papryka w occie - 3457 przepisów (strona:80/231)

Sok pomidorowy na zimę 154

pomidorów, 2 cebule, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki soli,5 ziaren jałowca,8 ziaren pieprzu, 3 goździki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,3 łyżki octu jabłkowego, łyżeczka granulowanego czosnku. Przygotowanie Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w pół talarki, dodać do pomidorów. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać cukier, ocet

Z miłości do słodkości
Buraczki z papryką 169

Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków  3 czerwone papryki  3 cebule szklanka wody  3 łyżki octu  2 łyżki cukru 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Jajka "po baskijsku"  119

szybko a przede wszystkim smacznie Składniki dla 2 osób: 1 cebula pokrojona w piórka po pół papryki: czerwonej, żółtej i zielonej pokrojonych w paseczki 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy (brak na zdjęciu) ½   łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego jajka (po jednym dla każdego) 2 łyżki masła klarowanego sól   morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie(...)oliwę. Wrzuciłam cebulę. Kiedy się zeszkliła, dodałam czosnek   i paprykę. Wymieszałam i zostawiłam na średnim ogniu   około 4 minuty, żeby papryka zmiękła. Posoliłam i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem. Teraz tylko doprawiłam do smaku cukrem i octem balsamicznym. Wymieszałam i pozostawiłam na małym ogniu jeszcze przez około 5-7 minut. Przykryłam przykrywką i odstawiłam. W tym czasie zajęłam się

Kuchnia u Krysi
Lunch w pracy: sałatka a'la grecka 516

pół czerwonej papryki 20 czarnych oliwek 3 młode cebulki 150 g sera sałatkowego na tacce 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól  pieprz Przygotowanie: Warzywa możemy spokojnie przygotować sobie dzień wcześniej. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w talarki a oliwki przecinamy na pół.  Wszystko mieszamy w misce i tak przygotowane

Taste Therapy
Sos cukiniowo-paprykowy 102

papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce. Składniki: 5 kg cukinii 3 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1/3 szkl octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziół(...)papryki usuwamy nasiona, cebulę i czosnek obieramy. Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę z chili kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z czosnkiem oraz cebulą. Mieszamy wszystkie składniki razem w garnku, wlewamy olej, ocet, dodajemy cukier, sól i przyprawy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu

Wanilia i Kardamon
Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej 921

ręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej – Składniki: kapusta pekińska (ok. 800g) 1 papryka czerwona 1 pomidor 1 duży ogórek zielony 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 2 łyżki octu 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 3 gałązki natki pietruszki pieprz, sól do smaku Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej- Wykonanie: Kapustę pekińską(...)poszatkować. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w półksiężyce. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pietruszkę posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać olej, ocet, cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!   The post Surówka Śmieciówka z kapusty pekińskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Klopsiki mięsne w occie 136

zapraszam na  kulki rybne . Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia mielona słodka papryka sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 mla octu 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 2 cebule Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę zagotować, cebulę pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie na cztery sposoby. 131

marynowanych kurek  - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 mały koncentrat pomidorowy - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki octu sherry - 1 łyżka sosu Worcestershire - 1 chluśnięcie sosu Mad Dog Chipotle BBQ - 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - szczypta cukru - 2 liście laurowe - 2 ziela angielskie - 1/2 łyżeczki pieprzu - 1/2 łyżeczki oregano - 1/2 łyżeczki bazylii - odrobina soli - łyżka masła(...)czosnek z cebulką.  Dodajemy zmiksowane pomidory, koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Doprawiamy sosem Worcesterhire, Mad Dog Chipotle BBQ, słodką, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy pokrojone kurki i wlewamy ocet sherry. Całość mieszamy i studzimy. Śledzie umieszczamy w zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum

DominikaDolci
Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym 166

burgerów: - 2 puszki ciecierzycy (lub 200g suchej namoczonej przez noc i ugotowanej przez ok. 50 min) - 3 marchewki - 100g płatków owsianych - 1/2 papryki   - 20g płatków drożdżowych - 1 łyżka ketchupu - 1 łyżka tahini - 1 łyżeczka octu jabłkowego - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka majeranku - 1/2 łyżeczki musztardy - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 ząbek czosnku

Be Fit Be Strong
Roladki z łososia wędzonego z musem z awokado 185

Filadelfia 200 g • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja • 2 małe cebule czerwone • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego • szczypta cukru brązowego, pieprz do smaku • kolendra Wykonanie: • Paprykę przekroić na 4 części, wyjąć gniazda nasienne i wrzucić na gorący olej, chwilę smażyć, po czym włożyć do torby(...)sekund, aby się rozpuściła. • Rozłożyć folię spożywczą na blacie, na jednym końcu ułożyć plastry łososia wędzonego, na to mus awokado zmieszany z żelatyną. • Paski papryki ułożyć wzdłuż rolady. • Zwijać ciasno roladę pomagając sobie folią spożywczą, tworząc ciasny rulon. • Zwinąć rulon jak cukierek, dodatkowo zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki

To co kocham
OGÓRKI KONSERWOWE NA SŁODKO : cebulowo-paprykowe 105

cienkie półplasterki 1/2 szklanki soli do przetworów zimna woda Dzień 2. 3 i 3/4 szklanki cukru 1,5 litra octu jabłkowego 1/4 szklanki wody 5 łyżeczek nasion gorczycy 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta mielonych goździków 3 szklanki drobno posiekanej słodkiej papryki (czerwonej, zielonej lub żółtej) Przepis na ogórki konserwowe na słodko. PRZYGOTOWANIE : Dzień 1. Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą(...)Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie wyrzucić). Ogórki odcedzić z zalewy, opłukać i osączyć. W garnku zagotować ocet jabłkowy z cukrem i pozostałymi przyprawami. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści wrzucić pokrojoną paprykę oraz ogórki i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Łyżką cedzakową nakładać gorące warzywa do słoików pozostawiając

Moja Książka Kucharska
Domowy keczup 178

Składniki: -2 kg pomidorów -2 duże cebule -ocet 10 % ( do smaku ) -cukier do smaku -sól -papryka słodka i ostra w proszku -olej rzepakowy Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki, przekroiłam na pół, usunęłam stwardniałe gniazda nasienne i gotowałam w szerokim rondlu, z grubym dnem,  na wolnym ogniu bez przykrycia. Jak już trochę odparowały wodę, dodałam wcześniej zeszkloną na oleju(...)cebulę. Dusiłam dalej bez przykrycia, aż do pozyskania odpowiedniej gęstości keczupu. Na koniec doprawiłam dwiema łyżkami octu i jedną łyżką cukru i resztą przypraw. Ilość dodatków jest sprawą bardzo indywidualną. Każdy z nas posiada inne kubki smakowe. Moi domownicy są podzieleni jeżeli chodzi o smak, jedni wolą łagodny inni pikantny, bardziej kwaskowy lub bardziej słodki. Dlatego zrobiłam dwa rodzaje. Zalecam

Kulinarne przemyslenia
Ketchup z cukinii (zdrowsza wersja) 167

waty", nasion, uszkodzonej skóry; wykorzystałam cukinię o jasnej skórce) 0,5 kg cebuli (nieobranej) 1,2 kg pomidorów (nieobranych) 2 papryczki chili 5-6 łyżek octu jabłkowego 6% (najlepiej domowej roboty) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 6 nasion ziela angielskiego ćwierć łyżeczki nasion białej gorczycy 6 gałązek natki pietruszki 2 gałązki oregano płaska łyżeczka pieprzu 1,5 łyżki soli(...)warzywa zmiękły. Gdy cząstki cebuli będą miękkie, dorzucić pomidory, rozdrobnione chili, ziele angielskie, paprykę i gorczycę. Gotować do momentu, gdy pomidory zaczną się rozpadać. Garnek z masą zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Całość zmiksować np. ręcznym blenderem. Pulpę ponownie ustawić na palniku. Dodać ocet, natkę pietruszki i oregano. Trzymać na palniku o średniej mocy, by nadmiar płynu

Weekendy w domu i ogrodzie
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 193

potrzebne jest ok. 90-100g) 1/2 sporej gruszki 1 łyżeczka agawy (można pominąć) 1/2 średniej cebuli czerwonej 2 łyżeczki octu winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki (można pominąć) sól, świeżo mielony pieprz podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie) Na górną warstwę batatową 1 średni batat 5-6 kulek(...)Powinien być na tyle miękki by dać się bardzo łatwo kroić. Posypujemy ziołami, ewentualnie papryką ostrą i szczyptą soli. Cebulę kroimy w większą kosteczkę. Połowę nakładamy na batata, druga połowę na chwilę odstawiamy. Teraz kroimy w plastry buraka. Wkładamy do miseczki i zalewamy 1 łyżeczką octu winnego i odrobiną soli i świeżego pieprzu. Mieszamy. Połowę buraka układamy na batata, drugą

Fill The Bowl
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 147

Składniki : 2,5 kg buraków ćwikłowych  ( najlepiej odmiany ciemno czerwonej np. Opolski ) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 0,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % sól pieprz czarny cały pierz czarny mielony kilka listków laurowych woda Sposób wykonania :   B uraczki umyj, ugotuj na pół twardo. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach(...)Paprykę umyj, pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, opłucz w zimnej wodzie, pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wsyp do dużego garnka, wymieszaj dokładnie razem. Wlej wodę ( tyle, aby warzywa były wszystkie w niej zanurzone ) , dodaj cukier, sól do smaku, listki laurowe, pieprz czarny cały, gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku

Przepisy i porady kulinarne