarnie i Qlinarniesmakowe i zapachowe wielu potraw, a czasami mają działanie prozdrowotne. Często to w głównej mierze to właśnie od nich zależy finalny smak dania. Potrawy z dyni, warzyw strączkowych czy ziemniaków uzyskują zupełnie inne smaki w zależności od użytych przypraw i ziół. Nic dziwnego, że w naszych kuchniach chętnie sięgamy po przyprawy czy też gotowe ich mieszanki. Znajdziemy je także(...)czasem mogą przerodzić się w coś poważniejszego. Jeśli coś przegapimy, wtedy może się to dla nas skończyć poważnym uszczerbkiem na zdrowiu lub nawet zagrożeniem życia. Kurkuma, sezam, czosnek, cynamon, wanilia, czarny pieprz, zielony pieprz, pieprz kajeński (cayenne), anyż, koper włoski, oregano, a nawet seler. To mogą być winowajcy naszych problemów alergicznych. Spożywając je obserwujmy, czy nasz organizm nie sygnalizuje
Codzienna kuchnia niecodziennafolią aluminiową i piec tak mięso w 200 st.C przez ok. 25 minut, następnie przemieszać, zdjąć folię i piec dalej przez ok. 40-70 minut (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości plastrów, mocy piekarnika itd., dlatego karkówkę trzeba piec do czasu aż będzie odpowiednio upieczona i krucha – najlepiej po ok. 45 minutach łącznego pieczenia nakłuć ją widelcem(...)ewentualnie powtarzać czynność co 10-15 minut aż będzie gotowa. U mnie łączny czas pieczenia to 25 minut pod przykryciem + 55 minut bez przykrycia). Podczas pieczenia przemieszać karkówkę z 2-3 razy. Podawać np. z pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego! Zobacz przepis na: chrupiące ziemniaki z piekarnika – przepis tutaj KLIK lub na chrupiące ziemniaczki z grilla – przepis
Kulinarne Przebojeoliwek- ja użyłam z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Awokado z jajkami przepiórczymi: 2 plastry awokado 2 jajka przepiórcze kilka drobnych listków świeżego rozmarynu odrobina pieprzu cayenne odrobinka soli Ziemniaki z wody: ziemniaczki średniej wielkości- ilość dowolna, do zdjęcia użyłam 1 ziemniaczka; może być przy większym apetycie na porcję do 2-4 sztuk ziemniaczków. szczypta soli Majonez cytrynowy majonez(...)melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor Przygotowanie: Karczek: 1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier 2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny 3. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy z obu stron po kilkanaście minut
KreatywnePinyoliwą, posypaną grzankami . W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich znane są dania z rodzaju fasolakia yahni , czyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej(...)podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym
Chilli Czosnek i Oliwa