papryka w occie - 3457 przepisów (strona:80/231)

Klopsiki mięsne w occie 152

zapraszam na  kulki rybne . Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia mielona słodka papryka sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 mla octu 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 2 cebule Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę zagotować, cebulę pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie na cztery sposoby. 146

marynowanych kurek  - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 mały koncentrat pomidorowy - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki octu sherry - 1 łyżka sosu Worcestershire - 1 chluśnięcie sosu Mad Dog Chipotle BBQ - 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - szczypta cukru - 2 liście laurowe - 2 ziela angielskie - 1/2 łyżeczki pieprzu - 1/2 łyżeczki oregano - 1/2 łyżeczki bazylii - odrobina soli - łyżka masła(...)czosnek z cebulką.  Dodajemy zmiksowane pomidory, koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Doprawiamy sosem Worcesterhire, Mad Dog Chipotle BBQ, słodką, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy pokrojone kurki i wlewamy ocet sherry. Całość mieszamy i studzimy. Śledzie umieszczamy w zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum

DominikaDolci
Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym 177

burgerów: - 2 puszki ciecierzycy (lub 200g suchej namoczonej przez noc i ugotowanej przez ok. 50 min) - 3 marchewki - 100g płatków owsianych - 1/2 papryki   - 20g płatków drożdżowych - 1 łyżka ketchupu - 1 łyżka tahini - 1 łyżeczka octu jabłkowego - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka majeranku - 1/2 łyżeczki musztardy - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 ząbek czosnku

Be Fit Be Strong
Roladki z łososia wędzonego z musem z awokado 204

Filadelfia 200 g • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja • 2 małe cebule czerwone • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego • szczypta cukru brązowego, pieprz do smaku • kolendra Wykonanie: • Paprykę przekroić na 4 części, wyjąć gniazda nasienne i wrzucić na gorący olej, chwilę smażyć, po czym włożyć do torby(...)sekund, aby się rozpuściła. • Rozłożyć folię spożywczą na blacie, na jednym końcu ułożyć plastry łososia wędzonego, na to mus awokado zmieszany z żelatyną. • Paski papryki ułożyć wzdłuż rolady. • Zwijać ciasno roladę pomagając sobie folią spożywczą, tworząc ciasny rulon. • Zwinąć rulon jak cukierek, dodatkowo zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki

To co kocham
OGÓRKI KONSERWOWE NA SŁODKO : cebulowo-paprykowe 119

cienkie półplasterki 1/2 szklanki soli do przetworów zimna woda Dzień 2. 3 i 3/4 szklanki cukru 1,5 litra octu jabłkowego 1/4 szklanki wody 5 łyżeczek nasion gorczycy 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta mielonych goździków 3 szklanki drobno posiekanej słodkiej papryki (czerwonej, zielonej lub żółtej) Przepis na ogórki konserwowe na słodko. PRZYGOTOWANIE : Dzień 1. Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą(...)Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie wyrzucić). Ogórki odcedzić z zalewy, opłukać i osączyć. W garnku zagotować ocet jabłkowy z cukrem i pozostałymi przyprawami. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści wrzucić pokrojoną paprykę oraz ogórki i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Łyżką cedzakową nakładać gorące warzywa do słoików pozostawiając

Moja Książka Kucharska
Domowy keczup 191

Składniki: -2 kg pomidorów -2 duże cebule -ocet 10 % ( do smaku ) -cukier do smaku -sól -papryka słodka i ostra w proszku -olej rzepakowy Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki, przekroiłam na pół, usunęłam stwardniałe gniazda nasienne i gotowałam w szerokim rondlu, z grubym dnem,  na wolnym ogniu bez przykrycia. Jak już trochę odparowały wodę, dodałam wcześniej zeszkloną na oleju(...)cebulę. Dusiłam dalej bez przykrycia, aż do pozyskania odpowiedniej gęstości keczupu. Na koniec doprawiłam dwiema łyżkami octu i jedną łyżką cukru i resztą przypraw. Ilość dodatków jest sprawą bardzo indywidualną. Każdy z nas posiada inne kubki smakowe. Moi domownicy są podzieleni jeżeli chodzi o smak, jedni wolą łagodny inni pikantny, bardziej kwaskowy lub bardziej słodki. Dlatego zrobiłam dwa rodzaje. Zalecam

Kulinarne przemyslenia
Ketchup z cukinii (zdrowsza wersja) 181

waty", nasion, uszkodzonej skóry; wykorzystałam cukinię o jasnej skórce) 0,5 kg cebuli (nieobranej) 1,2 kg pomidorów (nieobranych) 2 papryczki chili 5-6 łyżek octu jabłkowego 6% (najlepiej domowej roboty) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 6 nasion ziela angielskiego ćwierć łyżeczki nasion białej gorczycy 6 gałązek natki pietruszki 2 gałązki oregano płaska łyżeczka pieprzu 1,5 łyżki soli(...)warzywa zmiękły. Gdy cząstki cebuli będą miękkie, dorzucić pomidory, rozdrobnione chili, ziele angielskie, paprykę i gorczycę. Gotować do momentu, gdy pomidory zaczną się rozpadać. Garnek z masą zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Całość zmiksować np. ręcznym blenderem. Pulpę ponownie ustawić na palniku. Dodać ocet, natkę pietruszki i oregano. Trzymać na palniku o średniej mocy, by nadmiar płynu

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 159

Składniki : 2,5 kg buraków ćwikłowych  ( najlepiej odmiany ciemno czerwonej np. Opolski ) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % sól pieprz czarny cały pierz czarny mielony kilka listków laurowych woda Sposób wykonania :   B uraczki umyj, ugotuj na pół twardo. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach(...)Paprykę umyj, pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, opłucz w zimnej wodzie, pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wsyp do dużego garnka, wymieszaj dokładnie razem. Wlej wodę ( tyle, aby warzywa były wszystkie w niej zanurzone ) , dodaj cukier, sól do smaku, listki laurowe, pieprz czarny cały, gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku

Przepisy i porady kulinarne
Smażone śledzie w salsie meksykańskiej "WYHACZ RYBKĘ" 179

cebula 3 niewielkie papryki najlepiej żółta, zielona, czerwona 1 mała papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 kg pieczonych pomidorów najlepiej lima 3 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli kilka łyżek oleju Przygotowanie: Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w zimnym mleku

Życie zaczyna się w kuchni
Drobiowe roladki z suszonymi pomidorami, w sosie z octem balsamicznym, z lekko pikantnym ryżem z rodzynkami 148

rodzynkami. Wyszło tak pysznie, jak się spodziewałam. Składniki: 3 średnie udka z kurczaka  10-12 suszonych pomidorów 200 g ryżu jaśminowego 1 łyżka octu balsamicznego 2 garście rodzynek sól, mielona ostra papryka 1/3 świeżej ostrej papryczki Rama Smaż jak szef kuchni z oliwą z oliwek dodatkowo: kilka wykałaczek Udka z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół(...)każdej części oddzielić mięso od kości i zdjąć skórę. Lekko zbić tłuczkiem. Mięso przyprawić solą i ostrą papryką. Pomidory pokroić w średniej grubości paseczki. Na każdym kawałku mięsa (na wewnętrznej stronie) układać po kilka takich paseczków. Całość zwijać w roladki, a następnie spinać wykałaczkami. Na rozgrzaną patelnię wlać 3-4 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekać, aż znikną bąbelki

Codzienna kuchnia niecodzienna
C - Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską 235

gram mozzarelli 250 gram pomidorków koktailowych 1 szt ogórek 100 gram ciemnych oliwek (+ ewentualnie kilka sztuk zielonych) 50 gram słonecznik prażony 0,5 szt papryka sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Mix sałat przekładamy do miski, dodajemy pomidorki cherry (mogą być koktailowe), oliwki, mozzarellę (jeśli dysponujemy wersją w dużej kulce to kroimy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ogórki po szwedzku 166

świetnym dodatkiem do obiadu i mięs. Jest słodkawa, chrupiąca i pyszna . SKŁADNIKI: (na 5 słoików 1l) 2 kg ogórków gruntowych 2 cebule strąk czerwonej papryki 2-3 marchewki pół szklanki soli zalewa: 1l wody 250ml octu 10% 750g cukru dodatki: gorczyca, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu WYKONANIE: Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut(...)plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku.  Ciepłą wodę mieszamy z pół szklanki soli. Zalewamy warzywa roztworem i pozostawiamy na 2h. Odcedzamy.  Układamy luźno w słoikach. Przygotowujemy zalewę: 1l wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy ocet. Mieszamy i zalewamy słoiki do pełna. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku

Pyry na Gaz
Młoda kapusta z warzywami na słodko – kwaśno 108

coś ujmuję, ale sama istota dania pozostaje niezmienna. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek korzenia selera ½ cebuli ½ papryki czerwonej 1 – 2 łyżeczek vegety Ew. sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Ok. 3 łyżek octu spirytusowego 1 płaska łyżeczka cukru Woda Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchewkę, pietruszkę i seler, obieramy i ścieramy na tarce warzywnej razem z papryką

Smaki Ewy
Schab słodko- kwaśny z ryżem i kolendrą - kuchnia chińska 293

Składniki: - 350 g schabu - czerwona papryka - mała cukinia - 1/2 puszki kukurydzy lub kolby kukurydzy - cebula 1/2 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte - sos limonko-wy z kolendrą - limonka - imbir - ocet ryżowy - sos sojowy jasny - 2 łyżki płynnego miodu - 1 łyżka mąki kukurydzianej -3 łyżki oleju słonecznikowego - chili czerwone - kolendra świeża  Wykonanie: Ostrym nożem kroimy mięso na równe(...)cienkie kawałki. Olej rozgrzewamy na gorącym woku, dodajemy kawałki mięsa (wcześniej zamarynowanego: sos sojowy, czosnek, chili, miód), aż będą miękkie. Dodajemy cebulę, cukinię, paprykę, kukurydzę, imbir (posiekane najlepiej w słupki), smażymy kolejne 5- 7 minut. Zakwaszamy octem ryżowym, dodajemy sos limonkowy i sok z 1/2 limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, z łyżką sosu sojowego

SMYKWKUCHNI
Ljutica – pikantny serbski keczup 95

prostu łyżka sama chodzi w tę i nazad. Mężowi aż dałam po łapach, bo wyżerał z garnka. Do przygotowania ljuticy potrzebujemy: – 3 kg czerwonej papryki – 250 g papryczek chilli – 10 ząbków czosnku – 1 szklankę octu – 1.5 szklanki cukru – 1.5 szklanki oleju – 2 łyżki soli kamiennej – 3 liście laurowe – 3 ziarna ziela angielskiego – 600 g przecieru pomidorowego Na początek opłuczcie papryki

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania